TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 17 Sie 2013 20:45 #186571

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, cały biohumus wylałaś? :eek3: Ja to oszczędzam, ledwie do jednej koneweczki dla poziomek dałam... Nawet kombinuję, jak go przelać do mniejszych butelek i przechować do wiosny...
Dorotka, gama barw u dzielżanów może nie jest zbyt szeroka, ale coś spomiędzy żółci, pomarańczy i czerwieni można wybrać... Ja oczywiście postawiłam głównie na pomarańczowe... :) Ale takie spotkania tak szybko się kończą... Już za dwa tygodnie! :)
Ewa, a jak się doda zakupy do zakręconego towarzystwa, to już w ogóle pełnia szczęścia jest! :) Nadawania rzeczywiście jest sporo :) Ale i chwile ciszy i skupienia podczas oglądania roślin się zdarzają...
Dalu, odnotowuję u Ciebie, spacerując tu i ówdzie, jakieś lekkie zainteresowanie dzielżanami... Dobrze mi się wydaje?
Izulu, taki rutewnik nie istnieje, bo to hortensja! ;) Ja napisałam "rutewnika i takie cudo" :lol: Języczka bardzo fajne, będę testować, jak u niej z zimowaniem... Różanka była nawet w niezłej kondycji, choć suknie podkasane, nogi gołe... I znalazłaś rutewnika? Ładny, prawda?
Ewa, na pocieszenie to już sobie kilka kupiłam :) , a w Berlinie będą pewnie drogie... Pogadamy jeszcze! :)
Wiem, wiem, co Ty wolisz... Z rewizytą będzie ciężko, już ja raczej liczę na kolejną wizytę! :)
Ula, właśnie! Też mnie to zastanawia, ona pochodzi od panów Kurowskich i tam cały czas taka jest sprzedawana jako Pink Spire, coś tu jest nie tak... chyba...
Anetka, ma się dzielżany, ma się kolory o tej porze roku! :) Trawy zaczynają kwitnąć, a nawet jeśli nie kwitną, to są duuuże...

Z tymi kolorami wcale tak dobrze nie jest... Po feerii barw liliowców i floksów tym bardziej trudno się przyzwyczaić do tego, że jest...inaczej. Trawa podsycha, u mnie nie padało już grubo ponad miesiąc... Robi się jesiennie...
Podlewam i plewię, plewię i podlewam, czasem coś przesadzę lub posadzę... Nuuudaaaa....

'Limelight'

DSC_1608.JPG

Moja 'Vanille Fraise' penduli się ;) coraz bardziej...

DSC_1661_2013-08-17.JPG

DSC_1710.JPG

Taka lilia mi zakwitła...

DSC_1610.JPG

'Honore de Balzac'

DSC_1675.JPG

Późne liliowce jeszcze kwitną...

'Enchanted Patchwork'

DSC_1674.JPG

'Final Touch'

DSC_1643.JPG

Przesadzona z miesiąc temu 'Jacqueline du Pres' pokazała, że żyje...

DSC_1667.JPG

Kontrowersyjny floks... 'Mystic Green'

DSC_1647.JPG

'Jade'

DSC_1668.JPG

I moja siewka...

DSC_1640.JPG

Scutellaria baicalensis

DSC_1701.JPG
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2013 20:49 przez artam.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 17 Sie 2013 22:44 #186587

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Marto- ależ cudna ta tarczyca :woohoo: :eek3: Gdzie takie dają? Chyba umrę z zazdrości :placze: :placze:
Zauroczyła mnie na amen i będę cierpieć aż do chwili, gdy ją będę mogła podziwiać u siebie w ogrodzie.
A tak spokojniej....Już zimowała u Ciebie? Dobrze funkcjonuje? :) :)

Martowy prawie ogród 2013 17 Sie 2013 23:01 #186588

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No,mówiłam, że już nie te oczy :rotfl1: Rutewnik taki ładny, że rzuca na kolana;) Zwłaszcza jak nie te oczy :rotfl1: Cudny maluszek, wyczytałam i wyoglądałam.
Podobnie uczyniłam z tarczycą bajkalską. Śliczny błękit i pewnie chętnie odwiedzana przez owady. Już się uśmiecham po nasionka- o... tak pięknie się uśmiecham :)

Nuda powiadasz? Jakoś trudno dać wiarę :kiss3:

Martowy prawie ogród 2013 18 Sie 2013 01:17 #186603

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Tarczyca ,powiadacie? :)

Pierwszy raz widzę ,ale bardzo ładna ,jak wszystkie niebieskości :)
Z tarczycą to mam do czynienia ,ale w innych okolicznościach. :silly:

Kontrowersyjny floks. Hmmm...Czy też jest ładny ?Jak inne kontrowersyjne?
Ja chyba jestem konserwatywna ;)

Martowy prawie ogród 2013 18 Sie 2013 06:44 #186605

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Hortensja pendulowata ;) No ale przynajmniej się przebarwia. U mnie nabiera raczej brązowych barw. Żmija do niej nie sięga :oops: A widoczne konewka za ciężka :rotfl1:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2013 06:45 przez dodad.

Martowy prawie ogród 2013 18 Sie 2013 10:48 #186638

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta nasze Vanilki niby siostry, ale chyba ... od różnych ojców, nie sądzisz :happy3:
Cudna ta Twoja, na żywo robi jeszcze większe wrażenie :woohoo:
Jacqueline żyje całkiem zdrowo i niech tak zostanie :happy4:
Przesadzasz w takiej suchej ziemi :think: u mnie nie ma mowy, podlewam więc donice i czekam na lepsze czasy dla sadzenia :lev:

Martowy prawie ogród 2013 18 Sie 2013 14:03 #186669

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zniewalajacy kolor tarczycy bajkalskiej,znam ją tylko z tubki,aptecznej.Mów gdzie taka mozna dostać?Ostatnio szukam takich właśnie kolorów u bylin?czy to zimuje?co z tym Bajkałem?Przesadzasz??????????no chyba przesadzasz :happy-old:

Martowy prawie ogród 2013 18 Sie 2013 18:46 #186698

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Vanille Fraise już trzymałam w rękach, już kupowałam, ale ...odłożyłam ;) U Ciebie pięknie się różowi, więc może jeszcze kiedyś...
O floksach już pisałam i podtrzymuję - babcine różowe są śliczne i niezawodne, większość nowych odmian, hmmm ...kontrowersyjna, że użyję eufemizmu :happy:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Martowy prawie ogród 2013 18 Sie 2013 22:04 #186781

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Zważywszy na pilność sprawy ;), odpowiadam natychmiast! :)
Aniu, jak miło czytać, że Ty na widok mojej roślinki umierasz z zazdrości! :lol: :rotfl1: Bo zwykle jest odwrotnie! ;) Gdzie takie dają? No właściwie dają... bo za 5 zł ;) w bardzo dobrze znanej Ci szkółce Pana Juliana Szewczyka :) Teraz też jest w ofercie, sprawdzałam... Nie zimowała, to z wiosennych zakupów, ale z maleńkiej sadzonki posadzonej w czerwcu tak sobie wyrosła... Powiem Ci, że i mnie zauroczyła, kwiaty mają taką subtelną budowę, a kwitnie już ze dwa tygodnie i nie zamierza przestać...
Izulu, rutewnik piękny jest i basta, niezależnie od oczu! ;) Nie wiem, czy tarczyca jest chętnie odwiedzana przez owady, nie ma czasu na obserwacje, podlewać, plewić trzeba! :rotfl1: Nasionka, jak tylko zawiąże, zbiorę, wyślę, wierzę, że kto jak kto, ale Ty na pewno sobie z tym poradzisz! wciąż jestem pod wrażeniem wysiewania kaktusów! :lol:
Magda, głupio trochę brzmi... :) Ale ładna bardzo... Ten odcień niebieskości jest trochę inny, ciemniejszy, ale do fioletu nawet się nie zbliża...Nie lubię fioletowych... Ja chyba nie jestem tradycjonalistką jeśli chodzi o floksy... Mi się takie dziwaki podobają, tylko muszę mu miejsce zmienić...
Dorota, ja w tym roku obserwuję, jak hortensje się zachowują w warunkach suszy i jak reagują na wodę... Listki, kwiaty się zwieszają, takie są oklapłe, a woda czyni cuda! Do moich wszystkich żmija na szczęście sięga! Gdyby nie to, to by nie różowiały...
Jola, sama nie wiem, czemu ona tak na schwał wyrosła... Zwykle u mnie tak nic nie wyrasta... Jacqueline przesadzona chyba jednak w czerwcu pod koniec, po pierwszym kwitnieniu, wyższa konieczność, komponowanie białej rabaty! :) Oczywiście, że teraz przesadzam! Gdybym chciała liczyć na deszcze, to bym nie wiem do kiedy musiała czekać, a rośliny w nowym miejscu muszą się ukorzenić przed zimą... Łaski bez, sama robię za deszcz, ostatnio ciśnienie wody mam takie, że żmiję rozsadza! Nie wierzę w lepsze czasy do sadzenia... Ja już nie pamiętam, co to deszcz... :mad2:
Ewa, właśnie! Zaczęłam o niej czytać, to cudowne ziele na wszystko! Ale jako, że głównym surowcem jest korzeń, to chyba nie będę go stosować ;) Z tego, co czytałam, ma zimować... Ma zimować! :happy-old:
Oczywiście, że przesadzam, na deszcz mam czekać? Ile jeszcze, kolejny miesiąc? Ja w tym roku głównie przesadzam! :happy:
Dalu, a teraz są jeszcze fajniejsze hortensje niż Vanille Fraise... Doprawdy pokus tyle, jak tu odstawiać? ;)
Niektórych floksów też nie da się odstawić.... ;) Są i niekontrowersyjnie ładne wśród nowości...Ja w ogóle rzdko coś odstawiam, jak już pochwycę! :rotfl1:

Ostatnio myśli moje pochłania nowa idea! Trawy, dzielżany i hosty! Takie rabaty już mam, ale jakoś tak przedzielone były czymś innym, teraz tego już nie ma i obie się połączą, mam tyle miejsca do zagospodarowania!
Pierwsze nasadzenia już poczynione. Na środku rewelacyjna hortensja 'Levana', która ma dorastać do pięciu metrów! :eek3: No dobrze, u mnie do trzech góra... ;)

DSC_1715.JPG

Kolejny dzielżan z wiosennych zakupów...
'Helena Red'

DSC_1712.JPG

Hortensja 'Phantom'

DSC_1698.JPG

Goryczka siedmiodzielna...

DSC_1689.JPG

W tamtym roku było ich więcej, nie potrafię ich przezimować...

DSC_1713.JPG

Najładniejsze paprotki...

DSC_1707.JPG

DSC_1708.JPG

Pinus parviflora 'Kin-po'

DSC_1705.JPG

I widoczki...

DSC_1702.JPG

DSC_1697_2013-08-18.JPG

DSC_1682.JPG
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2013 22:07 przez artam.

Martowy prawie ogród 2013 18 Sie 2013 22:10 #186783

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
artam wrote:

Goryczka siedmiodzielna...
W pierwszej wersji wyglądało na to, że to jakaś nowa, kosmiczna ;) odmiana...
Co do fantastycznej hortensji - wierzę na słowo!
Pozdrawiam - Gosia

Martowy prawie ogród 2013 19 Sie 2013 01:13 #186806

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Pierwsze nasadzenia już poczynione. Na środku rewelacyjna hortensja 'Levana', która ma dorastać do pięciu metrów! :eek3: No dobrze, u mnie do trzech góra... ;)

DSC_1715.JPG
Dla mnie środek jest ewidentnie pusty :rotfl1: Gdzie ta hortensja ?
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2013 23:00 przez . Powód: poprawiono cytat

Martowy prawie ogród 2013 19 Sie 2013 13:30 #186865

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Piękna ta Twoja 'Limelight' :hearts: Ciekawe dlaczego moja ma większość niepozornych kwiatów płodnych? :whistle:

Martowy prawie ogród 2013 19 Sie 2013 22:06 #187012

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Bałam sie zapytać gdzie ta Levana?Ale Marzena jasno postawiła sprawę,może to jak w bajce,król jest nagi.Muszę przyznać,że Vanilka wybarwiła sie wyjątkowo ładnie.Melduję,że kupiłam nasiona tarczownicy bajkalskiej,nie wiem tylko kiedy ją siać?wiosną czy już :ouch:

Martowy prawie ogród 2013 19 Sie 2013 22:12 #187018

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Bardzo okazała vanille...moja nie dość że spalona, to jeszcze bezlistna :rotfl1:

Martowy prawie ogród 2013 20 Sie 2013 07:25 #187095

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Martuś :bye:
Masz pięklne floksy,hortrnsje ;)
Goryczka juz pięknie kwitnie,,,moja w pakach,także i ja zobacze na żywo kwiatuszki :)
Tarczyca bardzo ładna i ciekawa :)

Martowy prawie ogród 2013 20 Sie 2013 08:01 #187108

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
No właśnie gdzie ta hortensja ...aż założyłam okulary których nie mam ...paczę i paczę a tu nic może ona dopiero rośnie ...gdzieś ...no chyba że Marta pomyliła zdjęcia ;) albo już ktoś "pociągnął "
A to ta nowa rabata na której niedawno rosła żółta trawa , no chyba że znowu poprzesadzałaś ???

Martowy prawie ogród 2013 20 Sie 2013 09:06 #187121

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Hortensje :bravo: :bravo: rewelacyjne , myślę , ża ta , której wszyscy szukają też się spisze :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ......Marta dalej nie widzę róznicy w tych dzielżan, a argument , że dają cień , to dla mnie żaden argument ja cień mam już prawie na całości ogrodu :whistle: :whistle:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Martowy prawie ogród 2013 20 Sie 2013 10:34 #187149

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Za dzielżanami intensywnie się rozglądam B) , ale i tarczownica bajkalska przypadła mi do gustu :woohoo: , skoro można nabyć nasiona to udaję się na poszukiwania :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.584 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum