TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 17 Cze 2015 22:21 #380680

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Little Artist jaki jest, każdy widzi... ;) Little :lol: Dobra, u mnie był littlejszy ;)
Bo to nie jest widać taki wielki artysta jak Chopin! :rotfl1: :rotfl1:
U mnie też przesadzane jesienią róże nieźle to zniosły, gorzej, że jest pilna potrzeba przesadzenia teraz...
A wiemy, czym na naszych piaskach jest przesadzanie z bryłą ziemi... rzeczą niemożliwą ;)
A róże dalej tylko czerwone i różowe mogą być? I nic się nie zmieni? ;)
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2015 22:22 przez artam.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 17 Cze 2015 23:28 #380712

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Jestem przytłoczona ilością pięknego kwiecia, ale to słodki ciężar :hearts:

OGRÓD MARKITY 18 Cze 2015 11:12 #380802

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
Bardzo różnorodnie u Ciebie :flower2:

OGRÓD MARKITY 19 Cze 2015 22:05 #381389

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Przesadzanie, to będzie moje zadanie bojowe na ten sezon. Jeszcze nie wiem co i gdzie ale muszę. Mam nadzieję, że lato nie będzie tak przesadnie upalne i suche jak w ubiegłym roku, bo kopanie w kamiennej glinie graniczny z cudem i jak nic odechce mi się.
U mnie ponoć popadało. I tak pewnie za mało :jeez:
Jak zwykle pięknie u Ciebie :hearts:

OGRÓD MARKITY 19 Cze 2015 22:51 #381415

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Jednak ten rok to rok różany piękne krzaki różane...Martusiu ale dzisiaj to chyba i u Ciebie pada... bo u nas cały dzień z przerwami..

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 13:37 #381743

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
No i jak rysunki? Nie opowiadaj, że dzisiaj podlewasz, wyczytałam u Moniki. Przecież prawie wszędzie pada...prawie :devil1: Bidulko, nastawiasz zraszacze, a kwitnące róże i reszta ? Chyba nie są zachwycone :think: Zimno się zrobiło, nalewki to, jak widać, niezbędnik całoroczny :happy:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 14:19 #381753

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Właśnie wysłałam mojej promotorce pierwszą część pracy dyplomowej i do czasu otrzymania odpowiedzi mam wolne :woohoo:

Elu no i gdzie ten obcy Chopin ;)
Szałwii trójbarwnej w dowolnych ilościach wykopię przy najbliższej okazji :silly:
Wichury nie zazdroszczę, ale tą suszą jestem już załamana :cry3: , wczoraj i przedwczoraj spadło po trzy krople na krzyż, nawet liście nie zmoczone, a nowe przyrosty azaliom jak wisiały tak wiszą :hammer: ( to znaczy już podlałam)

Dorcia ale to JA namawiałam na ten jaśminowiec u Kurowskich o nazwie Belle Etoile ;) , czy jakiś inny masz na myśli?
Cytryńca nie daj sobie wcisnąć :happy3: , to prawdziwa plaga, wszystko oplecie i zadusi :tongue2:

Gorzatko ja jeszcze lubię jak Papa M. przebarwia się z czerwieni w taki mocny amarant ;)
Co do wybaczania ;) , to ostatnio wybaczam pewnym chwastom ich brak poprawności kolorystycznej na rzecz niezaprzeczalnego uroku :happy3:

DSC_5815.jpg

Marta w zeszłym roku pod wpływem furii na nie rosnące powojniki ;) , przesadziłam w ich miejsce właśnie rozkwitającą Super Excelsę :silly: . Ledwo przeżyła :tongue2: :hammer: . Straciła wszystkie listki (o kwiatach to już nawet nie mówię ;) ), ale jakoś się pozbierała i nawet pod koniec sezonu znów zakwitła. Jak by na to nie patrzeć, ma rok do tyłu ;) . O przesadzaniu z bryłą już dawno nawet nie marzę :jeez:
Nie wiem skąd przekonanie, że u mnie tylko różowe i czerwone :dazed: . Jeszcze różowe rozumiem, ale czerwone :supr: , no owszem są, ale należą do wyjątków potwierdzających regułę :silly:
Za to otwieram się na łososiowe i brzoskwiniowe odcienie :hearts: , to moje dwie kolejne debiutantki :P

Evelyn Dheliat

DSC_5853.jpg

Simple Peach

DSC_5856.jpg

Siberko taki czas ;) , dla Ciebie aktualna odsłona Dharumy :P

DSC_5804.jpg

Edytko ale czy ładnie :silly: ?

Jaguś skoro nie wiesz, co chcesz przesadzać, to dlaczego piszesz, że musisz :happy3: ?
U mnie na pewno nie popadało i wcale się nie zapowiada :hammer: , właśnie słońce wylazło i niebieskie niebo widzę przez okno :evil:

Alinko rok jest zdecydowanie różany :hearts: , byłoby jeszcze piękniej, gdyby nie cholerna susza :hammer:
Bo oczywiście u mnie nie padało, choć mieszkamy wcale nie tak daleko od siebie :jeez:

Haniu rysunki pokończone i oddane :P , mało tego, pół pracy już wstępnie napisałam i czekam na poprawki :lol:
Z deszczem to mnie nawet nie denerwuj :mad2: , padało już wszędzie tylko nie u mnie :hammer: . Nie mam już siły codziennie latać wszędzie z konewkami, a róże mam wszędzie :tongue2: , leję zraszaczem i trudno, będą chore, ale żywe :evil:
Wspomniałaś o nalewkach :drool: , zobacz co nastawiłam :funnyface:

DSC_5775.jpg

truskawki i róże, mniam :drool:

U mnie na razie wszystko bez zmian ;) , każdą wolną chwilę poświęcam na podlewanie :hammer: :jeez: :mad2:
Jednak dla odreagowania po intensywnej pracy nad dyplomem wzięłam i posadziłam prawie całą poczekalnię :tongue2:
Codziennie też staram się robić zdjęcia, których już nazbierałam tyle od ostatniego wpisu, że nie wiem jak ja coś wybiorę :happy3:

No to na chybił trafił :silly:

DSC_5807.jpg

DSC_5839.jpg

DSC_5840.jpg

DSC_5845.jpg

DSC_5865.jpg

DSC_5876.jpg

DSC_5877.jpg

DSC_5884.jpg

DSC_5890.jpg

DSC_5844.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Amarant, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 15:02 #381762

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta co to jest to białe nad zdjęciem czerwonej róży?
Boszz, ile ty masz tam kwiatów i jakie dorodne :hearts:
Nie wszędzie padało, nie. To znaczy padało, ale nie podlało. Wczoraj sporo kopałam i na bieżąco wspomagałam się wężem, inaczej łopaty by nie wbiła.
Dharuma bardzo mi się podoba, idę do googla poszukać więcej zdjęć ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 15:04 #381763

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Marta, pociesz się, masz współpodlewacza, nie podlewałam tylko w piątek po południu, rano wylałam resztki z beczek, bo miało padać, popadało odrobinę, a to co złapałam do beczek wylałam wczoraj. Dziś podobno znowu :rotfl1: ma u nas padać, beczki przygotowane :rotfl1: .

W Twoim ogrodzie nie widać jednak niedostatku wody, w przeciwieństwie do mojego. Wszystko wygląda wspaniale, róże przyprawiają o zawrót głowy, a co to by było gdyby jeszcze ich zapach można było wirtualnie poczuć :rotfl1:. Towarzystwo róż też do pozazdroszczenia :flower2:.

Do nalewek również czynię przygotowania, na razie zaopatrzyłam się w to czym nalewam :drink1: zacznę już niedługo od orzechówki. Twoja truskawkowa z płatkami róż to będzie ambrozja :P .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 15:08 #381764

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
DorotkaJeśli chodzi Ci o krzew w kształcie trójkąta ;) , to jaśminowiec Belle Etoile, o którym pisałam stronę wcześniej i tam jeszcze kilka zdjęć :silly:
Najgorsze są właśnie takie pseudo deszczyki :evil: , które nic nie podleją, tylko zamoczą z wierzchu, żeby łatwiej grzybska się mnożyły :hammer: . Teraz takie coś pada, choć dookoła niebieskie niebo, ale z truskawek mnie wygonił :angry: . Oczywiście namoczy, żeby mi się źle zbierało i tyle :mad2:

Krzysiu u nas miało dziś padać o 11, potem o 13 :evil: , moje beczki też dramatycznie puste czekają :evil:
Nie pokazuję tych miejsc, które z powodu suszy ledwo wegetują, ale wierz mi, nawet siewki werbeny mi padają :eek3:
W zeszłym roku robiłam samą truskawkową nalewkę i była genialna. Robiłam też likier różany i też wyszedł świetnie :silly: , dlatego postanowiłam w tym roku połączyć smaki :drool:
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2015 15:12 przez r-xxta.

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 15:23 #381776

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, a to nie Ty mnie namawiałaś na ten jaśminowiec? :think: W każdym razie piękny jest i pięknie pachnie :hearts: .

U mnie padało o wiele więcej niż u Ciebie, ale sucho mam strasznie :jeez: . Wczoraj uszczupliłam swoją poczekalnię. Sebastian zerwał mi kawałek trawnika i było sadzenie. W niektórych miejscach musiałam prosić M o wykopanie dołów, bo nie mogłam się przebić przez tą moją skamieniałą glinę :angry: . Trawnik mam w opłakanym stanie. Dziś włączę wieczorem spryskiwacze, bo nie mogę na to patrzeć :cry3: .

Cytryniec nadal w poczekalni :rotfl1: . Nadal nie mam pomysłu gdzie go ulokować :tongue2: .

Ach i muszę Ci coś powiedzieć... znalazłam 3 siewki werbeny, ale na tych nowych rabatach ... czyli tam gdzie zupełnie się ich nie spodziewałam :rotfl1: .

Kurde zapomniałam :oops: ... no przecież miałam napisać, że pięknie i kwieciście u Ciebie :hearts: . To zdecydowanie rok róż zatem u Ciebie w ogrodzie widoki cały czas będą powalające :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2015 15:25 przez dorciaj.

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 15:37 #381779

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
wiesz Martuś, to może zrobimy machnion? :silly:
ja Ci dam chłodniejszą i deszczową od kilku już dni pogodę a z chęcią przygarnę słoneczko i upały B)
bo ja już deszczu mam po dziurki w nosie...... na balkonie czeka tyle roślin do posadzenia, mama już mi głowę urywa, że nie ma jak się ruszyć a ja czekam na to, aby wyjść ......myślałam, że dziś pójdę to nie....lało i leje, choć teraz się chyba przejaśnia...no chyba a ja wczoraj jak wariatka kończyłam świadectwa by dziś z czystym sumieniem iść no i guzik :mad2: :mad2:

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 15:38 #381780

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Mam nadzieję, że w szkole docenią Twoje dzieło i nie będzie poprawek, może tylko jakaś kosmetyka. A nalewki nie mogą być za dobre :rotfl1: Dla zdrowotności zrobiłam kiedyś czosnkową: nikt nie chciał pić, za to była świetna do marynat. :devil1: łazi za mną wiśniowa, może się namyślę :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 16:32 #381794

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia no przecież napisałam, że to ja namawiałam na ten jaśminowiec :happy3: , wiem, że pięknie pachnie :lol:
Uschnięty trawnik to mnie akurat martwi najmniej :pinch: , już nie raz wysechł całkowicie, a po pierwszym deszczu wstał jak feniks z popiołów ;) . Za to kwiaty jak już uschną, to na amenus :unsure:
Siewki werbeny może z kompostem dostały się na nowe rabaty :silly: ?
Na razie jest jeszcze kwieciście, ale jak długo :unsure: ?

Martuś ja bardzo chętnie zamienię słońce i cholerny wiatr na tydzień deszczu :woohoo: . Codziennie jak wchodzę na radar pogodowy i widzę deszcz w Poznaniu, to mnie szlag trafia :happy3:
Ale i Ty się doczekasz słoneczka, w końcu wakacje zaczęłaś i już masz luz :happy4:

Haniu ja też mam taką nadzieję :happy4:
Właśnie nalewka z bzu czarnego miała być dla zdrowotności i zobacz jak skończyła :rotfl1: . Wiśniowa musi być pyszna, jeszcze nie robiłam, bo nie mam wiśni ;)

No to kolejna porcja zaległych fotek, tym razem wzorem Majki, rośliny towarzyszące różom :P

jarzmianka i Ingrid Bergman

DSC_5877-2.jpg

oregano variegata i Brother Cadfael

DSC_5874.jpg

aster alpejski i James Galway

DSC_5873.jpg

koperek i Gospel

DSC_5913.jpg

penstemon i Big Purple

DSC_5867.jpg

ostróżka i Gentle Hermione

DSC_5858.jpg

szałwia, żurawka i Baronesse

DSC_5857.jpg

dzwonek Poszarskiego, bratki, czosnki karatawskie i Chippendale

DSC_5850.jpg

wielosił i Gartentraume

DSC_5851-2.jpg

inny penstemon i Blue Girl

DSC_5823.jpg

tawuła i Ascott

DSC_5878.jpg

dzwonki drobne i Claire Marshall, Tradescant

DSC_5860.jpg

szałwia i Bukavu

DSC_5812.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 16:39 #381797

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Piekne duety, ja też dziś fotografowałam ;)
Zaległości mam olbrzymie, na telefonie niewiele widać więc i jaśminowca przeoczyłam. Ale dziękuję, ładny bardzo, szkoda, ze nie mam gdzie posadzić :(
Co to za niska szałwia przy Baronesse? Moje wszystkie wielgachne. Niby lubię ale taką niską lubiłabym chyba bardziej :P
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2015 16:40 przez dodad.

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 16:47 #381801

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
No piękne zdjęcia, chybił trafił ale wszystkie trafione, znaczy fotograf dobry i ogród piękny :woohoo:
Zestawienia z różami rewelacyjne - tylko się uczyć i kopiować od Ciebie :) Szkoda tylko, że zamiast delektować widoki musisz z tym wężem się użerać :( Pozdrawiam niedzielnie :hug:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 17:05 #381808

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
U Majki też widziałam koperek z różami, nie żebym miała jakieś obiekcje, ale chciałabym wiedzieć czy to przypadek, czy celowe nasadzenia :rotfl1: ?
Duety i tercety zachwycające, warte zapamiętania, nawet jeśli nie mam róż ;).

Marta, podawałam przepis na likier malinowy, nie jest tani, ale długo zachowuje zapach świeżych malin. W ubiegłym roku do malinówki dodałam laskę wanilii i bardzo mi posmakowało. Wiśniówkę robię w dwóch wersjach, z korzeniami i bez.

Podlało mocno, ale krótko, trzeba by jeszcze, żeby porządnie przesiąkła ziemia :garden1:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 21 Cze 2015 17:27 #381816

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe od 26 będę miała wakacje, ale teraz ten tydzień jest luźniejszy no tylko jutro muszę iść świadectwa wydrukować i przeżyć piątek B) potem laba B)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.727 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum