TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 13:23 #155118

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Siberia wrote:
AGNESS wrote:
Piękne tulipanki..... zdecydowanie w moich kolorach B) szczególnie ten ciemny pomarańcz podoba mi się...... czy pamiętasz może jaka to odmiana???
Na 10 stronie jeszcze pamiętała ;-) ale po Krzywaczce może już nie mieć głowy do takich, w sumie jadalnych, roślin :happy:

Oj to już biegnę na 10 stronę B) :happy: jest piękny, może uda mi się upolować :P
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 10 Maj 2013 17:20 #155165

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, :silly: :oops: bardzo przepraszam za te poziomki. Właśnie przeglądam stronę VILMORINu i tam wśród warzyw truskawki :woohoo: A w nasionach kwiatów: ozdobne dynie, sosna pinia i kolcowój szkarłatny :supr3: Muszę się jeszcze długo uczyć :wink4:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2013 17:23 przez olibabka.

Martowy prawie ogród 2013 11 Maj 2013 21:47 #155559

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
I jak? Zakupy wniesione?

Krzywaczkapakowanie.jpg

Martowy prawie ogród 2013 11 Maj 2013 22:30 #155609

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Że tak się zapytam...która moja :rotfl1: :rotfl1: :devil1:

Martowy prawie ogród 2013 11 Maj 2013 22:40 #155612

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
haha no zakupy robią wrażenie :rotfl1: :rotfl1:
jak to wszystko się do tego malucha zmieściło? :bad-idea:

Martowy prawie ogród 2013 11 Maj 2013 23:12 #155634

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
To nie maluch wszakże :idea1: to całkiem przestronna Toyota :funnyface:
Pawda???
Pozostałe roślinki wewnątrz

Martowy prawie ogród 2013 11 Maj 2013 23:23 #155639

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
To wielce pojemne auto, szkoda że nie widać tego drzewa w środku, obserwacja jego wkładania dostarczyła mi dzisiaj mocnych emocji :P
Zapraszam
Mania Zieleni

Martowy prawie ogród 2013 11 Maj 2013 23:30 #155642

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ale zaszalałyście :woohoo:
To się nazywa szkólking.
Martuś, z tą glebą do zawilców możesz mieć rację, bo nie mogę dochować się też kokoryczy. Wszystkie mi padają

Martowy prawie ogród 2013 12 Maj 2013 08:29 #155685

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Do tej pory podziwiałam ogród (żadne "prawie"), ale w zachwyt wprawił mnie bagażnik :) Bardzo pakowny i kipiący dobrem wszelakim :)

Martowy prawie ogród 2013 12 Maj 2013 22:57 #156103

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
fajne zakupy :happy4: takie kulki to mają jedna wielką zaletę, duże nie urosną :) Marta miałaś kiedyś Stewarcję kameliowatą, jak ona się ma?

Martowy prawie ogród 2013 13 Maj 2013 20:43 #156428

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aniu, no nie popadajmy w przesadę ;) No i nie lało! :)
Marta, a ja do placków pozimowych mogę jeszcze dorzucić ;) rowy i doły wykopane przez mojego psa, musiałyśmy przeskakiwać z kosiarką, a nie jest to łatwe... ;)
Dorotka, to twoje ślimaki żywią się pierwiosnkami zamiast hostami? ;) Czy jeszcze host nie było i dlatego? :lol: Pogoda była wyśmienita, taka, jaką lubię!
Izulu, śnieżyce mamy w podobnym stanie, za to twoje rabatki wpędziły mnie w kompleksy! Silnie zmotywowana całą niedzielę w pocie czoła, trudzie i znoju... ;) działałam, ale cóż... Dalej mamy rabatki w całkiem innym stanie! :rotfl1:
Aniu, z mojego poletka pierwiosnków omszonych zostało tylko kilka i w dodatku nie kwitną... :( A ten kształt kwiatu u magnolii podoba mi się najbardziej...
Monika, ja też bardzo lubię leśne rośliny... Hosty, epimedia... :lol: Nieważne, w jakich częściach świata te lasy! :rotfl1:
Romek :rotfl1: No proszę, jaki teść przewidujący! On dobrze wiedział, że nie ma co się certolić z roślinami, które za kilka lat i tak by wypadły, po prostu skrócił ich przyszłe męki! :lol:
Tabazko, jak miło to czytać! :) Ale ja tam swoje wiem, górne piętra bardzo jeszcze niedopracowane... Na razie tylko jedno drzewo poszybowało w niebo jak trzeba...Ale sadzę, sadzę gęsto ;) , może w końcu zaczną ze sobą rywalizować o słońce! :rotfl1:
Monika, myślisz, że łatwiej będzie wyrywać chwasty spomiędzy małych kamyczków? ;) W ten sposób prędko pozbędziesz się i chwastów, i kamyczków... Chyba, że na spód tej warstwy polożysz jakąś folię, ale znów jak zamaskować brzegi tej folii..
Igor, no widać niedaleko pada jabłko od jabłoni... :rotfl1:
Marysiu, nie strasz! Ja się starałam, by te ścieżki nieco wystawały ponad powierzchnię gruntu, żeby ziemia nie napływała w szczeliny, ale wyszło różnie... Ziemia się rusza czy jak... :happy4: Na razie mam takie chwasty... Całkiem, całkiem, prawda?

DSC_0625.JPG

Aguś, a kiedy wysiewałaś te pierwiosnki? Bo mi te z zeszłorocznych zasiewów jeszcze nie kwitną... Marne jakieś, a i te kupowane rozczarowały... :( Co do tulipanków to już wiesz... :)
Wiesiu, w kwestii pomarańczu to już kiedyś ustaliłyśmy wspólne stanowisko ;) Dzielżany gromadzę, dbam o jesienne pomarańcze... Komppzycja...To zbyt wielkie słowo... ;) Trzy doniczki z tulipanami...
Oj, Siberko, czymże są takie tulipany przy wiekowych ;) tulipanowcach, wiązach i innych takich... Puch marny... :happy4:
Aneta, podzielam twój zachwyt ;) nad życiowym samozaparciem takich... Gdybyż niektóre pożądane w ogrodzie rośliny miały choć część tego uporu! :devil1:
Marysiu, jesteś przekonana, że Ty się powinnaś uczyć, a nie oni? ;) To jeszcze nic...W najbliższym mi ;) hipermarkecie warzywami są pieczarki... :crazy: Tak wskazują kategorie na wagach...
Izulu, zakupy wywiezione na działeczkę... Tam po równym, no prawie ;) i na taczce dotarły do domeczku...
Igor, Twojej tu nie widać... :)
Martusia, Jola już wyjaśniła... :)
Jolu, prawda! :happy:
Aniu, wielkie drzewo dotarło w stanie nienaruszonym! A i załadować się udało... with a Little Help from My Friends :) :drink1:
Małgoś, nie pozostaje mi nic innego, jak się z tym zgodzić... A teraz tylko obmyśleć miejsce, pokopać doły i posadzić... Pikuś! :rotfl1: :rotfl1: No trzeba to po ziemię do lasu... Chyba można, nie wiem...
Ewa, bagażnik należy do Joli :) , ale część jego zawartości do mnie... Ogólnie całość i mnie zachwyca! :lol:
Ula, fajne zakupy! Rewelacyjne miejsce, "towar" najwyższej jakości i świetne towarzystwo, czegóż chcieć więcej? :) No może tego, by wszystko później świetnie rosło... No towarzystwu tego nie życzę ;) , w ten sposób chciałam nawiązać do pytania o stewarcję... :rotfl1: Ona już w krainie wiecznych kwitnień, jak mawiają hojomaniacy...Padła po pierwszej zimie, a była solidnie zabezpieczona... Nie polecam!

Wspaniały weekend! Tradycyjne już spotkanie w Krzywaczce, Iza z M., Ania Zielona, Romek, Małopolanie i Ślężanie ;) Gorzata z M. Jak zwykle miło i wesoło... A w niedzielę ciężka orka na ugorze... ;) Podczas której uświadomiłam sobie, że powinnam uważać na to,co mówię... Powiedziałam, że u mnie nigdy nie było skoczków na różach, widać jeszcze nie wiedzą o moich różach... No to już wiedzą... :rotfl1: Powiedziałam też, że jak to dobrze, że w osobie Ani Zielonej mamy takiego znawcę robaków ;) i w razie konieczności będziemy jej słać zdjęcia... :) No i wczoraj słałam te zdjęcia! :rotfl1:

Sama nie wiem, co pokazywać, działeczkę czy zakupy... Wklejam zdjęcia przez serwer forum i Igor mówi, że nic się nie da zrobić, nawet po znajomości! :rotfl1: Osiem i koniec! :idea1:
No to może trochę tego, trochę tego...
Na początek najbardziej spektakularne kwitnienia!

Disporum flavens

DSC_0510.JPG

Epimedium grandiflorum 'Rubinkrone'

DSC_0517.JPG

Moja piwonia Młokosiewicza, cztery lata czekałam na ten kwiat! Warto!

DSC_0564.JPG

Wulfenia carinthiaca

DSC_0553.JPG

A coś z zakupów... Piwonia 'Claire de Lune', jakaś krzyżówka Młokosiewicza... Piękna!

DSC_0548.JPG

I dwa świerki Engelmana 'Jasper Lake' i 'Stanley Mountain'

DSC_0549.JPG

I widoczek na koniec...

DSC_0538.JPG
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2013 06:54 przez artam.

Martowy prawie ogród 2013 13 Maj 2013 20:49 #156429

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Epimedium podoba mi się :P
Ja je rozumiem ... I będę je mieć .

Ach ! Krzywaczka.... :jeez: Kiedyż ja cię zobaczę ....??

Martowy prawie ogród 2013 13 Maj 2013 20:54 #156437

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta te świerki Engelmana jak dwaj bracia mleczni :rotfl1: A ja mam większość hakowatych, ot różnorodność :happy4:

No i gdzie jest moje Disporum flavens :think: Zupełnie nie ma :supr:
Za to jest paskowna konwalia w ilości listków trzech :lev:

Jak ja Ci zazdroszczę tej piwonki :oops:
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2013 20:55 przez pamelka.

Martowy prawie ogród 2013 13 Maj 2013 20:56 #156439

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
artam wrote:
I dwa świerki Enelmana 'Jasper Lake' i 'Stanley Mountain'
DSC_0549.JPG
Tylko dwa? :supr3: Mam przeczucie, że to nie wszystko :rotfl1:
Rozkręcasz się z widoczkami! Tylko przyklasnąć :)

Martowy prawie ogród 2013 13 Maj 2013 21:00 #156443

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełku jakie dwa, jakie dwa :rotfl1: przecież Marta pisała, że ilość zdjęć ograniczona :happy3:

Martowy prawie ogród 2013 13 Maj 2013 21:03 #156445

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
artam wrote:
Wklejam zdjęcia przez serwer forum i Igor mówi, że nic się nie da zrobić, nawet po znajomości! :rotfl1: Osiem i koniec! :idea1:
Igor całej prawdy Ci nie powiedział ;-) Wstawiasz 8, a potem edytujesz i kolejne 8 wchodzi :happy3:

Martowy prawie ogród 2013 13 Maj 2013 21:08 #156453

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Fajna ta wulfenia...ładny kolor...z czym to się je?
Disporum też niczego sobie...piwonie mnie nie ten tego
Epimedium...i tu coś mi mówi że ten kolor w rzeczywistości jest bajeczny

Martowy prawie ogród 2013 13 Maj 2013 21:08 #156455

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Cudna ta piwonia Młokosiewicza, ma niespotykany kolor :hearts: A i świerczki ładniutkie. Niech zdrowo rosną :flower2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.588 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum