TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 07 Mar 2015 19:42 #346439

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No ja, niestety, zdjęć sobie pooglądać nie mogę, ale tekst chociaż widzę, to jest dobrze! :)
Spóźniona jestem solidnie, ale mam usprawiedliwienie...
Coś w tym jest, że wątek to taka kronika ogrodu, piękna kronika Ci się pisze :)
Ja najbardziej lubię te rozdziały o zmianach, przeróbkach, zakupach i zrywaniu trawnika :) , to ja takich dużo poproszę! :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 07 Mar 2015 22:44 #346586

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Ja też się zaznaczam w nowym wątku ogrodowym....fajne wspomnienia ....a kaloszki to w kwiatki :think: - jakieś takie narodowe barwy :wink4:

OGRÓD MARKITY 08 Mar 2015 12:31 #346732

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Martuś witaj. Nie zaglądałam prawie na forum ostatnio i przegapiłam Twój wątek. Choróbsko mnie powaliło. Nie dość że noga jeszcze do 20 w gipsie to w dodatku przeziębienie nie pozwala mi na nic ogrodowego. Cieszę się oglądając cały reportaż z powstania Twojego ogrodu. Jest bardziej Twoja historia ciekawa, niż moje wydanie mojej działki:) wstawiaj kolejne foty:D bo aż chce się już szukać wiosny.

OGRÓD MARKITY 08 Mar 2015 20:25 #346866

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Właśnie sobie skasowałam cały godzinę ścibolony post :evil: :hammer:

Siberko a jak pachną :hearts: , dziś nadal będzie co nieco na żółto :happy3:

Dagmarko jak miło Cię widzieć po długiej nieobecności :hug: , mam nadzieję, że wróciłaś na dobre :kiss3:
Niestety nie miałam Twojej mądrości zaczynając swoją przygodę z ogrodem, więc za to płacę :silly:

Romciu ale dziś już chyba miałaś ciepło :woohoo: , ja przynajmniej dziś pierwszy raz poczułam prawdziwą wiosnę :hearts: . Mam nadzieję, że jutro też tak będzie i roboty podgonię :happy4:

Piotrku też wolę narcyzy z ogrodu, ale do moich to jeszcze ho,ho ;) . Nie to co u Ciebie, krokusy już przekwitają :happy3:

Aniu nie tylko słoneczniki są duże :happy3: . W zeszłym roku miałam jednego, ptaszki mi zasiały na różance :supr: . Pasował tam jak pięść do nosa :happy3: , ale przetrzymałam i jak zjadły ostatnie nasionko, dopiero wyrzuciłam :silly:
Moje klimaty wielkokwiatowe wyglądają jakoś tak :P

DSC_1189.jpg

DSC_0881.jpg

DSC_1669_2015-03-08.jpg

DSC_2197.jpg

widać ten słonecznik na różance :happy2:

Dorcia a jako, że wiosna, dziś dalej żółty będzie się przewijał :P
Zrobiło się wreszcie naprawdę ciepło, czyż nie :woohoo: . Robię sobie duże nadzieje w związku z jutrem :lol:
Tych pacioreczników to Ci nie zazdroszczę :happy3: , jak się cieszę, że już nie mam żadnego :rotfl1: . chociaż ostatnio chodzi mi po głowie, żeby posadzić sobie taką dużą dalię w miejscu kanny :crazy: . Zamienił stryjek :rotfl1: ...

Dorotko przymrozki już chyba poszły w zapomnienie ;) , jutro koniecznie muszę się udać do Ldla po mączkę rogową, przy okazji pewie dokupię tych narcyzów do wazonu :hearts:
Problem z psami miała Dorcia, bo wysypała mączkę na wierzch rabaty :happy3: , ja sypię na dno dołka, jak sadzę, czasem coś mi wykopie, ale da się nad tym panować ;) . Dla świętego spokoju sypię jej garstkę mączki do miski i niech ma swoją ;)
Normalnie jakiś komar mi lata przed monitorem :dazed:

Aga wczorajszy dzień, mimo, że zimny, spędziłm pracowicie, dziś tylko podziwiałam wiosnę :lol: , ale jutro wracam do zajęć ogrodowych. Dzisiejsze słońce obudziło mnóstwo kwiatów :woohoo:

Marta ale w ogóle nie widzisz zdjęć, czy tylko czasem i tylko niektórych? Bo jak w ogóle, to kiepsko :think: ...
A jakie to usprawiedliwienie :P ? Szkółking planujemy na 21 marca, a Ty jak tam, byłaś już, czy doipiero się wybierasz :happy3: ? Kiedy i gdzie, jeśli można wiedzieć :rotfl1: ?
Rozdziałów o zmianach w tym roku też będzie sporo :whistle: ...

Paweł zapraszam, zawsze jesteś mile widziany :hug: . Kaloszki były w róże :drool: , majątek za nie dałam, a okazały się niestety tandetą :devil1:

Ula biedna jesteś ostatnio :hug: , moja Nina leży od środy, mnie jakoś (odpukać ;) ) omija :P

Dziś pierwszy prawdziwie wiosenny, ciepły dzień :woohoo: , zmiany od wczoraj wprost niebywałe :lol: , co to robi słoneczko i ciepełko :P

DSC_3775.jpg

DSC_3783.jpg

DSC_3785.jpg

DSC_3777.jpg

DSC_3779.jpg

DSC_3788.jpg

DSC_3792.jpg

DSC_3796.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, pamelka, chester633, Bozi, elzbieta1, Amarant, hanya

OGRÓD MARKITY 08 Mar 2015 20:34 #346874

• ac1120js
  • ac1120js's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozdrawiam :)
  • Otrzymane dziękuję: 159
Witam , jakie piękne rabaty różane :D
Coś niesamowicie pięknego , ta czerwona róża jest prześliczna :)
Ładna kolekcja Irysów żyłkowych :)
Piękne rabaty , róże połączone z innymi bylinami , bardzo mi się spodobała ta kompozycja , ładny trawnik :) Piękno dla oczu Ten Ogród Pani :) Pozdrawiam ślicznie i Wszystkiego Naj Dla wszystkich Pań :)
....Szczęśliwi Ci którzy mają otwarte umysły....

OGRÓD MARKITY 08 Mar 2015 20:38 #346880

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta, świetne te irysy :)
Zastanawiam się w takim razie co ja posadziłam, bo te moje igły z osutkąjesienią wylazły, długie a pąków ani widu.
Mączke jutro trzeba zdobyć, koniecznie. To mój podstawowy nawóz :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRÓD MARKITY 08 Mar 2015 20:40 #346882

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mateuszu witaj :bye: i zapamiętaj sobie, że na forum nie ma Pań ;) , nawet w Dzień Kobiet :happy3:
Cieszę się, że Ci się moje rabaty podobają, zwłaszcza, że fachowiec jesteś ;) , wiem, bo zaglądam do Ciebie, ale jeszcze śladu nie zostawiłam, co niezwłocznie naprawię :P
Tylko co do trawnika się mylisz :rotfl1: , on ma momenty kiedy wygląda względnie ;) , ale poza tym to zło konieczne :devil1:
Czerwona róża to Ingrid Bergman :P

Dorotko to jeszcze nie wszystkie iryski, część się dopiero gramoli :lol: . Wiesz, jak się często spotyka z taką jedną koleżanką ;) , która uważa, że iryski to najładniejsze wiosenne kwiaty, to tak się to kończy :happy3:
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 20:43 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): ac1120js

OGRÓD MARKITY 08 Mar 2015 20:55 #346895

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
O przepraszam bardzo, nie miałam mączki rogowej na wierzchu rabaty - to znaczy miałam, jak już sobie Piorunek ją wykopał :evil: . Dawałam do dołka pod róże :angry: .

Dziś było pięknie, choć u mnie słońca jak na lekarstwo. Ale cieplutko i przyjemnie. Mam nadzieję, że tak jak zapowiadają, będzie cały tydzień. Roboty ogrom jeszcze :tongue2: . Dalie zupełnie do mnie nie przemawiają - to już prędzej floksy :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 08 Mar 2015 21:43 #346936

• Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Otrzymane dziękuję: 438
Witam serdecznie i JA :)
Pozwoliłem sobie zajrzeć w skromne progi i pooglądać poczynania z poprzednich lat... zmiana niesamowita... pełen profesjonalizm obrzeża trawnikowe wykonane z ecobordów... a jakiej wysokości użyłaś 4,5 czy innej?
Ogród dorósł i wygląda bardzo zdrowo i elegancko a jakie niespodzianki szykujesz dla nas w tym roku ??
pozdrawiam
Michał

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 01:24 #346987

• ac1120js
  • ac1120js's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozdrawiam :)
  • Otrzymane dziękuję: 159
Markita , nie jestem fachowiec , tudzież technik architekt :D
Ale Ingrid jest piękną różą , jej kwiaty bardzo długo utrzymują się na krzaku i nie bledną szybko , zamszowe kwiaty są piękne i okazałe aaaa wiesz ja pracowałem przy różach 4 lata i nazewnictwo mi jednak nie weszło do głowy :D
Ale jest piękna :D

Zwykła a może nie zwykła trawa :D Bo wbrew pozorom trawnik jest kosztowną inwestycją a utrzymanie go również :D
Dla mnie Twój jest na szóstkę , soczysty zielony i gęsty :)
Pozdrawiam :)
....Szczęśliwi Ci którzy mają otwarte umysły....

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 05:05 #346989

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
markita wrote:
Kaloszki były w róże :drool: , majątek za nie dałam, a okazały się niestety tandetą :devil1:

Zawsze bedę powtarzał że najlepsze Nasze Polskie sprawdzone ,,gumofilce'' z GS-u..... :rotfl1: ....takie obuwie ,,sportowe'' ma wiele zalet i zastosowań - ale o tym innym razem :whistle: .
Marta jak ja lubię zaglądać do Twojego ogrodu :woohoo: .....nie masz pojęcia :teach: .

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 17:59 #347132

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ku mojej rozpaczy część krokusów znikła. Na szczęście część. Inne pięknie kwitną.
U Ciebie to jest naprawdę na co popatrzeć. Martuś dziś mimo kuli i gipsu troszkę czyt. przez godzinkę, posprzątaliśmy odrobinę. 1 wsad spalony.

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 18:46 #347144

• Roma
  • Roma's Avatar
Co tam dzisiaj koleżanka wyczyniała na polu? Mnie udało się oczyścić żurawki i zrobić opryska miedzianem.

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 19:43 #347172

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia nie wiem, co mi się pomyliło :huh: i dlaczego byłam przekonana, że Ty nawoziłaś różankę z wierzchu mieszając z podłożem :think: . Jeśli jednak sypałaś do dołków, to coś musiało się rozsypać obok - to samo zaobserwowałam u siebie - jeśli nie byłam dość uważna, Puśka mi wykopywała róże, żeby się dostać do ciągu dalszego :happy3:
U mnie drugi dzień słońce, ale też wiatr. Niemniej ciepło i znów roboty podgonione :P
Jakoś nie do końca mnie te dalie przekonują, więc pewnie wymyślę coś innego :silly:

Michał witam serdecznie nowego gościa :bye:
Znów muszę się przyznać, że bywam u Ciebie, ale po cichutku :oops: , nadrobię, obiecuję ;)
Ekobordy to już przeszłość :devil1: . Stosowałam je do oddzielenia rabat od trawnika i w tej roli nie sprawdziły się kompletnie :jeez: . Trawa swobodnie przerastała pod spodem i właziła na rabaty, jakby żadnego obrzeża nie było :hammer:
Wszystko zdjęłam i sprzedałam w cholerę w zeszłym roku :rotfl1: . Nadal nie znalazłam obrzeży idealnych, a nie cierpię "kancikować" :pinch:
Co szykuję na ten rok? Jakbym powiedziała, to nie byłoby niespodzianki :happy3:

Mateusz przypuszczam, że jako technik i tak masz większą wiedzę niż ja będę miała z dyplomem :devil1:
Ech to nasze szkolnictwo :evil:
Mój "trawnik" był inwestycją wyłącznie w momencie zakupu nasion ;) , potem nie wydałam na niego ani grosza :devil1: , wręcz przeciwnie, płacę, żeby mi go zdarto :rotfl1: :rotfl1: . Nie nawożę, nie wertykuluję, nie aeruję, nie odchwaszczam, jedyne co robię, bo muszę :evil: , to koszenie :evil: . W niektórych miejscach z drogiej mieszanki traw zostały tylko kostrzewy :devil1: , pomiędzy nimi rośnie mech :devil1: i fajnie, mniej koszenia tam mam :rotfl1:

Paweł gdybym była facetem z pewnością już bym posiadała stosowne obuwie :happy3: , ale jako "baba" ciągle daję się skusić na różne fikuśne pomysły :devil1: , kolejne były w kropki - też już w śmietniku :rotfl1:
Nawet nie wiesz jak mi miło, że lubisz tu zaglądać :hug:

Ula ale jak to znikły :dazed: ? coś zjadło? bo przecież nie wymarzły :crazy:
Mam nadzieję, że o tej kuli wyłącznie dyrygowałaś :happy3:

Romciu melduję, że wstępne porządki zakończone :P . Wstępne, czyli oporządzone liliowce, irysy, trawy, inne byliny wycięte. Róże i hortensje nie tknięte, oprysk promanalem nie zrobiony :jeez: . Gałęzie nie zmielone w rozdrabniarce, chore nie spalone :jeez: . Kompost nie tknięty, do przerzucenia 5 kompostowników i dwie gigantyczne pryzmy :tongue2:
Za to mnóstwo nowych dziur po nornicach zlokalizowanych :mad2: , a jeden floks, któremu wycinałam suche pędy, po prostu się przewrócił, bo nie miał ani korzonka :placze: . A taki był ładny i zdrowy :placze:
Zeżarły mi też cholery lilię Świętego Józefa :mad2:
Poprawiłam Ci humor :happy3: ?

Wiosna się panoszy :P
Moje nowe, sadzone jesienią krokusy na rabacie azaliowej (małpowane od Adriana :devil1: )

Snow Bounting

DSC_3803.jpg

Blue Pearl

DSC_3805.jpg

Tricolor

DSC_3806.jpg

Cream Beauty, jakoś mało kremowe :evil:

DSC_3807.jpg

Ard Schenk

DSC_3808.jpg

i pszczółki się pojawiły :woohoo:

DSC_3801.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Zielona Ania, Alina-277, chester633, Amarant, hanya

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 19:57 #347179

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Urzekła mnie historia ze słonecznikiem. Ja też tak robię :lol:

Nornice w końcówce lata tak się u mnie rozpanoszyły, że w warzywniaku chodziło się jak po gąbce, wp...., znaczy zjadły buraki, ziemniaki i co tam jeszcze rosło. Moje cztery koty totalnie dały ciała. Ale lilie chyba przetrwały.
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 20:04 #347184

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Czytam, czytam, podziwiam, zazdroszczę :hearts:
Postępy ekspresowe, jednak najlepiej się w naturze zachwycić.
Tak już wysprzątane :supr3: u mnie ledwo tknięte :jeez:
Najważniejsze, że po pracy jeszcze można popracować

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 20:36 #347214

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-czy ja wiem czy poprawiłaś mi humor? chyba nie :P Nawet nie będę próbowała wyliczać co mam do zrobienia bo dopiero bym się załamała :jeez: Nie wiem dlaczego ale wydaje mi się,że nigdy nie miałam :jeez: takich zaległości jak w tym roku a może mi się tylko tak wydaje? Przynajmniej 4 godziny dzisiaj poświęciłam na oczyszczenie żurawek.Śmieci po oczyszczaniu były dwie taczki.
Tegoroczna jesień będzie u mnie pod znakiem cebul,muszę wreszcie obsadzić różankę i rabatę hortensjową,tych już chyba przerabiać nie będę :P

OGRÓD MARKITY 09 Mar 2015 21:00 #347239

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Rzeczywiście Marta te twoje Cream Beauty jakoś mało cream :think: Moje znacznie bardziej maślane ....
Nie wiem, może to spowodowane odczynem gleby?
Pocieszę Cię, że ja z robotą też jeszcze w lesie. I nie zapowiada sie by mialo sie to zmienic. Jutro rundka do lekarza znów. Młodego goraczka trzyma piaty dzień (39-40 st.) Trochę mnie to już niepokoi :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.682 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum