Witam miłych Gości!!
Marta,
Paweł - dam radę... (prędzej czy później
)
Haniu,
bardzo słuszne pytanie, które należałoby sobie postawić PRZED sadzeniem tylu rododendronów
Np. niby widziałem na własne oczy w Arboretum Kórnickim azalię Irene Koster --> ok 2,5x2,5 m po 30-40 latach ale przyznaję:
nie zachowałem tak dużego odstępu i w ciągu kilku lat, jeśli nie będzie katastrofalnych mrozów i dalej będą tak przyrastały, azalie połączą się... co dalej?
Będzie WIELKA, różnokolorowa RABATA, hehe
Nawożenie będzie nieco utrudnione, nie mówiąc już o chodzeniu (czołganiu się?) między nimi
Z różami nie ma takiego problemu bo co kilka lat trafi się na pewno konkretna, mroźna zima (lub skoki temperatur w okresie zimowo-wiosennym) i krzewy się zredukują
U Dziadka okejos - cieszy się bo reszta wnuków jest za daleko i/lub zwyczajnie nie mają czasu.
p.s. kiedy pokażesz swoje fotki? Mogę poczekać nawet do jesienno-zimowych dni...
Dana,
dziękuję za miłe słowa
Monika,
dziękuję za słowa uznania, Twój różany ogród wygląda jak żywcem przeniesiony z Ogrodów Austina
Ewa,
być może kwiaty Cinderelii mają prawie białe zewnętrzne płatki w związku z wysoką temperaturą lub po prostu powoli przekwitały? Na stronie 8 są jej zdjęcia z zeszłego roku - jak się kwiat w pełni rozwinie jest cały jasnoróżowy.
Gizela to jest wielkokwiatowy późno kwitnący ale, podobnie jak np. Jackmanii, wydaje się bardzo zdrowy i wigorny (jak niezawodne powojniki włoskie) - albo mi się trafiła silna sadzonka
Dziś kończę czerwiec (25 i 27)
po raz kolejny żółta lilia LA - lubię jej wielkie, z daleka widoczne kwiaty
pomarańczowe, żarówiaste azjatki też mają swój urok, są dosyć niskie (ok 50-60 cm) ale jak widać mam żeniszki-giganty (mimo uszczykiwania) więc nawet się komponują
morelowa lilia nn
czerwona róża nn (rabatówka lub niska wielkokwiatowa), udało się oddać jej kolor
Pirouette - dominuje róż ale dojrzeć można również inne barwy
nieco koralowe kwiaty Amielii R.
Charakterystyczne kwiaty First Lady (w tym roku duża część kwiatów została zdegenerowana przez duże wahania temperatury w maju stąd nie ma odpowiedniego efektu). Róża bardzo zdrowa choć same kwiaty są ciężkie i często zwisają smętnie w dół.
Z tyłu widać kwiaty powojnika Rouge Cardinal (w tym roku kwitnie bardzo obficie
)
Różowa lilia LA Brindisi (oczywiście kupiona kiedyś jako pomyłka) zdążyła na koniec kwitnienia Angeli - kolorki pasują zgodnie z planem
Obficie wypąkowany pęd Marie Curie - kwiaty pomarańczowe w środku a ich zewnętrzne płatki są różowawe
Udana para: porcelanowa róża New Dawn i fioletowy powojnik włoski Etoile Violette