TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 18:02 #154788

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Też mi się ten szerszy plan podoba!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 18:54 #154804

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
narcyzy Thalia bardzo lubię,ja mam tylko żółte,nosacze :P
Tulipanowa gama piękna :)

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 20:33 #154829

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Magda, w lecie to wygląda trochę lepiej, jest bardziej zarośnięte, ale do ideału jeszcze trochę brakuje...
Marysiu, nie jest on wcale taki piękny... Ja też się tą suszą w tamtym roku tłumaczyłam, ale potem, jesienią jeszcze popadało i trawa odżyła... Poziomki? No jedzenie w każdym razie... ;)
Gosiulu, treść jest, ale nad formą to jeszcze trzeba popracować... Bardzo trafnie odczytujesz te znaki! :lol: Oczywiście, że ten fuks z kosiarką to znak, że trzeba za zaoszczędzone pieniądze coś kupić! :woohoo:
A jak widzisz, nie tylko ten sąsiad okazał się pożyteczny... ;) Ja też mam za siatką niebieską folię! :happy3:
Paweł, tylko drzewa rozłożyste mają taką moc, by wykasować "prawie" ;) Jeszcze nie... A ta prymulka to dobra prymulka, u mnie bardzo ładnie przyrasta, u Ciebie to wiadomo... ;)
Marta, czy można nazwać zadbanym trawnikiem trawnik, o który się nie dba? :silly: Nie mam zadbanego trawnika! Nie wygrabiłam go po zimie z tych zgnilizn ;) , a miałam pokaźne, skoro od lipca niekoszone... Ziemię z kretowisk, co prawda, zwiozłam, ale nie dosiałam trawy na tych "plackach"... Jeszcze... ;) Zadbany trawnik to masz Ty!
Aniu, kompost na pewno nie, chyba raczej ściółka... :lol: Bo ja nie używam kosza...Tak więc trawa się swobodnie rozsypuje... Głównie ściółkuję trawnik :rotfl1: , a w pobliżu rabat rabaty i ścieżki! :lol: Ciocia pozdrowiona, ale obawiam się, że może to odebrać jako aprobatę dla swoich działań! ;)
Jolu, no nie przesadzajmy, ot trochę różnych plam i plamek... :silly: a sosna to Stara Tura, piękna nazwa banksiany... :) Już tylko godziny.. :)
Moniko, Romek Ci już odpowiedział, ja tylko dodam, że układanie kamieni bez żadnego cementowego podkładu ;) przyniesie Ci więcej udręk niż radości... Radość trwa krótko, a potem będziesz przeklinać swój pomysł, jak przyjdzie Ci wyrywać trawę spomiędzy kamieni.. Uwierz...
Romek, w tym roku też będzie! :) Bo obwódki się sprawdzają ! Koszenie trawy przy nich to rozkosz w porównaniu z koszeniem trawy tam, gdzie jeszcze ich nie ma... A że trochę kosiarka wpada w turbulencje to nic! :rotfl1:
Romek, ja już nie układam list, mam w głowie cały czas te różne upragnione rośliny, ale zawsze kończy się tak samo...Tak jak mówisz! ;)
Elu, takiego sąsiada tak! W sprawie trawnika też się zgadzam! :) Zupełnie inaczej to wygląda... Ale samo koszenie... No nie jest to coś, czemu człowiek chciałby się często poświęcać... ;) Myśl o swoich warzywkach nie jest mi niemiła ;) , tylko te warzywka trzeba plewić... A ciocia ma wiele chęci, ale przeszkolenia jeszcze nie przeszła ;) , więc wiosną strach ją na rabaty ozdobne wpuszczać ;)
GreenEvil i Kasiu, no dziękuję, ale nie przesadzajmy... To wciąż plac budowy ;) ,w oddali widać trzy stosy kamieni, górkę piasku...
Aniu, narcyzy Thalia są bardzo subtelne, a tulipany za to wręcz przeciwnie ;) Pojęcie piękna jest bardzo szerokie... :)

Jutro o tej porze... a nawet wcześniej można nam zazdrościć! A nawet powinno się! :happy4: Krzywaczka! I wszystko jasne... ;) :rotfl1:
Przez trzy dni w związku z tym nie będę na działce... O tej porze roku to szmat czasu!
To jeszcze ostatnie zdjęcia...

Epimedium x versicolor 'Sulphureum'

DSC_0643_2013-05-09.JPG

Anemone nemorosa 'Vestal'

DSC_0663_2013-05-09.JPG

Tu musiały mi się pomylić doniczki przy wkopywaniu... :laugh1:

DSC_0666.JPG

Pierwsze pierwiosnki omszone...

DSC_0667.JPG

Śnieżyca wiosenna...

DSC_0670.JPG

Najbujniejsza kępa narcyzów...

DSC_0671.JPG

I cudny kwiat magnolii 'Lennei'

DSC_0672.JPG

W kwestii szerszych planów, rzut oka w drugą stronę...

DSC_0681.JPG

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 20:36 #154833

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Aprobata dla poczynań Cioci jest! ogromna w dodatku.
Do zobaczenia w sobotę, żeby tylko nie lało :P
Zapraszam
Mania Zieleni

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 20:38 #154835

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jeżeli masz na myśli ten fragmencik trawnika ze zdjęcia ;) , to absolutnie nie oddaje on pojęcia o całości :happy3:
Też mam kupę placków pozimowych :pinch: , ale nie zamierzam się nimi zajmować, a już na pewno nie będę trawy dosiewać :evil: . Nie miałam tylko kretowisk...

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 20:40 #154837

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Moje pierwiosnki padły ofiarą ślimakowego, nieposkromionego apetytu :mad2:
Pogody, pogody wam życzę :hug:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 21:05 #154860

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Nadrabiam pracowicie zaległości. Uprzejmie donoszę, że u mnie śnieżyca w takim samym stanie ( a na stanie kwitnąca sztuka jedna...). Tulipany kończą już pokaz... A pierwiosnki nawet nie zaczęły :rotfl1:

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 22:05 #154907

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Tulipanki ,ładne żywe kolorki :)
pierwiosnki omszone bardzo ładnie,ja ich niestety nie mam :( Ale napatrzę się u ciebie :)
Narcyzki łDNIUTKIE, i ta magnolia 'Lennei' na takie"grube " ,fajne kwiaty :flower1:

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 22:11 #154913

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Fajne to epimedium, bardzo mi się podoba :silly: Snieżyca i anemony w moich klimatach -super :)

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 23:07 #154940

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Marto, jak zwykle pokazujesz super okazy. Rośliny ładnie podrosły i szersze plany też już wyglądają znakomicie.
Dobre przeszkolenie cioci konieczne. Pamiętam jak parę lat temu po śmierci teściowej wzięliśmy teścia do nas by łatwiej zniósł to traumatyczne przeżycie. Koniecznie chciał pomagać w ogrodzie. Żeby nie narobił czasem szkód powiedziałem, żeby zajął się pieleniem skalniaka. Tam wydawało mi się, że nic złego nie mogło się stać. Jak wróciłem z pracy cały skalniak był dokładnie oczyszczony z "chwastów". Zostały tylko iglaki. Wszystkie rośliny skalniakowe starannie powyrywane leżały już na stercie kompostowej. :club2:
Teraz jałowce płożące tak się rozrosły, że zarosły cały skalniak. Wyszło więc na to, że nic złego się nie stało. :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2013 23:08 przez rm27.

Martowy prawie ogród 2013 09 Maj 2013 23:15 #154945

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Po oblookaniu tych szerszych planów podpinam się pod zdanko na temat zniknięcia słówka prawie. To już jest ogród. :happy:
Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 06:54 #154976

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Domyślam się, że usuwanie trawy z pomiędzy kamieni jest strasznie uciążliwe. W ubiegłym roku również robiliśmy takie obrzeże z jednej strony rabaty, tylko używałam innych kamyków. Teraz myślałam, żeby nie robić murowanego, bo kształt rabaty, którą chcę tak wykończyć na pewno będzie ulegał zmianie. Zastanawiałam się na zrobieniu płytkich rowków i nasypaniu dużej ilości drobnych kamyczków.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 07:42 #154989

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Jakie piękne widoczki ogólne, nawet takie zawijasy , jak u mnie, z tym , że dużo większe :woohoo:

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 09:30 #155026

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
artam wrote:
...
Moniko, Romek Ci już odpowiedział, ja tylko dodam, że układanie kamieni bez żadnego cementowego podkładu ;) przyniesie Ci więcej udręk niż radości... Radość trwa krótko, a potem będziesz przeklinać swój pomysł, jak przyjdzie Ci wyrywać trawę spomiędzy kamieni.. Uwierz...

Muszę Cię Martuś zmartwić, ale chwasty wrastają pomiędzy kamienie umocowane w zaprawie. Wiem co mówię, bo tak mam wokół oczka. Im ( chwastom) wystarczy ta odrobina ziemi naniesiona przez wiatr i odrobin wilgoci :devil1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 09:49 #155037

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś pierwiosnki omszone cudeńka, uwielbiam je, mi właśnie kwitną te, które wysiewałam :P
Piękne tulipanki..... zdecydowanie w moich kolorach B) szczególnie ten ciemny pomarańcz podoba mi się...... czy pamiętasz może jaka to odmiana???

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 10:11 #155048

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Pomarańczowe to i moje ulubione ogrodowe barwy :lol: , może się i doniczki z tulipanami pomyliły ale kompozycja udana :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 11:14 #155078

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
AGNESS wrote:
Piękne tulipanki..... zdecydowanie w moich kolorach B) szczególnie ten ciemny pomarańcz podoba mi się...... czy pamiętasz może jaka to odmiana???
Na 10 stronie jeszcze pamiętała ;-) ale po Krzywaczce może już nie mieć głowy do takich, w sumie jadalnych, roślin :happy:

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 12:19 #155099

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
olibabka wrote:
artam wrote:
...

Muszę Cię Martuś zmartwić, ale chwasty wrastają pomiędzy kamienie umocowane w zaprawie. Wiem co mówię, bo tak mam wokół oczka. Im ( chwastom) wystarczy ta odrobina ziemi naniesiona przez wiatr i odrobin wilgoci :devil1:

To prawda....To zadziwiające, jak niewiele im trzeba, by żyć :mad2: A jak uciążliwe jest pozbywanie się tego.... :flower:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.547 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum