TEMAT: Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Kwi 2015 13:36 #361111

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ufff, Dalu, za każdym razem, gdy wchodzę w sezonie do Twojego wątku, to zakrzykuję w myślach: cóż za bujność kwitnienia!
Niesamowicie dojrzały ogród już masz... po cichu zazdroszczę tego znakomitego efektu...
Powiedz mi coś proszę o złotlinie - czy on się u mnie sprawdzi, a jesli tak, to gdzie? Na słońcu?
Podziwiam zdjęcia... :hearts:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Kwi 2015 13:53 #361112

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Pięknie, świeżo, kolorowo :hearts:

Za tym żywopłotem jest też Twój ogród czy to już granica?

I co Ty, Dalu, wiesz o wianiu :devil1:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Kwi 2015 14:18 #361119

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Już Amanogawa :eek3: , ale przynajmniej moja czereśnia kwitnie równo z Twoją :happy3: , czy to znaczy, że będzie wczesna? Bo jeszcze owoców nigdy nie widziałam...
U mnie też susza i wieje :pinch: , a pora deszczowa z dnia na dzień w prognozach się skraca :placze:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Kwi 2015 07:05 #361344

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dalu przywędrowałam się pochwalić, że moja magnolia kwitnie. Tymczasem u Ciebie już azalie wystartowały :jeez: . Moim jeszcze przynajmniej dwa tygodnie potrzeba :tongue2: . Czyli nadal jestem dalekooo w tyle :happy: .

Oleander masz przepiękny - a donica jeszcze bardziej podkreśla jego urodę :bravo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Kwi 2015 07:12 #361346

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Azalie japońskie już kwitną ? Ta wiosna zwariowała.... Moje niestety przyschły zimą, a niby taka łagodna była :(

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Kwi 2015 08:43 #361368

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Dalu , przepiękne wybarwienie wiosenne ma twój klonik. Złotlin zaszalał z tą masą kwiatów.
A poza tym tak coś przeczuwam, że teraz co dzień nowe zdjęcia będą nas oszałamiać , skoro azalie wzięły się do kwitnienia :flower2:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Kwi 2015 21:00 #361478

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Elu, to prawda - teraz każdy dzień zaskakuje, zadziwia, zachwyca nowymi kwitnieniami :flower2:
Złotlin kwitnie oszałamiająco bujnie:

zlotliniberberys.jpg

Leszku, pewien jesteś, że azalie uschły? U mnie zima była bardzo sucha, wiosna też, a kwitnienie azalii zapowiada się całkiem obiecująco :) Teraz kwitnie japońska liliowo-niebieska i drugi krzaczek PJM Elite

azaliewczesne.jpg

Dorotko, bardzo ciekawa jestem Twojej magnolii - z pewnością ją obejrzę B) U mnie rzeczywiście wiosna trochę bardziej wyrywna, bo magnolie powolutku przekwitają:

magGalkwiat-2.jpg

Martusiu, ten rok jest dziwny, bo w mojej okolicy wszystkie drzewa owocowe kwitną jednocześnie :eek3: A więc czereśnia wczesna (majówka) i późniejsza, grusze i jabłonie. Ale 'normalnie' to ta kwitnąca teraz powinna mieć owoce w końcówce maja

czereniakw.jpg

Amanogawa po raz pierwszy kwitnie u mnie tak jak powinna -obficie ;) Fajnie wygląda taka kolumna oblepiona kwiatami

Amamogawakwzbl.jpg

...deszcz ma padać jutro. Oby!

Siberko, niestety, żywopłot wyznacza granicę ogrodu; dalej jest Ślężański Park Krajobrazowy i piękne widoki na Masyw Ślężański :hearts:
O wianiu chyba faktycznie wiesz więcej, chociaż...nad morzem duje mocniej :P A w Kieleckiem...
Dla Ciebie moje najmłodsze 'dziecko' - nowa kwaśna rabatka, już nie wiem, która z kolei :happy4: Niektóre roślinki przesadzone z innych części ogrodu, inne to świeże nabytki - azalie wielkokwiatowe Sarina i Nabucco, a także Rh Alfred, Dreamland i Goldbuket:

nowakwanarabatka.jpg

Agnieszko, według mnie złotlin kwitnie zdecydowanie bardziej spektakularnie niż forsycja, a mniej więcej w tym samym czasie. Ma śliczne, pomponiaste kwiatuszki w ciepłym odcieniu żółci :flower2: Nie jest wymagający, może rosnąć zarówno w słońcu, jak i w półcieniu, na średnio żyznych glebach. Nigdy mi nie przemarzł, nie choruje, nie imają się go szkodniki. Jedyne, co mnie trochę irytuje, to konieczność corocznego czyszczenia go z pędów starszych niż trzyletnie. Szpecą one krzew, gdyż zmieniają kolor z żywo zielonego na brązowy; po prostu zamierają :( Bywa też nieco ekspansywny i w sprzyjających warunkach mocno się rozrasta.
Co do zdjęć...Hmmm, jesteś bardzo miła, ale ja znam swoje możliwości i możliwości mojego aparatu :P Powiem tak - zdjęcia robię kiepskie, ale też za bardzo się do nich nie przykładam. Nie mam ani ambicji, ani umiejętności :oops: Fotografie to dla mnie tylko fragment dokumentacji ogrodu, ale zdecydowanie bardziej lubię patrzyć na rośliny własnymi oczami niż przez obiektyw aparatu. Czasami nawet wkurzam się na M.,który -gdy jesteśmy gdzieś na wyjazdach - robi mnóstwo zdjęć i nie potrafi już tak 'po prostu' podziwiać widoków :angry:
Akurat narcyzy są bardzo fotogeniczne :

narcyziowad.jpg
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, rm27, Bozi

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Kwi 2015 22:05 #361529

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dopiero co dziwiłam się, że Amanogawa już Ci kwitnie, a tymczasem moja zaczyna otwierać pierwsze kwiaty :lol: , te temperatury :jeez:
Czyli z czereśnią dalej nie wiadomo ;) , do końca maja w sumie niedaleko, zaczekam :happy3:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Kwi 2015 22:09 #361531

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Znów mi przypomniałaś wyprawę na Ślężę :hearts: Niedawno oglądałam wspomnieniowe fotki. Jestem ciągle pod wrażeniem tej góry i jej uroku. Muszę tam zawitać latem. Jak wiesz będę dość blisko w sanatorium, więc moje wproszenie się w gościnę jest aktualne i jeśli furtki mi nie zatrzaśniesz, to z miłą chęcią i po Twoim ogrodzie pospaceruję.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Kwi 2015 22:55 #361571

• Roma
  • Roma's Avatar
Taka wiosna w moim ogrodzie śni mi się po nocach,niestety jawa nie jest już tak kolorowa :( Złotlin faktycznie kwitnie oszałamiająco.Ile lat już rośnie u Ciebie?

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 25 Kwi 2015 23:15 #361588

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, Amanogawa u mnie też już kwitnie, ale azaliom do kwiatów jeszcze bardzo daleko. Szkoda, że wiśnie japońskie nie dają owoców. Czy na Dolnym Śląsku też taka posucha? Wczoraj podlewałem ogród, a dziś już śladu wilgoci nie było. Przydałby się solidny deszcz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Kwi 2015 09:37 #361652

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Tak, w tym roku niektóre wczesnowiosenne zostały w tyle z kwitnieniem. wszystko zaczyna kwitnąć na raz.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Kwi 2015 09:51 #361659

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Boszsz... Ale szał koloru! Ja na Amanogawę miejsce reprezentacyjne trzymam już trzeci rok z kolei... Z braku czasu na szkółking chyba w końcu zamówię online, bo ile na takie cudo można czekać?

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Kwi 2015 20:00 #361866

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dagmarko, kwiaty Amanogawa ma śliczne i tak fajnie oblepiają pień; właśnie ten kolumnowy pokrój jest taki niezwykły :)
Odpalaj więc komputer i zamawiaj! Chociaż tegoroczne kwitnienie już chyba Ci przepadło...

Amanogawa.jpg

Bożenko, no, właśnie - kwitnienie się spiętrzyło i teraz nie wiadomo, co podziwiać, na czym się skupić...Oprócz wisienek kwitną też jabłonki ozdobne:

jaboozdobnakwiaty.jpg

Romku, u nas też susza okrutna :angry: Wprawdzie dzisiaj troszkę popadało, ale to -nomen omen- kropla w morzu potrzeb :garden1:
U mnie azalie mają już bardzo napęczniałe pąki, a te najwcześniejsze już kwitną:

azaliaPJMElite.jpg

Romuś, fakt - wiosna u mnie teraz piękna :flower2: Cały czas chodzę po ogrodzie i oglądam, podziwiam :flower1: Każdą roslinkę z osobna i wszystkie razem...Mam dwa złotliny,które rosną w ogrodzie od zawsze ;) Na pewno ponad 15 lat, bo posadzili je jeszcze poprzedni właściciele B) Są na trzy metry wysokie i takież szerokie.

zotlinkwitnie.jpg

Aga, cieszę się, że spodobały Ci się moje strony i oczywiście serdecznie Cię zapraszam do siebie! Będzie mi bardzo miło Cię gościć w moich skromnych progach :drink1:
Dla Ciebie - tulipanki:

tulipanyte-2.jpg

tulipanpenyrowy-2.jpg

Marta, no własnie - w tym roku trochę te kwitnienia są nietypowe...
Dla Ciebie miały być szafirki, ale dopiero jak wkleiłam fotkę, zauważyłam ślicznego chwaściorka :oops:

szafirki.jpg
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Kwi 2015 20:25 #361890

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No Daluś masz co pokazać :woohoo: Złotlin niesamowicie Ci się rozszalał.Też go kiedyś miałam ,ale jego żywotność przeszła wszystkie możliwości .Zadusil mi kilka roślin ,wkurzyłam się i potraktowałam brutalnie.Teraz ,jak go widzę ,to trochę mi żal ,bo to roślina bardzo efektowna i nie do zdarcia :flower2:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Kwi 2015 20:35 #361907

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Nieźle się musiałam nawysilać, żeby tego chwasta znaleźć :rotfl1: i po co było mówić :happy3:
Ja mam taki zwykły złotlin, pojedynczy. Przywiozłam od mamy, która go wywaliła, był grudzień, a on miał takie śmieszne zieloniutkie pędy, jak z plastiku :happy3: . To wzięłam ;) , ale mój jeszcze mały, kwitnie nie dość, że duuużo później, to mniej obficie ;)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 26 Kwi 2015 21:12 #361941

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Teraz już kulminacja kwitnień, a co będzie, jak te wszystkie azalie i rododendrony zakwitną? ;)
Ale cieszę się, że na nowe azalie się miejsce znajduje jednak, no bo jak to tak ogród zamknąć dla nowych roślin? ;)
No a jak by tak jednego złotlina wyciąć ;) , to by dopiero było! :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 27 Kwi 2015 07:39 #362093

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu wybaczam Ci brak foto mahonii, bo moja już coraz bardziej rozkwita :rotfl1:

Cudowne masz azalie. Tą są takie o drobnych listkach (nie znam się na nich, więc nie wiem jak się fachowo nazywają)? Te chyba łatwiej utrzymać niż te o wielkokwiatowe?
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.706 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum