TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 08:44 #152927

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś epimedia śliczne.... uwielbiam takie drobniutkie kwiatuszki :P
Sasanki przepiękne, kocham je wszystkie. Ta przesadzana nabierze wigoru, nic się nie przejmuj. W przyszłym roku będzie pięknym bukietem :P
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 09:53 #152954

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj,Martuś :bye:
sasanki ,tulipanki śliczne ;)
a epimedium,bardzo ciekawe,oryginalne :)

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 12:16 #152972

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
E no ty masz drzewo przy bramie wjazdowej i to jakie duże ...jakiś cień pewno rzuca ...a ten szpaler przy płocie toż to las ...biedny Czesiek czaka za bramą ...ja bym go wpuściła :happy3: a ty ???

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 20:28 #153118

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, a u mnie z kolei ubyło uniesień w temacie różanym ;) Ale pamiętam początki swojej fascynacji różami i miałam podobnie... Teraz już uspokojenie, ale jeszcze nie obojętność.. ;)
Vituś, a ogromną przyjemnością ;) spełniam Twoje życzenie... Dziś tych pączków więcej widać... :)

Dysosma pleiantha

DSC_0590.JPG

Paweł, zwiewne, ale bardzo delikatne i elastyczne, bym powiedziała... Wiatrowi się poddają na tyle, by się kołysać...
Nie bardzo widzę dla tego kasztanowca miejsce... Ale pewnie coś wymyślę... Skoro przetrwał, znaczy mi pisany! :lol:
Izulu, nie wiem... Może dlatego, że w sporej odległości od siebie... Za to zrobiły się drobne i kiepsko kwitnące... I to świetnie wpisuje się w powszechnie znaną teorię o losie niewykopywanych tulipanów! :rotfl1:
Witaj, Moniko, cieszę się, że znalazłaś coś, co ucieszyło Twoje oczy! :) Zapraszam!
Aguś, a jak do tych drobnych kwiatuszków doda się jeszcze te listki z ciekawym i bardzo różnym rysunkiem... :) Ja też uwielbiam sasanki... A jeszcze teraz zakwitają moje siewki są całkiem, całkiem... Dziś znalazłam taką...

DSC_0589.JPG

Aniu, mi też te wszystkie wiosenne się podobają i nie dlatego, ze są pierwsze po długiej zimie... Wiosenne byliny po prostu są najciekawsze...
Ewa, cóż po tym "lesie" ;) , skoro on od północnej strony... :( Mogłabym za siatką coś w jego cieniu posadzić, ale nie posadzę... ;) Cześka nie wpuszczam, bo za dużo z tym roboty...Trzeba wysiąść, otworzyć bramę, wsiąść, wjechać, wysiąść, zamknąć bramę... Szkoda czasu! :lol:

Wczoraj lało, dziś gorąco... Czy naprawdę nie ma nic pośrodku... Wczoraj szkółking z vitą, coś tam kupiłyśmy, ale nie jest łatwo już coś kupić... ;) A dziś mimo niedzieli robota... Ja chciałam w dni powszednie, ale się nie dało... A chwasty nie czekają... Odważyłam się już wejść na rabaty hostowe... I tam zastanawiały mnie takie pojedyncze niekwitnące narcyzy... Wysiały się? Bo na pewno tak bym narcyzów nie sadziła... I nagle eureka! :woohoo: Wyrosły mi czosnki, które sadziłam przy hostach, by odstraszać nornice! :rotfl1: :rotfl1:

Kilka kwitnień...

Anemone nemorosa 'Hilda'

DSC_0591.JPG

Tulipany 'Princess Irene', znam nazwę! :woohoo: :rotfl1:

DSC_0613.JPG

Pulsatilla albana

DSC_0599.JPG

Jeszcze raz grupka epimediowa...

DSC_0619.JPG

I widoczki...

DSC_0606.JPG

DSC_0635.JPG

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 20:34 #153121

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Tego epimedia to ukrój na zlot ;)
Widzę, że wchodzimy na etap, gdzie wyłażący z ziemi nosek napawa radością :lol:
Rarytaski, rarytaski...mamusia kusi :teach:

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 20:34 #153122

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Marta, u mnie z hojami nastąpił jako taki spokój. Chociaż teraz przy kwitnieniu serce jakby mocniej zaczęło bic :kiss:

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 20:35 #153123

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Eee tam...nic się tak zaraz nie rozsiało...to sprawka nornic :rotfl1:
I dziękuję bardzo...już wiem jak się moje tulipany nazywają ;)

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 21:22 #153162

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja też posadziłam masę czosnków w miejscach, gdzie w zeszłym roku przebiegały szlaki nornicowe :evil:
Muszę powiedzieć, że jak na razie żaden nowy korytarz się nie pojawił :P . Oby tak dalej :whistle:

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 21:30 #153170

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
artam wrote:
Dziś tych pączków więcej widać... :)

Zdecydowanie więcej widać! Szczęściaro, co to potrafisz zapewnić warunki uprawy ;)
Taki okaz, po jednym sezonie ma już dwa liście i w dodatku chce kwitnąć. U mnie jeden ledwie liść.
Jak weszłaś już na pole hostowe, znaczy dobrze jest.

Martowy prawie ogród 2013 05 Maj 2013 22:48 #153238

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Nawet nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów epimediów.
Ma to co pokazałaś ostatnio i białe.
Zawilce jakieś wyszły, ale tylko listki. Może się rozrosną w przyszłym roku?
Ale wątpię, bo one zachopwują się identycznie jak kokorycze, zanikają

Martowy prawie ogród 2013 06 Maj 2013 07:10 #153344

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Powiem tak nawet popełniłam dwa epidemia ale...................zdecydowanie wolę sasanki :) :) i nawet kierując się Twoim przykładem w tym roku przesadzę .............. bo potrzebują zmiany miejsca , tam gdzie rosną zrobiło się za cieniście .
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Martowy prawie ogród 2013 06 Maj 2013 08:43 #153370

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Albo w stopniu genialnym opanowałaś Photoshopa, albo zatrudniłaś kogoś do pielenia! To jest NIEMOŻLIWE, żeby w takiej czystości utrzymać gołą glebę! :happy-old:
Chciałbym przy okazji spytać się jak tam Twoje obwódkowe autostrady? W zeszłym roku dzielnie walczyłaś i ciekaw jestem efektu końcowego :oops:
Odnosząc się jeszcze do słów Marty/Markity potwierdzam zbawienne antynornicowe działanie czosnku! Perfidnie nasadziłem go w rzędach w poprzek rabat i w ani jednym miejscu nie przelazły!

Martowy prawie ogród 2013 06 Maj 2013 09:26 #153386

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
artam wrote:

DSC_0635.JPG
Żółta rabata :lol: a biała w jakim stadium, coś tam posadziłaś?
Nie piszesz o różach, przecież się nie obraziłaś :funnyface:
Kiedy ja do Ciebie zajrzę nareszcie :think:

Martowy prawie ogród 2013 06 Maj 2013 11:15 #153413

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Odnosząc się jeszcze do słów Marty/Markity potwierdzam zbawienne antynornicowe działanie czosnku! Perfidnie nasadziłem go w rzędach w poprzek rabat i w ani jednym miejscu nie przelazły!

Paweł ja właśnie po Twojej rekomendacji nasadziłam tyle czosnków :happy3:
Tej jesieni znów dosadzę :devil1:

Martowy prawie ogród 2013 06 Maj 2013 21:10 #153606

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Igor, a nie masz tego Rubrum? Wyłażące z ziemi noski, kły czy cokolwiek ;) zawsze napełniały radością! Ale trzeba przyznać, że wszystkie stopowce robią to szczególnie ciekawie... A tam zaraz kusi... ;)
Kasiu, u mnie z hojami nastąpił całkowity...marazm... Właśnie dziś przy podlewaniu zauważyłam, że szykują się jakieś kwitnienia, ale ciśnienie mi z tego powodu nie skoczyło...
Grześ, oczywiście, że tak! :lol: Przecież ryjąc te korytarze, "zapadają" ;) nasionka głęboko i one nie mogą wykiełkować!
Marta, gdynym ja chciała sadzić czosnki tam, gdzie przebiegają szlaki nornicowe, to sadziłabym tylko czosnki, nic innego! :rotfl1: A te czosnki posadziłam przy hostach... Wygląda na to, że spełniły swoje zadanie... Ale Ty sadziłaś czosnki ozdobne? Bo ja takie zwykłe, jadalne... I tak się teraz zastanawiam, co z nimi zrobić... Wyrwać czy zostawić... Miałabym zapas na kolejne sadzenie jesienią! :) Ale taka trawa przy każdej hostce... Sama nie wiem...
Vituś, to musi być przypadek wbrew temu, co mówiłam... ;) Nie miałabym nic przeciwko temu, by wszelkie stopowce wolały glebę taką, jak moja, ale obawiam się, że jest inaczej... U Ciebie rosną cieszynianki, u mnie sasanki! :)
Małgoś, epimediów jest całe mnóstwo! I na pewno będzie ich coraz więcej! Małgoś, może zawilcom trzeba trochę takiej leśnej próchniczej ziemi... Jak zanikają, coś jest nie tak... Zobacz w lasach, to chyba najbardziej ekspansywny gatunek...
Mirka, a ja chyba wolę epimedia... Sasanki lubię tylko na początku, jak rozkwitają pierwsze kwiaty, bo później te zwieszające się już mi się nie podobają... No w sumie później epimedia też nie są piękne... To nie wiem, czemu wolę epimedia! :rotfl1: Słusznie przesadzasz sasanki, to zdecydowanie rośliny słońca... I piasku! ;)
Paweł, ja nawet w stopniu dostatecznym ( na trzy ;) ) nie opanowałam mojego aparatu, a Ty mnie podejrzewasz o takie wyżyny sztuki fotograficznej! :rotfl1: Vita obiecała mnie podszkolić, jak jej się uda, to będę piękne zdjęcia robić! :lol: Chwasty są... Nauczona gorzkim doświadczeniem ;) do zdjęć wybieram miejsca świeżo odchwaszczone... Jeśli kogoś nie zatrudnię do plewienia, a nie zatrudnię ;) , to stan bezchwastowy u mnie jest niewykonalny!
To ja może ten swój czosnek będę uprawiać i będę miała na czosnkowe obwódki ;) wokół rabat, przynajmniej hostowych... A kamienne obwódki będą się robić dalej, na razie gromadzę materiał... Zeszłoroczne się trzymają kupy... ;)
Jolu, biała rabata też się będzie robić... Na razie muszę się z plewieniem wyrobić i biorę się za nią... A to proste nie będzie... Tam straszna darń i perz.. Mam tylko nadzieję, że pogoda pozwoli!
Co mam pisać o różach... Nie kwitną przecież... ;)
No właśnie kiedy? :)

Może dziś na początek mikroroślinki, które też lubię...

Ranunculus alpestris

DSC_0464.JPG

Ranunculus 'Tien Szan'

DSC_0628.JPG

Anemonelle ciągle na balkonie... A kwitną już prawie miesiąc...Rewelacja!

DSC_0459.JPG

Na balkonie też...
Disporum sessile 'Kinga'

DSC_0456.JPG

Jeffersonia już przekwitła, ale nadal śliczna...

DSC_0592.JPG

Hylomekon japoński...

DSC_0629.JPG

I dwa ładne pierwiosnki :)

DSC_0449.JPG

DSC_0604.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia

Martowy prawie ogród 2013 06 Maj 2013 21:16 #153613

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Piękne te TWoje maluszki, ale ja ... chyba wolę większe :rotfl1: Te wszystkie nazwy spamiętać :jeez: dobrze, że mam taką mądrą koleżankę :hug:
Pogawędzimy w piątek godzin kilka, oby pogoda na podróż dopisała, nadaja jakieś opady :supr:
Dobrze, że nie trąby powietrzne, pamiętasz przedostatni wyjazd :rotfl1:
U mnie zaś stoi tunel ... i oby stał jak najdłużej :happy3:
Pomidorki tylko gruntowe mnie interesują, bo cały prawie obsadzony.
Muszę jeszcze tylko dokupić ogórki szklarniowe i ... arbuza :rotfl1:
No i warzywnik obsiany prawie w całości :happy4:

Martowy prawie ogród 2013 06 Maj 2013 21:22 #153627

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, urocze te drobniutkie kwiatuszki i żeby je docenić to już naprawdę 'wyższa szkoła jazdy' ogrodniczej :flower2: Epimedia bardzo ...interesujące, ale ja ich nadal nie rozumiem :happy:
Natomiast dzisiaj jak kolce różane perfidnie wczepiły mi się w bluzkę i podrapały mi rączki to przez chwilę strasznie ich nie lubiłam :silly:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Martowy prawie ogród 2013 06 Maj 2013 21:32 #153639

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja sadziłam zarówno czosnki ozdobne, jak i te zwykłe :silly:
Nie radzę ich jednak teraz wykopywać, bo je zmarnujesz ;) . Teraz wykopane na pewno się do sadzenia jesiennego nie nadadzą. A jeśli przebolejesz te kilka szczypiorków między hostami (ja je znoszę w różach :whistle: , też się nie komponują :rotfl1: ), to w drugiej połowie lata będziesz miała zbiór dojrzałego czosnku :lol: . I wtedy przeznaczysz go według uznania, albo do konsumpcji, albo do dalszej walki z nornicami :happy3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.598 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum