TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 17:58 #381830

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorotka ale ten jaśminowiec docelowo niewielki ;) , ponoć do półtora metra tylko. Wprawdzie u mnie już osiągnął docelową wysokość (dwa lata), ale rośnie na kompostowej górce :silly:
Ta niska szałwia to odmiana 'Marcus', rewelacja :woohoo: . Na fali zachwytu tą odmianą zakupiłam w tym roku dwie kolejne niskie odmiany 'Little Friesland' i jeszcze jedną, której nazwy zapomniałam :dazed:

Marysiu dziękuję :hug:
No właśnie, z tym delektowaniem to jest problem :dry: , wychodzi człowiek do ogrodu i widzi same chwasty, albo wysuszoną na popiół ziemię albo hordy szkodników, a nie to, co ładne :dazed: . A potem oglądam w zimie zdjęcia z czerwca i jestem w szoku :eek3: , to u mnie :eek3: :crazy:

Krzysiu koperek absolutnie samowolnie się wysiał :happy3: , wszędzie tam, gdzie rozsypywałam kompost, mam całe zagony kopru :tongue2: , a także pomidorów :happy4:
Ja z malin do tej pory robiłam tylko nalewki, też dobrze zachowują aromat malinowy. Z Twojego przepisu wynika, że to technika przygotowania decyduje o tym, czy mamy nalewkę, czy likier. Bo składniki te same ;)
Widziałam, że chmura do Was poszła :jeez: , u mnie lampa i nie chce być inaczej :pinch:

Martuś wiem ;) , mam dziecko w wieku szkolnym :happy3:

No to kolejna porcja zaległości :silly:

zaczynają floksy

DSC_5891.jpg

DSC_5888.jpg

i kolejne liliowce

DSC_5879.jpg

DSC_5820.jpg

zakwitła mi śliczna siewka bodziszka :hearts:

DSC_5852.jpg

i cudny goździk brodaty od Uli :hearts:

DSC_5841.jpg

a to jedyny kwiat na mojej samotnej jeżówce Glowing Dream ;)

DSC_5806.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Amarant, edulkot, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 18:14 #381839

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marta , jak zobaczyłam na zdjęciu floksa ,to aż zaciągnęłam się zapachem ... ;)

Ja ,jako wiecznie opóźniona ,cierpliwie czekam na kwitnienie floksów ,ale już niedługo.

Sucho nadal ? U nas dzisiaj tak zlało ziemię ,że wszystko odżyje ,może nawet trawa wysuszona na wiór.

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 18:33 #381853

• Roma
  • Roma's Avatar
Jak na taką suszę to ogród masz wyjątkowo kolorowy.Czytam,że u Magdali podlało a u nas to tak samo jak u Ciebie,nie chce padać i już :( Dzisiaj ledwo pokropiło.
Na kwitnienie floksów to ja muszę jeszcze trochę poczekać,teraz kwitną u mnie róże i jaśminowiec i nic więcej.

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 18:36 #381858

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
U mnie z liliowców kwitnie tylko Stella d'Oro, reszta jeszcze w powijakach. Generalnie widzę, że u Ciebie jakoś wszystko bardziej wyrywne.

Twoje przemyślenia na temat czerpania przyjemności z własnego ogrodu są mi niezwykle bliskie :rotfl1: . Ja też swój doceniam głównie na zdjęciach :tongue2: . Choć nie powiem, na przykład w każdą niedzielę, też tylko doceniam i chwastów nie widzę :happy3: .

Ze szkodników to największy problem mam z niszczylistką :hammer: . Jak ona mnie wkurza :mad2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 18:49 #381869

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta, słowo w słowo mogę powtórzyć.....zimą jestem zdziwiona, że było pięknie to po co tyle narzekałam latem... :rotfl1: , po prostu latem bieżąca harówa
i niekończące się problemy, za sucho, za mokro, owady, choroby.....i brak podpór pod róże, to też jest wkurzające.... :jeez:
Floksy masz kwitnące, w ogóle to jesteś przodowniczka całą gębą...... :happy:

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 19:00 #381886

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Roma - nawet u nas ,w obrębie jednego miasta chmury bardzo dziwnie krążyły - moją działkę zlało razem z gradem ,
ale za chwilę pojawia się słońce ,żeby po godzinie znowu oberwała się chmura...

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 20:33 #381950

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ja też mam już jednego floksika - z ostatnich zakupów w Bylinowym Raju, zakwitła też, jednym kwiatkiem, jeżówka 'Glowing Dream' - z tego samego źródła :)
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 20:49 #381960

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Martuś- jak na ogród bez deszczu, to soczyście zielono u Ciebie :hug: Już Ty sama wiesz, ile zachodu CIę to kosztuje, ale jakie efekty :thanks:

Koperek w różach przypomina mi klomby różane mojego Taty.. i Babcię, która z nami mieszkała i klomby traktowała jak swoje zagoniki..siejąc z nich, ku rozpaczy Taty, koperek właśnie. To była pierwsza rabatowa kompozycja, jaką poznałam jako dziecko :happy3:

Pozdrawiam :hug:

OGRÓD MARKITY 22 Cze 2015 16:08 #382232

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
O kurcze! U Ciebie już kwitną floksy :supr3: Jak to dobrze że pojutrze zakończenie roku szkolnego... Za tydzień zobaczę co u mnie widać.
Marta, ja wiem co przesadzić ale sęk w tym że koncepcji nie ma :unsure: Zapewne nadejdzie gdy tylko zacznę działać :devil1: Przesadzać muszę, bo wszystkie rośliny rosną na miejscach tymczasowych - wszystkie trzy rabaty są "robocze" no i towarzystwo rozrosło się. Czas na zmiany...

OGRÓD MARKITY 22 Cze 2015 22:39 #382360

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Nalewka truskawkowo różana brzmi intrygująco :whistle: , chyba też sobie nastawię jak moje róże zakwitną :happy4:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRÓD MARKITY 22 Cze 2015 23:11 #382368

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, kusisz tą nalewką różaną, chyba też zrobię, póki mam z czego.
Praca napisana i oddana? hę?
Wreszcie róże porosły jak należy i kwitną obficie, jest kolorowo!
Ostatnio zastanawiałam się, czy mój ogród nie jest nazbyt rozedrgany kolorami,
tym bardziej,że zniknął mi duży zielony element (burza powaliła jabłoń).
Dzieci podpuszczały mnie, abym teraz oddała rabatę cienistą - bez cienia - kosiarzowi,
czyli po prostu zlikwidować ją i posiać tam trawę - kuszące???? prawda???? :funnyface:
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 07:47 #382385

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Martusia... pada? Kurczę, u nas lato zaczyna przypominać to z pamiętnego 1997... zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle na nie liczyć? Na palcach jednej ręki dosłownie policzyć mogę popołudnia, kiedy po obiedzie mogłam zasiąść z książką na ogrodowej huśtawce :unsure:
Leje... i leje... i leje :placze:
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 08:47 #382394

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Ależ cudowne tłuściutkie ostróżki za różą Gentle Hermione. Cóż to za odmiana ? Ze zdjęcia wydaje się że nie rośnie zbyt wysoka.
Zdradzisz gdzie zaopatrujesz się w szałwie ? Mam ich ciągły niedosyt i sadzę je w każdą lukę ogrodową, ale poszukuję odmian które nie rosną zbyt wysokie i nie wykładają się na rabatach.
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 13:31 #382483

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Magda widziałam wczoraj ten deszcz na fotkach u Ciebie, a ponieważ z powodu zazdrości :oops: o niczym innym nie mogłabym napisać, to nie napisałam :oops: ... A teraz u mnie mży od rana, a nawet kurzu na drodze nie przytłukło :mad2: , prawdę mówiąc jestem załamana, bo znowu idą upały :placze:

Romcia wiem, że i u Ciebie już podlało porządnie, zazdrość mnie zżera :oops: , 1600l deszczówki :dazed: , moje wszystkie beczki mieszczą ledwie 700 :think: , ale żeby chociaż pełne były, a tam pustka dramatyczna :pinch:

Dorcia nie wszystko u mnie takie wyrywne ;) , Guernsey jeszcze nie kwitnie i żadna lilia, a u Ciebie jedno i drugie :happy3:
Niszczylistka rąbie róże jak leci :hammer: i wcale nie widzę, żeby kończyła już oblot :jeez: , codziennie ukatrupiam dziesiątki, jeśli nie setki :angry: . Do spółki z kruszczycą tak mi załatwiają róże :cry3:

DSC_5947.jpg

A czego robale nie zjedzą, załatwi susza :(

Ewo taka widać dola ogrodnika :tongue2: , że bieżące problemy zupełnie nam przytłaczają sens naszej roboty :silly:
Brak podpór też mnie wkurza :devil1: , a najśmieszniejsze, że mam kowala artystycznego prawie po sąsiedzku i nie mogę ciągle się wybrać :crazy:
Z tym przodownictwem też różnie ;) , bo u niektórych już lilie kwitną, a u mnie jeszcze żadna :silly:

Gorzatko jednego floksika tylko ;) , a tam w ofercie tyle pięknych odmian mieli :happy4: . Moja jeżówka też już niedługo nie będzie samotna dzięki Kasi Robaczkowi :P
Jak już pisałam dziewczynom u mnie mży zaledwie, deszczem tego nazwać nie można, bo do ziemi nie dolatuje :hammer: . Wczoraj lałam wodę wężem pod liście prawie cały dzień, dziś rano już śladu nie było... Marzę o deszczowym tygodniu :whistle:

Moniś jak każdy z nas pokazuję tylko to, co ładne ;) , więc nie znacie prawdziwego obrazu suszy w moim ogrodzie :pinch: . Wczoraj lałam cały dzień licząc, że sprowokuję opady :unsure: , niestety się przeliczyłam, tyle chociaż, że dość porządnie podlałam najgorsze bidy :pinch:
Koperek w różach jest kompozycją absolutnie niezależną ode mnie, sama zwykle sadzę bardziej wyszukane dodatki :silly:

Jaguś floksy dopiero zaczynają ;) , akurat dobrze trafisz za tydzień :lol:
Ja też często zdaję się na intuicję przy przeprowadzkach ;) , wykopuję jak już muszę ratować jakąś roślinkę, a potem miejsce musi się znaleźć :happy3: . A czasem myślę o jakiejś przeprowadzce i nagle doznaję olśnienia, gdzie mam przenieść delikwenta :woohoo:

Wiesiu to mój eksperyment ;) , nigdy takiej nie piłam, ani nie robiłam. W każdym razie pachnie już powalająco :woohoo:

Elu a pewnie, że rób, tyle masz rugos, one najbardziej aromatyczne :drool:
Przecież pisałam, że napisałam pół pracy i wysłałam promotorce :P , niestety dostałam dziś odpowiedź, że nie miała czasu sprawdzić :huh: , a dziś wyjeżdża i będę dalej rzeźbić w ciemno :jeez:
Na rabacie cienistej bez cienia trzeba zrobić rabatę słoneczną :woohoo: , a nie żaden trawnik :hammer: , nowe róże posadzić :whistle: :happy3:

Wiolu niestety nie znam odmiany owej ostróżki, kupiona w jakimś zwykłym ogrodniczym. Ale co do wzrostu mylisz się ;) , jest bardzo wysoka, myślę, że 1,80 ma spokojnie :P
W szałwie zaopatruję się gdzie się da :rotfl1: . Sadzonkę niskiej szałwii 'Marcus' dostałam od kolegi forumowego, inną niską odmianę kupiłam w szkółce u Szewczyka w Łodzi w czasie zlotu, a jeszcze inną mam z Zielonych Progów :lol:
Szukajcie, a znajdziecie :rotfl1:

Tak sobie siedzę i piszę, a za oknem coraz jaśniej i już w ogóle nie pada :cry3:
Chyba nudna ostatnio jestem, ciągle tylko susza i susza :pinch: , niestety nie mogę się skupić na niczym innym :unsure: . Zwłaszcza, że gdzie nie wejdę, tam już podlało :cry3: , może jakiś odpoczynek od forum :think:

Wczorajsze fotki
Jasmina i Princess Diana

DSC_5931.jpg

DSC_5936.jpg

DSC_5937.jpg

DSC_5939.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Robaczek, Amarant, edulkot, terlica, Krzysia

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 13:38 #382488

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Róża z innym kwieciem wygląda jak bukiet ślubny :happy4: cudne zestawienie :jeez:

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 13:55 #382492

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Też mam ochotę na ten przekładaniec truskawkowo-różany :yummi: . Tylko muszę poczekać, aż mi truskawki dojrzeją :rotfl1: , może do tego czasu rugosa nie przekwitnie :devil1: .
Na widok deszczu w ogrodzie :dance: , więc dziś od rana :dance:. Szałwia Markus mnie zainteresowała, zamierzam szukać :) .

Cholercia, przejaśnia się :( .

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 14:24 #382496

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Marta to na pocieszenie napiszę Ci że i u mnie susza i nie pada ale mży od rana ziemia nic nie zmoczona a do tego okropnie wieje.

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 14:37 #382500

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś u mnie była godzinna przerwa w "podlewaniu". Wykorzystałam tą przerwę do granic możliwości i posadziłam wszystko poza szałwią i lnicą. Nie zdążyłam, bo znów się "rozmżyło" konkretnie. Żeby Cię pocieszyć powiem, że u mnie też nie leje, tylko pada gęsta mżawka. Ale podlewa, bo przy sadzeniu widziałam, że ziemia nasiąknęła już całkiem z 5cm :rotfl1: . :rotfl1:

Żadnego odpoczynku od forum do wiadomości nie przyjmuję :P . Możesz odpocząć dopiero pomiędzy 8 a 22 lipca :happy-old: . Mnie wcale nie nudzi pisanie o suszy :kiss3: , przecież to takie bliskie każdemu ogrodnikowi. W końcu zachwycamy się tu również kompostem i obornikiem wszelkiej maści :rotfl1: , to czemu nie mamy pisać o wszechobecnej suszy? :fly: .

To połączenie Jasminy z Princess Diana przepiękne :ohmy: ... choć i tak nie lubię tych dzwonkowatych powojników :oops: ... a raczej one nie lubią mnie :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2015 14:38 przez dorciaj.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.658 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum