TEMAT: Próbuję spełnić marzenie

Próbuję spełnić marzenie 20 Gru 2015 20:00 #418838

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Też podziwiam kolor mchów o tej porze- taki żywo zielony :) Pięknie wygląda. Chciałam go nawet wziąć do stroików ale na koniec szkoda mi się zrobiło i został na swoim miejscu.

Co to za gatunek paproci na pierwszym zdjęciu? Ona jest całą zimę zielona?

Zielone okna z estimeble.pl

Próbuję spełnić marzenie 21 Gru 2015 19:48 #418970

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Ewo paproć to języcznik, kupiłam ją rok temu, wiosną posadziłam między kamieniami, jak radziła Ewa/Ewogrod, rośnie zadowalająco, zwłaszcza kiedy porównam z jej zdjęciem wiosennym. Podobno zimozielona, ale po zimie wyglądała okropnie.

Mam ochotę na kolejne języczniki, odmianowe i to one są na mojej top liście na 2016 r.

Mchy do stroików przynoszę z pobliskiej dzikiej łączki.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): jolifleur

Próbuję spełnić marzenie 23 Gru 2015 13:07 #419144

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Mój języcznik jest bardzo marny. Chyba zastosuję się do tego co puiszesz i posadzę między kamieniami. Może on potrzebuje takiej przytulności

Wesołych świąt
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Próbuję spełnić marzenie 23 Gru 2015 20:54 #419192

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Krzychna :)

Na Twoje ręce przesyłam moc świątecznych serdeczności dla Ciebie i najbliższych ...

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Próbuję spełnić marzenie 24 Gru 2015 02:58 #419246

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Krzysieńko- wszystkiego dobrego na Święta i Nowy ROk! Aby udało się zrealizować wszystkie plany :hug:

Próbuję spełnić marzenie 24 Gru 2015 23:52 #419332

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1651

Attachment swieta1-3.jpg not found

Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków

Próbuję spełnić marzenie 25 Gru 2015 11:32 #419380

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
IMG_1880-13.jpg

Serdeczności :kiss3: :hug:
Pozdrawiam Vera :)

Próbuję spełnić marzenie 25 Gru 2015 13:45 #419411

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Dwa razy więcej życzeń, bo poprzednie gdzieś zniknęły

swieta-4.jpg
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków

Próbuję spełnić marzenie 30 Gru 2015 21:03 #420254

• grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 643
Witaj, Krzysiu, tak sobie przeglądam Twoje zdjęcia - zazdroszczę Ci Twoich cudnych roślinek. Liści, których nie zdążysz już wygrabić, również :woohoo: . Ja w mieście grabiłam liście i woziłam w workach na działkę by zrobić z nich ziemię kompostową do wysiewów. Bo mi było za mało tego, co spadło od sąsiadki z drzew :happy4: Twoje też bym zabrała gdybym mieszkała bliżej. Chociaż nie mam do Ciebie tak daleko... jakieś 80 km. Serdecznie pozdrawiam.
Ogród bez chemii

"ZACZNIJ TAM GDZIE JESTEŚ
UŻYJ TEGO, CO MASZ,
ZRÓB CO MOŻESZ" (A. Ashe)
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2015 21:04 przez grazyna255.

Próbuję spełnić marzenie 02 Sty 2016 20:45 #421039

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, Aniu, Moniko, Aniu, Vero bardzo, bardzo dziękuję za życzenia świąteczne :hearts: .

Zapadłam w zimowy sen :devil1: leń mnie dopadł, spałabym, leżała, czytała...zrobiłam nawet przerwę od komputera. W święta doceniłam wysiłek przedświąteczny i cieszyłam się, że mimo zniechęcenia załadowałam lodówkę przysmakami :devil1: .
Pewnie przybyło mi kilka kg, ale żeby nie psuć samopoczucia nie staję na wagę :devil1: .

Jeszcze kilka dni temu miałam kwitnące nagietki, a teraz wszystko zamrożone. Zdążyłam przysypać liśćmi i igliwiem te najbardziej wyrywne cebulowe, lekko osłoniłam sosnowymi gałązkami rh, malutkie azalie, młode iglaczki i bluszcze. W sumie mam w tym roku dość grubą warstwę ściółki, może mroźne noce nie wyrządzą zbyt wielkich szkód.

Wzorem Hani i Ewy, jestem Wam bardzo wdzięczna :thanks:, przygotowałam zapas suchych liści i igiełek, więc opatulanie szybko poszło.

Grażynko :hearts: , witaj w moim ogrodzie, 80 km to niewiele, mam nadzieję, że zagościsz kiedyś nie tylko wirtualnie . Jest tu podlasko mazurska grupka ogrodowo zakręconych, udało nam się spotkać kilka razy, chętnie przygarniemy kolejną ogrodniczkę :kiss3:. Możesz zdradzić w którym kierunku od B-stoku powinnam odliczyć 80 km ?

Liście , których nie dam rady tu przekompostować wywozimy na drugą działkę, może synowie kiedyś urządzą tam swoje ogrody, będą mieć na początek trochę dobrej ziemi ;).
Pomysł z zostawianiem liści na grządkach nie jest zły, jedynie te roznoszone przez wiatr mnie denerwują, zawsze najwięcej się gromadzi pod schodami :angry: .

Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, chester633, Amarant, hanya, edulkot, Monika-Sz, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 02 Sty 2016 21:39 #421055

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Malowniczo u Ciebie :)
Liśćmi się nie martw, ja w tym roku wcale nie grabiłam, przecież i tak do wiosny zgniją :wink4: A tak serio też parę taczek wywiozłam na grządki. Powywalałam tam także trawę z ostatniego koszenia. Do wiosny się przekompostuje mam nadzieję.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Próbuję spełnić marzenie 03 Sty 2016 10:21 #421129

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Harówka przedświąteczna się opłaca :rotfl1: Ja dopiero dzisiaj robię pierwszy uczciwy obiad :) Chociaż jeszcze 2 paczki zamrożonych pierogów zostały ;)

Próbuję spełnić marzenie 03 Sty 2016 20:32 #421330

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
To fakt, narobimy się jak głupie, ale potem zbieramy tego owoce
Tylko, czy to nie lepiej normalnie?
Sama się co roku pytam siebie, a potem znowu zapełniam lodówkę po brzegi
O kilogramach nie wspominam :tongue2:

Próbuję spełnić marzenie 04 Sty 2016 18:13 #421534

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Pełne stoły i lodówki to taka tradycja :thanks: a z tym się nie dyskutuje :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2016 18:13 przez jolifleur.

Próbuję spełnić marzenie 06 Sty 2016 10:01 #421958

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
I po świętach... Wszystkiego dobrego w nowym roku Krzysiu :)

Próbuję spełnić marzenie 12 Sty 2016 19:51 #424459

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No i połowa stycznia bez mała .Leci nam ten czas niesamowicie .Tylko patrzeć jak zima odejdzie do lamusa .Jak Krzysiu zdrowie ? Nie zaziębiłaś się w te mroziska ?.bo mnie trochę z nosa kapie .
No ale przecież mamy odwilż ,to musi być wilgotno :rotfl1: Pozdrawiam cieplutko :hug:

Próbuję spełnić marzenie 12 Sty 2016 20:31 #424498

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Krzysiu, wpadam Cię pomęczyć: jakie hosty i paprocie kupiłaś? Trudno się oprzeć, prawda? Masz miejsce, to możesz poszaleć; u mnie już ciasno, zwłaszcza, że psy mocno mi podcięły 'skrzydła', ganiają i mnie dosłownie wygryzają z jeszcze niedawno 'moich' miejsc.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Próbuję spełnić marzenie 12 Sty 2016 22:36 #424548

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Lucynko, teraz jest bardzo malownicza pora roku, więc i w ogrodzie malowniczo ;) Liście rzeczywiście same się zagospodarowują, zwłaszcza pod śniegiem :devil1: .

Ewo/jolifleur, wszelkie pierogi zawsze robię w większej ilości i część mrożę, bo to jedna robota i jeden bałagan, a potem jak znalazł :happy4: . Ja bardzo szanuję tę tradycję :rotfl1: .

Gosiu, dwa - trzy dni odpoczynku od garów rekompensuje przedświąteczną gorączkę. Mój starszy uważa, że święta są po to aby odżywiać się tylko ciastami i orzechami- zawsze na święta zapełniam słoje suszonymi owocami i różnymi orzechami, młodszy lubi zrobić najpierw podkład z jakiejś pieczeni czy sałatki, a ja muszę mieć wszystkiego po trochu :P no i jeszcze tradycyjna kolacja wigilijna. Trzeba się napracować żeby to wszystko przygotować, a potem zjeść :rotfl1: .

Sylwio, dziękuję :kiss3: .

Ewo/Nowinko, masz rację, dopiero co zaczęłam odpoczywać od ogrodu, a tu już zakupy czas robić :garden1: .
Nie choruję, bo jestem przyzwyczajona( w dzieciństwie nie takie zimy były, a do szkoły miałam 4 km pod górkę), ale było kilka krytycznych dni. Na dole, w kuchni i jadalni termometr wskazywał 13 oC, mamy tam zerwaną szalówkę i odsłonięte fundamenty. Jak tylko wiosna zawita wkroczy ekipa od ocieplenia i elewacji, mam nadzieję, że to ostatnia taka zimna zima w domu. Z niecierpliwością czekam też na rachunek z gazowni :think: .

Haniu, mam sporo miejsca, a kiedy patrzę na dorosłe kępy host u innych to apetyt rośnie ;) .
Zamówiłam przede wszystkim bardzo duże i duże hosty, sporty S&S ( Beauty Substance, Lady Isobel Barnett, Sum of All, Winter Snow), Montana Aureomarginata, Clifford's Forest Fire, Earth Angel, Lakeside Roy El, Spring Fling, El Capitan... klasyka w zasadzie ;) .
Z paproci - języczniki, chcę nimi obsadzić jeden kamienny murek, kilka narecznic i wietlicę 'Lady in Red'. W paprotach poruszam się trochę po omacku, potrzebuję czasu żeby przyjrzeć się im dokładnie i wybrać to co da radę u mnie.

Przeszła już mi niechęć do ogrodu, znowu dostałam głupawki i kiedy tylko nie mam głowy zajętej ważniejszymi sprawami, myślę co i gdzie posadzić. Całe szczęście, że zima przyszła, bo bym zaczęła już grzebaninę.

Ogród ślicznie oprószony białym puchem, nie zdążył jeszcze się zabrudzić, ale przez ostatnie ciepłe dni sporo go się roztopiło, nocną mrozi i mamy ślizgawki. Oby w najbliższych dniach sprawdziły się prognozy i śniegu przybyło. Nawet chłopcy nie protestują, bo odśnieżanie chodników załatwia nam ostatnio sąsiad, do quada zamontował pług i się denerwuje, że tak mało śniegu w tym roku :devil1: .

Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, jolifleur

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.721 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum