TEMAT: Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 19 Kwi 2015 22:08 #359892

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Lubię skimmię za to, że ściąga tyle owadów do słodkiego zapachu kwiatów, to brzęczenie wokół jest cudowne.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 19 Kwi 2015 22:16 #359899

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Dalu, wiosna u Ciebie ma wiele pięknych kolorów, aż zazdroszczę ;) ale byłam dziś u mamy, na wsi, z tamtej perspektywy moja też już kolorowa :devil1: .

Ziarnopłon u mnie też już zagościł, trochę przypadkiem, ale pod wpływem Twoich fotek :thanks:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Kwi 2015 06:30 #359959

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu pięknie mahonia rozpoczyna :) Zaraz pobiegnę zobaczyć czy moja już rozkwita bo pąków troszkę ma w tym roku. Pęcherznica też lada moment będzie cieszyć kwiatuszkami. Moje ledwie listki zaczynają pokazywać. A na kwiaty raczej nie liczę - w ubiegłym roku mogłam je na palcach zliczyć. Jednej ręki :rotfl1:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Kwi 2015 13:36 #360067

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, na laurowiśni też nie zauważyłem kwiatostanów. Czyżby ciepła zima była tego powodem?
Miałem dwie duże skimie w ogrodzie. Pierwsze dwie lub trzy zimy wytrzymały, a po kolejnej przemarzły. Wkopałem w kącie ogrodu jakiś nędzny pozostały skrawek jednej z nich i o dziwo rośnie i kwitnie. Wielkością jednak nie powala.
Piękny oleander. :bravo:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Kwi 2015 16:24 #360109

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
dala wrote:
Mój wielki oleander dostał nową donicę, bo ze starej zdecydowanie 'wyrósł':

oleandernowadonica.jpg

O :ohmy: i o coś takiego mi chodziło do moich oleandrów.Na początek też do największego potrzebuję

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Kwi 2015 20:01 #360160

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Oleander piękny , ale i donica zacna ! Czy roślina już całodobowo mieszka na zewnątrz ? Ja chętnie wystawiłbym wreszcie datury ( zawadzają mi w skrytce ogrodowej), ale boję się przymrozków, a na wnoszenie w tę i z powrotem nie mam siły...

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Kwi 2015 21:32 #360206

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewelinko, oleander wytrzymuje nawet przymrozki do minus 5 stopni :) U mnie stoi na zewnątrz już od początku kwietnia, a do piwnicy wędruje często dopiero w listopadzie...I chyba nie narzeka, bo co roku obsypuje się obficie kwieciem :flower2:

kciksonecznywIV.jpg

Aszko, donicę wypatrzył mój M. gdzieś na Allegro. Zważywszy na fakt, że jest olbrzymia i zrobiona z drewna, cena była bardzo przystępna :)

Romku, moja laurowiśnia jest obsypana kwiatami :flower1: Podobnie zresztą jak skimia. Ale to już dojrzałe rośliny; obie mają po kilkanaście lat i dobrze się czują w moim zacisznym ogrodzie z naturalnie kwaśną ziemią.

skimiawkwiatach.jpg

Moniczko, mahonia już w pełni kwitnienia :) Ale w ogrodzie kwitnie coraz więcej kwiatów. Od paru dni czarują też takie maluszki ułudki, nieco podobne do niezapominajek, których w tym roku jest bardzo mało - nie wiem dlaczego :(

uudkakwiaty.jpg

Krzysiu, kocham ziarnopłon, ale ma on też swoje wady :angry: W tej chwili pokrywa grubą warstwą prawie wszystkie moje rabaty i nie mam pojęcia, co tam wyłazi z ziemi. A wyłazi sporo, m.in. lilie i ślimaki bezkarnie mogą je zjadać :evil:
Kolorów w ogrodzie jest już sporo, a prym wiodą ...prymulki ;) Sieją się na potęgę!

prymulebiaeifiol.jpg

Ewuś, ja lubię wszystkie roślinki zimozielone, a skimię szczególnie za wczesne kwitnienie i niebiański zapach!
Za nią w kolejce do kwitnienia ustawia się laurowiśnia:

widoczekzklonikiemikalin.jpg

Dzisiaj coś tam robiłam w ogrodzie, ale cały czas wiał nieprzyjemny wiatr. Szkoda, że jest taka kiepska pogoda, bo ogród zmienia się z godziny na godzinę i chciałoby się siedzieć w nim cały czas i chłonąć te widoki...Właśnie zakwitły czereśnie; uwielbiam ten widok - olbrzymie drzewa otulone ślicznymi białymi kwiatuszkami, mnóstwem kwiecia...Jeszcze nie zrobiłam im fotek...
Czy u Was też jest tak sucho? Jeszcze nigdy nie podlewałam ogrodu w kwietniu :eek3: A teraz na okrągło mam włączone zraszacze, bo od kilku tygodni nie spadła kropla deszczu :angry:

Takie prymulki witają moich gości:

prymulewhiszp.dzbanku.jpg
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka, Margo2, markussch01, chester633, VERA

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Kwi 2015 21:46 #360214

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
U mnie niby padało co jakiś czas, ale wiatr wysusza wszystko.
Pogoda w tym roku jest okropna :tongue2:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 20 Kwi 2015 22:54 #360241

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Dal;u, śliczna na Galaxy :hearts: . Ja wciąż czekam na moje magnolki, ale pogoda ostatnio im nie sprzyja :dry: . Zaczęłam zastanawiać się nad dosadzeniem gwiaździstej, bo o tej porze roku trudno doczekać się kwiatów. Jak długo kwitła Twoja?
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2015 22:55 przez Edyta.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 21 Kwi 2015 08:42 #360294

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Witaj Dalu :)
Twój ogród jak zawsze mnie zachwyca :thanks:

U mnie też susza i zaczęłam podlewać ogród... Usłyszałam komentarz sąsiadów, że w kwietniu się nie podlewa.
Pozdrawiam
Magda

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 21 Kwi 2015 13:02 #360360

• Roma
  • Roma's Avatar
Dalu-susza chyba wszystkim daje się we znaki :( juz dwa razy podlewałam rabatę trawiastą(piaskową) dzisiaj znowu na noc włączę podlewanie.Róże chyba podleję jutro.Nie tylko,że nie pada ale tak strasznie wieje od kilku dni,że praca w ogródku to kara a nie przyjemność :angry:
Nasza wiosna jeszcze nie jest taka skora do szastania kolorami w ogrodzie.Zaczynają kwitnąć pojedyncze tulipany,primule też już kwitną a tak poza tym kolorów brak.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 21 Kwi 2015 17:11 #360382

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Bo to chyba teraz pora sucha,potem będzie deszczowa.Prognozy mówią o mokrym i chłodnym lecie i już nie wiadomo co lepsze ;)
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2015 17:12 przez Aszka.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 21 Kwi 2015 20:18 #360435

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
U nas nie jest tak źle, ziemia trzyma wilgoć, nie mam suszy i nie podlewam na szczęście :) Czereśnie i u mnie kwitną :) Piękny to czas - wiosna :hearts:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Kwi 2015 08:38 #360576

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu pokaż koniecznie mahonię. Nacieszę oczy Twoją w rozkwicie, bo moja jeszcze w pąkach.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 22 Kwi 2015 09:56 #360611

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Pięknie, wiosennie kwitną u Ciebie krzewy. I zapach zapewne nieziemski. :hearts:
Skimmia niestety w moim klimacie nie chce rosnać. :hammer:
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 23 Kwi 2015 13:30 #360879

• peonia
  • peonia's Avatar
Bardzo dobrze , ze choć u Ciebie można obejrzeć skimmię i laurowiśnię, nie udane moje próby ,przymrozki i nie skuteczne okrywanie zniechęciły mnie do uprawy . Fajnie podkreślasz piękno prymulek, zawsze jestem nimi zauroczona obok narcyzów.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Kwi 2015 10:01 #361079

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
I co ja mam powiedzieć ? Znowu urzekł mnie wiosenny ogród , a ceramiczne dodatki... ech ! :eek3:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 24 Kwi 2015 13:31 #361110

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewelinko, wiosna się rozkręca z każdym dniem :dance: Teraz nastąpił wspaniały czas kwitnienia drzew owocowych :flower2:
Piękny spektakl daje zwłaszcza moja najwcześniejsza czereśnia. Czyż nie jest piękna?

czereniakwitnca.jpg

Beatko, skimię uwielbiają pszczoły! Nawet jesteśmy troszkę zazdrośnie o te ich względy, ponieważ właśnie kwitną drzewa owocowe i chcielibyśmy, aby owady zainteresowały się również nimi ;)
Lubisz prymulki? Ja też! U mnie sieją się na potęgę i tworzą naturalne kompozycje. Tu, na przykład, z szafirkami, żurawką i marzanką wonną:

szafirkiiprymulki.jpg

Baptysjo, moja skimia ma już z 12 lat, jest wielka i niezawodnie kwitnie, czym wzbudza niekłamany zachwyt wszelkiej maści owadów :) Powoli jednak zaczynają swój spektakl inne wiosenne krzewy, chociaż i tak w tym roku ze względu na suszę i zimne noce później niż zwykle. Teraz przekwitają już forsycje, ale pałeczkę przejęły złotliny, moim zdaniem efektowniejsze od forsycji:

zotlinkwiaty.jpg

Moniko, jakoś mało fotografuję mahonię :( I tym razem zapomniałam o niej...Czy zamiast mahonii może być obsypana kwiatami wisienka japońska Amanogawa?

amanogawakwiaty-2.jpg

Marysiu, uwielbiam kwitnące drzewa owocowe i dla tego widoku gotowa jestem znieść potem cały ten bałagan z nadmiarem owoców, a jeszcze później tony liści do sprzątania :angry:

widoczekzkwitn.owoc.jpg

Aszko, u mnie i lato, i jesień, i zima były suche :( A w kwietniu od Świąt nie spadła kropla wody...Czekam więc z utęsknieniem na tę zapowiadaną 'porę deszczową'...

Romuś, u mnie pewnie wiosenka trochę bardziej wyrywna, ale też szybciej pewnie się skończy...Tulipany już właściwie w pełni kwitnienia, więc kolorów w ogrodzie nie brakuje...A deszczu jak nie było, tak nie ma...

tylipanysalmonve.jpg

Madziu, no cóż, my zapaleni ogrodnicy czasem musimy znosić komentarze sąsiadów i przechodniów, którzy nie zawsze rozumieją wszystkie nasze poczynania ;) Ale to oni mają problem, nie my! My za to możemy podziwiać dzieło naszych rąk - nasze ogrody :flower1:

tulipanyikwazalia.jpg

Edytko, moja magnolia gwiaździsta w tym roku kwitła nawet dosyć długo - około dwóch tygodni, ale to dlatego, że było bardzo chłodno, zwłaszcza nocami. Galaxy też już obsypuje kwiatki, ale jeszcze cieszy:

magGalkwiat.jpg

Gosiu, u mnie już zrobiło się ładnie, słonecznie, cieplutko, wiatr się uspokoił, tylko ta susza...

Sezon azaliowy mogę już uznać za rozpoczęty! Pierwszy różanecznik dahurski już przekwitł, a swój spektakl zaczynają azalie japońskie:

azaliafioletowa.jpg
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): madzia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.631 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum