TEMAT: Ogród nie tylko różany

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 14:08 #299283

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moni, zabawnie masz z tą rozkapryszoną kotą! :devil1:
Rządzi Wami jak chce ;-)

Moja droga, trawkowo Cię wzięło, no i bardzo prawidłowo - trawy w Twoim ogrodzie prezentują się co najmniej tak dobrze, jak róże w czerwcu.
Z niższych trawek mam na przykład miłkę. Wiesz co to za jedna? Tworzy niesamowitą mgiełkę podczas kwitnienia.
Poza tym, rozważ wszelkiego rodzaju turzyce. Ja mam Frosted Curls, Ice Dance, Gold Fountain i zielono-zieloną nn, a z brązowych turzyce nowozelandzkie, Praire Fire, Milk Chocolate. Wszystkie bardzo godne polecenia... Zupełnie bezproblemowe.
Polecam jeszcze miskanta Little Zebra - to taka średnia wysokością trawa.
Lawendą można by te trawy obrzeżyć, czemu nie. A może sezonowo srebrnymi starcami?

Buziak!

Zdjecia podziwiam jak zwykle... aranżacja wrzosowo-dyniowa cudna!
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 14:24 #299286

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
O ja tu foty ładuję z uporem maniaka a goście przyszli :dance:

Variegata - Kochana, tyle miłych słów że aż się zaczerwieniłam :oops: nic się nie przejmuj - ja u Ciebie też jeszcze nie byłam :oops: ale nic to - nadrobi się ! Ja też wielu osobom zazdraszczam aranżacji ogrodowych no ale m.in. po to jest forum żeby czerpać inspiracje :dance: poza tym zawsze możesz sobie cyknąć taką rabatę i z głowy :whistle:

Agusia - o to to to ! Tak mi właśnie mów ! Idę oglądać a potem zamawiam :comp: :dance:
Starce też byłyby super - to może to i to ...chyba będę musiała gdzieś ulokować nadwyżkową lawendę ale na razie o tym cicho sza ...
Kot-władca się obraził i wyszedł...no to mam czas na kawusię zanim Basza powróci :rotfl1:
Thanks!
Acha, i wróć jeszcze na trawki bo nie zdążyłam załadować :dance:

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 14:30 #299289

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
kontynuacja fotosów - jeszcze ciupkę :oops:
Mme Isaak Pereire

20140916-untitled-093.jpg

Pastella moja cudowna! Jedna z 2 - chyba kiepsko posadziłam bo marne bardzo i prawie nie kwitną. Obmyśliłam inną miejscówkę - mam nadzieję, że pomoże

20140916-untitled-095.jpg

Striptizerka Ghita R. goła od szyi w dół ale promienieje różanym blaskiem

20140916-untitled-113.jpg

Tea clipper

20140916-untitled-117.jpg

no i muszę się przyznać, że wygląda na to, że nakłamałam Anibuko co do clematisów u mnie. Napisałam, że nie powtarzają kwitnienia. Zong! Kwitnie Jan Paweł II - nawet nie zauważyłam :oops:
20140916-untitled-045.jpg

20140916-untitled-041.jpg

I pora na trawska :cool3:
M. Variegatus

20140916-untitled-059.jpg

chyba M. Zebrinus

20140916-untitled-069.jpg

cdn

20140916-untitled-074.jpg

kwiatostany

20140916-untitled-070.jpg

20140916-untitled-073.jpg

20140916-untitled-083.jpg

widoczek

20140916-untitled-062.jpg

Aga-Aguniada: nasza koncepcja u mnie :dance:

20140916-untitled-085.jpg

20140916-untitled-086.jpg

no wiem - ileż można to samo :sick: odpowiedź: oj sporo można :wink4:

20140916-untitled-108.jpg

20140916-untitled-115.jpg

the end :woohoo:

lecę do ogrodu a wieczorkiem forumowe buszowanko :paper:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2014 14:36 przez moni.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 15:52 #299296

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Monia, łany czyśćca wełniastego to jest to czego potrzebujesz. :P Pięknie wygląda z trawami i w kompozycjach z lawendą czy rozchodnikami. Ozdobny cały sezon.
Rabata trawiasta to moje niespełnione marzenie. Jednak coś czuję, że zrobię jeszcze jedno podejście do tematu.

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 16:29 #299302

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Ależ te trawy cudne :hearts: .
Lawenda nie jest złym pomysłem, ale kwitnie wcześniej niż trawy. A myślałaś o perowski?

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 19:09 #299322

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Wiesz co? ja sobie bezczelnie do mojej trawiastej rabaty rozchodniki dosadzę, ;) a co? :P Cudne to zestawienie!!!
Moja Tea Clipper strajkuje, nie chce kwitnąć cholera. Nie wiem co jej zrobię, opitolę na wiosnę chyba.
Variegatus cudny :hearts:
A z kotami tak juz jest - kot ma człowieka a nie człowiek kota :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 19:20 #299324

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dostałam tej samej przypadłości co Ty na tle traw :rotfl1: , dziś znowu trzy kupiłam, a dwie dostałam :supr: . Ponieważ konkretnej koncepcji ciągle brak, nakupuję, nakupuję, a potem będę komponować doniczki :lol:

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 20:34 #299348

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
dodad wrote:
...kot ma człowieka a nie człowiek kota :)

...bo my jesteśmy tylko personelem pomocniczym! ;-)

Moje dwa futrzaki też mnie wykorzystują do cna ;-)

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 21:23 #299365

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Monia, dopiero dzisiaj przeczytałam, że zrezygnowałaś z pracy. Podziwiam. Ja też pracuję w korporacji, więc bardzo dobrze Cię rozumiem. Niestety ze względu na sezonową pracę mojego m. nie mogę zrezygnować ze stałego źródła utrzymania. A jak wiesz u mnie w pracy tez jest nie za dobrze. Ja dodatkowo mam teraz problemy ze szkołą syna. Jest w 3 klasie gimnazjum, a prawie wszyscy nauczyciele odeszli ze szkoły i załozyli własną.
Teraz mam dylemat, czy zostawić go w tej szkole, czy iść za nauczycielami. Głowa mnie już boli. Codziennie jestem w jednej ze szkół. Do końca tygodnia muszę zdecydować.
Całe szczęście, że mogę rozładować złe emocje u Ciebie. Chociaż nakręcam się w drugą stronę, bo bardzo chciałbym miec taki ogród jak Twój, ale nie umiem sobie poradzić ze sobą

Ogród nie tylko różany 16 Wrz 2014 23:17 #299407

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Witaj Monic,
Jestem u Ciebie po raz pierwszy za sprawą mojej nowej choroby "rózyczki" Czytam Twój wątek od wczoraj i jestem dopiero na 13 stronie. Doczytałam jednak, że szukasz brązowej trawy" polecam carex comans bronze form - płaska gęsta, nie wymarza u mnie, radzi sobie z mokra gliniasta glebą. Rośnie w podobne peruczki jak frosted curls, tylko że o miedzianym kolorze. Z wysokich polecam buchanani, też zachywyca. Posadziłam do niej rózowo-pomarańczowe jeżówki i uważam że to znakomite połaczenie . Dzisiaj na innym forum oglądałam zdjęcia carex bronze form i żółtymi jeżówkami - boski widok!

Ps zmartwiła mnie informacja o Ghita... Bo zamówiłam ją....
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2014 23:22 przez Madżenka.

Ogród nie tylko różany 17 Wrz 2014 16:59 #299505

• olga1234
  • olga1234's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 707
:bye: Witaj Moni spacerując na twoich włościach, odniosłam wrażenie że jestem w bajce . Przebiłaś ogród botaniczny w Krakowie :mad2: jestem pod wrażniem róż. :flower2: Ja pod wpływem forum tez zamówiłam pare szt Wiem kogo moge pytać wrazie potrzeby:evil: :evil: Mam pare róż, ale to staruszki. zgóry dziękuje za pomoc :hearts:
Ola

Ogród nie tylko różany 17 Wrz 2014 18:15 #299508

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam,

Odpowiedzi:

Constancja-Ewa, dzięki Kochana za tego czyśćca - to niezły pomysł, mam go trochę w ogrodzie i w sumie właśnie wykorzystałam (opis poniżej)
Zrób podejście do traw ! są tego warte !

Edyta - no myślę o perovski i to intensywnie :dance: mam nawet koncepcję na nią ale nie mogę jeszcze realizować bo rabata się dopiero będzie robić :rotfl1:

Dorota - a wiesz co ? A dosadzaj ! Jak szaleć to szaleć ! Będą super wyglądać - już się nie mogę doczekać chociaż to u Ciebie będzie :dance:
Czy tea clipper kiepsko Ci kwitnie teraz czy w ogóle przez cały sezon ? Jaki ma pokrój i wzrost ? Moja kwitnie jak szalona w czerwcu, jest potężnym krzewem - tak na oko 2 x 2 m obecnie. Jak Twoja tak nie ma to przesadź może ...jak masz jeszcze gdzie :rotfl1: ja swoją jestem zachwycona :hearts:
Variegatusa ja też uwielbiam. W sumie rośnie najwolniej z traw ale jest najbardziej dekoracyjny - uwielbiam to zestawienie bieli z zielenią!
No tak, nasz kot ma 4 osobowe stado :rotfl1:

Marta - no ! i to się nazywa koncepcja na brak koncepcji !!!! :rotfl1: najważniejsze, że trawy już są !!

Aga, ha ha ! no lepiej personel pomocniczy niż służący ...chociaż na jedno wychodzi :rotfl1:

Margo - no i co ja mam Ci napisać ? Taki ze mnie bohater jak z koziej d..y trąba ! Ujmę to tak: gdyby mój organizm nie odmówił posłuszeństwa to bym dalej żarła leki garściami jak to robiłam cały rok i chodziła do pracy! Ja nie miałam już wyjścia albo skończyłoby się to dla mnie źle w stylu zawał albo cuś. Mam niecały rok na dojście do siebie i znalezienie pracy. Jak się nie uda to będzie kiepsko ale martwienie się na zapas w tej chwili nic mi nie da. Będę trzymać za Ciebie mocno kciuki - najważniejsze to staraj się zostawiać problemy pracowe w pracy i nie zabierać ich do domu. Wiem jakie to trudne ale musisz dać sobie chociaż trochę wytchnienia, odpoczynku od korporacyjnego stresu.
Co do szkoły to współczuję. Co byś nie zrobiła to fatalna sprawa (bo albo nowa szkoła albo nowi nauczyciele) i fatalny moment dla syna. Nie umiem doradzić. A co myśli syn ? Może niech On podejmie decyzję lub ma w niej ważny głos....
A ogród masz piękny i już ! Zapamiętaj to sobie i powtarzaj jak mantrę ! Pamiętaj to tylko symptom: trawa zawsze zieleńsza za płotem ! I na pewno dokłada się sytuacja pracowa.... Kochana nie daj się :hug:

Madżenka witaj! Dzięki za podpowiedzi co do traw. Idę oglądać ale z tego co piszesz to trzeba sobie ostrzyć pazurki :dance: bo brzmi super !
Ghitą się nie przejmuj na razie. U mnie wszystkie renaissansowe tak chorują ale czytałam u kogoś, że są zupełnie zdrowe ! Z moich obserwacji wynika, że i róże z ADR mogą chorować jak wściekłe, a takie co mają tendencję zdrowe jak rybki. Poza tym zdarzało się, że ta sama róża w jednym sezonie chorowała a w drugim zupełnie zdrowa. Głowa do góry - zobaczysz jak to będzie u Ciebie. Miej na nią najwyżej większe baczenie żeby od razu wyłapać symptomy choroby i zadziałać.

Ola - witaj ! Oj tam oj tam, bez przesady ! Botanicznego nie przebiłam. Fajnie, że kupiłaś róże, będą super pasować do Twojego barwnego wiejskiego ogrodu. Jakby co to pytaj nie ma sprawy - jak będę umiała to pomogę. A wiesz...takie stare róże to są terminatorki ... u mojej mamy rośnie jeszcze jakaś róża wielkokwiatowa (i całkiem dobrze sobie radzi), która może mieć nawet pod 40 lat...jeszcze babcina.

Zdycham - i to dosłownie ! Duże zakupy z samego rana, a potem jazda w ogrodzie aż do teraz, w zasadzie bez przerwy. Obiadek synu zmontował więc mogłam szaleć. Obłowiłam się też w Lidlu w cebulki wiosenne ...no i teraz to trzeba posadzić :dry: a żeby mi było mało to przy przerabianiu rabat musiałam wykopać cebulki tegoroczne i roboty przybyło :sick:
No ok ! A co narozrabiałam ?
Otóż zrobiłam w końcu fragmenty rabat przy łukach z Veilchenblau. Pomiędzy łukami a właściwymi rabatami były do tej pory spore, kiepsko wykorzystane i w ogóle nie przemyślane miejsca. Rosły tam iglaczki i jakieś byliny posadzone bez składu i ładu oraz 2 Ghity R. posadzone tuż przy brzegu rabaty - :jeez: nie wiem co mnie podkusiło żeby wielkie róże tak blisko brzegu sadzić. No nic róże przycięte i wysadzone do donic - na razie dobrze się mają. Co z nimi zrobię ? Nie wiem ! Na razie czekają. A na rabaty poszły (wszystko z ogrodu, nie wydałam ani grosza :dance: ) :
- przy iglakach miskanty morning light - młode sadzonki więc na razie malutkie ale coś tam już widać (wiem urosną bardzo duże ale wydaje mi się, że miejsca styknie, a jak nie to veilchen będę golić :rotfl1: )
- przed miskantami wsadziłam hortensje: magical moon i bombshell, a po jednej stronie dodatkowo przed iglakiem silver dollar
- od strony kółka z bonicami poszły wielkie lawendy, które były duszone przez róże na innej rabacie, jarzmianki (strasznie mi się podobają w kupie a nie wszystkie kwitną... mam nadzieję, że się przyjmą i w przyszłym roku będzie spektakl) oraz dywan czyśćca wełnistego (Ewa-Constancja senkju za podpowiedź)
- od strony rabat różanych:
- morelowych - dywan lawendy i tam pójdą jeszcze 2 pastelle, to po tej stronie jest silver dollar
- różowych - rozchodniki okazałe
Rabaty różane morelowa i różowa rozdzielone są świerkiem srebrnym i z tyłu tego świerka poszedł łan lilii, a po łuku przed nim piwonie: białe, różowe, bordowe (w sumie 6 szt.). Po tej stronie zrobiłam też taką mini ścieżkę z płyt kamiennych - ona nigdzie nie prowadzi i w zasadzie nawet nie jest do chodzenia jeno dla ozdoby bo mi się tak spodobało :rotfl1: zobaczymy co M na to (na razie ścieżkę mało widać bo nie myłam jeszcze płyt z ziemi - chcę tam jeszcze dosadzić cebulki wiosenne i przed bombshell chyba jeszcze rozchodniki ale muszę to na spokojnie przemyśleć, a nie chcę w błocku robić)
No kurcze mam nadzieję, że ładnie będzie..na razie mi się podoba ale ja nie jestem obiektywna i gdyby po takiej harówie mi się nie podobało to kaplica!

no w tym poście tyle. Zdjęcia się ładują to coś wrzucę za chwilę.

Ogród nie tylko różany 17 Wrz 2014 18:38 #299513

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakieś poglądowe fotki...cudów ni ma ale skoro słowo się rzekło..
W trakcie pracy - lilie jeszcze nie przesadzone były. Miejsce naprzeciwko domu pomiędzy bonicami a łukami
20140917-untitled-009.jpg

I tył tej rabaty: trawa, hortensja, jeżówka, lawendy

20140917-untitled-012.jpg

20140917-untitled-016.jpg

a to lawendy, które przesadzałam, cholery uparte były i się trochę namachałam ...

20140916-untitled-001-3.jpg

jarzmianki w środku tej rabaty w kolorowej kupie

20140917-untitled-019.jpg

20140917-untitled-048.jpg

i co będziemy tu tak stać, cudów nie ma :rotfl1: idziemy na drugą stronę łuczków. Od strony domu i rabaty różanej morelowej - dama pierwszego planu to silver dollar już z oklapłymi liśćmi. Widać też trochę obecny stan róż :unsure:

20140917-untitled-053.jpg

i tył tej strony jeszcze w trakcie pracy; trawa i bombshell oraz ciupka rozchodników, no i ścieżka - widać trochę ??

20140917-untitled-057.jpg

cdn
i już zwykłe fotki

20140917-untitled-079.jpg

Heritage, jak widzicie nie usuwam już na bieżąco przekwitłych kwiatów. Powód oprócz braku czasu to to, że nie chcę aby wiązały kolejne kwiaty. One i tak nie mają szans na rozwinięcie, poza tym najwyższa pora aby róże szykowały się do zimowego snu. Na części róż zawiązały się jednak owocki i zostaną dla zimowej ozdoby. Resztę przekwitniętych kwiatów zamierzam ściąć hurtem (w sumie lada moment ale ciągle mi czasu brakuje..) ...no wiem mało to estetyczne jest !

20140917-untitled-078.jpg

czy to naprawdę druga połowa września ? Sharifa Asma

20140917-untitled-076.jpg

o przypomniałem sobie

20140917-untitled-070.jpg

mój jesienny ogrodowy pieszczoch nr 2 po trawach

20140917-untitled-067.jpg

ostatnie kwiaty na bonicach

20140917-untitled-030.jpg

marcinki/michałki

20140917-untitled-021.jpg

Giardina

20140917-untitled-007.jpg

miałam dzisiaj jeszcze wydmuchać kolejną porcję porażonych liści spod krzewów ale nie dam rady. Idę wymoczyć obolałe kości coby na jutro sił starczyło...wszak dopiero się rozkręcam z ogrodowym liftingiem ...
:bye:
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2014 18:53 przez moni.

Ogród nie tylko różany 18 Wrz 2014 11:47 #299649

• jol_ka
  • jol_ka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Monia pełen szacun :thanks: ale żeś kobieto robotę odwaliła!! Przerobiona rabata już teraz fajnie wygląda, a co to dopiero będzie za rok! Jarzmianki uwielbiam, ale u mnie jakoś nie chcą dobrze rosnąć, może w złym miejscu siedzą - trzeba przesadzić. Rabata z wrzosami śliczna :)
Heritage mam na liście zakupowej, pięęęękna jest i po prostu już dłużej nie dam rady się jej opierać :rotfl1:

Ogród nie tylko różany 18 Wrz 2014 12:30 #299659

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Znowu jeżówki :woohoo: :woohoo: noo to się pochwalę :silly: od decyzji do zamówienia chwila i dzisiaj do mnie dojada nowe :happy: zgadnij kto mnie podkręcił :think: :funnyface:
A żeby nie było tak krótko dodam, że z jeżówkami dojadą ... jarzmianki :rotfl1: :happy3: choć mam już kępkę czerwonych, ale których :think:

Praca w korporacji :supr: wiem, wiem sama się zwolniłam :blink: bo praca w napięciu 'do której trzeba :jeez: 'zdecydowanie nadwyręża zdrowie :jeez:
Odpoczywaj :hug: odpoczywaj :kiss3: mam nadzieję, że nie masz 'urlopu' od takiego doktora jak ja miałam :rotfl1:
Uważaj jeśli tak, bo ta choroba lubi powracać :happy3:

Ogród nie tylko różany 18 Wrz 2014 15:58 #299691

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Moni, ja staram się jak mogę oddzielac pracę od domu. Dlatego ogród jest dla mnie tak wazny, bo tam się wyciszam uspakajam.
Jak sobie skopię parę grządek od razu człowiekowi lepeij. A nawet taka radość z nowego trawnika przebija wszystko złe co się w pracy dzieje.
Syn chce zostać w straej szkole ze swoimi najlepszymi kolegami. Bedzie ich 4 w klasie. Stweirdziłam, że4 jakby nie było z nauczycielami to i tak ich nauczą, bo przciez to prawie indywidualne nauczanie. Cała reszta klasy odchodzi do nowego gimnazjum tworzonego przez nauczycieli, którzy odeszli.

Ogród nie tylko różany 18 Wrz 2014 17:08 #299700

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Moni, ale poszalałaś z tym liftingiem! :woohoo: Zmiany jak najbardziej trafione, a efekty juz widoczne :bravo:
Trawy w duetach z hortensjami i jeżówkami to świetny zestaw, murowany efekt od połowy lata do końca sezonu. Różami w gorszej formie się nie przejmuj, terapia czerwcowymi widokami działa ;-)
Ps. Kochana, dbaj o siebie, zdrowie najważniejsze...a Twoje opisy sytuacji bardzo mnie zmartwily. Trzymaj się!
Ściskam mocno,
K.
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród nie tylko różany 18 Wrz 2014 20:57 #299758

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
D. wieczór !
Jak Wam minął kolejny letnio-jesienny dzień ? U mnie pracowicie! Ulubioną łopatę złamałam :( ...no stylowa to nie była ale styl solidny był ... chyba ..tzn. do tej pory....no nie wiem to ja tyle siły mam :crazy: ???
Rozkopałam kolejną rabatę a przy okazji 2 inne ale efekt mnie nie zadowala więc nic nie pokażę...będę poprawiać.
No ale w końcu rozsypałam nawóz jesienny do róż - to już ostatni dzwonek !
Gnębią mnie takie myśli: trawy tu trawy tam ..obsesja jakaś .... gorzej bo zaczynam realizować :hammer: .... No właśnie - nie róbcie przy trawach w krótkim rękawku ! M wrócił z pracy i zapytał czy się z kotem po trawie tarzałam :rotfl1: ? Nie no to śmieszne nie jest! boli jak cholera !

odpowiedzi:

Jol_ka - dzięki...na to liczę ! Z resztą nieważne jaki efekt, można zawsze zmienić a mnie cieszy sam fakt, że znów mi się chce w ogrodzie pracować i wena mnie nachodzi....oj długo na to czekałam :dance:
Heritage jest śliczna i delikatna ale pamiętaj, że to wielkie krzaczysko rośnie zwłaszcza wszerz ! I lubi łapać plamistość więc trzeba mieć ją na oku.
U mnie jarzmianki też tak sobie. Z 7 tylko 3 wyglądają. Przesadziłam i zobaczymy za rok.

Pam - bam bam !!! jeżówki mam !!! ale czad !! speedy gonzalez jesteś :dance: Oooo - jarzmianki to moja nowa miłość - nakupiłam wszystkich kolorów ale tylko 3 zakwitły w tym roku. Zobaczymy !
Korpokracja kurna ! I tak prawie 9 lat wytrzymałam. Nie mam pomysłu co dalej ale na razie staram się skupiać na zdrowiu. Czuję się już dużo lepiej i organizm chyba dochodzi do siebie.

Gosia - to dobrze ! U mnie już nic nie działało jako odstresowacz :(
O kurcze, to się u Syna porobiło. Ale decyzja jest decyzją ! 4-osobowa klasa, no no no - faktycznie nauczanie prawie indywidualne !

Robaczek :woohoo: czołgiem !! Odpoczywasz ? Jak tam Prowansja ? A wiesz tak mnie jakoś naszło pod wpływem forum i działam ! Ech, dawno się tak fajnie nie czułam ! Na czworakach do domu na noc ale szczęśliwa ! Strasznie mi brakowało tej weny, zapału i ochoty do pracy w ogrodzie. Normalnie czuję się jak nowo narodzona (biorąc pod uwagę ból krzyża to musiał być poród pośladkowy :rotfl1: ).
Eeee, tamtym pracowym moim to się nie przejmuj. Było i minęło. Tylko przestroga do czego może praca w stresie i przepracowanie doprowadzić. To dopiero chwila moment jak zakończyłam ten etap życia i już jest dużo lepiej. Remont generalny raz proszę i jak w banku przejdę następny przegląd techniczny :rotfl1:

A miało być krócej ...no tak....
foto-losy:
wczorajsze wypociny dzisiejszym rankiem
20140918-untitled-001.jpg

pisałam, że kolejną dynię dokupiłam ?...no na obiad ofkors :rotfl1:

20140918-untitled-002.jpg

uwaga: będą różyce !
giardina
20140918-untitled-004.jpg

angela

20140918-untitled-011.jpg

jak najbardziej na czasie aspiryna

20140918-untitled-016.jpg

mary rose

20140918-untitled-025.jpg

gertrude jeckyll

20140918-untitled-026.jpg

sharifa asma

20140918-untitled-029.jpg

cdn
artemis

20140918-untitled-030.jpg

leonardo

20140918-untitled-035.jpg

Jude

20140918-untitled-045.jpg

20140918-untitled-047.jpg

Eden

20140918-untitled-049.jpg

Grafin

20140918-untitled-055.jpg

new dawn

20140918-untitled-058.jpg

lady of shalott

20140918-untitled-062.jpg

cdn
leoś jeszcze raz

20140918-untitled-070.jpg

spirit of freedom

20140918-untitled-074.jpg

no u mnie jesienią króluje w tym roku sharifa - sesyjka

20140918-untitled-075.jpg

20140918-untitled-078.jpg

20140918-untitled-080.jpg

leander

20140918-untitled-083.jpg

rose de rescht

20140918-untitled-084.jpg

giardina

20140918-untitled-089.jpg

cdn
crocus

20140918-untitled-092.jpg

therese bugnet - 3 rzut ! 3 kwiatki w 4 rzędach ale "som":

20140918-untitled-116.jpg

macie dość róż ? Ja nie ! .... ale nie tylko różami człowiek żyje! Do znudzenia ciągle to samo !

20140918-untitled-103.jpg

20140918-untitled-100.jpg

20140918-untitled-053.jpg

20140918-untitled-048.jpg

20140918-untitled-038.jpg

20140918-untitled-021.jpg

jutro chyba tylko kurz z roślin zetrę..jasna cholera...nie mogę się ruszyć !
dobranoc :bye:
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2014 21:18 przez moni.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.587 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum