TEMAT: Adasiowe grządki i rabatki

Adasiowe grządki i rabatki 10 Lis 2015 17:31 #412822

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
W pierwszej chwili pomyłałam, że wolisz kosy od kosiarki....ale tak, chodzi o ptaki....uspokoiłam się, chociaż kosa w ogrodzie, fajnie.....kosiarze nie stójcie, łączki sie nie bójcie........ :whistle:
Dyniowe tematy na pewno nikomu nie wadzą.... :think:
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2015 17:32 przez sierika.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Adasiowe grządki i rabatki 10 Lis 2015 18:36 #412834

• Jaga14
  • Jaga14's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 89
Witaj,Aniu.
Temat dyń,który ostatnio gości w twoim wątku jest bardzo interesujący.Na tyle,że postanowiłam ci podziękować za tak obszerne potraktowanie tematu.Czytałam,oglądałam zdjęcia i mam coraz większą ochotę spróbować uprawy niektórych odmian.Powiem szczerze,dawno nikt nie sprawił żeby podczas czytania leciała mi ślinka na myśl o jakimś warzywku :whistle:
Muszę wrócić w wolnej chwili,jeszcze raz poczytać i zaplanować których odmian będę szukać.Bo na wszystkie te cuda niestety nie mam miejsca.
Pozdrawiam :bye: Aga

Adasiowe grządki i rabatki 10 Lis 2015 18:57 #412839

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu! napisałam do Ciebie pw ale zdążyłam wiadomość usunąć nim ją odczytałaś.Nie widziałam fotek w Twoim ostatnim wątku ale po czasie wskoczyły :)
Też myślę,że dużo osób jest(będzie) zainteresowanych tematem dyniowym i taki wątek będzie jedynie z korzyścią dla Oazowiczów :)

Adasiowe grządki i rabatki 10 Lis 2015 20:55 #412872

• grula
  • grula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Aniu,cudny Twój dyniowy zawrót głowy :happy4: U mnie skromne dwie sztuki-jedna na stole w kuchni ,druga na tarasie :) ooo i jeszcze jedna w garnku :bravo: Moja pierwsza w życiu zupa dyniowa ,zdała egzamin na piątkę (koleżanka nawet przepis wzięła ).Patrząc na Twoje szaleństwo ,żałuję ,że więcej nie przygarnęłam :dry:.Mam za to wspomnienie i zdjęcia ze spaceru po dyniowym polu :dance: Piękna jesień w Twoim ogrodzie!!!
Beata...a Grula ,to mój kot:)

Adasiowe grządki i rabatki 10 Lis 2015 21:15 #412878

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kochani :)

Piszę dosłownie na kolanach :)
Uruchomiłam właśnie nowy wątek w dziale Warzywnym - o taki straganik z nasionami dyni
Każdego serdecznie zapraszam - zarówno do współtworzenia, dyniowych pogaduszek, jak i zapisów na nasiona do wysiewów na przyszły rok :happy:

Proszę także o cierpliwość - postaram się jak najszybciej odpowiedzieć na wszystkie Wasze wpisy,
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, affa, Dorota15

Adasiowe grządki i rabatki 11 Lis 2015 11:28 #412971

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dzień dobry :) - mimo, że w Poznaniu pochmurny i smutny, ale ciepły i cichy ... ale przede wszystkim świąteczny.
Honorując Dzień Niepodległości wyszperałam zaległe zdjęcie z ogródka w klimacie biało-czerwonym :)

Skromnie, ale ... w sercu ....

Wątek dyniowego straganiku już powolutku rusza, z czego niezmiernie się cieszę - bardzo dziękuję wszystkim odwiedzającym :kiss3:

Sieriko :)
Kosy - ptaki i kosy - jako narzędzie darzę dużym sentymentem, ale rzeczywiście chodziło mi o skrzydlate bractwo; zostawiłam kilkanaście małych jabłuszek na stareńkiej jabłonce i trochę kiści aronii, ale te sprytne ptaszyska objadły w pierwszej kolejności wszystkie jagódki cisa! Na szczęście w tym roku rewelacyjnie obrodziły, więc głodomory i amatorzy słodkości mieli w czym wybierać.
Ostatnie zdjęcia w Twoim wątku potwierdziły jedynie to, o czym uparcie piszę od dłuższego czasu: Twoja jesień jest dlatego taka piękna i ujmująca, ponieważ z niezwykłym wyczuciem i gustem dobrałaś poszczególne gatunki i odpowiednio je zestawiłaś; wszystkie połączenia rudości, złota, szarości .... tworzą cudowną kompozycję :hearts:

Jagusiu :)
Witam cieplutko i zapraszam kolejnego, pozytywnie zakręconego dyniowego ludzika :kiss3:
Bardzo się cieszę, że mogłam Cię zainteresować tym wspaniałym, choć nadal trochę niedocenianym warzywkiem; właśnie dlatego, aby zebrać większość przydatnych informacji o dyniach, utworzyłam osobny wątek - mam nadzieję, że będzie pomocny w dokonaniu wyboru najwłaściwszej odmiany.
Na marginesie dodam tylko, ze właśnie wyjmuję z piekarnika dyniowy chlebek upieczony na bazie miąższu z Karety Kopciuszka - z suszonymi śliwkami i pestkami dyni .... zapach jest obłędny :happy:

Romeczko :)
Z fotkami czasami są problemy, dzięki Bogu przejściowe .... wszystko jest już na miejscu :) Byłabym bardzo szczęśliwa, gdyby dynie zdobyły serca i miejsce w ogródkach naszych forumków, a przeglądając inne fora ogrodnicze widzę, że tam dyńki cieszą się niesłabnącą popularnością - może i na Oazie będzie podobnie ? Mam nadzieję :)

Beatko :)
No to na co czekamy :woohoo: ???? Gdzie mogę obejrzeć te zdjęcia ????
Trzy sztuki dyni to już więcej niż nic; od czegoś trzeba zacząć :kiss3: Jesteś namacalnym ( za przeproszeniem ) dowodem na to, że dynia może służyć nie tylko do ozdoby - także do jedzenia - nie dziwię się, że zupa dyniowa wzbudziła Twój zachwyt, u nas to jesienne danie nr 1 ...
Nie wiem, czy wiesz Beatko, ale to szaleństwo bywa zaraźliwe :happy: , ale jako choroba - zupełnie nieszkodliwa.
Mogę napisać: witaj w Klubie ;-) ?

pozdrawiam cieplutko :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Adasiowe grządki i rabatki 11 Lis 2015 19:05 #413068

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
A widzisz, czyli to był uporządkowany warzywnik
Rozumiem, że u Ciebie nie jest ważny trawnik
Tak samo jak u mojego taty. Ma kwietną łąkę
Ja u siebie muszę i chcę dbać o trawnik

Adasiowe grządki i rabatki 11 Lis 2015 20:13 #413090

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Aniu dobrze, że stworzyłaś wątek dyniowy :thanks:
Dzięki Tobie bardziej poznamy to warzywo.
Ja przeglądając i widząc mnogość odmian dostałam zawrotów głowy :jeez:
I co tu wybrać? Mam jeszcze trochę czasu do przyszłego sezonu i mam nadzieję, że straganik z nasionami nie będzie pusty :)

Adasiowe grządki i rabatki 13 Lis 2015 20:31 #413376

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aniu :bye:
Ładne jesienne fotki ;)
piszesz,że sporo liści masz,, ja tez tutaj mam trochę , jutro chyba do końca wy-porządkuję i tak jak piszesz w końcu będzie zasłużony odpoczynek.
coś czytam,że wątek dyniowy stworzyłąś??Możesz więcej podać , gdzie??Bo jakoś nie w temacie jestem.A chętnie zajrzę, bo Dynie jeszcze mam.
Pozdrawiam cieplutko :kiss3:

Adasiowe grządki i rabatki 15 Lis 2015 10:35 #413672

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:bye:
Aniu, mleko kokosowe jest świetnym dodatkiem do różnych dań, chociaż u nas to jest tak, że ja wolę to sklepowe z puszki, gęste i słodkawe, a córa domowe, robione z wiórków kokosowych kupowanych w sklepach ze zdrową żywnością, ze względu na jej alergię robię jej mleka roślinne, również migdałowe. Po zrobieniu mleka, z pozostałych odciśniętych wiórków lub pulpy migdałowej robię ciasteczka :)
Piękna jesień u Ciebie, taka nastrojowa :) a dyniowy wątek fantastyczny :)

Adasiowe grządki i rabatki 15 Lis 2015 14:20 #413730

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry, Aneczko :bye:
Jak mija niedziela?
U nas popołudnie deszczowe, zatem czas spędzam w kuchni i na kanapie...
Z wielką przyjemnością - jako wielbicielka dyni - czytam Twoje dyniowe rozważania.
Ja w kuchni stosuję mleko kokosowe - oczywiście do zupy z dyni, którą przyrządzam z dodatkiem imbiru, czasem batatów, ozdobioną balsamico i podprażonymi płatkami migdałowymi. Mleko dodaję też do curry. W ogóle, ma ono szereg zastosowań.
Czy robiłaś chlebek dyniowy? Jeśli nie, z chęcią podam przepis. Jest absolutnie przepyszny, wilgotny, nieco piernikowy!
Podobają mi się ostatnie, nieco nostalgiczne zdjęcia... przyroda udaje się do snu, zostawiając nam chwile wytchnienia na inne przyjemności/obowiązki.
Pozdrawiam serdecznie!

Adasiowe grządki i rabatki 15 Lis 2015 15:53 #413754

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Pozdrawiam serdecznie Szefową Towarzystwa Miłośników Dyni :kiss3: Czy psiaki też lubią to warzywko?
Anusia, sezon się właściwie skończył :oops: znalazłaś świetny sposób na przeczekanie :happy: Lada chwila ruszysz z przygotowaniami do Świąt i ani się obejrzysz a będzie wiosna. Mnie zajmują trochę inne i mniej wdzięczne sprawy, ale też przybliżają wiosnę, a to najważniejsze. Jak Wasze zdrowie? Mam nadzieję, że w pracy trochę spokojniej i masz czas na odpoczynek i przyjemności, nie tylko na dyniowanie :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Adasiowe grządki i rabatki 15 Lis 2015 20:21 #413834

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aniu..no cóż ja mam napisać :dry: Potraw z mlekiem kokosowym też nie robię- muszę się podciągnąć, żeby w zimowe wieczory mieć o czym rozmawiać w tym przesympatycznym towarzystwie ;)

Planujesz karmienie ptaków zimą? Ciekawa jestem, jak to organizujesz- dowozisz towar na działkę czy parapet w mieszkaniu zamienia się w stołówkę :think: Z działką ryzykownie..jak się ptasie bractwo przyzwyczai a nowej dostawy nie będzie to bidule w oczekiwaniu na nasionka przy stołowce gotowe zamarznąć z głodu nocą. Tak kiedyś czytałam- że trzeba solidnie cały sezon karmić, bo ptaszyny sie przyzwyczajają i potrafią uparcie czekać przy znanym miejscu, zamiast ruszać na poszukiwania nowego źródła.
My karmnik mamy, w nasionka się muszę zaopatrzyć i jedynie trzeba czekać na odrobinkę śniegi i lekki mrozek, żeby ptaszyny do odwiedzin zachęcić.

Pozdrawiam serdecznie :hug:

Adasiowe grządki i rabatki 17 Lis 2015 17:11 #414107

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ja też raczej przepisami się mało interesuję .Trochę wstyd się przyznać .Dlatego podziwiam Aniu Twój zapał do tych wszystkich wymyślnych dań .I oczywiście lubię o tym czytać .Ale w tym kierunku to tyle .
Chociaż zupę dyniową z zacierkami ,bardzo sobie chwalę .A jeśli o pestki ,o skubanie których mnie pytałaś ostatnio ,to powiem Ci ,że kupuję już wyskubane .Dla sikorek słonecznik ,a dla mnie pechy :yummi:
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2015 17:12 przez wxxx-a.

Adasiowe grządki i rabatki 17 Lis 2015 19:50 #414127

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Witam cieplutko w ten pochmurny, deszczowy, prawdziwie jesienny wieczór ...
Jeszcze nie tak dawno ( zaledwie 3 miesiące temu ! ) narzekaliśmy na suszę i nieziemskie temperatury, a tymczasem te kilkadziesiąt dni błyskawicznie nam uciekło, minęło, uleciało jak babie lato ... teraz musimy się zmierzyć z kobiercami szeleszczących liści, podmuchami silnego wiatru, całodziennymi niekiedy opadami deszczu, czasami śniegu, zimnymi porankami i coraz szybciej zapadającym zmrokiem. Akurat tym ostatnim niespecjalnie się przejmuję - po powrocie do domu z pracy i uporządkowaniu bieżących spraw, kiedy już wszystko jest względnie opanowane, psiska nakarmione i po wieczornej toalecie, zapalam wtedy malutkie świeczki w latarenkach, Adam zaczyna rozpalać kaflowy piec i ... szybciutko atmosfera robi się bardziej przytulna, ciepło rozlewa się błogim strumieniem, na kuchence szumi imbryczek, w Tv .... no, mniejsza z tym ;-) W każdym razie zaczynam wyraźnie odczuwać nastrój zbliżających się Świąt :) i pomimo, że najcięższe prace porządkowe dopiero przede mną, nie przeraża mnie ta perspektywa. Najważniejszy będzie klimat i wspólne kolędowanie ....

Ostatnio traktuję Adasiowe Grządki i Rabatki trochę po macoszemu, za co bardzo przepraszam odwiedzających mnie Gości :oops: Nie sposób także ukryć, że większą część wolnego, wieczornego czasu przeznaczam na Dyniowy Straganik, który, co tu dużo mówić, pochłonął mnie bez reszty - ale nic na to nie poradzę ... po prostu kocham dynie :)

Mam nadzieję, że w przyszły weekend będę mogła ogłosić - wzorem innych kochanych Forumowiczów - koniec sezonu ogrodowego - zostało nam ciągle jeszcze parę spraw do załatwienia, w zasadzie porządkowych i zabezpieczających przed mrozami, ale świadomie zostawiam na rabatach większość zaschniętych nasienników - niech skorzystają ptaki :)

Dokarmianie skrzydlatych rozpoczynamy generalnie w grudniu, jednak wyznacznikiem dla tej czynności są przymrozki utrzymujące się dłużej niż dwa, trzy dni. Na ogród jeździmy wówczas regularnie co tydzień i zostawiamy mnóstwo wysokokalorycznego pożywienia, nie tylko nasion słonecznika i suszonych owoców, ale także słoniny, kul tłuszczowych, orzechów, pojemniczków ze smalcem i nasionami .... sposobów pomocy ptakom jest mnóstwo i wszystko zależy od tego, jakie gatunki nas odwiedzają.
Postaram się w najbliższym czasie zaprezentować najczęściej goszczące w naszych ogrodach ptaki wraz z propozycją odpowiedniego dla nich pokarmu - może się komuś przyda ???

pozdrawiam - jak zawsze - bardzo cieplutko :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, katja, Margo2, sierika, Amarant, hanya, edulkot, Monika-Sz, wxxx-a, viola, Krzysia

Adasiowe grządki i rabatki 18 Lis 2015 23:33 #414292

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Co prawda jako tako na karmieniu ptaszyn się znam- coś tam czytałam, coś sobie na podstawie obserwacji wymyśliłam..ale ogromnie będę wdzięczna za ściągawkę :woohoo:

Ściskam!

Adasiowe grządki i rabatki 19 Lis 2015 22:14 #414434

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
To normalne, że o tej porze roku nasze ogrody są przez nas zaniedbywane.
Pogoda nie pozwala na ogrodowanie. Ale ja się tym wcale nie martwię. Jak Ty zaczynam powoli nastrajać się do świąt.
Potem będzie z górki

Adasiowe grządki i rabatki 25 Lis 2015 21:13 #415489

• Roma
  • Roma's Avatar
Wątek zamknięty na prośbę Ani.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.647 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum