TEMAT: W ogrodzie Doroty

Odp: W ogrodzie Doroty 13 Sie 2012 22:54 #61199

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Mnie też podoba się ta odcinająca się żółć tojeści.
Moje róże nie kwitną i na dokładkę złapały plamistość :angry:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: W ogrodzie Doroty 14 Sie 2012 22:10 #61418

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Pięknie sobie poczynacie Dorotko i Ty i ogród. Spieszę donieść, że hortensje kwitną a róża w dobrym jak dotąd zdrowiu wiąże pączki :flower2:

Twoje mchy i trawy ... cudne... Jak cała reszta :)

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Sie 2012 13:06 #62027

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marto, u mnie Pastella nie odczuła prawie zimy, rośnie jak wściekła, teraz tworzy nowe pąki. Ale i tak niekoniecznie mi sie podoba. A pamiętam, że były czasy kiedy byłam nia zachwycona. Cóż, gusta się nam zmieniają.
Tojeść (nie trojeść ;) ) rozesłaną akurat lubię, choć trzeba ja mieć na oku. na szczęście daje sie w miarę łatwo ograniczać.
Przy oczku dobrze sie czuje i włazi do wody. I super. Mnie tez się podoba.

Gosiu, u mnie plamistości trochę, na szczęście niewiele, ale za to dość sporo maczniaka. Nie pomagają metody naturalne, dziś muszę sięgnąć po chemię.

Iza, dziekuję za doniesienia. Czas mi się jakoś skurczył, ale przybędę po odbiór za.... jakiś czas ;)

Coś się pogoda nie może wyklarować. Niby zapowiadali ciepło a tutaj kicha. Zimno, pochmurno, do bani.
Mam tylko nadzieję, że padać nie będzie bo mi mączniak zupełni zniszczy ogród.
Jutro planuję ogrodowanie od rana, chwasty znów się rozszalały, trzeba uporządkować co nieco.
Niestety w powietrzu czuć juz zbliżającą się jesień. Trawy rozkwitają coraz śmielej, chryzantemy otwierają pąki.

zielono....

A na koniec Polka, która własnie zaczyna u mnie pierwsze kwitnienie :blink:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Sie 2012 13:51 #62028

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
dodad wrote:
A na koniec Polka, która własnie zaczyna u mnie pierwsze kwitnienie :blink:
To u mnie zakwitło coś wcześniej, niż na południu? :eek3: Muszę sobie wydrukować ta stronę, bo nikt mi nie uwierzy :woohoo:
Do jakiej wysokości ona u Ciebie dorasta?

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Sie 2012 13:57 #62029

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Pawle, piszę pierwsze, bo nie liczę 2(słownie: dwóch!) kwiatów w czerwcu czy na początku lipca. Za to teraz zapowiada się imponująco. Ona zresztą i w zeszłym, roku tak miała. Późno kwitnie ale za to do mrozów.
Co roku przekracza u mnie dwa metry. Teraz ma ok. 1,8m ale pędy jeszcze rosną.
Zadowolona z niej jestem mimo wszystko. Nie choruje wcale, liście błyszczące, ciemnozielone.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 17 Sie 2012 14:15 #62030

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
U mnie ma jakieś półtora metra, ale ziemia kiepska. Kwitnie już od ponad miesiąca :) A mocno ją kopcujesz na zimę? Przyznam, że swoją tak sobie obsypałem i przetrwała w świetnej kondycji. Ciekawe, czy by przeżyła w ogóle bez zabezpieczenia :whistle:

Odp: W ogrodzie Doroty 18 Sie 2012 00:55 #62211

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko już w kilku ogródkach widziałam rozkwitające chryzantemki....cóż widoczny już jest schyłek lata....ale ta pora jest przepiękna. Już za chwilę świat pokryje się złotem i purpurą....czy może być coś piękniejszego :P
Moje chryzantemki jeszcze nie planują kwitnienia...jeszcze troszkę....chociaż i tak nie bardzo będzie co podziwiać. Niektóre nie przetrwały zimy i inne są zredukowane do kilku badylków :angry:
Polka śliczna a zdjęcie jak zawsze bajka :P

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Sie 2012 11:56 #62621

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Pawle, musi miec u ciebie bardzo słoneczne i ciepłe miejsce. ta róza lubi się wygrzać.
Zimą miała kopiec jak wszystkie. Nie przemarzła zbytnio, ale na osłonę z jałowca przed zimnym wiatrem. Nie wiem czy ryzykowałabym całkowita rezygnację z zabezpieczenia zimą.
Nie wiem czy na tym zdjeciu będzie dobrze widać, ale każdy z pędów zakończony jest bukietem pąków

Aga, kwitną chryzantemy i zawilce u mnie rozpoczęły, ale liście jeszcze zielone, no może azalie załapują już jesienny rumieniec.
Zamówiłam z zeszłym roku kilka odmian chryzantem, przyszło.... nie powiem co :evil:, do tego większość nie przeżyła zimy. Mam kilka odmian, ale do obfitości im daleko. Cóż, pozostane chyba przy sprawdzonym przeze mnie sposobie na chryzantemy. W połowie listopada przynoszę zdechlaki z cmentarza, wrzucam do szklarni, przykrywam jakimś kocem a wiosną spora część z nich sie budzi. jesienią mam ładne krzaczki a potem lądują na kompoście a następne z cmentarza w szklarni ;)

Kwitnie niezmordowanie clematis 'Shin-shigyoku'

First lady z floksem

Ostatnia lilia - lilium speciosum
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Sie 2012 12:57 #62633

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, powojnik śliczniutki, a i ostatnie lilie jeszcze cieszą! U mnie kwitną jeszcze białe orientalne, a więc cieszyłam się liliami ponad dwa miesiące :flower2:
Masz rację - czuje się już w ogrodzie oddech zbliżającej się jesieni - te wykłaszjące się trawy, te kwitnące chryzantemy...U mnie chryzantem wprawdzie nie ma, ale pięknie wybarwione miechunki przypominają, że lato się kończy :( A ja chyba załapałam późnoletniego doła ogrodowego :whistle:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Sie 2012 14:16 #62650

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko pięknie kwitną Twoje floksy, moje już przekwitają...... z daleka jeszcze ładnie wglądają, ale z bliska już nie są najładniejsze....
Clematis śliczności :P

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Sie 2012 15:48 #62661

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
AGNESS wrote:
Już za chwilę świat pokryje się złotem i purpurą....czy może być coś piękniejszego

Oj, może :P :bye:
Na przykład wszystkie wiosenne kwitnienia otwierające rozpoczynający się sezon ogrodowy :P :P

Aga -ja jeszcze nie chcę jesieniiii..... :(

Dorotko Moja Pastella też daje z siebie wszystko przez całe lato.Podoba mi się,choć lubię większe róże :P

Odp: W ogrodzie Doroty 20 Sie 2012 20:10 #62701

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Znaczy muszę zrobić kolejne podejście do Polki! Zachwycająca, choć późna! ;)
Jesień nadchodzi nieubłaganie, ale o ile oznacza to kwitnienie traw, to ja ostatecznie mogę na to przystać!
Piękne te trawowe zdjęcia... A gałązka klonu i hakonechloa... Świetne zestawienie!

Odp: W ogrodzie Doroty 23 Sie 2012 12:26 #63449

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Dalu, niestety w tym roku powojniki marnie mi rosną. :( Poczatek roku zapowiadał się nawet, nawet ale w czasie mojego urlopu większość załapała uwiąd a niestety nie miał kto dopilnować. I efekt jest taki, że teraz jako tako wyglądają jedynie cztery a reszta .... dogorywa.
Lilie tez w większości kwitły podczas urlopu, ale ciesze się i tak, że kilka odmian udało mi się zobaczyć.
Jesień idzie, ale jeszcze będzie pięknie, moja azalie już się zaczynają przebarwiać i płonąć kolorami, lubię to. Czuję , że zaczyna mnie opuszczać niemoc, żeby tak jeszcze chciało trochę popadać, bo susza straszliwa. Dziś chyba rozciągnę węża.
Marzeniem byłby nocny deszczyk a w dzień słoneczko i temperatura około 24 stopni :)
Rozchodniki tez pokazują kolory

Aga, moje floksy po przycięciu wypuszczają nowe pędy, tak że jest nadzieja na nowe kwiaty ;)

Madziu, ja tez wolę wiosnę. Choc jesień z przebarwionymi krzewami, złotymi liśćmi tez jest przepiękna. Najmniej chyba odpowiada mi takie późne lato jak teraz, zwłaszcza kiedy jest sucho tak jak w tym roku. Wszystko zdaje się takie "przykurzone"
Pastella teraz odpoczywa, ale pączki już się pokazują.

Marta, Polka tez zmarzła??? Kupuj nową, koniecznie! Nie mogę się na nią napatrzeć. Wybaczam jej nawet to późne kwitnienie. Choc jak widzisz u Pawła nie taka późna ;)
Jesień jak jesień, ale wrzesień nadciąga nieubłaganie i znów zacznie się szkoła, sprawdzanie zadań a przede mną dodatkowo w maju komunia :blink: Muszę się zabrać za jakieś nasadzenia cebulowych żeby mi ogród rozkwitł w odpowiednim momencie :lol:

Co wam tu zapodać.... może zawilce?

i może energetyczna 'Flora Danica' ;)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 23 Sie 2012 14:25 #63485

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja już pierwsze cebulki zakupiłam :P , a nowego zimowita nawet posadziłam :woohoo:
Ale teraz poczekam na większy wybór i bardziej przyjazne ceny :evil:

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Sie 2012 08:20 #63642

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marto, ja tez juz mam pierwsze cebule zakupione. Na razie skromnie, ale to dopiero początek. W tym roku nastawię się chyba na zakupy internetowe, zupełnie nie mam czasu na szukanie w sklepach.
Wczoraj polazłam z aparatem do ogrodu. Suuuuucho :angry:
Miałam podlewać, ale zaczęło się chmurzyć i wyglądało na to, ze poleje ale oczywiście się rozeszło. Dziś bez względu na wszystko akcja podlewanie :evil:

Na początek pracuś ;)

Coraz więcej rozkwitających róż
Coral Palace

Leonardo da Vinci

Gartentraume

Gertrude Jekyll
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Sie 2012 08:32 #63645

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piękne portrety róż, a polka zjawiskowa :) Zachwycił mnie też powojnik. Szukam jakiegoś bezproblemowego do obsadzenia zachodniej strony altanki. Nie mam doświadczenia w uprawie powojników, może byś mi cos poleciła? Tam nie będzie za dużo słońca :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Sie 2012 08:50 #63650

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marysiu, u mnie najbardziej bezproblemowy i rosnący w dużym zacienieniu jest 'Comtesse de Bouchaud' - zobacz tutaj forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...mosci-ogolne-odmiany. Doskonale rośnie też 'Multi Blue', ale ten na południowo-zachodniej stronie słońca ma pod dostatkiem, nie wiem jak sprawowałby się w cieniu.
Ten rok dla moich powojników niestety nie jest dobry.
Choroby grzybowe załatwiły mi większość podczas mojego urlopu i teraz z mozołem się odbudowują. Z resztą duża część to młodziaki albo przesadzane w zeszłym roku.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Sie 2012 09:40 #63677

• Roma
  • Roma's Avatar
Dorotko- czy możesz coś więcej napisać o tej róży? Leonardo da Vinci

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula