TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 24 Wrz 2015 06:14 #403859

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Oj Martuś, aż tak odważna nie jestem, żeby Młodego samego autobusem wysłać :happy: . W poniedziałek, wtorek i środę mają obydwaj na 8:00 i jadą razem. Kończą troszkę inaczej. Wczoraj Szymon poczekał na Mateusza 1 godz. lekcyjną i wrócili razem. Obok szkoły mają przystanek po tej samej stronie ulicy, a z docelowego (obok domu) ja ich odbieram :woohoo: .

spróbuj jeszcze ustawić te cegły węższym bokiem do obwódki :rotfl1: ,
tylko popatrzymy ;)
Elunia uwielbiam Cię :rotfl1: :rotfl1: .
Ja to myślę, że jak już cegły będą położone, to jedyne czego będzie brakowało, to okopcenia tych czyściutkich cegieł :happy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 24 Wrz 2015 10:23 #403902

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dziewczyny super Ci doradziły w sprawie ogniska :woohoo: te pionowe cegły wyglądają kapitalnie :)
U mnie tez już rozkręcają się marcinki, ale cieszą się owady :dance: Kwiaty oblegane i brzęczące :lol: Ciekawa jestem, czy te ode mnie to jednak takie kolory, które już miałaś? Paweł mnie zaskoczył wpisem o tym, że odcień kwiatu zależy od rodzaju ziemi :think: Ja zauważyłam, że termin kwitnienia jest wcześniejszy na słonecznym stanowisku :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2015 10:24 przez olibabka.

OGRÓD MARKITY 25 Wrz 2015 09:16 #404069

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Ognisko ekstra! Fajnie wymyślone "pogłębienie" brawo ! Rozmiar też ok - co racja to racja, będziesz miała wygodnie.

OGRÓD MARKITY 25 Wrz 2015 10:58 #404088

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moniś cieszę się, że obecny wygląd ogniska zyskuje taką akceptację :P , ten jasny kolorek też trochę mnie razi ale to do pierwszego palenia :happy3:

Kasiu pomysł nie mój ;) , ale w końcu od czego jest forum :happy3:
Grzybki pokazują się bardzo oszczędnie, liczyłam na opady w ten weekend, dziś miało lać od rana, oczywiście nic nie pada i na radarze żadnych chmur nie widzę :evil:

Paweł ja bym też jakąś fotorelację chętnie obejrzała :evil: z Twojego ogrodu, albo przerabianego :evil: , bardzo mnie ciekawi Twoje obecne zajęcie, a przecież nie będę Cię ścigać po cudzych wątkach :hammer:
O tej zmienności kolorów kwiatów marcinka w zależności od ziemi pierwsze słyszę :dazed: , w dodatku ja mam przecież kiepską ziemię, powinien zatem być jaśniejszy :think:

Elu ale nietakt z tym weekendem :oops: ,za pogodę trzymam kciuki, nawet nie wiesz ile bym dała, żeby wiatr wiał do mnie, a nie do Krakowa :silly:
Cegły ułożone na dłuższym boku też by ładnie wyglądały, ale zbyt mało ognisko by się "podniosło" ;) , a poza tym tak ułożone nie wymagałyby dokupowania, a ja już wydałam te 2 stówki :rotfl1:

Mrówko ta róża przy białym marcinku to Claire Marshall. Mam ją dwa sezony, zwykle dorasta do około metra i więcej raczej nie powinna. Jest śliczna i zdrowa chociaż rośnie obok chorowitego Tradescanta ;) . Jeszcze jakieś dodatkowe fotki :P

DSC_7996.jpg

DSC_7972.jpg

DSC_7968.jpg

Dorcia Super, że starszy brat tak się opiekuje młodszym :P , a ich samodzielność to więcej czasu dla Ciebie :lol:
Tylko szkoda, że do własnego wątku tak rzadko zaglądasz :devil1:
O cegłach odpisałam Eli :lol: , zostaje jak jest :P

Marysiu cieszę się , że teraz wszyscy są jednomyślni (oprócz Eli :rotfl1: ), zawsze to człowiek spokojniejszy, że głupoty nie zrobi ;)
U mnie najpierw rozkwitają starsze kępy marcinków, te sadzone jesienią i wiosną jeszcze w pąkach, niemniej wygląda na to, że będzie się działo :woohoo:
Mnie też informacja Pawła zbiła z pantałyku :tongue2: , u siebie nie zaobserwowałam takiej zależności, na słabszej glebie po prostu mniejsza kępa, ale kwitnie tak samo ;)

Moni to wszystko zasługa forum, a konkretnie Dorci :hug: , reszta przyznała jej rację (oprócz delikatnych wątpliwości Eli :rotfl1: )

No to może na okrasę kilka róż :whistle:

Baron Girod de L'ain, chyba pożegnalne zdjęcie :evil: , zamierzam ją wyrzucić, bo strasznie choruje i zaraża sąsiadki, był spokój dopóki nie popadało, teraz plamistość, mączniak i rdza, wszystko na raz, w zeszłym roku to samo :hammer: . Do tego potwór wielki, raczej do sadzenia jako soliter (może byłaby zdrowsza :think: )

DSC_8003.jpg

Shakespeare, już Dorciowy ;)

DSC_8001.jpg

głównie Aspiryna

DSC_8000.jpg

Margaret Hilling, w tym roku słabo, ale liczę na nią w przyszłości

DSC_7997.jpg

Guernsey, cudna :hearts:

DSC_7991.jpg

Gartentraume

DSC_7988.jpg

William and Catherine

DSC_7981.jpg

Big Purple

DSC_7932.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Alina-277, Bozi, anabuko1, Amarant, mrówa, edulkot, broja

OGRÓD MARKITY 25 Wrz 2015 11:44 #404095

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Niniejszym ogłaszam się Matką Chrzestną ogniska :woohoo: :rotfl1: . W związku z powyższym przy najbliższej okazji przyjeżdżam z kiełbasą :happy: . Eluni też się podoba, tylko tak się z Tobą droczy :happy3: .

Marta, mało się udzielam u siebie, bo nic nie robię w ogródku :oops: . Może dziś po południu coś cyknę :tongue2: - chyba że z tych chmur co wiszą coś jednak spadnie :hammer: .
Świat Dorci 2016

OGRÓD MARKITY 25 Wrz 2015 11:56 #404098

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
:P :lol: Eli chyba nie o to:
Cegły ułożone na dłuższym boku też by ładnie wyglądały, ale zbyt mało ognisko by się "podniosło" ;) , a poza tym tak ułożone nie wymagałyby dokupowania, a ja już wydałam te 2 stówki :rotfl1:
chodziło :wink4: Ona chciała abyś jeszcze cegieł dokupiła :devil1: i pionowo, ale węższym bokiem ułożyła :hammer: Ale co ja jak rymuję? :rotfl1:
U nas miało być winobranie, ale leje :cry3:

OGRÓD MARKITY 26 Wrz 2015 13:18 #404291

• Zosia2
  • Zosia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 607
Marta ja swoje wszystkie skrętniki podlewam raz w tygodniu Previcurem.
Jakiej wielkości są te maluchy u Ciebie? Bo może już by można je przesadzić, skrętniki bardzo lubią przesadzanie i te maluchy po przesadzeniu rosną w oczach.
Lilie Lankon zakupione i już są u mnie teraz czekam na pogodę żeby je posadzić bo oczywiście skusiłam się też na inne.

OGRÓD MARKITY 26 Wrz 2015 16:13 #404323

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
U mnie Baron Girod de L'ain padł tego lata.

OGRÓD MARKITY 28 Wrz 2015 18:28 #404775

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia trzymam za słowo :woohoo: , oczywiście nie o kiełbasę mi chodzi :happy3: , ale o wizytę :drink1:
No i znów nic nie cyknęłaś :jeez: , a przecież już dwa dni nie pada :rotfl1:

Marysiu ach, teraz zrozumiałam ;) , tylko, że z torbami bym poszła, bo takie ułożenie wymagałoby dokupienia chyba ze trzy razy tyle cegieł :happy3:
Uporaliście się z winobraniem :kiss3: ?

Jolu tak wyglądały moje maluchy tuż przed przesadzeniem

DSC_8023.jpg

a tu już w doniczkach podlane Previcurem, jak nakazałaś :P

DSC_8024.jpg

Mam nadzieję, że będą rosły, bo po ostatnim lecie bardzo zwątpiłam w swoje umiejętności utrzymania doniczkowych :jeez:
Ile Lankonek kupiłaś? Bo one się błyskawicznie mnożą :woohoo: i dzieci od razu kwitną :woohoo: , to wspaniała lilia :hearts:

Bożenko a chciałabyś go odzyskać ;) ? Oddam za koszty wysyłki :happy3: . Nie namawiam, bo go skrytykowałam ;) , ale może u Ciebie byłoby mu lepiej :silly:

Mój majowy trawniczek mnie wykończył dziś :evil: , nawet zdjęć żadnych nie zrobiłam, może jakiś kotlet znajdę :oops:

DSC_8020.jpg

DSC_8016.jpg

DSC_8011.jpg

DSC_7999.jpg

DSC_7989.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Bozi, anabuko1, Amarant, Krzysia

OGRÓD MARKITY 28 Wrz 2015 19:52 #404799

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Piękne widoczki. Te łany werbeny są naprawdę urocze i oczywiście miskant ponad hortensjami :lol: .

OGRÓD MARKITY 28 Wrz 2015 21:18 #404829

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, jak dobrze, że Marysia tak jasno wytłumaczyła, co miałam na myśli z tymi cegłami ;) .
Pokazane przez Ciebie ułożenie cegiel bardzo poprawiło wygląd ogniska, podoba mi się,
ale ciekawiło mnie jeszcze, jak wyglądałoby po ułożeniu cegieł odwróconych o 90 stopni (czyli droższej wersji, ale bez przesady - węższy bok to 65 mm a szerszy 120 mm :happy3:) .
Rzeczywiście szkoda, że ten deszcz lejący w piątek i sobotę, zarówno u nas, jak i w Krakowie, nie poszedł do Ciebie :( .
Sporo masz jeszcze różanych kwitnień :bravo: , jakoś różom to ekstremalnie suche lato nie zaszkodziło.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 28 Wrz 2015 21:42 #404839

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kosiłaś dziś.. :hug: ? A tak na deszcz narzekałaś, że nie pada.. Oj, jak tu dogodzić Kobiecie :funnyface:

Kotlety bardzo mi się podobają- szczególnie dwa pierwsze zdjęcia.. śliczne kompozycje! :hearts:
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2015 21:43 przez Monika-Sz.

OGRÓD MARKITY 29 Wrz 2015 05:56 #404872

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
No widzisz, jakoś tak wychodzi, że mam nie po drodze do własnego ogrodu :tongue2: - i tego realnego i tu na forum :lol: .
Już kilka dni się zbieram do koszenia i zebrać się nie mogę :hammer: . Cały czas coś... a to deszcz siąpi, a to po coś trzeba jechać :mad2: .
Dziś to już muszę się za koszenie zabrać, bo widok tych trawiastych zarośli w ogrodzie mnie osłabia :tongue2: . Do posadzenia mam też sporo doniczek - no i cebule :pinch: . Nie wiem kiedy i jak ja to ogarnę :jeez: .

Świetnie wyglądają te jeżówki z werbeną :woohoo: . U mnie jeżówki fajnie się sieją i werbena też już jest widoczna prawie w całym ogrodzie :happy3: , więc może i ja niedługo będę miała takie widoczki :woohoo: .
Świat Dorci 2016

OGRÓD MARKITY 29 Wrz 2015 08:34 #404883

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta, myślisz że mam dwa różne odcienie asterków....ciemny róż i róż majtkowy :dazed: :think: :oops: .Nie mam możliwości sprawdzić dokładnie kolorków...z latarką nie będę łaził po ogrodzie :crazy: , sztuczne światło oszukuje w kolorach :happy-old: wychodzę z domu ciemno i wracam też ciemno..... :jeez: ...ale jest już światełko w tunelu :garden: jeszcze 2 tygodnie :whistle: :pinch: i skończę zleconą pracę.Fotorelację na bank zamieszczę....Pa.

OGRÓD MARKITY 29 Wrz 2015 09:56 #404899

• Zosia2
  • Zosia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 607
Marta te większe sadzoneczki już mogłaś oddzielić od listka ale jak nie oddzieliłaś to nic się nie stało podrosną i za jakiś miesiąc je oddzielisz.
Lankonek kupiłam trzy i jeszcze jakieś dwie inne lilie no i oczywiście liliowca Cappucino no bo jak nie kupić liliowca.
Już koniec kupowania liliowców bo nie mam miejsca a one bardzo szybko się rozrastają.

OGRÓD MARKITY 29 Wrz 2015 10:25 #404901

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Werbeny o tej porze, w dużej grupie - piękne :hearts: Bardzo jestem Ci wdzięczna, ja i motyle :silly: za ich sadzonki :dance:
Winobranie niestety wstrzymane, czeka nas ciąg dalszy... za czas jakiś ;) Pozostały do zebrania jeszcze dwie odmiany zielonych winogron.

OGRÓD MARKITY 29 Wrz 2015 14:49 #404925

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Eh piękny ten Twój ogród pomimo wcześniejszej suszy. Marcinki i róże widzę prowadzą w konkurencji kwitnień jesiennych:)

OGRÓD MARKITY 29 Wrz 2015 19:09 #404960

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Jesienne fotki też piękne ,chociaż jesienne :hearts: O każdej porze roku warto kupować rośliny które wtedy kwitną i tym sposobem zawsze będzie trochę kwitnień .W ogrodzie wszystko dobrze wygląda ,aż się nie chce uwierzyć ,jakie to lato było dla nas ciężkie :flower1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.738 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum