TEMAT: W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie.......

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 27 Kwi 2015 22:14 #362379

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Ale on pusty ma stać, czy coś w nim posadzić? No nie mam koncepcji... Poidełko dla ptaków muszę jakieś wykoncypować

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 27 Kwi 2015 22:20 #362384

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Cebullko, możesz posadzić, możesz pusty postawić między warzywkami, przy Twojej ścieżce w warzywniku jest takie koło z kostki chyba.....
Wpisz w google hasło - starocie w ogrodzie, tam jest mnóstwo inspiracji dla przeróżnych rzeczy....
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2015 22:22 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 28 Kwi 2015 07:40 #362460

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
sierika wrote:
Aga, konewek mam więcej..., cudne choć koślawe niektóre....

Ewuniu, :kiss3: jak dobrze jest usłyszeć, że coś cudne, choć koślawe. Stawiamy na idealne piękno, bez rys, pęknieć, szczelin . Współczesny świat nie docenia wartości czasu . Osądzamy zewnętrzne, powierzchowne skutki jego upływu, a on obdarowuje nie tylko krótkotrwałym kwiatem migdałka, ale i majestatycznym dębem.

Idą deszcze. Ziemia czeka spragniona. Niektórym pracowitym pszczółkom ogrodowym, co to sobie narzuciły „reżim tej wiosny” też dobrze zrobi przerwa, by ręka nie przyrosła do łopatki i grabek. :happy4:

Ale jak widać po Twoich zdjęciach kto pracuje ten ma. :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 28 Kwi 2015 08:06 #362466

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ewciu sucho ,bo sucho ,ale jak ładnie :hearts: Konewki u Ciebie w pogotowiu ,a ja swoim też ostatnio zdjęcia robiłam ,jako najlepszym przyjaciółkom .Tylko ,że u mnie to cała brygada w gotowości stoi .
A ziemię mam piaszczystą w dodatku i wszystko przelatuje ,jak przez sitko .Życzmy sobie Ewuniu porządnej ulewy :garden1:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 28 Kwi 2015 08:14 #362468

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Firletka słusznie prawi :)
Mnie kiedyś przyciągały takie idealne w swej urodzie ogrodowe dekoracje... teraz nawet nie patrzę na nie - w zasadzie nie mam chęci posiadania takich przedmiotów, a zachwycają te nadgryzione zębem czasu... mój ogród młody, to i ślady jeszcze nie aż tak wyraziste, ale pracujemy nad tym :)

Susza rzeczywiście... u nas na dziś w zapowiedziach burze...

Miłego!

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 28 Kwi 2015 13:45 #362595

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Bo my jak ogród...dojrzewamy.Zaczynamy doceniać nie to co idealne ale to co ma duszę
Często jak coś widzę biorę ,oglądam odkładam na bok i zastanawiam się "czy mi to potrzebne". Potem robię sobie wizualizację i albo ,albo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 28 Kwi 2015 20:40 #362744

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Trafnie to ujęłaś Olu :idea1:
Co do suszy, to w ciągu 24 godzin chyba wszędzie zapowiedzieli deszcz.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 29 Kwi 2015 21:46 #363137

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Firletko, współczesny świat stawia na nieskazitelne piękno, powierzchowne...to prawda bolesna szczególnie gdy dotyczy ludzi i zwierząt a przecież takich nie ma wielu, a jeśli nawet to piękno ulotne jest...pytanie czy daje szczęście tym pięknym? życie pokazuje, że niekoniecznie, to bardzo kruchy towar i ulotny. Wystarczy najdrobniejsza skaza.....
To co spadło z nieba nie pozwoliło na zwolnienie tempa......raczej przyspieszenie bo i podlewanie dojdzie :think: .

Nowinko, mam nadzieję, że chociaż u Ciebie popadało.....u mnie konewki pójdą do pracy...piach i susza to nietrafiony związek.

Aguś, z wiekiem człowiek wiele spraw przewartościowuje, zmienia widzenie świata, w Twoim klimatycznym ogrodzie jak najbardziej takie po przejściach detale......

Aszko, masz rację, człowiek dojrzały ceni to co ma w sobie "coś", to dobre określenie.

Bozi, deszcz spadł, to wszystko co mogę napisać....nie podlał :tongue2: .

Nad ranem obudziłam się i popędziłam do termometra...+5 a moje rozsady przed domem :mad2: , więc boso i w szlafroku wnosiłam chaotycznie to co tak nierozważnie zostawiłam na noc. Bałagan zrobił się przy wejsciu..... :oops: , nawet do psiej budy trafiło parę skrzynek.... :happy3:

garnki003.jpg

garnki006.jpg

garnki012.jpg

garnki020.jpg

garnki024.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2015 21:56 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Alina-277, piku, Adasiowa, Adela

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 29 Kwi 2015 22:27 #363162

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo, rodek zapowiada piękne kwitnienie.
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2015 22:29 przez Bozi.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 30 Kwi 2015 22:38 #363421

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
A ja nie sprawdziłam nocnych temperatur i moje pomidorki oberwały. Mam nadzieje, że odżyją :dry:
U mnie deszczu dosyć.
Tylko te wiatry są okropne

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 30 Kwi 2015 23:32 #363452

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
sierika wrote:
boso i w szlafroku wnosiłam chaotycznie to co tak nierozważnie zostawiłam na noc.

...skąd ja to znam ? :P Dom wariatów z tymi sadzonkami. Latam jak kot z pęcherzem w tą i z powrotem. Ale jestem w dobrym towarzystwie widzę. :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 01 Maj 2015 19:25 #363747

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko, szczerze to wolę go w tej fazie, ma on kwiaty połowiczne, wygląda jakby co drugi płatek miał wyskubany.....poza tym nie znoszę czerwieni w ogrodzie, w tej chwili......on ma lat ponad 10? zmieniają się gusta...nie, po prostu z wiekiem szukamy uspokojenia a czerwień nie ma takiej mocy....

Gosiu, wreszcie po południu spadło trochę deszczu...mam nadzieję na dalsze opady...wczoraj już podlewałam róże bo pędy im zamierają...

Firletko, dla towarzystwa Cygan dał się powiesić.... :rotfl1: , powiem Ci, że czekam z utęsknieniem kiedy to pójdzie do gruntu... :flower:

Jak wspomniałam spadł deszcz, byle jaki ale dalej coś tam siąpi...róże w tym roku podcinam i podcinam, niektóre ledwo wystają z ziemi....susza to raz, kwitnienie do mrozów dwa.....brak śniegu zimą, gleba jest jaka jest, róże są kapryśne....
Podlałam wczoraj, przycięłam i opryskałam bioseptem....z mojej strony tyle.
Za to wypatrzyłam, że asfodel tak wyczekiwany przez parę lat, wreszcie wypuszcza kwiatostan, w ubiegłym roku dostał nowe miejsce z dobrym dołkiem......na różach świat się nie kończy. Kalina koreańska dała pokaz, ma już kilka lat za sobą, angielska ma 2 pąki bo młoda ale zapach.....w zasadzie postawić fotel przy nich i wczasy gotowe..... :rotfl1:
W ostatnim tygodniu zieleń pięknie zagęściła się..... :hearts: , teraz tylko czekam na kolory towarzyszące, zalałam już trochę pokrzyw z mniszkiem i dołożyłam melasę, która błąkała się w lodówce. W poniedziałek przeprowadzę kalifornijki do nowego lokum. Ciasno mają w kwaterunku, mnożyły się zawzięcie całą zimę :happy:

Marta kozali........

kaliny15001.jpg

kaliny15003.jpg

kaliny15010.jpg

kaliny15018.jpg

kaliny15020.jpg

kaliny15022.jpg

kaliny15024.jpg

kaliny15032.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2015 19:50 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Tamaryszek, Adasiowa, Adela

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 01 Maj 2015 19:35 #363759

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewuś, fakt, pogoda w tym roku kapryśna - wiatry, susza, zimno...Roślinki trochę zdezorientowane, ale u mnie, póki co, strat wielkich nie widzę...Trochę później niż zazwyczaj, ale jednak pięknie zazieleniło się, tulipany, narcyzy, drzewa owocowe, ozdobne, krzewy - wszystko ładnie kwitnie :flower2: Za chwilę ogród wypełni woń lilaków i azalii :flower1:
Moje roślinki dostały w tym roku porcję obornika w granulkach, a teraz w pojemniku dojrzewa 'prawdziwy' koński obornik zalany wodą ;)
Jeszcze gnojóweczka z pokrzyw i ...chyba roślinki będą zadowolone :)
Pozdrawiam majowo :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 01 Maj 2015 20:26 #363809

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Jak cudnie, jak świeżo! Pomimo suszy i chłodu wiosna jest imponująca. No i do tego antyczna biżuteria ogrodowa. Lubię ozdoby w ogrodzie. Nawet bez logicznych poprawek za sugiestią Marty ;)
Też ciągle docinam róże - i to jeszcze nie koniec... No i też ruszyłam z podlewaniem. Sucho na dwa szpadle to już alarm. Teraz siąpi... bo wolne dni, z planami nadrabiania prac ogrodowych, ech... życie.
Za to czerwieni mam coraz więcej w ogrodzie- jakoś tak z wiekiem silniejszych doznań dodaję do ogródka. A jak już tak przy wieku jestem...
Wpisz w google hasło - starocie w ogrodzie
Pomyślałam, że wpiszę, popatrzę, a tam ja :happy3: Nie wpisałam :happy4:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 01 Maj 2015 20:41 #363822

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Oooooo, jaką ucztę dla ócz i duszy miałam :kiss3: :kiss3: :kiss3:
I zacne detale nieroślinne ogrodowe pooglądałam, i mądrze prawicie, Koleżanki :kiss3:

Na dodatek to wielkie białe kwiecie na krzewie jakimś... Co to było? :supr3: :supr3: :supr3:

Mam chmiel :oops: i resztki mozgi :happy3: Chyba nie ma co zwlekać :happy3:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 01 Maj 2015 20:55 #363834

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
sierika wrote:
kaliny15001.jpg
Od razu lepiej :lol:
Ewa, to Cię czeka uczta dla oczu, ja oniemiałam z zachwytu, jak asfodel mi po raz pierwszy zakwitł! Był to jednocześnie ostatni raz jak dotąd :)
Już kwitnie ten piękny pigwowiec? Nie sprawdzałam swojego... Mój obchód po ogrodzie przed wzięciem się do roboty trwa coraz dłużej, a i tak wszystkiego nie widzę? To ja też nie wpiszę w googlach tego hasła! :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 01 Maj 2015 20:58 #363838

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Czyli jednak to pigwowiec? Tak właśnie wygląda :woohoo: :supr3: :woohoo:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 01 Maj 2015 21:01 #363844

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
sierika wrote:

kaliny15018.jpg

[

To biały pigwowiec? Nie miałam jeszcze okazji takiego zobaczyć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adela

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.697 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum