TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 22:11 #356874

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Agnieszkotakie szpalery doniczek z bylinami to każdy by chciał :happy4: Twoja rabata powstanie w najbliższych dniach, teraz pewnie będziesz czekać aż rośliny się rozrosną i zakwitną, to dopiero będzie widok :supr3:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 22:15 #356876

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
PanM wrote:
Monika-Sz wrote:
Akcja trawnik nie do końca. P zajęty i nie ma czasu do końca kwietnia.

Jak widać P. ma głowę nie od parady, wie jak sprawy ustawić ;)
Ja się jednak naiwności nigdy nie oduczę.. Ty wiesz, że ja łyknęłam to "nie mam czasu do końca kwietnia" :jeez: :silly:

PanM wrote:
Monika-Sz wrote:
A poważnie, weź lepiej chłopaków z okolicy i daj na piwo. Zakatujesz się. Ja tylko raz darłem darń, przy problemach z kręgosłupem, już widziałem się na stole pod nożem.
Z tego co pamiętam, Twój też niedomaga.

Teoretycznie wiem, że masz rację.. w praktyce- zacznę sama. Jak zdechnę, to może kogoś poproszę..ale raczej nie. Nie mam tutaj nikogo zaufanego, a nie chcę, żeby ktoś obcy sie kręcił :unsure: Raczej zwolnię tempo prac..
Moje chwasty, to nie darń z prawdziwego zdarzenia.. To raczej kłębowisko korzeni, łatwe do podważenia widłami, a ziemia jak masełko.. Martwi mnie jedynie fakt, że dziś po rajdzie dookoła Wawy i lataniu z doniczkami w szkółkach- już bolą mnie plecy :dry:

Agnieszko- cieszę się, że miałyśmy okazję porozmawiać- bardzo było mi miło i ucieszyłam się, że zadzwoniłaś :hug:

Zakupy bardzo okazałe..jakże uskrzydla widok takiego podjazdu usianego doniczkami :dance:
Piękne ciemierniki wypatrzyłam na Twoim straganiku.. :woohoo: Muszę wreszcie jakieś miejsce dla nich wymyślić!
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2015 22:33 przez Monika-Sz.

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 22:28 #356880

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Istne szaleństwo zakupowe :woohoo: , oj będzie się działo na tej nowej rabacie, ale pracy nie zazdroszczę :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 22:47 #356890

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
piku wrote:
Istne szaleństwo zakupowe :woohoo: , oj będzie się działo na tej nowej rabacie, ale pracy nie zazdroszczę :huh:

A ja właśnie tego zazdroszczę! To najprzyjemniejsza część :woohoo:
Aguś, wypasione sadzonki! Poza bylinami planujesz też krzewy, prawda? Przypomnisz jakie?
Ach, jakie to ekscytujące :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Aguniady cz. 3 10 Kwi 2015 22:53 #356893

• Roma
  • Roma's Avatar
Aga-z niecierpliwością czekam na Twoją północną rabatę.Jestem w trakcie powiększania rabat i każde rozwiązanie na wagę złota.Niestety ale ja sama niczego sensownego wymyślyć nie potrafię :jeez:

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 10:09 #356971

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
U Ciebie już byłam rańcem skoro świt, ale pomyślałam, że śpisz i nie chciałam hałasować :wink4:
Zakupy imponujące!! Teraz tylko trzeba to jeszcze posadzić :devil1: Ja to bym pewnie stękała nad tym pół dnia, ale znając Ciebie w moment się z tym uwiniecie :)
Oczywiście razem ze wszystkimi odwiedzającymi będę czekała na fotorelację.
Niezłą ta szkółka musi być skoro mają takie dorodne rośliny. U nas rzadko można dostać kwitnące byliny i w ogóle takie wypasione. Zwykle są to jedynie jakieś wypierdki.
Miłej pracy i wypoczynku w słońcu :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 19:19 #357009

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Jakie super zakupy ! Zazdroszczę możliwości tworzenia nowej rabaty i to z takim rozmachem.
Jeszcze bardziej jednak zazdroszczę porządnej szkółki bylinowej. U nas takowych nie ma. Pozostaje internet, albo wyprawy daleko w Polskę.
Miłego wieczoru :)
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 20:35 #357051

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ufff, dzień dobry, a raczej dobry wieczór!
Melduję połowiczne wykonanie zadania związanego z rabatą północną.
Połowiczne, ale najważniejsze - mianowicie, darń jest zdarta, a wszystkie rośliny są posadzone.
Jestem z siebie dumna, albowiem wyliczyłam co do sztuki ilość roślin potrzebnych na rabatę.
Szkoła się jednak przydała! ;-)
Na jutro zostało wykorowanie, z pozostawieniem fragmentu na założenie obrzeży - te będziemy montować w poniedziałek.
Efekt 'po' za jakiś czas, a póki co, foty robocze ;-):

Wiolu, rzeczywiście, muszę przyznać, że w okolicy Warszawy można się dobrze zaopatrzyć.
Ja jakiś czas temu trafiłam do szkółki bylinowej - producenta wszystkich sprzedawanych na miejscu roślin.
Sadzonki nie są olbrzymie, ale piękne, dobrze ukorzenione i w bardzo przystępnej cenie.
Dzięki temu, mogłam w całości zrealizować plan na północną i przyznaję, że w ogóle nie kupuję roślin w internecie - unikam tego jak ognia.
Pozdrowienia!
Lucynko, zdaje się, że obie się dziś napracowałyśmy?
Rano mnie nie obudziłaś - ja wcześnie wstaję ;-) Ciągnie mnie do ogrodu ;-)
Miłego!
Romeczko, jesli mogłabym coś podpowiedzieć, to pytaj, ale przecież Ty jesteś bardzo doświadczoną ogrodniczką i jestem przekonana, że masz jakiś plan ;-)
Kasieńko, ja także uważam, że tworzenie nowej rabaty jest - mimo, iż praca to ciężka, zwłaszcza przy dużych powierzchniach - bardzo ekscytujące.
Mnie w każdym razie daje niezwykle dużo radości i poczucia spełnienia.
Tak, na rabacie planowałam krzewy... myślałam o różanecznikach, azaliach, stanęło jednak na kalinach... póki co, są dwie: Watanabe i Anne Russel. Muszę się trochę ustabilizować finansowo, to dojdą jeszcze trzy.
Wiesiu, pracę dało się unieść, ponieważ od strony północnej darń nie była tak mocno ukorzeniona...
Poza tym, ziemia miękka do kopania, więc nie było najgorzej :)
Moniko, żyjesz? :)
Ja żyję i to nie najgorzej, bo widzę jeszcze na oczy. Gorzej z kręgosłupem.
Ciemierniki trzeba mieć... to wdzięczne, idealne rośliny do półcienia i cienia.
Krzysiu, jestem bardzo zadowolona z jakości materiału szkółkarskiego. Efektu wow jeszcze w tym sezonie nie będzie, ale z pewnością będzie już coś widać - i zielone i kwitnienie :)
Bogusiu, dzięki za dzisiejsze pogaduszki ;-)
Runiankę wąchałam - bardzo przyjemny zapach! Jestem zadowolona, że udało się ją posadzić.
U Kordusa, jak już Ci wspominałam, wybór kalin jest, zatem do dzieła. Piękne i bardzo okazałe były te sztywnolistne.
Ciekawa jestem derenia kwiecistego!
Stukam się lampką czerwonego :)
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2015 20:38 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 20:58 #357074

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Aguś, pięknie będzie :dance: . Mam nadzieję zobaczyć na żywo (ale bezczelna jestem!). Swoją drogą to nieźle musieliście dziś zasuwać. Czy na tej rabacie stoi jedna z panienek kalin?
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 21:02 #357077

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bogusiu, ja mam taką nadzieję :D
Zasuwaliśmy pełną parą, a skończyliśmy o 19:30.
Na rabacie rosną obie panny kaliny, a jak dobrze pójdzie, to jeszcze zaproszę trzy :)
Nie jesteś bezczelna, bo na odbiór techniczny całości od razu byłaś przewidziana :devil1:

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 21:16 #357088

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Jak fajnie wygląda taki roboczy rozgardiasz :P Bardzo lubię takie widoki. Widoki na zmiany :)
I jakie miejsca na nowe rabaty można "wysupłać" w ogrodzie.
Przecież nie każdy wpadnie na to ,żeby w takim zakamarku cokolwiek sadzić :)
Pięknie będzie!

Czy w Waszych szkółkach spotkałaś może jałowiec Sentinel - taki niski i bardzo wąski ?
Szukam gdzieś wysyłkowo ,ale nie znajduję .

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 21:16 #357090

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Kawał roboty za Wami :bravo: . Chyba się wybiorę na Jaskółczą po ciemierniki :) .
No popatrz, na działce kwitły runianki, mam jej sporo przy ścieżce, ale nie wpadłam na to, żeby je powąchać :flower:
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 21:17 #357093

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Aguś, ale się narobiliście. :ohmy: Te zdjęcia wyglądają, jakby zrobione przez profesjonalną firmę w trakcie realizacji. Dałaś czadu. Pięknie będzie. My byliśmy na działce i przycinaliśmy sosny od strony ścieżki,żeby sąsiadce zrobić dobrze. Po skończeniu, gdzie mnie serce bolało nad tymi biednymi gałęziami, w podziękowaniu usłyszeliśmy muzyczkę w rodzaju umpa, umpa na cały regulator. Sorry tego było dla mnie za dużo, jeżeli ja idę na jakiś kompromis, chciałabym żeby druga strona też pomyślała, że nie jest sama. Minuta mojego radyjka rozkręcona na full pomogła, ale czy zabawa który sprzęt ma więcej mocy ma sens? Uff wygadałam się, nie jesteś zła, że tak u Ciebie? :oops:
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2015 21:18 przez beata68.

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 21:36 #357102

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
To się nazywa rozmach ale widzę na jednym zdjęciu koordynatora prac........ :happy:

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 22:12 #357121

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Się dzieje :woohoo: !
Kawał roboty za Wami, brawo :bravo: !

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 22:51 #357143

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
:bravo: za pomysł, wyliczenia i realizację :) nie było łatwo zagospodarować taką wąską i długą rabatę, ale wyszło rewelacyjnie :flower2:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 23:22 #357159

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
No no no... się państwo naryli ostro!! Coś czuję, że nie tylko ja jutro będę stękać :devil1:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady cz. 3 11 Kwi 2015 23:29 #357163

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś!
Dobrze,że jutro niedziela, czas na odpoczynek.U ciebie w pełni zasłużony po takiej pracy.Roślinki robią w takiej ilości już dobre wrażenie :)
O i ciemiernik ciemny- piękny,, bardzo mi sie taki podoba :wink2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.665 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum