TEMAT: W ogrodzie Doroty

Odp: W ogrodzie Doroty 29 Maj 2012 14:04 #41181

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko rabata okolic oczka przepiękna...ja mam taką rabatę pod tarasem, która kompletnie mi ,,nie leży,, też zastanawiam sie nad przeróbkami i niewiele mogę zrobić, bo rośnie na niej borówka, która jeszcze jest malutka, ale przecież bardzo się rozrośnie....więc teraz straszą puste placki, które bardzo mnie wkurzają :dry:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: W ogrodzie Doroty 29 Maj 2012 19:35 #41286

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
I ja się zachwycam widoczkiem z ostatniego zdjęcia. Pięknie się to drzewko prezentuje :woohoo: , taki parasol nad rabatką, super efekt :bravo:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: W ogrodzie Doroty 29 Maj 2012 22:13 #41356

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Strasznie marudna jesteś... ;) Ja miałam zachwyt w oczach, jak patrzyłam na okolice przyoczkowe! I nie mówię tu o swoich zmarszczkach! :rotfl1: Śmiechowych, oczywiście! ;) Teraz też mam zachwyt w oczach i przyznam, że nie bardzo widzę różnicę :unsure: Było pięknie i jest pięknie!
Ojojoj, róże się rozwiną i zrobi się pięknie...Jakby bez róż pięknie być nie mogło! :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Odp: W ogrodzie Doroty 29 Maj 2012 22:24 #41364

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Dorotko, szkoda że nie udało Ci się być w Krzywaczce. Ale nadrobimy jeszcze :)
Ale się naoglądałam teraz zdjęć u Ciebie! Bo zaległości wielkie. Z tymi pięknymi obrazami pod powiekami, mogę sobie spokojnie i błogo zasnąć. :hug:
Zapraszam
Mania Zieleni

Odp: W ogrodzie Doroty 30 Maj 2012 10:19 #41492

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Rzeczywiście Gorzatko, to ostatnie ujęcie z takiej "innej' strony, rzadko się tam zapuszczam ;)
Cały mój ogród na stoku, za działką góra, przed działka dolinka, ja pośrodku :whistle:

JOla, mszyce zwalczam systemicznym, na razie spokój, choć wczoraj zaobserwowałam pojedyncze. Minęło trzy tygodnie od oprysków, chyba przestał działać
dziś przelecę się z mydłem czosnkowym, zobaczę może coś da.
Ślimaków rzeczywiście jakby mniej, choć są. Zjadły mi kilka lilii :evil:
Jesienią będe obowiązkowo!

Daluś, n ie nacieszyłam się w tym roku azaliami, trudno. Za rok będzie lepiej. Za to pieknie się rozrosły, puściły całą masę nowych pędów.
Róże startują, ale jest chłodno, więc ten start taki powolny. Za to może kwiaty będą trwalsze. Codziennie przelatuje deszczyk, ziemia wilgotna, warunki mają dobre.
Moja Augusta niestety bardzo kiepsko :dry: Coś czuję, że dokończy żywota. Jesienią chyba rozglądnę się za sadzonką. Niby ona tak landrynkowa, jarmarczna na zdjęciach, ale muszę się przekonać na własne oczy jak to z nią jest.
Drzewo na ostatniej fotce to lipa. Nie jest to drzewo do małego ogrodu więc muszę ją ostro przycinać. Niestety w tym roku 'zaniedbałam się' czego efektem jest olbrzymi, gęsty parasol. Ma to oczywiście i dobre strony.
Planuję pod tą lipą okrągłą ławkę, ale czekam na natchnienie M. :rotfl1: Chyba muszę mu coś obiecać ;)

Agunia, cały czas mam wrażenie chaosu na tej rabacie. Podejrzewam, ze to wina zestawienia roślin o czerwonych i żółtych liściach. Starałam się je trochę zgrupować, uspokoić. Wysadziłam też wyższe trawy. Nie wiem czy tak zostanie, ale na pewno jest lepiej.

Dorcia, parasol jest nad trawnikiem, choć drzewo w tym roku zacienia okrągłą rabatę z różami. Sekator już ostrzę.

Marta marudna? ja? Nie znasz mojej szwagierki :rotfl1: Różnica może rzeczywiście niewielka (że niezauważalna to mnie trochę martwi) ale zapewniam cię, ze jest o niebo lepiej. Zniknął żółtolistny żylistek, zostały tylko zielone, czerwone żurawki zgrupowane, utworzyły grupy kolorystyczne a nie plamki.
Czekam na odrodzenie kiścienia, bo świetnie przetrwał zimę, ale wiosenne słoneczko go załatwiło na cacy. Obcięłam, już się puszcza.
Zastanawiam się, czy nie będzie mnie wkurzał nadmiar kolorów w ogrodzie kiedy zakwitną róże. Niby lubię kolorowe rabaty, ale zaczynam mieć obawy czy nie przesadziłam. Zobaczymy, najwyżej będę dosadzać iglaki :happy3: :happy3:

Aniu, nadrobimy, koniecznie! Też bardzo żałuję.
Zaglądam do Manii ale brakuje mi bardzo twojego pisania, może jednak jakiś wąteczek?

Zaczęły kwitnąć bodziszki - u mnie po raz pierwszy. jestem zakochana w tych kwiatkach :hearts:

I takie tam....

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 30 Maj 2012 10:46 #41501

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka nie uwierzysz :silly: wczoraj także pochylałam się nad bodziszkami :rotfl1: te delikatne paseczki na płatkach i kolorki :woohoo:
U mnie od oprysków już ponad miesiąc więc czas był najwyższy opryskać. Nocą przyszedł deszcz, ale mam nadzieję, ze do tego czasu srodek poradził sobie z intruzami ;) Ocenię dzisiaj.
Obajrzyj clemki, bo u mnie i to posmakowało paskudom :hammer:

Odp: W ogrodzie Doroty 30 Maj 2012 10:53 #41506

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Potwierdzam, u mnie na powojnikach też były mszyce :evil: , ale już nie ma :whistle:
Dorotko, z sekatorem na parasol? :silly: :rotfl1: - tnij drania jak się za bardzo rozkłada :rotfl1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: W ogrodzie Doroty 30 Maj 2012 12:04 #41525

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
dodad wrote:
...zaczynam mieć obawy czy nie przesadziłam
No przecież pisałaś, że przesadzałaś! :rotfl1:

Marudo... dobrze jest! :kiss3:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: W ogrodzie Doroty 30 Maj 2012 22:06 #41687

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Dorotko, w Manii ja piszę :comp: Na wątek nie mam czasu, nie wyrabiam. Wydaje mi się też że nie za bardzo mam co pokazać :oops:
Nie wierzę, że będą Ci przeszkadzać kolory róż! Bardzo czekam na zdjęcia :garden1:
Zapraszam
Mania Zieleni

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 01:24 #41776

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Heh, widze , ze dolaczylam do grona opryskiwaczy! :lol: Tyle ze u mnie wszezdzie przedziorki. Opryskuje systemicznym, to mam nadzieje, ze pomoze na dluzej...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 08:28 #41811

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Wczoraj byłam w szkółce bylinowej i zakupiłam sześć odmian bodziszków :woohoo:
Jedną, to nawet panu z matecznika wycyganiłam :rotfl1:
Gorzej będzie z nazwami odmian, bo nie ogarnęłam tej ilości ( a kupowałam jeszcze inne bylinki, goździków też ze sześć odmian), ale z czasem pewnie dojdę co jest czym :happy3:

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 10:39 #41835

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dorciaj wrote:
Dorotko, z sekatorem na parasol? :silly: :rotfl1: - tnij drania jak się za bardzo rozkłada :rotfl1:
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 10:45 #41839

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Myślałam, że ta legendarna lipa to jakiś stary gigant, który zacienia pół ogrodu, a tu taki wyrostek :happy3: :happy3: :happy3:

Piękne fotki pięknego ogrodu, jak zwykle... :-)

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 12:44 #41889

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, też lubię bodziszki - niby kwiatki niepozorne, skromniutkie, bezpretensjonalne, ale mają w sobie "coś". Zwłaszcza jak rosną w dużej grupie. Nie mam wielu odmian, ale najbardziej lubię moją kremową, dotąd nie nazwaną. Właśnie kwitnie u podnóża tojeści o bordowych listkach - fajnie to wygląda! No i zapach listków - uwielbiam B)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 16:45 #41958

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ja dziś krótko bo chora jestem i do tego morduję się wstawiając fotki.
U Ciebie to prawdziwy raj na ziemi :flower2:

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 20:41 #42045

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jola, bodziszki są niesamowite. Takie delikatne, eteryczne kwiatki a taka mocarna roslinka. Super!
Rozkwitły następne

Niestety i u mnie na clemkach mszyce. wszystko oprskałam, powinno byc spokojnie przynajmniej przez jakiś czas.
A rozkwitł 'Mrs N.Thompson'

Dorcia sekator to mało na cholerę. Piłę muszę chyba uruchomić :oops: Na razie taką do żywopłotów.

Goś marudzę? :oops: No dobra, już nie będę.
Pięknie jest

Aniu, czytam, czytam. Ciekawie tam jest :hug: Nie wierze, że nie masz czego pokazać w ogrodzie.
Czekam na te kolory niecierpliwie. Zobaczymy jak rozkwitną. Wiesz, mam swoje wyobrażenie jak to powinno wyglądać ale czy sie uda :unsure:

Planto witaj! Bywam w twoim pustynnym ogrodzie, podziwiam ogrom włożonej pracy :bravo:
Cóż, niechętnie sięgam po chemię, ale rzeczywiście mszyc w tym roku zatrzęsienie :sad2:

Marto ja też mam kilka odmian. Nawet miałam gdzieś zapisane nazwy, ale kartka zginęła. Cóż będe identyfikować, albo i nie ;) Przecież najważniejsze jest to jak wyglądają a nie jak mają na imię.

Jola, ta @ juz gubi liście. W MAJU!!!! Cos musze jej zrobić.

Siberia, dziękuję. Może i wyrostek, ale wielkich drzew mi nie trzeba. Wystarczy orzech na pół ogrodu. Musze ją trzymać w ryzach.

Dalu, moim bodziszkom do dużych grup jeszcze daleko, ale mam nadzieje, że będą się rozrastać. Są śliczne.
I świetnie się komponują z innymi roslinami. I liście też mają ładne. Nie wąchałam, musze nadrobić.

Ulka, zdrówka życzę!
Raj powiadasz? to fotka dla ciebie

Zaczynaja coraz śmielej rozkwitać róże. Piękne, pachnące, och cudnie jest.
Po raz pierwszy u mnie kwitną
Mary Rose

Kardynał Richelieu - pierwszy kwiat czerwonawy, ale następne już ciemniejsze

Comte de Chambord lada dzień. Niestety dziś Kuba wjechał w niego rowerem. Kilka pąków stoi w wazonie

Chippendale

Och niech no to wszystko rozkwitnie!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 21:14 #42083

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Kurczę, pozazdrościłam Ci tych róż... :-) Co to może oznaczać????

Biały Bodzio jaki słodki... ciekawe czy i u mnie zakwitnie w tym kolorze? :-)

Odp: W ogrodzie Doroty 31 Maj 2012 21:16 #42085

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Cudeńka te róże. Ja mam nadzieję, że może chociaż za rok cokolwiek będzie u mnie. W tym roku tylko chyba kilka zobaczę kwitnień

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.482 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum