TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 09 Sie 2013 01:22 #184983

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Kiedyś ,kiedyś... Pewnie już liczysz ,bo milczysz jakby nic się ciekawego u Ciebie nie działo :P
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 09 Sie 2013 21:18 #185164

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, jakim cudem odróżniam dzielżany? Dzieje się to za sprawą mego doskonałego wzroku! :rotfl1: One są całkiem różne, nie widzisz tego? ;) :rotfl1: Bujne zielone to Robinia pseudoacacia 'Tortuosa'. Jedno z moich ulubionych drzew.
Mirka, to u mnie naturalną koleją rzeczy tylko trawy i chryzantemy, no i oczywiście dzielżany, których nie można nie lubić! ;) A ileż one tego miejsca zajmują! Tyle co jedna żurawka! Liliowce widzisz, liliowce! :)
Witaj, Mario, zapraszam w każdej chwili, wnikliwie być nie musi, czasem lepiej nie czytać tego, co wypisuję ;) Maczek niespodzianka fajny, nie miałabym nic przeciwko szerszemu desantowi takich maczków.
Izulu, rośnie, rośnie, mimo przeszkód, jednego ukorzeniam od nowa w doniczce, bo mi go jakieś małpy nornice albo małpy pędraki odgryzły... A dzielżany ładne, oj ładne, wiem, że to nie Twoje kolory, ja toleruję wszystkie poza żółtymi. Zapowiadane ocieplenie przeszło wszelkie oczekiwania, tak być nie może! :mad2: Bobo liściaste, hm, czemu, w przyszłym roku na pewno będzie lepiej... Pocieszka! ;)
Gosiu, zgadzam się z małą poprawką... Letnio-jesienne ;)
Ewa, jak takie ma być lato, to ja chcę już jesień! A dzielżany wcale takie jesienne nie są, jesienne to są marcinki ;) Makleja tak wysoko nie pójdzie, tu trzeba o jakichś krzewach myśleć, nie o bylinach, jak to ma tak wysoko zasłaniać... O pannońskiej niewiele można znaleźć, a zdjęcia są bardzo kiepskie...
Aniu, byłam, widziałam i stwierdzam, że masz jeszcze mnóstwo miejsca! Sama wkrótce dojdziesz do tego wniosku! ;) Jak tylko stwierdzisz, że to, to i tamto musisz mieć! :lol:
Anetka, staram się tradycyjnie ;) wklejać widoczki...
Ewa, ale tam jest trochę trawek! :rotfl1: Ale wyrywam! ;) Tak na razie musi być, łączka z konieczności, bo skąd ja bym wzięła tyle miejsca, żeby tworzyć kompozycje z trawami... Ale białe powędrowały na białą i do towarzystwa trawom! :)
Magda :rotfl1: , czego to człowiek nie wypisuje! Ale się pomyliłam! To przecież nie było tak dawno, powiem więcej, to już musiało być po tym, jak kupiłam pierwsze dzielżany! Kupiłam, choć nie lubiłam, ale nie ma w tym nic dziwnego, przez lata całe tak samo kupowałam floksy! :rotfl1: A żeby było śmieszniej, to kilka dzielżanów rośnie przy trawach, a koncepcja jest taka, że będą właśnie z trawami i hostami!
Aniu, no tak napisałam... A skoro tak napisałam, to widocznie tak czułam! :) Na szczęście to się zmieniło!
Kolekcja iglastych systematycznie się rozrasta, w sensie iglastych przybywa, głównie sosen, moja ziemia stworzona dla sosen! :) Wcale tak zielono już nie jest... Susza i u mnie...
Krysiu, dziękuję za Twoje słowa, miło mi! :) Bogactwo roślin, a co za tym idzie u mnie bida! :lol:
Edytko, witaj po przerwie! A z tymi obwodnicami, to może i lepiej swe zakusy takim pasem betonu ograniczyć, tu już nie tak łatwo będzie coś zmienić... ;) Ja i tak mam za dużo rabat i ziemi do plewienia...
Żadnych wykopków, jeszcze nie jesień! ;)
Jolu, ano żadnych wieści z ogrodu... Ogród podlany, ma sobie sam radzić, bo ja sobie z upałami nie radzę! Na szczęście coś nadciąga... Roślinki dobrze ułożone? No chociaż roślinki! ;) Insynuujesz mi jakąś kompozycję? ;) :silly: :happy3:
Dalu, nie tylko Ty masz takie wrażenie! Co bardzo mnie cieszy, ja też widzę niby jakieś postępy ;) , ale ja za często oglądam, ale forumowi goście twierdzili, że rośnie, rośnie na Martowym! Nawet drzewa podskoczyły trochę, jest nadzieja na cień! :)
Dzielżany mają niesamowicie sztywne i mocne łodygi, nic ich nie ruszy! Mój pies w szale obszczekiwania każdego innego psa :angry: łamie wszystko! A dzielżanom nie daje rady, to najlepszy dowód ich żelaznej postawy! ;)
Marzenka, nie liczę... Milczę, bo nie wiem, co się u mnie dzieje, kontestuję upały i na znak protestu nie wychodzę z domu!

Tak sobie pomyślałam, że jakoś przez te liliowce zapomniałam o floksach, które wszak lubię... No widać liliowce lubię bardziej... Niedobrze, że floksy i liliowce kwitną jednocześnie...
To może dziś floksy, nawet zdjęć za dużo nie mam...

DSC_1224_2013-08-09.JPG

DSC_1229.JPG

'Elisabeth'

DSC_1231_2013-08-09.JPG

DSC_1260_2013-08-09.JPG

DSC_1280_2013-08-09.JPG

Orszelina 'Pink Spire'

DSC_1496.JPG

Kirengeszoma:

DSC_1489.JPG

I tytonie od Magdali :hug: , kwitną coraz obficiej...

DSC_1517.JPG

I jeszcze to... Jako że nie jeżdżę na działkę, to sobie na balkonie zrobiłam kompozycję z chwilowo balkonowych roślin! :rotfl1:

DSC_1573.JPG
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2013 21:21 przez artam.

Martowy prawie ogród 2013 09 Sie 2013 21:32 #185167

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Powiadasz liliowce widzę ........ no Ty już wiesz lepiej :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: , byłam na fazie sadzenia irysów to tak samo się nasunęło ;) a na liliowce nowe też mam nadzieję .................. a dzielżany to ile miejsca zajmują to ja widzę u sąsiadów :happy4: :happy4: , zdecydowanie dziekujemy.
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Martowy prawie ogród 2013 12 Sie 2013 18:53 #185734

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Chętnie zobaczyłabym fotkę dzielżanów świeżo nabytych oraz tych z bukietu. Ciekawa jestem, czy któryś się powtórzył.
W sobotę było odjazdowo, jak tylko u Ciebie bywa, dzięki :kiss3:

Martowy prawie ogród 2013 12 Sie 2013 21:02 #185768

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta rośnie, rośnie i to jak :woohoo:
Naprawdę jestem pod wrażeniem, bo od ubiegłego sezonu wiele roślin podskoczyło, że ho, ho :wink4:
Jak Ty się jeszcze możesz połapać w tych wszystkich egzotycznych nasadzeniach :think:
Pokaż dzielżany, no pokaż please :hug:

Martowy prawie ogród 2013 12 Sie 2013 21:06 #185772

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Martuś doszły mnie słuchy ,że coś do mnie dotrze :hearts: Jeszcze nie dotarło ,ale cza wyrozumieć wiadomo jak to po urlopie młyn pani kochana ....młyn ! Bardzo dziękuję ,już planuję jak to po działce rozprowadzic :D
A jeszcze jedno te tytonie to niskie? Kompaktowe? Bo ja siałam i coś jakieś duże mi porosły ,no i nie limonkowe... znaczy się trzy mi porosły,bo resztę moja pomocnica wyplewiła :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Martowy prawie ogród 2013 12 Sie 2013 23:16 #185822

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
U mnie już dawno po floksach :( Wszystko wypalone.
A co do likwidacji pola liliowcowego, wydaje mi się, że miałaś w zeszłym roku plan, żeby je porozsadzać. Czy coś w tym rodzaju.
Może mam już zbyt posuniętą sklerozę?

Martowy prawie ogród 2013 13 Sie 2013 09:51 #185851

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ooo, nawet balkonowo dzielżanowo :woohoo: , to lubię. Tylko nie wiem czemu w mojej okolicy jakoś ich nie spotykam :unsure:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2013 09:52 przez piku.

Martowy prawie ogród 2013 13 Sie 2013 22:45 #185944

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
O, już są! Zdobyczne dzielżany? Jeszcze cieplutkie? Sama nie wiem co o niech myśleć :rotfl1: :rotfl1: A co jest przed floksem po prawej stronie? Ech, oczy nie te... Będzie się musiał człowiek nagadać i nasłuchać, zanim zobaczy :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Martowy prawie ogród 2013 14 Sie 2013 20:42 #186086

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Mirka, a poza tym, jak się czyta, że od EwyF, to skojarzenie było prawidłowe! ;) A dzielżany miejsce tylko w górze zajmują... I te właściwości cieniodajne, choć późnawo, to jednak są!
Vituś, dzielżany po wyjęciu z bagażnika nie nadawały się do zdjęć... Bukiecika już nie ma, ale chyba się nie powtórzyły, choć pewności nie mam, dzięki raz jeszcze za wypatrzenie tego dziwaka, dziwak ma się najgorzej, pozostałe po podlaniu jakoś doszły do siebie... W sobotę... Ach, czemu te fajne soboty tak szybko mijają... :(
Jolu, rośnie? :) No nie zawsze tam, gdzie trzeba ;) Ja się pytam, czemu moje największe drzewo zacienia liliowce? :crazy: Czasem się nie mogę połapać w tych moich nasadzeniach, a czasem się łapie na tym, że źle nasadzone ;) :lol: Jak to drzewo... Nowe dzielżany posadzone, ale nie sfotografowane... Pokażę stare...
Marzenka, ano coś ponoć dotrze ;) , wierzę, że Twoje nagrodzone ręce ;) doprowadzą to do porządku...I po działce też rozprowadzą... Tytonie malutkie i kompaktowe, ja też takie siałam, ale poddałam się na etapie pikowania, bo drobiazg był straszny, pojęcia nie mam, jak Magdala tego dokonała! :bravo: Jak nie limonkowe, to i nie szkoda, że pomocnica wyplewiła! Ma ogrodniczy instynkt! ;) :rotfl1:
Małgoś, floksy paliłaś? ;) :lol: Nie tytonie? ;) Plan miałam i nawet częściowo zrealizowałam! Ale to były roszady, a nie eliminacja... Wszystko z Tobą ok! :)
Wiesiu, brak dzielżanów? Niedobrze, u nas też zatrzęsienia nie ma, ale coś się wyłowi... A może teraz, jak kwitną, to rzucą na rynek? ;)
Izulu, dzielżany są! A myśleć o nich należy ciepło! Myśleć należy, że to piękne kwiaty, plamę koloru robią w rok i są to plamy w ładnych słonecznych kolorach... I jeszcze mają taką zaletę, że kwitną, kiedy wszystko inne przestaje... No dobra, róże nie... ;) Przed floksem taka fajna języczka 'Garden Confetti', o proszę zdjęcie jest od razu! ;)

DSC_1564.JPG

Mamy środę, a ja o sobocie... Bo po sobocie mi smutno... Przyjadą goście, jest fajnie, a potem odjadą sobie... I smutno... A pustkę najlepiej wypełnić zakupami... ;)
Ale po kolei...
Długo wyczekiwana wizyta Ewy evastyl! I nieco krócej ;) wizyta Gosi i Edyty! W czasie kiedy my z Ewą i M. zwiedzaliśmy Kozłówkę i podziwialiśmy m.in. takie widoki...

DSC_1593.JPG

...Gosia, Edyta, Markita i Jola spacerowały po różanych polach i wykupiły mi dzielżany w takim jednym sklepie :rotfl1: , o czym jeszcze nie wiedziałam, kiedy do mnie przyjechały... Ale jakbym wiedziała, to też bym starała się być miła i gościnna (na ile warunki pozwalają), żeby wszystko było jasne! :lol: :rotfl1: Do towarzystwa dołączyła vita i katri, pod działeczką parking ;) pękał w szwach! :) Oczywiście, wszystko w biegu, pośpiechu, za mało czasu, za mało... Muszę się pochwalić, że dostałam od Gosi "baniaczek" ;) biohumusu, wcześniej coś Gosia wspominała, ja chętnie, myślałam o jakiejś butelce... A tu wielki pojemnik, który tylko dzięki mężowi Ewy dotarł w okolice domeczku, silny Ewy M.! Gosiu, dziękuję, ciocia przeszczęśliwa! Ja też! :)
Od Ewy dostałam wymarzonego rutewnika i takie cudo... Już posadzone :hug:

DSC_1660.JPG

A potem jeszcze przemiły wieczór w czarownym ogrodzie vity w już w nieco okrojonym składzie...
No i po takich atrakcjach nadchodzi kolejny dzień i nie wiadomo, co ze sobą począć... Toteż kiedy nadszedł kolejny dzień, dzień powszedni ruszyłyśmy z Vitą na zakupy! Dzielżany, kupować dzielżany! :woohoo: A tu dzielżanów nie było... Plan awaryjny zatem został wdrożony i pojechałyśmy w miejsce, gdzie być musiały... No i były, ale nie wiem, czy takie ładne... No i jakoś po tych atrakcjach weekendowych do rzeczywistości takiej, jaka jest, udało się wrócić...
A rzeczywistość jest taka...
Trytomy cieszą najbardziej...

'Green Jade'

DSC_1613_2013-08-14.JPG

'Fire Glow'

DSC_1655_2013-08-14.JPG

I wyprzedażowa w dwóch odsłonach...

DSC_1653_2013-08-14.JPG

DSC_1670.JPG

Takie cudo mi jeszcze zakwitło...

DSC_1632.JPG

DSC_1671.JPG

I widoczki dzielżanowe...
Ten najpiękniejszy...

DSC_1678.JPG

DSC_1621.JPG

DSC_1676.JPG

DSC_1677.JPG

Nie wolno zapominać też, że to czas traw!

DSC_1681.JPG
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 20:46 przez artam.

Martowy prawie ogród 2013 14 Sie 2013 20:48 #186089

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marta, ja też po weekendzie ciągle gonię w piętkę :tongue2: , więc chyba spotkamy się już po moim powrocie od Romy, czyli po 21 sierpnia ;)
Ale za to biohumus cały spożytkowany :P

Martowy prawie ogród 2013 14 Sie 2013 20:52 #186093

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta, powiem ci, że dzielżany mimo, że nie w moich ulubionych kolorach to bardzo mi się podobają ;)
Ech jak ja wam tych spotkań zazdroszczę. Nawet nie zakupów, ale pogadania i poprzebywania w tak miłym towarzystwie :)
Ale czekam.... juz niedługo :kiss3:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy prawie ogród 2013 14 Sie 2013 21:20 #186111

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja też,ja też,zakupy jak zakupy ale to zakręcone mocno towarzystwo,ten ruch,gwar,rwetes,tego mi brak,nadawania na jednej fali :devil1: wkoło mnie jakaś pustynia.Tak sie zapamietałam,że zapomniałam dodać,ładne rosliny :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 21:22 przez sierika.

Martowy prawie ogród 2013 14 Sie 2013 21:29 #186119

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, oj, dzieje się, dzieje towarzysko wokół ogrodów lubelskich :)
Gwar, rwetes, szkółkingi, pogaduszki :drink1:
A ogród coraz piękniejszy z dzielżanami w roli głównej :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Martowy prawie ogród 2013 14 Sie 2013 23:06 #186160

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
TAKI rutewnik nie istnieje - nie ma go w necie, więc nie istnieje... A co do języczki, to w życiu bym nie zgadła. Już prędzej trafiła bym, że konfetti :rotfl1: Cuda Martulu, cuda :garden1:
Kozłowiecka różanka znowu w nieco innej odsłonie. Ale obfita, jak nie przymierzając Twoje trytomy i dzielżany ;)
Idę szukać tego rutewnika, bo mnie skręca z ciekawości.

Martowy prawie ogród 2013 15 Sie 2013 09:49 #186182

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Martuś na pocieszenie rozejrzę się w Berlinie za tymi dzielżanami tam na jesień jest dużo tych " mioteł " zaraz mi się dostanie za miotły :club2: :club2: ale dla mnie to tak wygląda ja wolę coś w stylu rutewnika lub prymulki oraz kuleczki ;)
Miło mi się u Ciebie czas spędziło ...towarzystwo przesympatyczne :thanks: :thanks: :thanks:
To teraz rewizyta u mnie ...pojedziemy morze zobaczyć ;)

Martowy prawie ogród 2013 15 Sie 2013 10:10 #186186

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
artam wrote:

Orszelina 'Pink Spire'

DSC_1496.JPG

czy ta orszelina nie powinna być PINK? tez mam białą, drugą zresztą ;)

Martowy prawie ogród 2013 17 Sie 2013 16:22 #186553

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Wcale nie taki smutna ta rzeczywistość, mnóstwo kolorów widać ;) :)
Trawy teraz maja swój czas :bravo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.546 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum