TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 07:47 #383675

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś muszę przyznać, że za każdym razem jak do Ciebie zaglądam liczę, że w końcu się tego upragnionego deszczu doczekałaś :( . Nawet Sebastian ciągle się dopytuje, czy u Ciebie w końcu popadało. Rozmawialiśmy ostatnio, że może dobrym wyjściem u Ciebie byłoby własne ujęcie wody. Myślałaś o tym? Coś Sebastian mi mówił, że to robią w jeden dzień. Może warto ten temat zgłębić? :fly:

W kwestii powojników "dzwoneczkowych" powiem tylko tyle, że bardzo się cieszę, że Tobie rosną, a mi nie :hug: ... w końcu musi być sprawiedliwość jakaś, prawda? :kiss3: U mnie z tych dzwonkowych rośnie dobrze tylko ten żółty przy altanie. Elf i Diana wegetują :tongue2: , a może nawet już nie :rotfl1: .

Czy wśród tych ostatnich zdjęć jest różowa żarówa? :woohoo: Jak ja się cieszę, że ona się u Ciebie dobrze sprawuje :dance: :dance:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 11:07 #383710

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Marta, przecudny ten duet Jasminy z powojnikiem :hearts: No napatrzeć się nie mogę na ich zdjęcia.
Wszystko u Ciebie takie dorodne, rozrośnięte. Nie widać wcale oznak suszy. :)
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 11:16 #383715

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Normalnie boję się cokolwiek napisać :oops: bo u mnie pada od nocy... momentami leje... i co tu z takim dniem zrobić?
Ale podpisuję się pod słowami przedmówczyni: ogród nie cierpi, co zapewne jest zasługą Twojej mrówczej pracy :hug:
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 11:18 #383718

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, dueta elfa z Jasminą przecudny! Pięknie je zestawiłaś ze sobą :bravo:
Szałwia plumosa śliczna, też zwróciła moją uwagę, podobnie jak rzekomy kłosowiec, który okazał się kocimiętką :wink4:
Ile ja się jeszcze muszę nauczyć... :oops:
Przykro mi z powodu nieustającej suszy...Kiedy to się skończy? :jeez:
A propos, czy Ty masz studnię na działce? Ja planuję wykopać, może nawet na jesień, bo ceny wody i problemy z ciśnieniem dają nam się we znaki... :dry:
ps. cieszę się, że jezówki przeżyły moje amatorskie pakowanie! A jęczmienie u mnie też stoją w miejscu..myślałam, że za mokro, ale skoro u Ciebie jeszcze nie ma kłosów to może po prostu jeszcze nie ich czas? :think:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2015 11:18 przez Robaczek.

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 11:32 #383723

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Aż się boję pomyśleć, jak Marta musi nadrabiać to co susza szkodzi. Skoro u mnie już skała.

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 13:14 #383758

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Marta :hearts: powzdychałam do pięknych zdjęć pięknych roślin, pozachwycałam się i przyznam, że róża z powojnikiem rzuciła mnie na kolana, warto było czekać kilka lat na efekt :ouch: .

Pisz Martusiu pracę, wykorzystaj chwile spokoju, na pewno obędzie się bez poprawek :kiss3:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 21:49 #383929

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ciągle pięknie i kolorowo :flower2:
Za dzwonkowatymi powojnikami nie przepadam choć rzeczywiście duet wyszedł cudny :bravo:
Aż szkoda że ciągle susza :hug:

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 22:37 #383974

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Melduję, że praca skończona i wysłana :P :dance:

Marysiu w ogrodzie mam gęsto ;) , więc jakieś perełki zawsze da się wyszukać :P
Jaka szałwia Ci się nie wysiała, trójbarwna? To dołożę do naparstnic ;)

Dalu wybieram do fotek kwiaty, które jako tako znoszą suszę ;) , a ostróżka lekko przysłonięta od najmocniejszego słońca, do tego w zasięgu linii kroplującej :happy4:
Podobał się duecik? No to jeszcze raz sobie pozwolę :oops: :happy3:

DSC_6156.jpg

Elu co mi padło? Na przykład kilka pierwiosnków, dwie miodunki, jarzmianka, dwa rozchodniki (!!) na górce, jakiś złocień różowy :think: , to tak na szybko. Dziś zobaczyłam, że jedno proso jest już na ostatnich nogach i jedna z moich wejmutek też się już chyba kończy :cry3: , zasuszyła całe przyrosty i żółknie - a pod nią linia kroplująca biegnie :dazed: . Brzozom żółkną liście :( , a pod taką Levanę na przykład codziennie leję 10 litrowe wiadro wody :jeez: . To samo pod jaśminowce, sadźce, jeżówki, większość azalii. Resztę podlewam na raty jak Ty :pinch:
Linię kroplującą mam jedną 100 metrową już dawno rozłożoną ;) . Ale co to jest 100 metrów :jeez: , nawet na jedną rabatę mi nie starczyło. W dodatku wzdłuż linii nornice ryją :evil: :hammer: , bo miękko, jestem bliska złamania się i zakupu trutki :mad2:
Za kciuki :hug:

Martuś dmuchaj byle mocno :happy3: . Ja Cię pocieszę, że upał tak samo morderczy dla różanych pąków :devil1:

Romcia wiem, że Ty mnie rozumiesz :hug: , choć ostatnio natura Cię dopieszcza ;) , dziś chyba znowu dolało :silly:
Duet różano powojnikowy ma za podporę pergolę kolumnową, lekko podrdzewiałą :happy3: , co widać na niektórych fotkach ;)

Moniś ten malutki dzwonek to dzwonek drobny, bylina, posadziłam w zeszłym roku mini sadzoneczkę i doczekałam się całego łanu :woohoo: , jestem nim zachwycona :hearts:
Z dzwonkowych powojników nie rośnie u mnie jedynie - nomen omen :happy3: - Elf :devil1: . Posadzony 2 lata temu z Hendersonii z jednego źródła dziś ma około... 30 cm i trzy kwiatki :happy3: :hammer: . Chyba go wywalę :devil1:
Obrona wypada w samym środku upałów :jeez: , raczej kiepsko mi się będzie skupić :evil:

Dorcia deszczu nadal nie ma :search:
Czy własne ujęcie wody to po prostu studnia? Jakim cudem robi się to w jeden dzień :dazed: ? Czytałam, że najpierw trzeba zaprosić geologa/hydrologa, czy kogoś innego, kto by sprawdził gdzie ta woda jest i na jakiej głębokości. Potem pozwolenie i wybór firmy, wiercenie, zakładanie całego oprzyrządowania - mnóstwo zachodu :jeez: . Ale absolutnie biorę to pod uwagę, bo ten rok wybitnie daje mi w ABCD :evil:
Różową żarówę dobrze wypatrzyłaś ;) , rośnie, choć niedobór wody daje się jej we znaki :dry: . W zeszłym roku każdy kwiat trzymał się kilka dni, teraz jeden dzień i po kwiatku :unsure:

DSC_6180.jpg

Wiolu to miłe, że mnie pocieszacie :hug: , ale ja i tak wiem swoje :silly:
No to ostatni raz duecik :oops: :devil1:

DSC_6157.jpg

Gorzatko nawet nie wyobrażasz sobie jak mrówczej :evil: . Jutro ostatnia szansa na jakiekolwiek opady przed upałami, aż się boję :unsure: ...

Kasiu dziękuję :hug:
Studni nie mam, ale zaczynam poważnie rozważać taką inwestycję. Obawiam się tylko, że może się okazać, że trzeba strasznie głęboko wiercić :unsure: . Choć wiedzy żadnej o poziomie wód gruntowych u nas nie mam :happy3: :crazy:

Ula wpadnij kiedyś wieczorkiem, to sama zobaczysz :devil1:

Krzysiu to miłe, co piszesz :hug:
Pracę napisałam, wysłałam i czekam na werdykt :happy3:

Maju ja bym powiedziała JESZCZE pięknie i kolorowo ;) , a jak długo :whistle: ...
Ja w ogóle uwielbiam kształt dzwonka :P , czy to w powojnikach, czy innych roślinkach, same dzwonki też kolekcjonuję :happy3: . Ostatnio zakwitł mi taki cudak 2 cm nad ziemią :silly:

DSC_6145.jpg

Niedziela spędzona bardzo pracowicie :tongue2: , ale plan wykonany :woohoo:
Zupełnie inaczej pracuje się, gdy nikt niczego od ciebie nie chce, można wszystko robić w swoim tempie i w dowolnej kolejności :silly: , nie tracąc czasu na tak bezproduktywne zajęcia jak gotowanie :happy3: .
Gdyby nie doskwierająca susza, właściwie mogłabym uznać, że mam większość spraw ogarniętą ;)

Dziś kilka debiutów :lol:

mój jedyny tegoroczny kapersowy nabytek z LM :devil1: , rzekomy Blue Magic :devil1: , ani on Blue, ani Magic :happy3:

DSC_6193.jpg

Sink Into Your Eyes, ten przynajmniej się zgadza i jak na pierwszy kwiat prezentuje się nieźle :P

DSC_6188.jpg

pierwsze kwiaty Soeur Emmanuelle, kolor piękny, ale miał być też zapach, a z tym trochę gorzej ;)

DSC_6168.jpg

DSC_6169.jpg

DSC_6170.jpg

a to pierwsza truskawka z krzaczka od Cioci Marty, Ambrozja, zdecydowanie zasługuje na swoją nazwę :woohoo: :drool:

DSC_6175.jpg
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2015 22:42 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Alina-277, chester633, xMonia, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 22:49 #383984

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie studnia w grę nie wchodzi, ale gdybym chciała, dokładnie wiem, jak głęboko siedzi woda: po drugiej stronie ulicy budowana jest nowa droga, w obniżeniu terenu - śliczny, żółciutki piasek :evil: i woda pojawiła się dopiero głębokości - na oko - może 6m...
Teraz po zdrenowaniu tego terenu, zaczęły podsychać drzewa pozostawione na skarpie :( a miałam nadzieję, że zasłonią mi widok na ekrany...to nieliczne z pozostawionych po tej stronie ulicy drzew, bo pozwalał na to przebieg drogi...
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 22:54 #383989

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, ja też czekam na deszcz, aby Wam ukopać goździki bo i u mnie sucho, choć tragedii na szczęście nie ma, ale...
Doskonale wiem co to susza w ogrodzie i też już bywałam załamana i obiecywałam sobie, że tylko pustynne rośliny będę sadzić :hammer: :bad-idea:
Gratuluję napisania pracy, trzymam kciuki za obronę :hug:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 00:53 #384022

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta wykonanie ujęcia wód podziemnych o głębokości do 30 m i wydajności poniżej 5 metrów sześciennych na dobę nie wymaga pozwolenia na budowę i tyle w temacie....faktycznie u mnie ,,Pany'' zrobili to w jeden dzień.

S5004053.jpg

S5004056.jpg

S5004060.jpg

S5004067.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): dorciaj, hanya, Monika-Sz

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 07:51 #384051

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ja tylko dodam, że nie wiem jak tam u Was, ale u mnie trzeba budowę takiej studni tylko zgłosić w urzędzie i nic więcej ;).
Koszt jest uzależniony od tego na ilu metrach jest woda, bo przeważnie liczą sobie za każdy metr wiercenia ;).
Martuś podpytaj sąsiadów, może ktoś ten temat już przerabiał i podpowie Ci co i jak. W każdym razie skoro u Ciebie problemy z opadami są co roku, to myślę, że to inwestycja konieczna i szybko się zwróci :kiss3: .

U nas nie ma aż takich problemów, a tez rozważamy własne ujęcie.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 10:50 #384100

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Ooo matuchno Leszek mnie śmiechem zabije jak zakwitnie mój nabytek floksowy :devil1: :devil1: z LM bo już przy zakupach się śmiał , że to na pewno taki Magic ja z koziej d....... trąba ........... ale to na pewno nie będzie w tym roku , bo on siedzi taki niewydarzony i ani mysli zawiązywac paki :hammer: .

A liliowiec śliczny :bravo: :bravo:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 17:32 #384193

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta, gratuluję pracy, musi być dobrze, dopuszczam kosmetykę :devil1: Co do studni, zrób koniecznie; życie ogrodowe Ci obrzydnie od tego podlewania :hammer: koszt może być spory, ale naprawdę warto, nie wyobrażam sobie korzystania z sieci miejskiej, chyba bym zbankrutowała, a nie mam tylu kwiatów, co Ty. Studnia+linie kroplujące=szczęśliwy ogrodnik :happy:
A Twój ogród, mimo wszystko, jest taki ... roześmiany :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 20:53 #384241

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko u mnie sytuacja wygląda ZNACZNIE gorzej :jeez: , jeden sąsiad ma drugi dom 2 km stąd i tam kilka lat temu wiercił studnię. Przy odwiercie na 80 metrów był już zrujnowany :devil1: , ale przecież trzeba kontynuować, na "szczęście" woda była kolejne 10 metrów niżej :devil1: . Ja się obawiam podobnego scenariusza :pinch:

Marysiu zatem "front się rozpadł", jak usłyszałam w TVN :evil:, nie przynosząc ani kropli deszczu. I co teraz :( . Ja podleję i wykopię Ci siewki ;)
Też się zastanawiam co sadzić, ale co ja zrobię, że kaktusów nie lubię :dazed:

Paweł ja znam procedury, poczytałam sobie ;) . Ale bardzo dziękuję za poglądowe fotki :thanks:
To straszna rujnacja jest :ohmy: . Ty nie miałeś jeszcze ogrodu, a ja biedna co mam zrobić :think:
Poza tym u mnie to będzie GRUBO poniżej 30 metrów :jeez:

Dorcia no to właśnie podpytałam :jeez: (odpowiedź dla Gorzatki ;) ), jestem załamana i w dodatku znowu dziś nic nie spadło :placze:

Mirka no właśnie miałam pytać jak tam Twój kapersowy nabytek :devil1: , mamy obie nauczkę, co :devil1: ?

Haniu dziękuję :hug: , zaraz sprawdzę pocztę i okaże się, czy będzie dobrze :happy3:
Nie wiem co z tą studnią :unsure: , jest duże prawdopodobieństwo, że woda jest bardzo głęboko, kiedy to się zwróci :jeez: . A najpierw kto wyłoży majątek na taki odwiert :sad2:
Dziś kolejna, wielogodzinna sesja z wężem :evil:

Mam mieszane uczucia po dzisiejszym dniu :dry: , z jednej strony spędziłam kilka bardzo miłych godzin w towarzystwie dwóch forumek, które mnie odwiedziły :lol: . Jolu, Iwonko :hug:
A z drugiej moje oczekiwania na jakiekolwiek opady znów spełzły na niczym :cry3: . Ech, szkoda gadać...

Herkules

DSC_6196.jpg

Chantal Morieux

DSC_6198.jpg

Twiggy's Rose

DSC_6200.jpg

Kosmos

DSC_6201.jpg

NN

DSC_6206.jpg

Super Excelsa

DSC_6211.jpg

Pastella

DSC_6212.jpg

Rosa Belmonte

DSC_6215.jpg

Venrosa

DSC_6222.jpg

Pink Peace

DSC_6178.jpg

a to zagadka :think: , nic co kupowałam we Floribundzie nie pasuje :dazed:

DSC_6218.jpg

DSC_6217.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633, xMonia, hanya, Krzysia

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 21:04 #384249

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
No rzeczywiście... kiepsko... ja mam w odległości kilkuset metrów rzekę :sick: jeśli tak można nazwać to coś, co zapachem zwala z nóg... więc i woda wyżej (Jalu Kurek :rotfl1: - pamiętam grzbiet tej książki z domowej biblioteczki )
Co nie zmienia faktu, że piach... jest piachem :(
I tylko nie wiem, jak się przyznać :whistle: ... no wiesz... zgadłaś... ale tylko tak przelotnie :silly:
Pozdrawiam - Gosia

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 21:05 #384253

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Marta takie poszukiwanie wody to chyba jednak wypadnie zbyt drogo, ale żeby sobie ułatwić życie zrób te linie kroplujące bo z tym wężem zostaniesz tak na zawsze :hug:
Fajne różyczki, te znane bardziej i te nieznane. Moje Venrosa znowu gnije na pniu a takie piękne ma kwiaty :sad2:
Coś więcej na temat tej pomyłki poproszę :)

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 21:05 #384254

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta, popytaj okolicznych studniarzy. U nas jest woda na różnych poziomach, taka z kilku metrów nie jest najlepsza, ale dla potrzeb ogrodowych ok. A tak na marginesie, dlaczego nie dokupisz linii? To mocno rozwiązuje problem, choć nie w kwestii ceny wody, przynajmniej kręgosłupa nie wykończysz :kiss3:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.761 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum