Kasiu, chciałabym już skończyć sezon, bo jestem zwyczajnie zmęczona, a poza tym mam tyle planów na jesień i zimę!
Otóż, wzorem wielu koleżanek z Forum, też zapisałam się ...na studia
Jednak absolutnie nie związane z ogrodnictwem
Jutro pierwszy wykład z psychologii i już się cieszę
Oprócz tego będę miała więcej czasu na moją Fundację
Niestety, sezon jednak nie skończony - zostały liście (na razie jeszcze na drzewach, ale zaraz spadną
) i sporo bylin i lilii do wycięcia
.
Dla Ciebie jesienna rozplenica:
Wiesiu, dotąd była piękna pogoda, więc i ogród wyglądał zupełnie inaczej w promieniach październikowego słońca...Trawy bardzo, bardzo mi się podobają, ale za bardzo nie mogę sobie poszaleć, bo M. strzeże tego swojego trawnika jak niepodległości, a na starych rabatach nie mam już miejsca
Tak wygląda moja najnowsza rabatka, na której posadziłam również trawy:
Iwonko, ja mam ogród 'pod nosem' - codziennie muszę zrobić jego obchód, obejrzeć każdą roślinkę, podłubać w ziemi, wyrwać chwaścika
Rozumiem więc doskonale Twoją tęsknotę
Na pocieszenie napiszę, że do drugiego listopada już tylko tydzień
A listki chyba jeszcze będą, bo u mnie n.p. na jabłoniach są jeszcze zupełnie zielone
Podobnie winobluszcz trójklapowy (pięciolistkowy jest już purpurowy):
Aniu, a cóż Ci sąsiad tak naraził się trawami?
Jeśli nie trawy, to dla Ciebie kwitnący w najlepsze powojnik Ville de Lyon:
Nowinko, jeżeli się czegoś bardzo chce, to pewnego dnia marzenie się spełni
Ja mocno w to wierzę! Moje ciurkadełko miałam 'w głowie' ze trzy lata i nie mogłam znaleźć nic odpowiedniego, nic, co by mi się podobało...Aż tu nagle zobaczyłam fontanienkę z moich marzeń na pewnej wystawie...Podobnie z obielą! Gdy tylko ją kiedyś zobaczyłam w ogrodzie botanicznym, wiedziałam, że muszę ją mieć
I mam, po ...pięciu latach trafiła się okazja
Natomiast tę lejcesterię, roślinę niezwykle rzadką w naszych ogrodach, kupiłam absolutnie przypadkowo, nic o niej nie wiedząc i ...jestem zachwycona
Jest piękna!
...a miskant nadal kwitnie i kołysze się na wietrze, i śmieci suchymi trawkami