TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 20 Mar 2012 10:20 #13764

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Trawę rzeczywiście cięłam głównie świeżą i niestety nie mam porównania do Twoich wysiłków, bo miskanta żadnego nie posiadam. Prawdę mówiąc, oprócz trawnika, to żadnej ozdobnej trawy nie posiadam :oops: , ale pilnie robię notatki :woohoo:

A co do wątku, to ciągle się "wahom", jak to mówią dziewczyny... :oops:
Jak się naprzyglądam na Wasze, a potem spojrzę przez okno, to... ech... :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 20 Mar 2012 20:07 #14016

• FRAGOLA
  • FRAGOLA's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 39
Nareszcie mam czas na forum posiedziec...nadrabiam zaległości :) Poczytałam o Twoich zmaganiach z trawami i już się boję...wprawdzie jeszcze nie mam zbyt wielu traw do wycinania,a te które mam jeszcze małe...ale na miskanty mnie wzięło i sobie kila zamówiłam...Teraz sprzęta do przycinania trzeba będzie zakupic ;)
Wiosny u Ciebie jeszcze nie ma...a u mnie też nie :( ...Pocieszam się zakupami i zajmuję przeróbkami w ogrodzie.Lubię sobie tak zdrowo popracowac...gdy wszystko boli to znak że było zdrowo :ouch:
A Twoje floksy lubię za siebie i za Ciebie...chyba nawet bardziej niż moje ;)

Odp: Martowy prawie ogród 20 Mar 2012 21:01 #14046

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, u mnie wiosna pędzi z szybkością ekspresu, więc może podeślę coś do Ciebie...Ciągle NIC się nie pokazało?
A może to i lepiej, bo przynajmniej pooglądamy sobie jeszcze śliczne różyczki :)
Ja mogłam już skończyć ze zdjęciami archiwalnymi, bo codziennie coś tam nowego albo gramoli się z ziemi, albo zakwita :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Martowy prawie ogród 20 Mar 2012 21:11 #14053

• Poll
  • Poll's Avatar
Marciu, kupiłam najnormalniejsze , wielkie nożyce . Nie ogrodnicze.
U mnie, jak u Dali, wiosna galopuje, przebiśniegi już przekwitły . Tylko patrzeć , jak żonkile wychylą łebki. :bye:

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 18:23 #14357

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Przyjdzie czekać do soboty na to wyszło?
Z tęsknoty chyba, bo innego powodu nie znajduję nakupowałam kapersowych roślinek... A miałam tego nie robić... Ech, wiosna ;)

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 19:40 #14429

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Ostatnia i przedostatnia ma jakieś imię?
Podoba mi się zwłaszcza ta przed....
Floksy?
Nie dziękuję...to już wolę kulki....na zająca kupię sobię kulkę B)

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 19:52 #14438

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aniu, w weekend planowałam dalsze prace na działce, ale koleżanki na szkółking ciągną! A ja mam portfel przez hojki zdrenowany, może mi się uda przemówić im do rozsądku, że to za wcześnie jeszcze! :unsure:
Jolu, u mnie nożyce elektryczne pociągnęłyby za sobą zakup agregatu prądotwórczego! :silly: Na takie ekscesy mnie nie stać, to ja już wolę te rany lizać! :P :silly: Życzenia różyczkom przekażę,inaczej być nie może! :lol:
Andrzej, a jakie one byłyby piękne, gdybyś to Ty je sfotografował! :) Muszę się podszkolić! Najgorzej z tymi zdjęciami w pełnym słońcu...
Paweł, no może i wyszło,zimno, nie byłam...Oj tam, zaraz pechowy...Południowy wschód kraju, mogło być gorzej ;) Ale nie będę tu się koleżankom z... ;) narażać :silly:
Geniu, nawet nie biorę pod uwagę innej opcji! :)
Aguś, no właśnie trudno mi to tak jednoznacznie ocenić...Generalnie tak, jaki u Ciebie...Ale niektóre tak jakby i trochę wyżej żywe...A może to moje życzeniowe myślenie! ;)
Iwa, to ja spieszę z nazwami! Druga to Goldelse, ostatnia Geisha... Może zostaw te floksy z różami, zobaczysz, czy w ogóle problem mączniaka u Ciebie wystąpi...U mnie z tym całkowity spokój, nie wiem, co to biały nalot! :)
Mireczko, no i bardzo dobrze zrobiłaś! W przypadku turzyc jednak przycięcie nie wpłynie na zagęszczenie ;) Wprost przeciwnie! ;) Łyso będzie! ;)
Hosta w avatarze...Czy Ty mi musisz takie trudne pytania zadawać? :lol: A dziecko mi coś tam stworzyło...
Marta, koniec z tym wahaniem, krokusy masz? No to masz już kwiatki na dobry początek! :) Załóż wątek, my Ci pochwalimy, doradzimy, urządzimy! :lol: :silly: Pałam chęcią rewizyty i nie mam gdzie! :huh:
Fragolciu, o cięciu już zapomniałam, a jak zaczną rosnąć, szumieć, kwitnąć, hostki cieniować ;) , to już im całkowicie te niedogodności wybaczę! Choć o jakimś dobrym sprzęcie na pewno warto pomyśleć! Wiosny nie ma, u mnie nawet jakoś chęci do zakupów nie ma...No hojki tylko...Ale to się zmieni i to już niebawem, czuję... ;) Floksy wdzięczne! :)
Dalu, od niedzieli nie byłam, ale że zimno, to nie sądzę...Weekend ma być ciepły, więc mam nadzieję na jakieś aktualne fotki :)
Polu, normalne nożyce? I one jeszcze żyją? ;) Może rzeczywiście takie porządne krawieckie dałyby radę, ale gdzie się kupuje takie nożyce? :blink: U mnie przebiśniegi też się już przebiły, ale to za mało...
Iza, pewnie do soboty...U nas wieje okrutnie, co oznacza, że na moim polu halny, bo tam zawsze wieje bardziej... :angry: Iza, ja też na parę się skusiłam, bo w tym towarzystwie, w którym się obracam, nie da się nie kupować! ;) :silly: Na razie zgadza się o tyle, że tam, gdzie irys wyrasta irys :woohoo:
Grześ, ostatnia to Geisha, a przedostatnia Chippendale... Całkowicie się muszę z Tobą zgodzić w kwestii kulek i floksów...Floksy kulkom ran całować niegodne! :silly:

Co by tu, co by tu...Zdjęć aktualnych brak... To może hojki, które dzisiaj przyszły? :woohoo: :silly:

H. helvigiana:

H.PNG-435:

Naprawdę, nie poruszają Was te nerwy, ten niezwykle subtelny rysunek? :lol:
No nie poruszają... :silly:

To może takie "nerwusy" ogrodowe bardziej? ;)

No i takie...Najcudniejsze! :woohoo:

Hm...Co jeszcze w ogrodzie do hojek podobne?
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2012 20:01 przez artam.

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 19:58 #14442

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
artam wrote:
To może takie "nerwusy" ogrodowe bardziej? ;)

Nerwusy :whistle: jak je nazwałas piękniste :silly:
O nożycach nie rozmawiajmy, pieniążków szkoda, więc zapytam nieśmiało ....'kiedy pora na szkółking :silly: :silly: :silly: '

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 20:10 #14453

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
:oops: No niby krokusy mam, nawet ciemierniki się szykują do zakwitnięcia :P

Spróbuję się zmierzyć z tematem wątku w weekend :whistle:

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 20:13 #14456

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Hoje oglądam z absolutną obojętnością. Tylko nie bij! Za to ogrodowe jak najbardziej poruszają - właśnie sobie pomyślałam że ja powinnam hibernować od listopada do marca, bo późną jesień i zimę coraz gorzej znoszę. Zielonego brak.
Wieje też u mnie, ale da się wytrzymać, bo słońce w pakiecie.
Zapraszam
Mania Zieleni

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 20:17 #14463

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, Grzesiu, a ja wyrażam zdanie przeciwne w kwestii floksów i kulek :silly:
Tzn. uważam, że wyższość floksów nad kulkami jest ewidentna :blink: Tylko nie bijcie!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 20:28 #14475

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
W sumie to jest tak że tak naprawdę serce me, ani na widok jednego, ani drugiego nie bije mocniej
Floksy mam dwa kolory....w tym jedne Dalu od Ciebie...białe
I te twoje mączniaka u mnie nie łapią, za to te moje zawsze
Nie jest mi bliżej też do kulek....bo to "choroba" wmówiona przez forum....z tym że jedni są podatni bardziej na widoki kulek u innych...a drudzy mniej
Ja jestem wzrokowcem....i tak samo jak samochód musi mi się podobać z zewnątrz tak chcę mieć kilka kulek bo widzę u innych
Złe porównanie?
trudno....
Chociaż coraz częściej mam zapędy kolelcjonerskie
Na szczęście zdrenowana kieszeń i inne wydatki sprowadzają mnie twardo na ziemię....
Nooo...bo kulki są drogie....chociaż róże też :silly:

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 21:40 #14528

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
To ja dodam coś jeszcze mniej popularnego... kulki w porównaniu z różami są... nudne :whistle:
I zaraz usłyszę coś o przyrostach wiosennych ;)
Ale opór pozostaje...

Jak tło... wypełniacz... owszem... ale nie w roli głównej :unsure:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Martowy prawie ogród 21 Mar 2012 21:43 #14533

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Grzesiu wrote:

Nooo...bo kulki są drogie....chociaż róże też :silly:

Kiedy właśnie różyczki bywają dużo droższe od zielonych kulek :whistle:

Odp: Martowy prawie ogród 22 Mar 2012 07:35 #14614

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Na tym etapie choroby różanej - zdecydowanie opowiadam się za różami - kulki, jakby to powiedzieć - poszły w cień róż :whistle:

Odp: Martowy prawie ogród 22 Mar 2012 12:03 #14734

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Posadź porządne kwiaty na słońcu, to będą kwitły wcześnie ;-)
U mnie znów najszybsze są cebulice, ale w przyszłym roku mogą to już być ranniki i przebiśniegi. Teraz biedactwa ruszyły dopiero po odgrzebaniu ich z kory. Pod nią była jedna wielka bryła lodowa. Kora to jednak nie jest dobra ściółka na glinę... na dodatek w cienistym o tej porze roku zakątku.

Nerwy hojek wkrótce pokryje kurz, więc przestaną być widoczne. Wiem, można je myć pod prysznicem, ale z czasem coraz mniej ma się do tego serca.
Po drugie jak będą już duże to będziesz widziała jedynie ich ciemniejszą stronę, a światło z okna całkowicie unicestwi te drogie wzorki w Twoich oczach. Sorry, ale moim zdaniem to niedobra inwestycja. Kupowanie i ukorzenianie może rajcować (adrenalina), ale uprawa znacznie mniej :whistle:
Po wielu latach zakwitną, ale latem, jak Ty będziesz zafascynowana kwitnieniami w ogrodzie.

Jedyna nadzieja w tym, że zrobisz kiedyś na tym biznes, sprzedając kawałki pędów na allegro ;-)

Odp: Martowy prawie ogród 22 Mar 2012 12:39 #14741

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Siberia, jak mocno sprowadzasz nam Martusię na ziemię :dry: ;)
Szczerze powiedziawszy też nie pojmuję tej fascynacji, ale ja w ogóle do domowych nie mam serca.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Martowy prawie ogród 22 Mar 2012 12:59 #14751

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja lubię domowe, ale hoja to światłolubne pnącze, które z czasem nabiera takiego wigoru, że bez oranżerii ani rusz :-) Mam jedną i problem z nią ;-)

Marta swoje wie i moje kolejne sprowadzanie na ziemię spłynie po niej jak po kaczce. Najwyżej z nerwów zamówi kolejne patyki. Daremny mój trud, ale piszę co mi sumienie podpowiada ;-)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.519 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum