TEMAT: Próbuję spełnić marzenie

Próbuję spełnić marzenie 26 Sie 2015 10:01 #398097

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Krzysiu, ogród podlany /choć troszkę/ i świat od razu przyjemniejszy :happy: Opuchlaki obniżyły mój i tak niziutki poziom optymizmu ogrodowego; patrzę na Twoje żurawki, ładne są, najbardziej lubię rośliny ozdobne z liści i sporo żurawek mi się podoba, choć nie jestem ich wielką fanką. A tu taka przykrość. Boję się o rh. Będę walczyć, bo nie mam innego wyjścia. Piszesz, że Twoje rodki zapączkowane, wspaniale, będzie piękna wiosna. Moje azalki zapowiadają się nieżle, za to rodki pokażą tylko kilka kwiatków, zdecydowana większość pąków wygląda na liściowe. Trudno, poczekam na sezon 2017 :rotfl1: Z obserwacji mi wychodzi, że jedynym nieagresywnym towarzystwem dla bylin /i nie tylko/ są irgi błyszczące. Szkoda, że nie rosną bardzo wysokie. Cała reszta korzeni się bardziej bądż mniej płytko i opija mniejszych kolegów.
Jak remont? A przede wszystkim, jak Twój pokój wygląda? Chyba już skończony, urządzony i prześliczny :hearts:
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Próbuję spełnić marzenie 27 Sie 2015 20:30 #398444

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Ładnie się wszystko rozrosło przez to lato. Najlepiej to widać na takich porównawczych fotkach. Widać , że wszystko dopieszczone, wysypane korą. Dobrą roślinki mają opiekę :) Żurawki są tegoroczne czy to ich kolejny sezon?

Próbuję spełnić marzenie 01 Wrz 2015 08:53 #399215

• faj-nata
  • faj-nata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 616
Krzysiu u Ciebie widać tegoroczne przyrosty a u mnie .....
Zastanawiam się czy coś odbije na wiosną :whistle:
Wiejska baba z duszy i ciała,
czego nie wie, to się dowie , czasem i opowie ;)

Próbuję spełnić marzenie 01 Wrz 2015 10:35 #399227

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No Krzysiu ,dziś podobno ostatni dzień upałów .Wczoraj było nie do wytrzymania ,dziś zapowiada się tak samo .Ja od piątej w ogrodzie ,trochę opieliłam ,a reszta czasu spędziłam na konewkach oczywiście.
Na ogród już teraz się nie wybieram .Twoje roślinki wyglądają dobrze ,najgorsze przetrwały z Twoją pomocą .Podejrzewam ,że bez podlewania ,to niewiele by zostało w naszych ogrodach :garden1:

Próbuję spełnić marzenie 01 Wrz 2015 10:46 #399231

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Witaj Krzysiu :)
Od jutra ochłodzenie :dance: Odetchniemy my i nasze ogrody, chociaż Twoje cieniste zakątki i tak mają się świetnie...
Pokażesz aktualny stan wnętrzarski? Twoją sypialnią jestem urzeczona :hearts:

Próbuję spełnić marzenie 01 Wrz 2015 12:42 #399261

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Poll wrote:
Deszczu nam trzeba: drobnego, rzęsistego i najlepiej, aby padał przez 2 dni!

Nabrałam przemożnej ochoty, by tak w tym deszczu stać, moknąć i napawać się :lev:

Poll, musi coś w końcu spaść!

Próbuję spełnić marzenie 01 Wrz 2015 12:47 #399263

• 's Avatar
I ten zapach Aguś ... zapach zmoczonego deszczem ogrodu! :hearts: Zupełnie inny, niż ten od wody ze zraszaczy! :dry:

Próbuję spełnić marzenie 01 Wrz 2015 13:22 #399268

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Poll, ba! Ostatnio doświadczyłam uroku tego niezwykłego zapachu, ale niestety nie w naszym kraju...
Tu wciąż tylko piach, suchy piach...
Ale może jutro coś skapnie?

Próbuję spełnić marzenie 01 Wrz 2015 21:38 #399352

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Gdzieś na wschodzie na pewno popadało, bo u mnie chmury było widać i błyskawice.
A u mnie czyste niebo.
Nawet nic nie podlałam, bo myslałam, że te chmury i do mnie dotrą.
Chociaż nie powinnam narzekać u mnie raz w tygodniu deszczyk spadł.
Słaby, ale dobre i to

Próbuję spełnić marzenie 01 Wrz 2015 23:35 #399386

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Aniu, wiem, że hosty z każdym rokiem piękniejsze, szkoda tylko, że z nami nie dzieje się podobnie, a po przekroczeniu pewnego wieku jakby nawet odwrotnie :devil1: .

Haniu , właśnie wpadłam na pomysł posadzenia kilku dużych krzewów za płotem, dawałyby cień, a nie opijałyby moich roślin, muszę to przemyśleć :P
Mój pokój w tej chwili nie wygląda przytulnie, musiałam umieścić w nim trochę pudeł z różnościami, bo inaczej skończyłyby na śmietniku :rotfl1:, a docelowe meble pojawią się po cyklinowaniu i lakierowaniu desek podłogowych, czyli najwcześniej wiosną .
Poza tym mamy spory problem techniczny w związku z remontem i w tej chwili przychodzą nam do głowy bardzo radykalne rozwiązania :bad-idea: chyba przydałby deszcz na gorące głowy i konsultacja z fachowcami, od głowy też, bo ja zaczynam już :crazy: :rotfl1: .

Ewo, większość żurawek na zdjęciu nabyłam w październiku, czyli mają prawie rok, kupowałam malutkie sadzonki, tylko kilka większych, ale tak naprawdę wystartowały wiosną, zobaczymy jak przetrwają tegoroczną zimę. Spróbuję je rozmnożyć :flower2: .

Renato, wiosną nawieźliśmy sporo ziemi, dosypałam co tam miałam, trociny, kompost, zleżałe igły sosnowe oraz to co zalegało w rynnach. Dwa razy w roku czyścimy rynny i wydostajemy z nich sporo rozłożonych już częściowo igieł i liści, fajnie to wygląda, z ogrodniczego punktu widzenia :rotfl1: . Całe lato solidnie podlewam swoje roślinki, więc efekt jakiś być musi, niestety u mnie głównie w zielone poszło, nawet jednoroczne w donicach słabo mi kwitną :flower1: .

Ewo/Nowinko, ja też od 5,00 :garden1: :garden1: :garden1: , kilka dni temu jakby mniej wody potrzebowały rośliny, a teraz znowu mdleją. U mnie bez podlewania chyba nic by nie przetrwało, ścieżki są tak suche, że po każdej przechadzce muszę myć nogi :rotfl1:, a niektóre rośliny podlewam dwa - trzy razy dziennie.

Ago, oby Twoje słowa miały moc sprawczą :hearts: nawet jeśli ta chmura, co ją widzę na radarze do mnie nie dotrze, to ochłodzenie przyniesie trochę wytchnienia i nam, i roślinom.
Moja sypialnia w tej chwili nie nadaje się do oglądania, wstawiliśmy tam tymczasowo meble, które po remoncie staną w pokoju gościnnym i pudła z tym czego żal wyrzucać, a nie wiadomo co z nim robić , pewnie większość i tak wyląduje w kuble na śmieci, muszę to dokładnie przejrzeć, ale wtej chwili wieczorne podlewanie mnie wykańcza.

Ago, Polu, jak ja tęsknię za zapachem deszczu, jakiś czas temu musiało mocno padać gdzieś blisko, bo wiatr przyniósł falę ochłodzenia i ten niesamowity zapach... miałam nadzieję, że przyniesie i trochę kropel, niestety za chwilę wyjrzało słońce i wróciłam do rzeczywistości :devil1: .

Gosiu, do Ciebie chyba zbliża się spora chmura, powinno Ci w nocy podlać, ciekawe czy do mnie coś dotrze, czy ominie jak zwykle. Zostawiłam na trzepaku chodnik i stare firany, tak na zachętę :rotfl1: , bo mycie okien w tym roku nie działa :rotfl1: .

Venus, jedna z moich ulubionych żurawek, a kiedy zaczynałam je wprowadzać do ogrodu to zielonymi nie byłam zainteresowana, ma takie welwetowe liście ;) , najstarsze są wielkości mojej dłoni.

I kolejna, która już zachwyca - dwumiesięczna Birkin.

Przez Martę/Markitę, po raz pierwszy posiałam kobeę, dotąd uparcie kupowałam sadzonki, a nigdy mi nie kwitły, tym razem się udało. Początkowo niebieska ( wg. mnie raczej fioletowa) rozwija się jak biała, kwiat kremowo zielony, ale z każdym dniem nabiera intensywności, powinien spodobać się Hani :flower2: .

Nawet na mojej mało urodzajnej glebie mocno się rozrosła, dopóki nie zdecyduję się na jakieś długowieczne pnącze będę siać ją każdej wiosny.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Alina-277, Margo2, anabuko1, Amarant, VERA, hanya, edulkot, wxxx-a, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 02 Wrz 2015 08:58 #399423

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kobeę masz w gruncie :woohoo: , już się bój :happy3: . Ja w pierwszym roku musiałam wsadzić sadzonki do gruntu, bo taras jeszcze nie był gotowy. Jak ona się rozszalała :supr: , a kwitła tak, że ludzie samochody zatrzymywali, bo najwięcej kwiatów wisiało na płocie od południowej strony, czyli właśnie od drogi :devil1:
Jesienią zrujnowałam sobie całą rabatę próbując wyrywać ją z korzeniami :tongue2: , tak więc nie polecam :rotfl1:
Niemniej Twój kwiat jakiś bardziej urodziwy, bo w dwóch odcieniach fioletu :hearts:

Radar obiecuje burze w Twoich okolicach ;) , oby porządnie podlało :hug: , do mnie to raczej jakieś marne resztki dotrą, jeśli w ogóle :jeez:

Próbuję spełnić marzenie 02 Wrz 2015 09:52 #399435

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Żurawka Venus faktycznie piękna. Też muszę przemyśleć mój stosunek do zielonych ;) bo mam tylko Apple crisp, którą polecam bo świetnie się rozrasta, mnoży i jest ogólnie bezproblemowa :)

Kobea jest śliczna tylko pozazdrościć. Miałam ją w zeszłym roku ale poszła tylko w liście i dałam spokój ale widzę, że jednak trzeba było być upartą ;)

Próbuję spełnić marzenie 03 Wrz 2015 21:48 #399773

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Kobea cudo :hearts: bardzo mi się podoba, nie wiem, czy w półcieniu by kwitła :think: Pokaż całą :kiss3:
Nawet nie pytam o techniczne problemy z remontem, życzę tylko, żebyście szybko się z tym uporali.
Jakie krzewy chcesz posadzić za płotem? Też bardzo lubię zielone żurawki, z serii 'Planety' mam Venus i Mercurego. Śliczne. Dokupiłam sporo w innych kolorach, ale nie jestem przekonana, czy to był dobry pomysł. Okropnie jestem stała w uczuciach :devil1:
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Próbuję spełnić marzenie 06 Wrz 2015 11:02 #400203

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękna kobea.
Ja w tym roku jej nie sadziłam.Może spróbuje na drugi rok. ;)
ale ładna ta Venus.I jeszcze takie duże liśtki ma.To juz mi się podoba.Ja żadnej takiej o duzych liściach nie mam jeszcze :)

Próbuję spełnić marzenie 06 Wrz 2015 12:50 #400222

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Kiedyś przerabiałam łóżko pod skosami :silly: niestety poddałam się któregoś dnia po nabiciu sobie guza przy wstawaniu z niego :happy4: Obecnie zabudowałam skosy szafami, a łóżko przestawiłam w dużo bezpieczniejsze miejsce :happy3: :happy3:
Też bardzo lubię zielone w żurawkach :flower2:

Próbuję spełnić marzenie 06 Wrz 2015 13:20 #400227

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A ja tam byłam już 2 razy! :dance:
Z maja pamiętałam tylko wielkie drzewa, a teraz przywitał mnie gotowy ogród. Klimatyczny, z gustownymi nasadzeniami. Hosty z żurawkami cudnie skomponowane na tarasach usypanych z ziemi.
Hosty aż czarne, żurawki w niespotykanych dotąd rozmiarach :woohoo:
Spacer w takim ogródku to prawdziwa przyjemność :hearts:

Próbuję spełnić marzenie 06 Wrz 2015 13:48 #400232

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Iwona z marca :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015