TEMAT: Siberia uprawia...

Siberia uprawia... 12 Cze 2014 22:46 #271998

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Proszę.......tu też róże...... :woohoo: ,koniec świata....któż im sie oprze skoro u Ciebie też kwitną...... :rotfl1: kwiatki z chwastami bardzo ładne.....łączka po prostu............. :happy:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Siberia uprawia... 12 Cze 2014 22:55 #272004

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja róże miałam od kilku lat, tylko nieliczne (max 20, a w tym i miniaturowe) i raczej pospolite :-)
Do tego co roku wymarzają do kopca :whistle: (a w minionym roku nawet kopczyków nie było), więc nawet pnąca Iceberg nigdy się nie pnie :devil1:
W tym roku nie przemarzła tylko Flammentanz, za to dopadły ją najwcześniej różne plagi, ale już się ładnie pozbierałyśmy i kwitnie, tylko otoczenie nie teges, więc chwilowo nie pokazuję :unsure:

Łączka regularna :happy4:

Siberia uprawia... 12 Cze 2014 23:03 #272015

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Siberia wrote:

Co to za roslinka? Ta pomarańczowa?

Ale masz już buszowato.
Bardzo podoba mi się ścieżka. Z czego jest zrobiona? Z podkładów?

Siberia uprawia... 12 Cze 2014 23:12 #272023

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ścieżka jest z desek ze starego ogrodzenia.

Ta roślinka (wyglądająca niewinnie) to słodki rozłogowiec :hearts: jastrzębiec pomarańczowy :rotfl1:
W tym miejscu była wypielona do cna :devil1: Ale skoro przetrwała, niech pokwitnie sobie troszkę :-) Wkrótce będzie bardzo dekoracyjna :devil1:

Busz taki, że noszę maczetę przy pasku :happy4: :happy3: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 23:13 przez sd-a.

Siberia uprawia... 13 Cze 2014 00:44 #272044

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Wpadłam zobaczyć co Syberia wyprawia...ups... uprawia :) Ładną łączkę z przybraniem z róż :) Do ogrodu z maczetą... a z brzytwą na poziomki

Siberia uprawia... 13 Cze 2014 09:08 #272083

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonka Ty to jednak jesteś zakochana w tych swoich łączkach :woohoo: . Co tam róże i inne rarytasy jak Ty wolisz zapach i widok truskawek :happy: . No i dobrze proszę Pani :flower1: , bo ja wchodząc do Twojego wątku właśnie takich widoków wypatruję :wink4: .

Mam za płotem takie "pole makowe" i za każdym razem sobie myślę, że Ty byłabyś nim bardziej zachwycona niż ja :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Siberia uprawia... 13 Cze 2014 09:37 #272090

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorciu, ja mam za siatką pole ostów :blink: Markicie by się spodobały, bo kwitną na fioletowo, a ona ma pole żółtej nawłoci :devil1:

Ten los to jednak złośliwy jest :devil1: :rotfl1:

Muszę zorganizować kosiarza ze starodawną lub nowoczesną spalinową kosą, bo moja podkaszarka ostów nie zetnie, a już pioruny zapączkowane :angry: A z jednego kwiatka cały kłak fruwających nasion powstanie :blink:

Alebciu, dzięki za takiego rockandrolla z samego rana :hearts: Nie znałam tego hitu :-)
Moje poziomki i inne owocowe są pod ochroną :-) Owoce to doskonały wabik na synków :devil1:

Wczorajszy dialog:
- Jedziemy na truskawki? :idea2:
- TAAAAAK! :woohoo:

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

Siberia uprawia... 13 Cze 2014 11:19 #272118

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pole ostów kwitnące ozdobnie na fioletowo ubawiło mnie setnie :happy3:
Mój sąsiad od żółtej nawłoci zaczął zagospodarowywać swoją działkę i trochę żółtych widoczków późnego lata mi ubędzie :woohoo: , czego i Tobie życzę w kwestii ostów ;)

Siberia uprawia... 13 Cze 2014 11:48 #272127

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Siberko, zapachniało mi owocami i przybiegłam za zapachem…truskawki, poziomki, jagódki..mniam, mniam :yummi:
Do tego warzywka jak malowane i polne kwiaty! Cottage garden w najlepszym stylu :)
Jak to dobrze czasem sobie przypomnieć, że na różach się ogród nie kończy ;-)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Siberia uprawia... 13 Cze 2014 16:56 #272214

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Zła jestem okrutnie, bo nie mogę fotek oglądać, internet na działce szwankuje i miele i miele :evil: Mogę sobie tylko poczytać...
Te deski na urokliwej ścieżce zabezpieczyłaś jakimś preparatem od glonów? Mieliśmy kiedyś przed chałupą tymczasowo ułożone stare dechy, po kilku latach B), po deszczu, śliskie były jak :woohoo: ... nie wiem co.
Kolejna burza się zbliża :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Siberia uprawia... 13 Cze 2014 23:10 #272384

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie mów nigdy.. :)
  • Otrzymane dziękuję: 144
O panowie! :P I panie :P Świetny busz! A wabik truskawkowy z pewnością przyciągnie więcej chętnych :evil:

Siberia uprawia... 14 Cze 2014 08:35 #272424

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, mam nadzieję, że nie :devil1: Do dzielenia się mam czasem tylko pomidory :happy4:
Gdzieś Ty się podziewała tyle czasu??? :club2:

Markito, w kwestii ostów i sąsiada nie mam nadziei, muszę liczyć na siebie, a raczej mojego M. :-)

Katju, deski ze ścieżki na zimę zdjęłam, bo wiedziałam, że i tak muszę skorygować jej kształt, solidniej odchwaścić i dać podsypkę ze żwiru.
Były czymś konserwowane przez ludzi robiących sąsiedzki płot. Kiedy chcieliśmy je spalić (po ogrodzeniu siatką), okrutnie kopciły, więc zrezygnowaliśmy z palenia. Leżały kilka lat i wreszcie zużyłam jako "parkiet" ;-)
Kolor dalej się trzyma i, poza próchnieniem, nic desek nie nęka :think:

Robaczku, na "cottage garden" mogę się zgodzić :devil1: ale na najlepszy styl jeszcze długo, długo nie :happy-old:
Czasu! Czasu nam trzeba - mnie i mojemu ogrodowi :happy-old:
Słowo "ogródek" nie przechodzi mi ani przez palce, ani przez gardło/krtań, bo ogródek na pewno bym ogarnęła :devil1:

Ogród może i kończy się na różach :wink2: ale powinien zaczynać się od iglaków, bo inaczej zimą będzie okropnie szaro/biało i pusto :teach:

Życzymy słońca :-)

Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, Amarant, Ewogrod

Siberia uprawia... 14 Cze 2014 09:37 #272442

• Roma
  • Roma's Avatar
Nie mam innego wyjścia jak zgodzić się z Twoją opinią na temat ogrodu,dlatego też kolejnym zakupem nie będą u mnie kwiaty a krzewy jagód, kamczackiej i borówki amerykańskiej.

Siberia uprawia... 14 Cze 2014 12:02 #272483

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj, gdzie mnie nie było.. Praca, praca, dom, praca.. Chroniczny brak czasu! Teraz mam chwilę urlopu, ale pogoda się kiepści :mad2: I moje prace polowe.. w polu :drool: Za to u Ciebie kolorowo i wesoło :)

Siberia uprawia... 14 Cze 2014 17:34 #272559

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Kochana ,u Ciebie tylko kocyk rozłożyć i napawać się sielskością Twojego ogrodu .Pięknie . :lev:

Siberia uprawia... 14 Cze 2014 20:03 #272601

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Już raz mi się to udało... :whistle: O tam, na 30. metrze ogrodu :devil1:

Prognozy pogody takie, Nowinko, że z tym rozkładaniem kocyka na dwoje babka wróżyła... Albo się uda, albo się nie uda :devil1:
Przyjdzie mi znów prowadzić szczegółowe analizy doniesień meteo i dokładniej planować wyjazdy :happy:
Żebyż choć podlało, a to tylko siąpi i moczy liście :jeez:

Aguś, taka byle jaka pogoda sprzyja przesadzaniu roślin :devil1: Ja dziś posadziłam kolejną w życiu jabłonkę... Tym razem padło na Szampiona. Pisownia okropna, ale oryginalna, bo to czeski wynalazek :lol:
Ostatnio sadzę drzewa owocowe na podwyższeniu :jeez: bo wysokie wody gruntowe powodują gnicie korzeni :silly:

Kolorów u mnie dostatek :happy4: Na 45. metrze ogrodu jest tak :hearts:

Czyli, w przypadku ogrodu, przysłowiowy koniec nie jest taki szary :devil1:

Ronciu, 3mam za słowo :kiss3:

Pojedzie człowiek raz w tygodniu z matematykiem do ogrodu i od razu jest tego odbicie w wątku :devil1:
Dziś M. dokończył szlifowanie desek (ostatnio je siekierką okorował), a kiedy je pomaluje, ustawię w ogrodzie nowe ławeczki :dance:
Podejrzałam ławeczkę Constancji i zakochałam się w tej konstrukcji :hearts: A że po ogrodzie turlały się jakieś pieńki, dokupiłam dechy i też będę miała takie fajne siedzonka :hearts:
Teraz kombinuję zrobienie takiej wygodniejszej ławki z oparciem :think: :think: :think: Ankha taką ma :whistle: (Aneczko, :kiss3: )
Planta domy buduje to ja ławki nie zrobię? :whistle: :think: :happy4:

Jabłonki na piedestale :hearts:

I druga dalia, 'My Love' nomen omen :devil1:

A pierwsza już taka :hearts: Topmix

Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 20:16 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

Siberia uprawia... 14 Cze 2014 20:42 #272618

• Aga1973
  • Aga1973's Avatar
  • Platinum Boarder
O! Miodek! Przesadzanie w taką pogodę dobra sprawa, dzisiaj poza ogarnięciem domu zajęłam się.. pieleniem chodnika przed chatą :happy4: Jak się ma sklerozę i kupuje randap od wiosny to trzeba bujać się ręcznie :supr: Ale po niedzieli mam misterny plan projektowo-przesadzeniowy. Tyle, że okazało się, mam leśną ziemię (kwasek :evil: ) i to co mam będzie rosło eeee lipowato :mad2: U Ciebie ślicznie! Moje dalie śpiące a nie kwitnące :mad2:
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 20:43 przez Aga1973.

Siberia uprawia... 14 Cze 2014 21:01 #272633

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie kupuj tego badziewia :hammer: Zabije tylko to co rośnie teraz, a następne nasiona chwastów i tak wykiełkują lada dzień.
Ogród to rzecz święta i nie należy go zalewać trucizną!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.499 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum