TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 09 Kwi 2015 21:47 #356562

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
No i budka lęgowa bez patyczka od razu lepiej wygląda..... :bravo: :wink4:
Aguś wszystkiego dobrego na jutrzejszy dzień..... :silly:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 09 Kwi 2015 21:54 #356566

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ahhh..i mi się niezapominajek zachciało..ale mówie sobie- dziewczyno..rośliny strukturalne :hammer:
Kiedyś posadziłam niezapominajki pod świerkiem u Mamy, wysiały sie pieknie i co roku cieszyły oko. Kiedyś Rodzice poprosili o pomoc sąsiada- koszenie, grabienie itp.. Wyobraź sobie jego dumę na obliczu, gdy mi obwieścił, że wypielił chwasty pod świerkiem..i moją w tym momencie minę :jeez:

Oczywiście, że wszystko przywiozę za jednym razem- nie ma innej opcji :P Skoro 9 szmaragdów się zmieściło, to cóż to jest- 2 wojtki, jeden wreduś i trochę drobnicy berberysowo- bukietowej. Same malizny niezbyt wysokie. Szkoda, że wojtki niskie :cry3:
Z samego rana jadę jeszcze do producenta drzew po wiśnię kanzan, bo już czeka i na pewno się o mnie dopytuje ;) Wytłumaczyłam w domu, że imieniny w tym roku obchodzę w kwietniu :happy3:

Chwasty na razie zamierzam drzeć sama. Dziś już na próbę podziałałam godzinkę widłami- nie chciałam szaleć, żeby rąk nie zmęczyć- w pracy wstyd, żeby się trzęsły :P Na razie zapowiada się nieźle- ziemia jak masełko a zapał ogromny- trzeba to wykorzystać :lol:
O naszym samopoczuciu w niedzielny wieczór wolę nie myśleć.. :jeez:
Piotrek nie ma czasu, a ja nie mogę usiedzieć- sama rozumiesz ;) Jedynie wyskoczy na ogródek w sobotę na chwilę posadzić dzrewo- mimo szczerych chęci to mnie przerośnie.

Gratulacje dla Nisi :dance: :dance: :dance: To bardzo ważna sprawa- być niezależną. Serdecznie ściskam!!

Dekoracje jak zawsze subtelne i pełne uroku.. :hearts:

Fajna liczba doniczek ;) Posadzisz to do niedzieli :supr3:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Kwi 2015 22:00 #356567

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Czy Twoje zioła będą docelowo w donicy czy do gruntu pójdą ? Chcę też zioła ale nie wiem gdzie je posadzić.Mięta poszła do gruntu i zajęła już spory kawałek :angry:

Ogród Aguniady cz. 3 09 Kwi 2015 22:14 #356581

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Gratuluję Nisi zdanego egzaminu. :bravo:
Ale się u Ciebie dzieje :) Drącą się darń aż słychać pod Poznaniem :happy: Myślałam ,że pokażesz zarys północnej rabaty. Pewnie trzeba jeszcze trochę poczekać. Dekoracje doniczkowe cudne. Niebieskie brateczki w ciemnopopielatych doniczkach zachwyciły mnie. Jutro pogoda idealna do pracy w ogrodzie. Czekam na wieczorne zdjęcia :)

Ogród Aguniady cz. 3 09 Kwi 2015 22:27 #356589

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Gratulacje :bravo:
Teraz zdanie prawka to nie lada wyczyn
111 roslin :eek3:
Jak ja bym chciała takie zakupy chociaż raz w życiu zrobić :silly:

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 12:49 #356738

• PanM
  • PanM's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Monika-Sz wrote:
Akcja trawnik nie do końca. P zajęty i nie ma czasu do końca kwietnia.

Jak widać P. ma głowę nie od parady, wie jak sprawy ustawić ;)

A poważnie, weź lepiej chłopaków z okolicy i daj na piwo. Zakatujesz się. Ja tylko raz darłem darń, przy problemach z kręgosłupem, już widziałem się na stole pod nożem.
Z tego co pamiętam, Twój też niedomaga.

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 15:14 #356758

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Sloneczny, piekny, cieply, dobry Agus :bye: nie wykrakala, tylko ostrzegala przewidujaco :devil1: A D. ma racje z tym darciem darni - oszczedzaj sie i nie szalej tak na samym poczatku :hug:
U mnie w tym roku tez bratki zamieszkaly w skrzynkach - dziwne ale prawdziwe :supr3:

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 18:17 #356776

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
A dzień dobry Państwu!

Ledwie paluszkami ze zmęczenia przebieram po klawiaturze, zatem poematów nie będzie tym razem - wybaczcie :D

Mój dzień rozpoczął się dziś bardzo wcześnie - po 8ej byłam już w szkółce po odbiór roślin na północną rabatę.
Byliny dopiero ruszają, więc gąszczu nie zobaczycie, ale te moje 111 roślinek zajęło całe 12 skrzynek, zatem samochód miałam wypakowany po sufit.
Jestem bardzo zadowolona z jakości materiału szkółkarskiego.

Tu mała próbka. Widać jeden rząd skrzynek, ale są dwa ;-)

Po przyjeździe do domu i wypakowaniu roślin, przyjęliśmy dostawę kory, zatem wszystko już w komplecie.
Udało nam się dzisiaj spuścić 3/4 wody z oczka wodnego, wyciąć suche trawy (rośliny już mocno ruszyły!) oraz oczyścić dno z mułu.
Woda uzupełniona, ryby i całe 6 żab przyjęły to z wdzięcznością :)

Jutro i pojutrze robimy rabatę.
Będzie ciężko, ale damy radę, musimy!

Julek, brateczki posadziłaś?? A w jakim kolorze?
No staram się oszczędzać, ale w ogóle mi nie wychodzi... codziennie doczołguję się do wanny ostatkiem sił. Taki czas!
Jak Twoje korzonki?
Gosiu, ta liczba rzeczywiście jest spora, ale to tylko byliny, więc koszt nie był nie do udźwignięcia.
Tak sobie myślę, że już za rok nie będę nic zmieniać...
PanieM, święta racja... Monika sama może nie dać rady
Moniko, bardzo się cieszę, że udalo nam się dziś zamienić słowo :)
Wypielone niezapominajki znam z autopsji - nie raz przyszło mi się 'pomylić' ;-)
Świetnie rozumiem, że nie chcesz czekać na P. i jego wolny czas...
Może jednak, jak radzi PanM, weźmiesz kogoś do pomocy?
Dzięki w imieniu Nisi! :)
Idę sprawdzić, jak się udały Twoje zakupy.
Ino, będę pokazywać zdjęcia już po ukończeniu prac - na razie mam etap mocno roboczy ;-)
Tyle się dzieje, że już nie nadążam... jedno jest pewne - urlop pozwolił mi całkowicie odpocząć od pracy zawodowej ;-)
Aszko, zioła co roku uprawiam w donicach, nie przenoszę ich do gruntu. Zwłaszcza mięty, która jest szalenie ekspansywna. Jeśli mogę coś zasugerować, to póki się nie rozpanoszyła nadmiernie - wyrywaj, póki czas ;-)

...i z ogrodu rozświetlonego cudownym słońcem...:

Udanego wieczoru!
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 18:23 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 18:30 #356779

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Nie dziwię się,że palcami ruszać nie możesz.Przecież to jeszcze trzeba posadzić :ohmy: Jak to teraz mówią "szacun" :thanks:

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 18:33 #356782

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Niezła dostawa :woohoo:
Coś sobie przypominam, że miał być jakiś rysunek :whistle: , czy od razu zobaczymy realizację :silly: ?

Ja też dziś ledwo się zwlokłam z ogrodu :jeez: , paradoksalnie najcięższą dla mnie robotą jest mielenie gałęzi :dazed: , a raczej schylanie się na tempo po nowe patyki :evil:

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 18:41 #356784

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Świetne zakupy, już sobie wyobrażam jak pięknie to urządzisz. Przesyłam serdeczne pozdrowienia :hug:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 18:42 #356785

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Martulu, rysunek jest tylko w mojej głowie. Nie zdolalam przenieść go na arkusz kalki.
Myślę, że sama realizacja w formie zdjęć wystarczy - wytłumaczę w jakich grupach posadzilam rośliny.
Rozdrabnialas dziś? Tez ciężka praca. ..

Aszko, spróbuję wyrobić się z pracami do niedzieli. Pewnie zostanie założenie obrzeży, które przyjdą w poniedziałek i wykorowanie, ale to już pryszcz :)

Iwonko, dzięki!
Wszystko dobrze? Serdecznie ściskam :*
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 18:43 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 18:53 #356788

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Jestem w domu, cieszę się powietrzem i zieloną już trawą. W poniedziałek jadę do szkółki, więc wszystko powoli wraca do normalności. Mąż wertykulował dziś trochę trawnika, ale pod groźbą przywiązania do krzesła mogłam tylko obserwować.
Aga, jakie tawułki wybrałaś? Potrzebuję mocno różowe, takie prawie malinowe, i chyba rano w poniedziałek poproszę panią Karolinę o dołożenie do zamówienia. Możesz coś polecić?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 18:53 #356789

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
... czyli Jaskółcza się spisała?
Widać, że sadzonki duże, zdrowe, kwitnące... super materiał na przyszłą rabatę :)
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 19:21 #356794

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Niezła dostawa :whistle: ależ będzie pięknie! Już nie mogę się doczekać zdjęć rabaty.
Ja dziś przebombiłam cały dzień, niewiele zrobiłam w ogrodzie, jakoś mi się czas przesmyknął między palcami. Posłuchałam ptaków, żab, trochę pościnałam zapomnianych badyli. Jutro operacja czyszczenie oczka - nienawidzę, ale trzeba. Ostatni dzwonek.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 19:21 przez dodad.

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 20:57 #356825

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Aga, bosko, będzie bosko. Tyle cudeniek przywiozłaś. Zazdraszczam dreszczyku. Ja utknęłam w kalinach, za bardzo zaczęłam rozkminiać.

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 21:11 #356835

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bogna, ja mam nadzieję, że będzie :)
Efekt niestety dopiero za jakiś czas, ale i tak się cieszę :)
Jeśli chodzi o kaliny, to dobrze Cię rozumiem, bo sama mam na ich punkcie fisia - jutro jestem w Kordusie m.in w tym celu ;-)
Zdecydowałaś się na jakieś odmiany?
Kasiu, Jaskółcza sprawdziła się doskonale - w mojej opinii to jedno z najlepszych bylinowych źródeł.
Oczywiście teraz wszystko jest małe, ale... za jakiś czas będzie duże, widoczne, kwitnące ;-)
Iwonko, cieszę się, że wszystko zmierza ku lepszemu - martwię się nieustająco.
Trawa rośnie w oczach w tej temperaturze - jest super!
Listki też zaczynają tworzyć przyjemną seledynową poświatę. Doczekaliśmy się!
Co do astilbe, to ja zdecydowałam się u Pani Karoliny tylko na odmianę Brautschleier (biało-kremowa).
Z różowych jak wiesz, moją ulubienicą jest To Have and to Hold - tę polecam ogromnie, bo nie dość, że piękna, to jeszcze znosi słońce.
Zastanowię się jeszcze nad innymi i coś polecę.
Wracaj do formy!
Dorotko, czasami potrzebujemy spędzić popołudnie na napawaniu się pięknem przyrody, wdychaniu ciepłego powietrza, wygrzewaniu policzków.
Nic na siłę, jutro też jest dzień.
Oczko robiliśmy dzisiaj... przez to wiszenie nad nim kręgosłup mi wysiadł. PanM kuca i jakoś się dzięki temu bardziej oszczędza - ja wiszę i cierpię. Na szczęście, ta okropna robota już za nami... życzę, by Ci szybko poszło! M. będzie pomagał?

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 21:49 #356864

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Aga, jeśli idzie o kaliny to im dalej w las tym ciemniej, sama nie wiem czego bym chciała. Jest kilka, które mi się podobają, raczej japońskie... sama nie wiem... Chyba skończy się na tym, że będę decydować w trakcie kwitnienia - takbyłoby najprościej. Najlepiej byłoby gdybym mogła posadzić je jako soltiery, pięknie wyeksponowane, ale tak nie będzie, raczej, chyba żeby...
No, sama widzisz.
Do Kordusa mówisz, a co będziesz obstalowywać?

Edit: w sumie to derenia jeszcze jednego kwiecistego też mogłabym gdzieś posadzić... (Milky Way albo china girl) Wąchałaś ten kwiat runianki, bosko pachnie.
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 21:52 przez Bogulenka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.590 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum