TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 04 Paź 2015 20:46 #405862

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Trawy, które sadziłam ubiegłej jesieni również są niższe niż podczas sadzenia. Ale wpływ na to chyba miało suche lato.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 04 Paź 2015 22:54 #405908

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Marcinki mnie nie ruszają, ale trawy i owszem :P . Zastanawiam si e czy moje młódki urosły, ale też chyba szczególnie się nie wysiliły :think: .

OGRÓD MARKITY 05 Paź 2015 12:29 #405956

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Marta, 17 pasuje mi bardziej, więc jedziemy :) Zamówiłam kilka: Boscobel, Minerwa, Elgantyna, Agnes Schillinger, Lawender Ice drugi, Sibelius i Angelica, jeszcze inne nie dają mi spokoju, ale na te mam już miejscówki, więc na razie tylko tyle. Historyczne chodzą mi po głowie ;)

OGRÓD MARKITY 05 Paź 2015 16:02 #405976

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Marta, dzięki za fotki poglądowe... jeśli przyczyna nie tkwi w sadzonce, to w odmianie :think: , są miskanty wyrywna są i leniwe, ale szczegółów nie znam... może jednak sadzonki :bad-idea:. Fakt, takie rzeczy mogą wnerwić ogrodnika :evil:

edit: przeczytałam w encyklopedii traw Surowińskiego, że Krater, to jedna z odmian wolniej rosnących :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2015 16:20 przez katja.

OGRÓD MARKITY 05 Paź 2015 18:56 #406004

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Martuś cudne masz Marcinki:)

OGRÓD MARKITY 05 Paź 2015 19:09 #406008

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Zaglądałam wczoraj, ale dopiero dzisiaj skojarzyłam, że ta dżungla, owalna rabata to chyba zeszłoroczne, golusieńkie jajo :woohoo: dobrze myślę? Nieżle zadziałałaś :happy:
Ile masz gatunków roślin w ogrodzie, to coś niesamowitego, u Pawła też takie bogactwo. Masz zapiski?
Miłego wieczoru :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 05 Paź 2015 19:22 #406012

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
ale pojechałaś marcinkami :supr3:
To niewiarygodne jak szybko zarosła Ci owalna rabata. Co do nierównomiernego wzrostu traw to się nie przejmuj - w końcu wyrównają :)
jak kręgosłup ? Ja mam system podobny jak Ty: do upadłego w ogrodzie a potem zaleganie w gorącej wodzie :happy: i jakoś się kręci ..

OGRÓD MARKITY 06 Paź 2015 22:42 #406263

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Krater gdy się załapie pojdzie w górę i wszerz jak torpeda.....Flamingo wzrostem prawie dorówna......Dynie z wieloryba bardzo liczne, ozdobne czy jadalne?
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2015 22:44 przez sierika.

OGRÓD MARKITY 07 Paź 2015 19:20 #406406

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Rabatka z trawami bardzo ozdobna .Masz dużo marcinów ,a ja swoje poupychałam po kątach i wcale ich nie widać .Muszę je koniecznie ocalić od zapomnienia .Tak liczę jeszcze na kilka cieplejszych dni .
Wtedy bym jeszcze ostatnie niedobitki powsadzała w lepsze miejsca :think:

OGRÓD MARKITY 07 Paź 2015 22:38 #406465

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Tak, marcinki ratują sytuacje w ogrodzie, po takim suchym lecie.

OGRÓD MARKITY 10 Paź 2015 19:54 #406872

• Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 474
Mój ogród też ratują marcinki od Marty. :thanks:
Nie mogę się powstrzymać, żeby się nimi tu nie pochwalić. :)

IMG_3793.jpg

IMG_3794.jpg

IMG_3791.jpg
Pozdrawiam serdecznie - Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

OGRÓD MARKITY 10 Paź 2015 20:07 #406879

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No i coraz bardziej skutecznie daję się zarazić marcinkami

OGRÓD MARKITY 11 Paź 2015 15:36 #407051

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, zastanawiałam się nad problemem nierówno rosnących traw i przyszło mi do głowy... :think: czy nie masz czegoś pod spodem, pod rosnącą trawą? U nas w firmie jest cały plac z szeregiem tej samej trawy, ale część posadzona nad zbiornikiem na wodę wkopanym w ziemię. I te trawy w tym roku chyba całkiem wyschły, reszta, gdzie nie ma zbiornika piękna, mimo suszy. Może, przypadkiem został jakiś gruz u ciebie, czy coś innego?
Czy u was też takie lodowate zimno, dzisiaj :evil: brrr!
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

OGRÓD MARKITY 11 Paź 2015 19:37 #407110

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Marta, pięknie się prezentuje Twój ogród. Zdaję sobie sprawę, że przy suszy utrzymanie roślin w takim stanie wymagało sporo wysiłku i rachunki za wodę też pewnie niezłe... Co do zapasów deszczówki, to pierwsze przymrozki nie są groźne dla zbiorników. Ale już czas powoli się tych zapasów pozbywać. W nadziei na jesienne słoty ;)
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2015 19:38 przez aleb-azi.

OGRÓD MARKITY 12 Paź 2015 07:14 #407213

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Moje trawy po dzieleniu rosną marnie, za to w kolejnych latach "strzelają" w górę aż nadto :happy4: :happy4:
Marcinki muszę pochwalić jak wszyscy bo śliczne masz :flower2: :flower2:

OGRÓD MARKITY 12 Paź 2015 19:01 #407365

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Czuję jakby od mojego ostatniego postu jakieś lata świetlne upłynęły ;) , wtedy lato, dziś prawie zima, w sensie temperatury, bo śniegu nadal nie mam :silly:
W ogrodzie pogrom po kilku nocach z silnymi przymrozkami, wykończone róże, hortensje, trawy, chryzantemy, a nawet marcinki :jeez: . Nic nie zostało :(

Aga skoro w planach marcinki, to polecam się Twej pamięci wiosną ;) , wszystkie będą do podziału :P . Gdzie się mieszczą? W każdej wolnej przestrzeni :lol: , głównie z przodu rabat, bo przeważają niskie odmiany.

Iwonka gdybyś jeszcze coś chciała, to mogę Ci przywieźć w sobotę ;)

Dorcia liczę, że nic się sprawie soboty nie zmieniło, bo przymierzam się do kopania róż :silly:
Nie bardzo wierzę w to Twoje "nicnierobienie", ale też i nic nie pokazujesz :think: . Czy zamawiasz jakieś róże od Pana Tomka?
Ja się staram nie poddawać pogodzie i codziennie trochę roboty odwalam :tongue2:

Marysiu sama sobie dałam po łbie w tamtą sobotę :oops: , teraz robię po troszku, odpoczywam i stosuję "płodozmian", czyli robię kilka rzeczy na raz, każdą po kawałku, żeby kręgosłup nie męczył się w jednej pozycji. Marcinków faktycznie nazbierałam :tongue2: , pewnie nawet coś mi się powtarza, ale nie mogę tego zbadać, bo mi mróz pokrzyżował szyki, a niektóre marcinki nie zdążyły pokazać kwiatów :evil:
W kwestii traw, które nierówno rosną, to jedyna różnica jaką zauważyłam przy sadzeniu jest taka, że te, które lepiej rosną, mają cieńszą warstwę dobrej ziemi :crazy:. Może trawy nie lubią zbyt bogatego podłoża :dry: . Z pewnością nie ma tam nic "grubszego" ;)
Lodowate zimno towarzyszy mi gdzieś od tygodnia :devil1:

Bożenko nie dziwiłabym się gdyby wszystkie sadzone zeszłej jesieni trawy rosły słabo, a tu jedne rosną lepiej, a inne gorzej i dlatego mam zagadkę ;)
Marcinki ratowałyby sytuację, gdyby nie cholerny mróz :hammer: , ściął wszystkie kwiaty :(

EDytko marcinek od Ciebie akurat zdążył zakwitnąć i okazało się, że mam już taki ;) , ale od przybytku jak wiesz głowa nie boli :silly:
Trawy mocno wyhamowały, żeby nie powiedzieć zakończyły na ten rok :jeez:

Ula ja też zamawiam tylko na już upatrzone miejscówki :lol: , nie uśmiecha mi się zdzieranie trawy w tę pogodę :devil1: . Nie mogę się doczekać soboty :hug:

Kasiu :happy3: akurat Krater rośnie najlepiej z tej "wolnej" trójki :happy3: , kondycja Flamingo i Punktchen tragiczna :pinch: . No i już się nic nie zmieni na korzysć, bo przyszedł mróz i załatwił mi trawy odmownie :evil:

Ula :hug:

Haniu dobrze myślisz, to jajo, to młoda zeszłoroczna rabata obsadzana jesienią :lol: , myślałam, że wiosną/latem będę ją zagęszczać, ale nie miałam szansy, tak się wszystko rozrosło :woohoo:
Zapiski prowadzę dopiero od zeszłego roku, z początku, pewnie jak wszystkim ;) , wydawało mi się, że będę pamiętać :happy3: . A teraz coraz częściej wiosną chodzę i zastanawiam się co to i skąd to mam :crazy: :rotfl1:

Moni okazuje się, że to była ostatnia chwila na marcinki :( , już wszystko ścięte i zwarzone :cry3: , nie pamiętam takiej jesieni, żeby mi wszystkie marcinki nie zdążyły zakwitnąć :angry:
Z trawami poczekam jeszcze sezon, jak się nie zaczną wyrównywać, będą przesiadki :whistle:
Uśmiałam się jak przeczytałam, że podobnie podchodzimy do pracy :happy3: , choć przyznam, że ostatnio trochę się wystraszyłam i teraz uważam ;)

Ewo Krater to już nieźle poszedł wszerz ;) , a tak liczyłam na Flamingo - mam na niego widok z kanapy w salonie :happy3:
Dynie z wieloryba jadalne, wszystkie odmiany Hokkaido :drool: . Bardzo dobra odmiana, nieduża, jedna dynia na jeden posiłek i obierać nie trzeba :lol:

Ewcia i jak, zdążyłaś powsadzać niedobitki? Strasznie szybko ta pogoda się popsuła :jeez:
Moje marcinki też były trochę poupychane, ale już w zeszłym roku wydłubałam z kątów i troszkę się nimi nacieszyłam, niestety nie wszystkimi :huh: , najładniejszy, głęboko fioletowy nie zdążył :unsure:

Basiu nawet nie wiesz jaką przyjemność mi sprawiłaś tym wpisem i fotkami :woohoo: :hug: , do tej pory tylko werbeny ode mnie oglądałam w cudzych ogrodach :happy3: . A w ogóle dlaczego nie masz wątku? Ze zdjęć wyłania się piękny i zadbany ogród :woohoo:

Iza rachunku za wodę jeszcze nie dostałam :rotfl1: :tongue2: , a właśnie, ciekawe dlaczego :think: , powinien już przyjść tydzień temu :dazed:
Dziś w pośpiechu opróżniałam jedną beczkę, bo miało padać ;) , deszczyk przyszedł wiele godzin później, a mnie pokarało za pośpiech, bo kranik urwałam :hammer: oczywiście urwał się w pozycji odkręconej, a jakże :devil1:

Beatko liczę, że moje trawy też strzelą :silly:
Po marcinkach zostało tylko wspomnienie :dry:

Jak już pisałam na wstępie, przedwczesne, za to mocno wysokie przymrozki :evil: załatwiły mi kolory jesieni :hammer: , więc od teraz jestem zmuszona jechać na kotletach :tongue2: , no chyba, że zamknę wątek, jak już niektórzy przymyśliwują :devil1:

Jeszcze niedawno...

DSC_8229.jpg

DSC_8222.jpg

DSC_8219.jpg

DSC_8200.jpg

DSC_8186.jpg

DSC_8180.jpg

DSC_8176.jpg

DSC_8173.jpg

DSC_8163.jpg

DSC_8131.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, chester633, Amarant, hanya, Monika-Sz, Krzysia

OGRÓD MARKITY 12 Paź 2015 19:10 #407367

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Martuś, ja poproszę kotlety :yummi: Mogą być nawet repety :wink4: :rotfl1: Pewnie jeszcze wielu pięknych zdjęć nie pokazywałaś :)
U nas kwitnące marcinki pod śniegiem, ale mam nadzieję, że jeszcze się podniosą :think: Mrozu dużego nie było i ponoć ma być ciut cieplej :devil1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 12 Paź 2015 19:31 #407372

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Zamkniesz wątek :club2: :club2: :club2: Jakaś zaraza łazi po Oazie i wyrażnie ludziom szkodzi :woohoo: Mnie też napadła. Jajo wielkie i obrośnięte na gęsto, ładnie wyszło, aż trudno uwierzyć, że to ta łysa bida z zeszłorocznych zdjęć. Ale się napodlewałaś. U mnie kapuśniaczek pokropił, mam nadzieję na dużo więcej, jeżeli nie popada, to muszę podlewać zimozielone, a nie bardzo mi się uśmiecha takie zajęcie, bo jest obrzydliwie :mad2: Glutowate zwłoki roślinne po całym ogrodzie. Ale nic to, byle do wiosny :happy:
Tradycyjnie życzę deszczu, porządnego deszczu :hearts:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.687 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum