TEMAT: Próbuję spełnić marzenie

Próbuję spełnić marzenie 02 Lut 2016 22:01 #431127

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Wiesiu, lato bardzo mnie wymęczyło, ciągłe podlewanie, ale bardzo chciałam utrzymać te wszystkie nowo posadzone rośliny, dlatego cieszyłam się kiedy ogród zapadł w jesienno zimowy sen. Teraz, kiedy cebulowe zaczynają wystawiać noski już tęsknię do zieleni :garden1: .

Aniu, wiem o nowych obowiązkach modka :kiss3: , wiem ile czasu trzeba poświecić na utrzymanie działu w należytym porządku, (wiele lat zajmowałam się tym na forach robótkowych, teraz jednak nie mam na to czasu :( ) . Ostatnio oazę też trochę zaniedbałam, ale wiosna idzie, trzeba nadrobić zaległości, żeby wiedzieć co w trawie piszczy :rotfl1: .

Olu, 7 :eek3: myślałam o 2-3 szt.

Gosiu, wyrzucać :eek3: :teach: skoro będziesz dzielić to może wystaw na bazarku, tu zawsze znajdą się chętni na dorosłe hosty, a Ty zrobisz miejsce i coś tam uzbierasz na nowe :flower2:.

Majeczko, robisz wiele dobrego w różanym dziale i przy domku masz wiele pracy, zresztą liczyłam, że mój wątek tak jak ogród zapadnie w sen zimowy, ale czasami ktoś tu zajrzy i się odezwie, więc tak trwamy w półśnie :devil1: .
Z mojego starego poidełka korzystają oprócz ptaków, jeże i kocica - półdzika, trochę przysposobiona. Przy poidełku nie wydarzyła się żadna tragedia, ale w innych miejscach pióra fruwają.

Haniu, obejrzałam Twoje hosty, a nawet dodałam do swojej niekończącej się listy :jeez: . Też bardziej lubię olbrzymki, mam co prawda kilka mniejszych i pewnie z czasem nabędę jeszcze kilka, dla kontrastu, żeby było widać jakie te duże są duże :devil1:. W tej chwili mniej mnie kręcą żółte i pasiaste, ale dla kontrastu też coś chcę mieć. Muszę sobie jednak dozować przyjemność, czym się będę podniecać jesienią, przyszłą wiosną.... Myślę, że u mnie bez problemu zmieści się jeszcze z setka, albo i więcej, nawet z roślinami towarzyszącymi :P .

Park Jurajski mam, Komodo w planach, podobnie jak T-Rex, oprócz czarnych i zielonych, podobają mi się też biało zielone w różnych konfiguracjach, byle miały duże liście, a jeśli jeszcze będą z falbanką, albo gnieciuchy to sam mióóóód :rotfl1: .
W funkii i sadzawce zamówienie złożone :P .

Ewo na postumencie też uroczo wyglądają i spełniają swoją rolę :) .

Lucynko zaczynam się bać ;) ekipa od elewacji wchodzi do nas pierwszych w tym roku, jak tylko pogoda pozwoli. Kiedy tak ogarniamy temat wychodzi wiele prac dodatkowych, problemy techniczne, jak to w starym domu, ale jeśli teraz nie dokończymy remontu to chyba bym zdecydowała się na sprzedaż :jeez: .

W przyszłym tygodniu Maciek ma wolne będzie zamawiać brakujące dwa okna, do spiżarni i przedsionka, drzwi wejściowe i trochę drewna. Wełnę mineralną, kleje, siatki.... kupimy już z fachowcami. Chcę jeszcze zrobić dodatkowe wyprowadzenie kanalizacji, ze spiżarni, trzeba będzie przekuć się pod fundamentem.
Chłopcy zaproponowali ustawienie prowizorycznego płotka oddzielającego moje rośliny od terenu prac i po przeczytaniu dzisiejszych wpisów w Polecani/Niepolecani sprzedawcy muszę tego dopilnować :teach: .

Nie mam pomysłu na kolor tynku, dach zielony, okna Afromozja - co za kolor :jeez: byłam pewna, że mam dąb złocisty :devil1: . Myślałam o bardzo jasnym szaro zielonym, ale oglądałam tylko karty kolorów w necie, trzeba poświęcić parę godzin na obejrzenie tego w realu, a i tak, podobno :think: , tynki na ścianie wyglądają inaczej.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2016 22:02 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, jolifleur

Zielone okna z estimeble.pl

Próbuję spełnić marzenie 02 Lut 2016 23:20 #431178

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Krzysiu..jeśli szukasz inspiracji to najlepiej wpisać w google "zielony dach jaka elewacja"..wyskoczą jakieś zdjęcia poglądowe. Ja tak zawsze szukam pomysłu- łatwiej zobaczyć dom w całości, niż samą elewację- w dodatku na małym fragmencie to mało reprezentatywne jest..

U nas wahałam się między dwoma kolorami, ekipa kupiła małe wiaderka, wymalowani duży kawałek styropianu a ja chodziłam z tym styropianem i przykładałam do ściany w słońcu i w cieniu, patrząc jaki to kolor.
Pomocne też jest, jeśli wstępnie wybierzesz kolor- dowiedzieć się, czy gdzieś w okolicy są domy z taką elewacją, podjechać i zobaczyć.. Ja w ten sposób wybierałam dachówkę. Oglądanie pojedyńczych sztuk w sklepie to za mało, wybrałąm wstepnie i jeździłam po okolicy z adresami, uzyskanymi z hurtowni budowlanej.

Do zielonego dachu ciekawie może wyglądac jakaś kremowa/beżowa elewacja.. okna w kolorze drewna..i będzie cudny domek :dance:

Ciekawa jestem, co zdecydujesz :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Próbuję spełnić marzenie 03 Lut 2016 08:32 #431214

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Teraz jest dobry czas na planowanie ogrodowych ekscesów .Szkoda tylko ,że gdy przychodzi czas realizacji ,to się priorytety zmieniają i robimy co innego ,ale też równie ważnego :wink4:
U mnie dziś wiosna na całego ,strach się bać co będzie dalej :unsure: Cebulowe zaczynają się puszczać i nawet bylinki zaczynają się zaznaczać zielonym .Żeby nie te obawy ,to bym była w siódmym niebie . :lev:

Próbuję spełnić marzenie 03 Lut 2016 08:52 #431219

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Jak ja Ci bezwstydnie zazdroszczę możliwości sadzenia duuuużych host :woohoo: Chyba jednak też zacznę kombinować i pewnie każda dostanie własny płotek, inaczej niedobre zwierzaki zniszczą wszystko :mad2: Wypisałam sobie listę host 'najładniejszych' i to program na zakupy na kilka lat :devil1: Na pewno Twoja lista też niezła i na jesień nie zabraknie pomysłów. Teraz muszę się zdecydować na kilka odmian i selekcja idzie mi okropnie ciężko :oops: Co wypatrzyłaś w Sadzawce? :hug:
A kolor elewacji :think: Do zielonego dachu /a jaka to zieleń?/, chyba biel będzie wyglądać świeżutko i czysto, oczywiście złamana szarością. Może zielona szarość, zleje się z dachem, to już zależy, czy lubisz taki efekt.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2016 08:54 przez hanya.

Próbuję spełnić marzenie 04 Lut 2016 09:52 #431622

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Krzysiu, powiem Ci, że zielony dach to z jednej strony uciecha, a z drugiej nie lada kłopot!
Rzeczywiście bowiem, dobór tonacji elewacji wymaga zastanowienia... dla mnie zgaszona szarość, ocieplana przez kolorystykę okien, byłaby pięknym motywem. Biel takowoż - bo generalnie, zgadzam się w tym względzie z Hanią :)
Widziałam jednak kiedyś dom w Zalesiu, z cudownym zielonym dachem, oknami w złotym dębie, a elewacji w odważnej, ale nie krzyczącej rudości... w otoczeniu sosen i świerków wyglądało to zjawiskowo!

Ciekawa jestem, co ostatecznie wymyślisz :)

Próbuję spełnić marzenie 05 Lut 2016 12:42 #432090

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Moja siostra ma taka rudość i wygląda to fajnie.
Chyba, że wolisz bardziej stonowane kolory to popieram Monie- krem. W sumie biały też może być :happy:

Próbuję spełnić marzenie 05 Lut 2016 17:05 #432159

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
A ja powiem, że każdy kolor będzie dobry, który się Tobie i Twojej rodzinie będzie podobał :) W końcu to Wy będziecie go codziennie oglądać i najważniejsze, żeby Wam przypadł do gustu.

Ja zastanawiając się nad elewacją objechałam wszystkie osiedla, bo zobaczyć coś na żywo, to jednak inaczej niż oglądać próbniki :)

Nie martw się Krzysiu, co Ci się będzie podobało, to będzie dobre. Powodzenia :hug:

Próbuję spełnić marzenie 05 Lut 2016 19:49 #432240

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ja się zastanawiam nad elewacją już od 10 lat :huh: , była wersja kremowa, potem nęciły szarości, kolejno jakieś miętowe i pewnie miną jeszcze kolejne wersje bez koloru ;) A do zielonego widziałabym jakiś stonowany beż lub ecru :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Próbuję spełnić marzenie 05 Lut 2016 22:47 #432317

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Krzysiu wybierasz kolor elewacji :woohoo: dla mnie to też ciężki orzech do zgryzienia, myślę nad zimnym odcieniem lekko cytrynowym a syn śmieje się, że da zrobić różowy :rotfl1: Ale my jeszcze mamy czas bo dopiero jesienią jak dobrze ściany wyschną.

Sadzisz hosty olbrzymki i świetnie, ja takie właśnie uwielbiam i za takimi się rozglądam, ciekawa jestem jakie w końcu trafią u Ciebie do gruntu. :lol:

Próbuję spełnić marzenie 07 Lut 2016 18:30 #432897

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
:thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:
Wieczory teraz ciche i spokojne będą :happy4: :happy4: :happy4:
A wybór w 'oszołomie' marny - zaledwie paproć za 5 zł nabyłem i dalie za 12 .... ;)

Próbuję spełnić marzenie 07 Lut 2016 20:04 #432961

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Na zielony dach zdecydowaliśmy się w ostatniej chwili, kiedy mąż pokazał mi mech na nowym dachu pobliskiego domku, u nas mnóstwo drzew i wyobraziłam sobie czerwony albo brązowy dach porośnięty mchem. Nie zastanawiałam się wtedy nad kolorem elewacji, mieliśmy pomyśleć, a teraz już czas na myślenie się skończył :jeez: .

Moniko, już googlowałam, do zielonych dachów nic ciekawego nie znalazłam, zielone są w mniejszości ;) .

Ewo, w sumie to dobrze, że muszę czekać na wykonanie elewacji, przyjemności i nerwowe zakupy rozłożą się w czasie, najpierw muszę przygotować podłoże na nowe rośliny. Część piasku trzeba będzie wywieźć, zebrać poremontowe resztki, dosypać lepszej ziemi, rozłożyć śmieci, jak określiła stertę kompostujących się liści i igieł moja nieogrodowa znajoma ;), a potem to już tylko wybierać roślinki :dance: .

U nas dopiero dziś wiosennie się zrobiło, dotąd zimno i wietrznie mieliśmy.

Haniu, ja sobie też zazdroszczę :rotfl1: ale kiedy pomyślę, ile jeszcze przyjdzie mi czekać aż hosty dorosną to tak mnie radośnie zazdroszczę :devil1:
W sadzawce zamówiłam głównie języczniki, kilka narecznic, dorzuciłam parę liliowców i cyklamenka, bo nieoczekiwanie wpadło mi kilka groszy :dance: . Pewna pasmanteria poprosiła mnie o poprowadzenie kursu hardangera :P . A hosty tak jakoś same do koszyka wskoczyły , niedużo, żeby kurier za bezdurno nie jechał :devil1: .

Agnieszko dobrze to określiłaś : i uciecha i kłopot, pewnie na bezpiecznym kremie, albo złamanej bieli się skończy.

Gosiu, kolory lubię wszystkie, ale w takich wypadkach wybieram raczej neutralne.

Ewo, jak dotąd przekładaliśmy ostateczną decyzję, ale dalej już się nie da, trzeba zrobić wycieczkę po nowych osiedlach :P .

Wiesiu, gdyby nie konieczność to pewnie też bym się jeszcze pozastanawiała kilka lat :rotfl1: . Uwielbiam jasne zielenie, one nawet kiedy są już nieświeże to wyglądają świeżo, ale tym razem chyba będzie za dużo zieloności i lepszy będzie krem, jasny beż czy jaśminowa biel :think: .

Majeczko, najgorsze jest to, że ja sama muszę zdecydować, chłopcy zgodzą się na wszystko co ja wymyślę, bylebym nie zawracała im głowy takimi drobiazgami. Oni odpowiadają za techniczną stronę przedsięwzięcia, czytają, pytają znajomych, kombinują sami, a ja nie dyskutuję z nimi o grubości wełny mineralnej czy przekroju belek. Podzieliliśmy się obowiązkami po równo :devil1: .

Leszku, a ile zaoszczędzisz na jubilerze, już nie będą potrzebne brylanty ani perły :rotfl1: .

Wybór marny dla tych co szukają rarytasów, ja tam widziałam kilka roślinek, które mi się podobały :P .
Jaką paprotę kupiłeś ? domową?

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, hanya, jolifleur

Próbuję spełnić marzenie 15 Lut 2016 19:38 #435531

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszyscy szukają wiosny w swoich ogrodach, a u mnie ciągle zimno i mokro, nic jeszcze nie robiłam. W niedzielę spenetrowałam jednak zakamarki mego ogródka, wynik jest bardzo optymistyczny :P .

Iryski 'Harmony'

i 'Katharine Hodgkin'.

Turzyca Morrowa 'Variegata' trzyma się dzielnie, podobnie jak inne turzyce i kilka moich paproci,

a wrzośce zbierają się do kwitnienia - Golden Starlet .

Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Margo2, Amarant, VERA, hanya, edulkot, Zuza

Próbuję spełnić marzenie 15 Lut 2016 19:43 #435534

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Kwitnienie irysków będę musiał podziwiać u ciebie, bo po raz kolejny zapomniałem o nich jesienią i dalej nie mam ich u siebie wsadzonych.

Próbuję spełnić marzenie 15 Lut 2016 20:15 #435556

• Zuza
  • Zuza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 327
Krzysiu witaj , witaj :)
Fajnie , że oznaki wiosny już u Ciebie widoczne :)
U mnie podobnie ale widok wykluwających się ranników cieszy najbardziej , bo wreszcie ich za dobyłam :)
Iryski Katharine Hodgkin ? ależ to cudne iryski , bardzo fajnie się namnażają :)
Ciepełka , słonka i ogrodniczki będą w swoim żywiole :garden1: prawda ?

Próbuję spełnić marzenie 15 Lut 2016 20:36 #435570

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Popatrz Krzysiu jaka piękna wiosenka u Ciebie się rozgościła :bravo:

Też gdzieś widziałam kły irysów, a wrzośce brutalnie wykopane w grudniu uziemione w kompostowniku czekają lepszych czasów ;)

Próbuję spełnić marzenie 15 Lut 2016 21:42 #435626

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Krzysia wrote:
Leszku
Jaką paprotę kupiłeś ? domową?
Domowa to ona będzie do połowy maja :P To chyba taka jak ta Twoja piękność NN którą pokazywałaś że kupiłaś jako domową. To chyba jakaś Duvalia :think:

Próbuję spełnić marzenie 15 Lut 2016 22:58 #435675

• Roma
  • Roma's Avatar
Krzysiu-jesteś ode mnie dalej na wschód a oznaki wiosny bardziej widoczne niż u mnie.Przebiśniegi dopiero co wyszły z ziemi.Mam nadzieję,że już mrozy nam nie wykoszą tego co już nad ziemią.

Próbuję spełnić marzenie 15 Lut 2016 23:27 #435688

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
A ja chciałabym mieć już tak postanowione jaki dach itd :) Pewnie, że zawsze jest dużo rozterek, ale zobaczysz, będziecie zadowoleni. Zaintrygował mnie ten pomysł ze zgaszonymi rudościami. Fajnie by to chyba wyglądało z zielenią. Zdecydowanie jestem przeciw białym ścianom :devil1: :wink4: (Jakbym miała cokolwiek do gadania B) )

Wrzośce już nieźle wołają wiosnę :) Dziś zauważyłam, że moje też mają mnóstwo pąków. A wawrzynek mi kwitnie jak oczadziały.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.692 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum