TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 29 Kwi 2012 21:01 #31089

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jolu, no tak, sałatą to się człowiek naje! :silly: Ja tradycyjnie warzywa sobie daruję...Choć może nie do końca! ;) A ja już nawet nie pamiętam, skąd te tulipany, OBI? LM? A zakupy już przedstawiam! :)
Dysosma pleiantha i adiantum pedatum 'Miss Sharples'.
Marta! :rotfl1: Właśnie! :rotfl1: A na pierwszym zdjęciu wyraźnie ;) widać żywokost Variegata...
Jolu, no sama widzisz! Twój aparat też nie łapie, o co Ci chodzi? :rotfl1: A największy kłopot jest z detalami! To samo!
Romek, solidny cios patelnią ;) robi swoje, ale już wcześniej za sprawą bardziej łagodnej perswaji ;) odpowiedziałam Joli :)
Dorotka, a to rozumiem! ;) Zaznaczanie patykiem...sama widzisz...nie widzisz! :rotfl1: Ja postanowiłam wszystkie drobinki zaznaczyć znacznikami, bo wczesną wiosną nie wiem, jak bardzo i gdzie mogę się z plewieniem rozpędzać :angry: A z aparatem to przypomniałam sobie, że jest tam taki magiczny przycisk i wtedy mogę normalnie przez wizjer patrzeć! :hammer:
Dorciu, dziękuję, Ty to wyrozumiała dla ludzkich uchybień jesteś! :hug: Trawka też ładna.. ;) :silly:

Dziś tylko krótki wypad na działkę w towarzystwie vity...Nie da się nic robić...No parę fotek ledwie się udało...

Takie cudo vita mi kupiła na targach w Krakowie! :woohoo: Primula auricula...jakaś ;)

Anemone nemorosa 'Hilda':

Tricyrtis latifolia:

Corydalis Anetka's:

Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 29 Kwi 2012 21:06 #31093

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
No tak Dysosma pleiantha -stanowiska półcieniste i wilgotne :whistle: ale kwiaty pod liśćmi - cudnie :woohoo: Znaczy gdzieś w pobliżu bajorka się ulokuje :silly:
Co do drugiego zakupu, czy ja gdzieś dzisiaj nie czytałam, że nie dajesz się wrobić w paprocie, bo cienia mało :rotfl1: Czy sie dajesz :rotfl1:
Pięknego pierwiosnka Vita nabyła :bravo:
Do miłego już wkrótce :hug:

Edit: a jak się wstawia takie duże ładne fotki, format specjalny należy zastosować :oops:
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2012 21:07 przez pamelka.

Odp: Martowy prawie ogród 29 Kwi 2012 21:26 #31103

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
artam wrote:
I cudowne zdjęcie moich zakupów, nie będę pisać co, doskonale widać! :rotfl1:

World Press Foto 2012 :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 29 Kwi 2012 22:40 #31145

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
World press Foto 2012....tytuł "Dwie doniczki w trawie" :rotfl1:
Piękno tkwi w prostocie
To ja uciekam już i idę żyć dalej nowym, pięknym...poniedziałkiem :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 29 Kwi 2012 22:44 #31147

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Hilda, mimo imienia, słodka jest ;-)
Inne też :-)

Odp: Martowy prawie ogród 30 Kwi 2012 00:17 #31176

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Marta ! Czy Ty już wszystko posiadasz z lubelskiej oferty, czy taka bryndza w szkółkach ? Planuję wypad w tym tygodniu .

Odp: Martowy prawie ogród 30 Kwi 2012 10:06 #31227

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 212
Ta doniczka z prawej na zdjęciu zakupowym - to jakaś paproć? jaka?
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Odp: Martowy prawie ogród 30 Kwi 2012 10:09 #31229

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
artam wrote:
Dysosma pleiantha i adiantum pedatum 'Miss Sharples'.

:bye:

Odp: Martowy prawie ogród 30 Kwi 2012 11:37 #31242

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Martuś - Ty uważaj na to słońce bo to nie żarty ... u mnie dwa dni po 28 i już miałam dosyć , ale dzisiaj już tylko 20 więc można odetchnąć .
Bardzo mi się podoba ta biała sasanka - no chyba że to delikatny róż ???
Normalnie Ci zazdroszczę tych świetnych szkółek ...ciągle coś ciekawego przytargasz :bravo: :bravo:
Co do prymulki to jest bardzo podobna do mojej ale to będzie siewka bo ma listki jak omszony .

'Sweet Pastures'

SweetPastures.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2012 13:34 przez evastyl.

Odp: Martowy prawie ogród 30 Kwi 2012 12:05 #31245

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś już jest tak pięknie i kolorowo, ze najchętniej nie wracałoby się do domu :P Tulipanki masz cudowne kolorki....takie jak uwielbiam....aż parzą :lol: Sasaneczki bajeczka, u mnie przez ten upał na gwałt przekwitają :unsure: Zielona prymulka cudo :P

Odp: Martowy prawie ogród 30 Kwi 2012 16:36 #31308

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Marta, ja chcę więcej hojek! Wprawdzie pierwsze zauroczenie mi minęło, ale rozwija się trwałe uczucie :rotfl1: Oglądam swoje małe cudeńka i zachwycam się listeczkami. Nie chcę się chwalic, ale zdaje się moja serpens będzie kwitła :garden1:

Odp: Martowy prawie ogród 30 Kwi 2012 22:53 #31440

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jeżu kolczasty w życiu nie widziałam tak pięknych prymulek :woohoo:

Odp: Martowy prawie ogród 01 Maj 2012 07:20 #31478

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Marto, ostatni nabytek prymulkowy jest zaje...fajny :woohoo:
Będę często odwiedzał Twój ogród bo jest bardzo fajny i jest w nim co oglądać, zwłaszcza pierwiosnki pełne :silly:

Odp: Martowy prawie ogród 01 Maj 2012 14:37 #31540

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
witaj Martuśprzyszłam obejrzeć Twój "prawie ogród" . Czemu tak skromnie a tyle w nim pięknych roślinek. Prześliczne sasanki i tulipany bardzo kolorowo. :bye:

Odp: Martowy prawie ogród 01 Maj 2012 20:04 #31586

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, no co zrobić, jak mnie ciągnie do tych wszelkich cieniolubów...Meczę już hosty, męczę astilboidesa, pomęczę i dysosmę! :rotfl1: A, no i paprocie pomęczę! Może już niedługo? Cień wciąż rośnie! :P
A pierwiosnek śliczny, uwielbiam zielone kwiaty!
Nie wiem, co to jest format specjalny, ja wstawiam wszystkie fotki w takim samym formacie, a one sobie potem żyją własnym życiem... ;)
Paweł, a dziękuję za uznanie! :rotfl1:
Grześ, Tobie również za niezwykle atrakcyjny tytuł! :rotfl1: Udanego życia pozostałymi dniami tygodnia! :lol:
Siberko, bo zawilce gajowe wszystkie są słodkie! :)
Ewa, żadna bryndza! Full wypas! :lol: A co konkretnie planujesz? Pw! :)
Snigdho, bardzo piękna, zwiewna, delikatna, niemal niewidoczna ;) paproć...
Ewa, znów nie uważałam na słońce, a ono na mnie uważało ;) , dostrzegło i spiekło! :placze: Boli, picze! :angry:
Sasanka raczej różowa...A tym razem to vita coś ciekawego przytargała :thanks: Ja już z tymi listkami nic znów nie rozumiem, bo ten pierwiosnek ma właśnie zupełnie inne liście niż moje omszone, bardziej wiotkie takie... :unsure:
Aguś, pięknie i kolorowo,owszem, tylko za gorąco! Z ulgą wracam do domu! A tulipany dziś znów nowe zakwitły i od razu takie zwiędnięte zakwitły! :silly: Za gorąco! :angry: Ja tyle nadziei wiązałam z tymi wolnymi dniami! Czego to ja miałam nie zrobić! I co? I zdycham....i uciekam w cień...A jedyny cień, jaki mam, to taras przed domkiem...No i co ja mam tam robić? :rotfl1: Jakby chociaż trawa w szczelinach między kostką rosła! :rotfl1:
Kasiu, a ja już chyba nie chcę więcej hojek! :silly: Ja już mam za dużo hojek, one rosną! Będą większe, duże, gdzie ja je poustawiam! I powiem Ci jeszcze, że mój stosunek do hoi jest...hm...zmienny ;) U mnie multiflora się szykuje do kwitnienia....O ile nie zrzuci, to zakwitnie! :rotfl1:
Iwa, na pewno widziałaś! :) Choć zgodzę się, że moje też ładne! ;)
Leszku, też tak uważam! :) Oby tylko te wszystkie fajne pierwiosnki przezimowały...Bo podczas tej dziwnej zimy to i zwykłe pierwiosnki zmarzły :evil: Padła mi Franceska! :placze:
Witaj, Isiu! Już wyjaśniam :) W ogrodzie muszą, moim zdaniem, być duże drzewa! U mnie nie ma... :( Za to jest dużo małych drzew ;) , więc jest nadzieja!

Masakra pogodowa! :angry: Intensywne podlewanie, bo rośliny dosłownie ledwie żyją, zwłaszcza te niedawno posadzone i nieukorzenione jeszcze... Solidnie podlewam też róże w nadziei, że to im pomoże...Bo Asahi nie pomogło...Dalej nic...
Jeszcze nie przebolałam strat różanych i innych...a to nowa zgryzota się szykuje! Masowo powymarzały u nas miskanty! No i u mnie chyba też...A w tym roku już bezapelacyjnie ;) miała powstać wielka trawowa rabata! :placze: Z czego? :placze: Jedyny miskant, jaki wykazuje ślady życia to Jubilaris, dzięki i za to! Wściekła jestem! :evil:

no dobrze, dość tego wisielczego nastroju...Coś tam żyje, coś tam kwitnie...

U mnie zwykle najszybsza...Hosta War Paint:

Fotergilla:

Klon palmowy Orange Dream:

Klon palmowy Bloodgood:

Nie tylko tyle...ale padły mi baterie... :angry:

Odp: Martowy prawie ogród 01 Maj 2012 20:17 #31588

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Aż strach pomyśleć ile byś pokazała tych piękności, gdyby baterie nie padły :whistle:
Śliczne te klony palmowe :) ... coraz intensywniej o nich myślę :whistle:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Martowy prawie ogród 01 Maj 2012 20:19 #31589

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Mi również "klonuje "się w głowie ;)
Mam nawet miejsca dla klonów -które odmiany są najbezpieczniejsze(przemarzanie i te sprawy)?

Odp: Martowy prawie ogród 01 Maj 2012 20:27 #31591

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
o rany Marta, ale miałaś dzień :rotfl1:
no to powiem, że u mnie była burza i grad.......i jeszcze do tego świeciło słońce....wszystko na raz - to dopiero był fajny widok :rotfl1:
no i rano latałam po kiermaszu....jutro prawdopodobnie powtórka, zobaczymy o której pensja wpłynie - oby jak najszybciej :whistle:
spoko - mnie też słoneczko przypiekło, plecy miałam ala burak zaś teraz mi złazi z nich skóra :angry: b
bedzie dobrze - głowa do góry! :kiss3: :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum