Witajcie!
Dziękuję za wszystkie komentarze odnośnie planowanych nasadzeń - liczyłam na Was i nie zawiodłam się
Podsumowując, myślę sobie tak..
3 platanów kulistych nie posadzę, bo kulek byłoby za dużo = mam też umbry, cisowe i bukszpanowe kule, a co za dużo to niezdrowo
2 klony w jednej odmianie będą dużą plamą koloru, a że w ocieniu limonki to będzie wesoło
3 klonów tej odmiany nie posadzę bo będzie ZBYT wesoło
Klonów Princeton Gold nie posadzę z bordowym bo kontrast będzie zbyt widoczny, zwłaszcza w kontekście kolorowych rabat, ceglastych domów i czerwonego buka po drugiej stronie ścieżki;
Platan pomoże zrównoważyć kolor tzn. zneutralizować jaskrawy odcień klonów, a formą nawiąże do wiśni Umbraculifiera;
i..koronny argument - M chce platana
Więc chyba zostanę z dwoma klonami i platanem...
aaa... i jeszcze jedno. Przy tarasie planuję posadzić wiśnię Kanzan, która ma zacienić taras w przyszłości. Jako że rośnie na spore drzewo, wprowadzi też zielony element przestrzenny i pomoże zrównoważyć jaskrawą zieleń klonów...dobrze myślę?
Kondziu, pogoda sprzyja ogródkowaniu, choć sadzeniu drzew może niekoniecznie..za późno wymyśliłam tą drzewiastą akcję
Dorciu, czytałam, że planujesz drzewa i to spore...jakie odmiany wybrałaś?
Ty możesz poszaleć, przestrzeń masz cudowną...a ja kombinuję jak koń pod górę...
Moni, myślałam pierwotnie o 3 klonach w tej odmianie, ale obawiam się zbyt żarówiastego koloru..z drugiej strony 3 platanów kulistych nie posadzę, bo za bardzo zakulkuję ogród (patrz wyżej
. Mi też nie do końca gra ta opcja, ale muszę się przekonać. Gdyby mnie męczyło to przesadzę klona/platan przed płot
Aniu, serduszki już u mnie wszystkie wzeszły, część kwitnie...poszukaj swojej - może przesadziłaś?
Aguś, dziękuję za wpis i opinię, wiesz jak cenię sobie Twoje rady
Opcja z klonem czerwonym pierwotnie była w zamierzeniach, ale odpadła ze względu na refleksje opisane wyżej..może niesłusznie..? Hmm..
Red Sunset pojawił się w opcji, ale ogrodnik mi odradza. Uważa, że to typowy soliter i do dużych ogrodów/parków.
Bozi, dziękuję za opis z własnych doświadczeń, bardzo cenne uwagi. Zastanawiam się czy trawa będzie pod nimi rosła?
Po cichu miałam plan na rabatę pod nimi w przyszłości, ale w tej sytuacji raczej odpuszczę..
Szkodnikom klonowym mówię precz!
Danusiu, pamiętam Twoje dylematy. Ja nie zdecyduję się na 3 kuliste platany, opisałam wyżej z jakich względów. Tulipanowca już posadziłam, jako soliter.
Mam nadzieję, że mój platan nie utonie..
Jest szczepiony na 220. Klony mają mniej więcej na tej samej wysokości budowaną koronę.
Gosiu, pomysł z drzewami w trawniku to zasługa mojego M. Ucieszył się na myśl, że będzie platan
Jeśli za kilka lat zacienią róże przy ścieżce to..posadzę tam coś innego
Strona jednak jest południowa i słońca mnóstwo.
Ewa, przykro mi z powodu cebulowego pogromu..co to za zaraza je wyżera??