TEMAT: Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 27 Kwi 2015 12:09 #362192

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Bardzo mi sie podoba ta jasno niebiesko-liliowa azalia. Taka zwiewna :) W rzeczywistości też taki kolor?
Z moich chyba Sunte Nectarine będzie pierwsza. A typowałam , że japońska Nordlicht.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 28 Kwi 2015 12:12 #362555

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Dalu, jaka śliczna kwaśna rabatka! :) Zaciekawiły mnie te małe łebki na długich nóżkach ...co to jest ?

Goldbucket ma oryginalny kolor jak na rodka. No tak, ale u Ciebie klimat łagodny, to można sobie pozwolić na te wybredniejsze odmiany. Miałam kiedyś kremowego Lachsgold, który wytrzymuje do -24C , ale niestety zima go zabrała. :dry:

Złotlin wygląda jak kula małych słoneczek. Pięknie rozświetla ogród.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 28 Kwi 2015 13:40 #362593

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Dalu, dopiero doczytałam ,że dołączysz do zacnego grona "babć " Gratulacje :drink1:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 29 Kwi 2015 22:38 #363167

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Kolejna babcia w tym roku. Ale wysyp dzieci :)
Gratulacje
Chyba się skuszę na Amanogawę. Ją jeszcze zdołam wcisnąć ;)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 29 Kwi 2015 22:45 #363170

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Daluś ale ładnie rozkwitły Ci te krzewy ..a rodki i azalki co roku pięknie kwitną..jednak wiosna wcześniejsza u Was..

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 01 Maj 2015 09:31 #363516

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu ja również dołączam się do gratulacji :bravo: Teraz to ogród zejdzie na dalszy plan :rotfl1:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 02 Maj 2015 21:36 #364147

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Moniczko, dzidziuś urodzi się dopiero w październiku, więc ten sezon to jeszcze spoko ;)
Ale potem - niewykluczone, niewykluczone, że babcia dostanie bzika na punkcie maluszka ;)
Te azalie o drobnych listkach to japonki. Są łatwe w uprawie, nie gubią listków na zimę, jesienią ładnie się przebarwiają, tylko...są wrażliwe na mróz i mogą przemarzać :placze:

Alinko, oj, mówię Ci - dzieje się w ogrodzie, dzieje! Mimo że susza okrutna :angry:
Zakwitła kolejna azalia japońska:

azaliejapniebililiowa.jpg

PJM Elite w pełni rozkwitu:

PJMElitekwiaty.jpg

Gosiu, Amanogawę wciśniesz gdzieś z pewnością - ona nie potrzebuje dużo miejsca, gdyż rośnie bardzo wąsko. Moja już powolutku przekwita, ale za to sąsiednia jabłonka Royality daje czadu:

jabroyalityamanogawakwiaty.jpg

Aszko, dziękuję :kiss3: Czekamy z niecierpliwością na pierwszą wnuczkę (wnusia?) :hearts:

Firletko, ta rabatka jeszcze się tworzy... teraz rozweselają ją tulipany, ale już za momencik zacznie się kwitnienie azalii i rodków. Te łebki na długich nóżkach to ...pączki azalii wielkokwiatowych :flower2: One na razie młodziutkie są, więc za wiele tych kwiatków nie będzie, ale ogrodnik musi być cierpliwy :teach: Rh Goldbuket ma piękny, złoty kolor, ale -niestety- u mnie to najbardziej kapryśny z rodków :angry: Mam go ze 4 lata i nie wiem, czy widziałam dwa kwiatki na krzyż :( W tym roku ma aż jeden (sic!) pączek.
Za to ten (Blurettia) będzie ładnie kwitł:

fontankawmaju.jpg

Elu, kolor jest mniej więcej taki sam - to jest azalia japońska, prawdopodobnie Azurika. Teraz już przekwita, ale kolejne japonki szykują się do kwitnienia :flower1: Z wielkokwiatowych to chyba najbardziej nabrzmiałe pąki mają właśnie Sunte Nectarine i Giblartar :)
A co powiesz na kwitnącą laurowiśnię? Teraz to niekwestionowana królowa mojego ogrodu:

laurowiniakwiaty-2.jpg

laurowiniakwiaty-kcik.jpg

Martuś, obawiam się, że złotlin nie dałby się tak łatwo wyciąć - to olbrzymi krzew :flower: A zresztą, wszędzie nie mogę mieć azalii, bo byłoby to troszeczkę nudne. No i tak prawdę mówiąc w żadnym ogrodzie nie widziałam tak wielkiego i tak obficie kwitnącego złotlinu, nawet w botanicznym, że tak nieskromnie powiem :oops: A na jego miejsce mogłabym kupić jakiś rarytasik, co miałby trzy gałązki na krzyż i przez następne pięć lat czekałabym, aż pokaże się jakiś nędzny kwiatek ;) Tak mam na przykład z dereniem kousa, który jeszcze nie zaszczycił mnie kwitnieniem i chyba to właśnie on wyląduje na kompoście :P
Tutaj rzeczony złotlin (to ten mniejszy) ze strachu przed wycięciem schował się za kwitnącą jabłonką:

jabokwiiatyizotlin.jpg

Martuniu (Markita), no, widzisz - a mój złotlin już był zagrożony wycięciem ;) A przypomniałaś mi, że oprócz ślicznych kwiatków ma jeszcze jeden atut - niesamowite, zielone pędy zimą. Ja używam ich do suchych bukietów :)

Ewuś-Nowinko, ja staram się wyrywać wszystkie niepotrzebne odrosty, ale faktycznie trzeba na niego uważać!

I na koniec - majowe tulipany z mojego ogrodu:

tulipanypomkariopteris.jpg
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 02 Maj 2015 21:38 przez dala.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, VERA

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 02 Maj 2015 22:09 #364162

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
dala wrote:
Tak mam na przykład z dereniem kousa, który jeszcze nie zaszczycił mnie kwitnieniem i chyba to właśnie on wyląduje na kompoście :P

Dala a może połóż obok sekator albo szpadel...trzeba go postraszyć....moje kwitną co roku... :think: ...a może twój rośnie w cieniu i stąd brak kwiecia :teach: .

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 02 Maj 2015 22:26 #364169

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Dalu, ciągle nie mogę uwierzyć, że już taki pięknie wygląda ogród o tej porze roku, u nas jeszcze królują forsycje i tawuły. Dziś trochę jeździliśmy po okolicy i jedyne barwne plamy to były białe tawuły :flower2: nie licząc cebulowych.
A u Ciebie tyle kolorów :happy4: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 02 Maj 2015 22:31 #364173

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, dereń kousa nawet jak nie zakwitnie to warto go trzymać dla jesiennych kolorów. Przebarwia się zjawiskowo.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Maj 2015 08:03 #364584

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu jestem pewna, że oszalejesz na punkcie maleństwa.

Dalu jak będziesz miała chwilkę to zajrzyj do mojego wątku - wstawię potem zdjęcie, to mi podpowiesz czy to jest azalka czy rododendron.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Maj 2015 09:02 #364608

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dalu, za kazdym razem, gdy do Ciebie wpadam w odwiedziny, zostaję powalona na kolana...
Niedawno zrobił to złotlin, teraz kwitnąca laurowiśnia!
Tkwię w zachwycie :hearts:

PS. Babcia na pewno dostanie bzika - to oczywiste! :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Maj 2015 09:07 #364611

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
to jest azalia japońska, prawdopodobnie Azurika
Dalu, nie chcę się wymądrzać, ale jeżeli to Azurika (a na to wygląda) to nie jest to azalka, tylko karłowy różanecznik drobnokwiatowy. :oops: .

Ogród w pełnym rozkwicie, jest co podziwiać! :hearts:
Na Amanogawę też miałam ochotę, ale mama się stanowczo sprzeciwiła (nie lubi drzew liściastych :wink4: ). A takie wąskie drzewko nawet u mnie by się zmieściło... :jeez:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Maj 2015 09:21 #364617

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Daluś niebieski maluch ,to na pewno różanecznik ,tyle ,że maluch .Też ma mam jednego takiego i do dziś nie wiem ,jak się nazywa .Mąż zakupił na ryneczku ,a tam przeważnie bez nazw .Ale mnie to tak bardzo nie przeszkadza .Rośnie u mnie kilka lat i niezawodnie kwitnie .Gratuluję babciowania :flower2: ja już dawno jestem babcią ,powiedziałabym nawet starą babcią :rotfl1:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Maj 2015 09:31 #364621

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Dalu przepięknie :hearts:
gratuluję wnuczątka :) na pewno oszalejesz na punkcie maluszka - nie ma wątpliwości :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Maj 2015 10:47 #364639

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
asia2 wrote:
to jest azalia japońska, prawdopodobnie Azurika
Dalu, nie chcę się wymądrzać, ale jeżeli to Azurika (a na to wygląda) to nie jest to azalka, tylko karłowy różanecznik drobnokwiatowy. :oops: .

Ja się na azaliach nie znam, ale ta ma całkiem podobne listki do krzewu, który ja mam i na etykiecie był on opisany jako rododendron. Dlatego prosiłam Dalę o identyfikację co ja w końcu mam bo różnie to bywa z tymi etykietami...
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Maj 2015 21:14 #364821

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Moniczko, Asia oczywiście ma rację :idea1: Faktycznie Azurika to różanecznik drobnokwiatowy :flower2:

ranecznikdrobnokwazurika.jpg

Moniko (Moni), też tak mayślę! zazwyczaj dziadkowie kochają wnuki nad życie :hearts:
A w ogrodzie piękny maj :) Tulipanowe klimaty:

tulipanyteduo.jpg

Nowinko, tak, już się poprawiłam - to różanecznik :oops: Rabata, na której rośnie, to moja najstarsza kwaśna rabata - sadziłam tam roślinki już ponad dziesięć lat temu, w czasie 'przedforumowym' i nie zwracałam specjalnej uwagi na etykietki i nazwy :(
Ja mogłabym mieć wnuki wiele lat temu, teoretycznie ;) Byłam bardzo młoda, gdy urodziłam moich synów, a oni specjalnie się nie spieszyli do ojcostwa :think:
Dla Ciebie kwitnąca jabłonka Royality i wisienka Amanogawa:

jabonkaroyality.jpg

Asiu, dziękuję za sprostowanie! Masz, oczywiście rację :idea2:
Majowy ogród jest bajeczny - te kolory, te zapachy, ta świeżutka zieleń, ta bujność roślinności :flower1:

majowywidoczekzkwlaurowini.jpg

Agnieszko, dziękuję za miłe słowa :kiss3: Chyba wszyscy ogrodnicy kochają maj :hearts: Gdy nie jest się poetą trudno słowami oddać urok majowego ogrodu bez popadania w banał lub patos. Nawet fotki (uściślam - MOJE fotki) to jedynie namiastka tych widoków, którymi teraz raczy nas natura :)
Może zainteresuje Cię dosyć rzadki krzewik, który własnie kwitnie - to obiela. Mam ją od ubiegłej jesieni, jest jeszcze malutka, ale od góry do dołu obsypana uroczymi, białymi kwiatuszkami:

obielakwiaty.jpg

Romku, mam tego derenia już ze cztery lata, więc dane mi było cieszyć się jego jesiennymi przebarwieniami. Zresztą wiosną jego listki - kształt i kolor - też bardzo mi się podobają. Ale nie tego po nim oczekiwałam :( On MA kwitnąć!

Krzysiu, i do Ciebie wkrótce dotrze kolorowa wiosenka! W moim ogrodzie teraz rzeczywiście można podziwiać feerię barw. No i te zapachy - równocześnie oszałamiająco pachą kwiaty jabłoni, laurowiśni, lilaków i Bóg wie, czego jeszcze...

tulipanypeneztopom.jpg

Pawle, w stosunku do mojego derenia będę musiała zastosować bardziej radykalne środki, typu szpadel albo sekator ;)
Uściślam - to dereń kousa odmiana chińska. Masz takiego samego? Mój rośnie w świetlistym półcieniu, bo w pełnym słońcu przypalały mu się listki...

I jeszcze kilka widoczków z ogrodu:

kokoryczrowakwiaty.jpg

tulipanytoczer.jpg

kamieomszony.jpg
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, chester633, VERA

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Maj 2015 22:41 #364900

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Straszenie pomaga...kilka moich wie o tym :)
Trzeba się delektować majem :search:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.661 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum