TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 15:53 #382524

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Martusiu widzę u Ciebie kwitnące floksy. Na swoje muszę jeszcze poczekać, kiedy są już spore przycinam o połowę, co prawda opóźniam tym ich kwitnienie, ale za to mam gęste zwarte kępy. Tak samo zresztą postępuję z rozchodnikami. Kilka floksów po jesiennym przesadzaniu mi wcięło, chyba za głęboko posadziłam i nie dały rady wiosną wybić na powierzchnię. Żałuję, że w czasie ostatniego mojego pobytu na Lubelszczyźnie nie kwitły floksy, bo miałam zamiar kupić, ale w ciemno nie potrafiłam. :wink4: Róże faktycznie masz mocno zaatakowane, a ja się niszczylistką u siebie przejmowałam, raptem kilka sztuk dziennie i tylko na wybranych 4 różach reszta czysta. Współczuję...
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 20:22 #382593

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, ale Ty malkontencisz ;) Nie pada źle, pada, też źle, bo nie tak, jak powinno :lol: Jak wygląda idealny deszcz? ;)
Widzę wreszcie tę idealną jeżówkę, no ładna...
Nie dziwię się, że trudno zdjęcia wybrać, bo tyle ładnych widoków! Już róże się do siebie zbliżyły ;) i takie grupy potworzyły, tak lubię!
No i z zadowoleniem przyjmuję otwarcie na odcienie morelowo-brzoskwiniowe :)
O, przepraszam, pamiętam zachwyty nad czerwonymi różami, tymi bordowymi nawet(ale dla mnie to to samo prawie ;) ), może nie wszystkimi, ale były! :P

OGRÓD MARKITY 23 Cze 2015 20:59 #382614

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Idealny deszcz padał dzisiaj u mnie : cicho , spokojnie , równomiernie i cały dzień :dance: :dance: Po prostu rewelka , mam nadzieję , że napiły się i listki i korzonki :P . Nic nie zrobiłam w ogrodzie ale cóś za cóś ;)
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRÓD MARKITY 24 Cze 2015 22:17 #382931

• wertula
  • wertula's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Przyszłam zobaczyć ten "obraz nędzy i rozpaczy" - to nie są moje słowa :silly: Przez dwa dni w mieście padało, zadowolona byłam, że mi ogród podlewa i nawet się cieszyłam że u Ciebie pewnie też :happy: a na działce sucho :ohmy: chyba nic tam nie padało, a przecież to tylko kilka kilometrów. Padało u Ciebie ? Zrobimy Ci wątek pogodowy :funnyface: Kwitnienia masz jakieś wczesne, a może odmiany wcześniejsze, u mnie floksy ani myślą, chyba dobrze, bo kajarzą mi się z pełnią lata
Pozdrawiam, Ula
Na zielonym tle

OGRÓD MARKITY 24 Cze 2015 22:26 #382935

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
O przepraszam, mnie się wydaje, że podczas "Gosinego" pobytu na Lubelszczyźnie floksy były,
w Puławach, kupowałam i miałam je w spakowanych torbach, jako wyższe piętro :rotfl1: .
Marta, zapraszam Cię do mnie, weź ze sobą jakiś pojemnik na gady - spełnię jedno z Twoich marzeń :lol: ,
bo na deszcz to żadnego wpływu nie mam.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 24 Cze 2015 22:44 #382940

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Elżbietko, były kwitnące??? No to ślepa musiałam być, bo generalnie jechałam po floksy, a nie po róże. Wróciłam bez floksów, za to z trzema różami i pięcioma trawami, o wawrzynku i jaśminowcu nie wspomnę, na koleżanki zawsze można liczyć... :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

OGRÓD MARKITY 24 Cze 2015 22:59 #382949

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, Jasmina z Princ.Dianą wygląda super! Mam podobny zestaw Edena z Etoile Rose..uwielbiam te dzwonkowate powojniki :hearts:
Zestawienia róż z bylinami świetne, dużo ciekawych pomysłów podsuwasz, dzięki! Szałwią Markus też się zachwycam, bardzo fajna jest również Sensation Deep Blue & Sens. D. Rose, kompaktowe i niziutkie.
Na którymś zdjęciu widziałam kłosowca, jaka to odmiana? Piękny :hearts:
Nie wiem jak to możliwe, że u Ciebie nie pada, ale to jakaś przedziwna anomalia :crazy: U nas leje od kilku dni i kwiaty pleśnieją na różach, a podpory nie utrzymują ciężaru zmokniętych krzaków, więc wszystko leży...będzie radykalne cięcie, jak tylko przestanie padać :jeez:
Jedyny plus to mniejsza ilość niszczylistki podczas deszczu... :unsure:
Poproszę kolejne słoneczne zdjęcia na poprawę nastroju B)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2015 23:01 przez Robaczek.

OGRÓD MARKITY 25 Cze 2015 22:29 #383162

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
markita wrote:
Ta niska szałwia to odmiana 'Marcus', rewelacja :woohoo: . Na fali zachwytu tą odmianą zakupiłam w tym roku dwie kolejne niskie odmiany 'Little Friesland' i jeszcze jedną, której nazwy zapomniałam :dazed:
Ta trzecia niska o zapomnianej nazwie może różowa, albo niebiesko-fioletowa jest? Potrzebuję ciepłej tonacji... Kasia pisze o Sensation D. Rose :think: . Zawsze myślałam, że te Sensationy wyższe są :flower:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 26 Cze 2015 09:37 #383251

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć!

Gdzie jesteś jak Cię nie ma? :coffe:

Chciałam powiedzieć, że siewki niektóre przeżywały kryzys, ale uparcie koło nich chodzę, podlewam i zachęcam do aklimatyzacji :) Będzie dobrze - widzę, że jedna z szałwii na pewno niedługo zakwitnie - wyprostowana na baczność.
Reszta się zbiera w szybszym lub wolniejszym tempie, ale zdaje się że całe towarzystwo będzie rosło :)

Czekam na raport z ogródka i dużo zdjęć.

Wracaj! :kiss3:

OGRÓD MARKITY 27 Cze 2015 21:16 #383587

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Edytko dziękuję :hug:

Kasiu truskawki już chyba dojrzały ;) ? Moje z powodu suszy coraz bardziej przypominają wielkością poziomki :pinch: , aż mi się nie chce dłubać w tym drobiazgu.
Na deszcz już nawet nie czekam :cry3: ...
Niskie szłwie wszystkie w odcieniach niebieskiego/fioletu, różowej żadnej ;) . Ta druga wygląda tak

DSC_6054.jpg

Iwonka tak samo było u mnie, nic do ziemi nie doleciało, bo wiatr wysuszył :hammer:

Dorcia kiedy ja miałam mokro na 5 cm :dazed: , może po tamtej ulewie miesiąc temu, a od tamtej pory susza :pinch: . Po 8 lipca to ja dopiero mogę się rozwinąć :happy3: , bo bronię się 7 ;)
Dzwonkowe powojniki są najpiękniejsze na świecie, bo najłatwiejsze w hodowli :woohoo: , nie rozumiem zupełnie jakie możesz mieć z nimi problemy :think: ? Mój cudny, lecz już przekwitający duet fotografuję codziennie :tongue2:

DSC_6109.jpg

Gosia dzięki za radę, spróbuję w przyszłym roku te najwyższe przyciąc i zagęścić, może nie będą się kładły.
Pisząc o pobycie na Lubelszczyźnie masz namyśli ten rok, czy zeszły :happy3: ? Bo w tym roku jeszcze floksy nie kwitły, ale podczas Twojego zeszłorocznego pobytu - tak :lol:

Marta no marudzę ;) , ale staram się za to rzadziej bywać na forum :happy3: , bo sytuacja ciągle bez zmian, a co gorsza upały znów wracają :jeez: . Ledwo ogarniam podlewanie przy obecnych temperaturach, tropiki mnie wykończą :mad2:
Idealnych jeżówek mam już 12 :woohoo: . Kasia Robaczek była tak miła, że zakupiła mi i wysłała :hug:
O bordowych różach dobrze pamiętasz ;) , nadal uważam, że jedyny dopuszczalny odcień czerwieni to bordo :happy3:

Mirka a u mnie deszczu nie było, nie ma i się nie zapowiada, czyli standard :evil:
Za to zakwitł nowy floks, tylko jaka zaraza znacznik schowała :hammer:

DSC_6125.jpg

Ula nie chcę pokazywać tego, co już się poddało, tylko to, co jeszcze żywe i ładne ;)
U Ciebie chociaż drzewa większe trochę cienia dają, to tak szybko nie wysycha, u mnie całkowiata patelnia :pinch:

Elu chętnie bym przygarnęła gada, ale zdaje się, że one wilgociolubne :unsure: , a u mnie z tym kiepsko, żeby nie powiedzieć dramatycznie kiepsko :devil1: . Szkoda by ich było :huh:

Kasiu dzwonkowatymi powojnikami zaraziłam się u Ciebie :hug: , jakie szczęście, że chociaż one dobrze u mnie rosną i nie grymaszą jak wielkokwiatowe :silly: . Inny dzwonkowaty Hendersonii mam na pergoli :P

DSC_6073.jpg

To, co wzięłaś za kłosowca, to zdaje się kocimiętka kubanica ;) , a jedyny kłosowiec, który już kwitnie u mnie to Kudos Silver Blue, tylko z której strony on jest silver :happy3:

DSC_6056.jpg

Zdaje się, że u Was dzisiaj znowu pada :jeez: i jutro też będzie :jeez: , a u nas BYĆ MOŻE coś pokropi w poniedziałek, ale wcale nie na pewno :hammer: :mad2: :hammer: :mad2:

Aga a jak myślisz ;) ?
Na przemian piszę i latam podlewać :jeez: . Pisanie mam zamiar jutro skończyć, o zakończeniu podlewania już nawet nie marzę :cry3: , prognozy nie zostawiają złudzeń :pinch:
Siewki się podniosą, wiem z doświadczenia, że to zwieszanie główek, to taka ściema :happy3: , na litość Cię biorą, a potem zobaczysz :rotfl1:

Krótki raport, bo wykończona jestem :tongue2:
Od wczoraj jestem sama na włościach :woohoo: , mogę w spokoju zająć się tym, czym chcę (albo muszę :devil1: ).
Zatem kończę pisać pracę - mam nadzieję jutro, potem już tylko poprawki, oby niewiele ;)
Dziś sporo godzin spędziłam w ogrodzie, kosząc chwasty, bo trawa już się poddała :evil: , sprzątając i tnąc róże, które na wyścigi kończą kwitnienie lub od razu zrzucają pąki :jeez: . No i oczywiście bez końca podlewam, a i tak ciągle znajduję rośliny, dla których już za późno na pomoc :cry3: . Nie wiem, co zostanie z mojego ogrodu po upałach, które idą, skoro nie ogarniam podlewania w bardziej sprzyjających temperaturach :placze:

Zatem to, co jeszcze mi ładnego zostało ;)

DSC_6154.jpg

DSC_6152.jpg

DSC_6144.jpg

DSC_6143.jpg

DSC_6130.jpg

DSC_6128.jpg

DSC_6108.jpg

DSC_6105.jpg

DSC_6079.jpg

DSC_6080.jpg

DSC_6060.jpg

DSC_6066.jpg

DSC_6139.jpg

DSC_6123.jpg

DSC_6114.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, xMonia, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 27 Cze 2015 21:21 #383588

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
markita wrote:

DSC_6066.jpg

Marto, czy to jest szałwia? Ma ciekawe kwiaty. Pamiętasz nazwę?
Ten duecik róży z powojnikiem dzwonkowym bardzo udany :hearts:
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2015 21:21 przez Bozi.

OGRÓD MARKITY 27 Cze 2015 21:29 #383590

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Bożenko to szałwia omszona plumosa. Fajna odmiana, tylko trzeba dzielić, bo kępy się rozkładają. Ja swoją zapomniałam i teraz muszę wiązać.
Duet różano powojnikowy dogrywał się trzy lata :happy3: , ale warto było czekać :hearts:

DSC_6104.jpg

DSC_6107.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Bozi, xMonia, Amarant, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 27 Cze 2015 22:01 #383603

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, piękne zdjęcia roślin, nawet jeśli to tylko wybrane najładniejsze to same perełki :woohoo: A już najbardziej zachwyciło mnie to przy płocie kwawnik z szałwią :bravo: A u mnie Twoja szałwia się nie wysiała :(
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 27 Cze 2015 22:20 #383610

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marta, jak na taką suszę, to Twoje kwiatuchy piękne i w doskonałej kondycji!
A już te ostróżki to dorodne i 'grube' jakbyś codziennie wiadrem wody i nawozu je traktowała ;)
Duecik różano- powojnikowy prześliczny :bravo:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRÓD MARKITY 27 Cze 2015 22:43 #383620

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
A co Ci padło? bo brzmi to wszystko katastroficznie.
Linie kroplujące rozłożyłaś? wszystkie?
Ja dzisiaj też podlewałam, tym razem przed domem.
Jutro podleję warzywnik, potem ...... itd....
Będę trzymać kciuki za obronę :) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 27 Cze 2015 22:45 #383623

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Martuś, to ja dmucham w Twoją stronę bo deszczu ja na serio mam dość, dziś 4 wiadra mumiowatych pąków różanych wywaliłam bo tak róże pleśnieją od tej wilgoci tropikalnej.....ja chcę słońce i gorąco a nie deszcz i gorąco....jakby tego było mało to tuż po moim powrocie do domu z ogrodu, ooops no po naszym bo byłam ze Szkodnikiem, to mieliśmy oberwanie chmury..rany lało przez 20 minut :mad2:

OGRÓD MARKITY 27 Cze 2015 22:56 #383630

• Roma
  • Roma's Avatar
Martuś-jak ja Cię rozumiem,wiem co dzieje się w Twoim ogrodzie,kiedy tak długo nie pada.Życzę Coi aby wreszcie napełniły Ci się beczki a roślinki napiły się do syta.
Duety różano powojnikowe są jak malowane,cudnie wyglądają.Masz je posadzone przy jakichś podporach?

OGRÓD MARKITY 28 Cze 2015 00:57 #383668

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Marciu.. na wstępie pocieszę- u nas nie padało ;) :hug:

Powiedz mi proszę.. czy te niskie blade dzwoneczki na 3 zdjęciu od góry to coś jednorocznego, czy to bylina.. Fajne jakieś.. :think:

Zestaw różano-powojnikowy przeuroczy! Powojniki dzwonkowe- ja na nie mówię "czapki elfów"- są rozczulające w tym swoim baśniowym kształcie. Mam co prawda tylko jedną sztukę Betty Corning, oraz SSL i Polish Spirit.. i dzwonkowy faktycznie najlepiej rośnie, zakwitł jako pierwszy i jak na razie ratuje honor powojników u mnie ;)

Trzymam kciuki za obronę..i żeby trochę popadało przed tym terminem. Wytchnienia i ogród potrzebuje..i Ty, przede wszystkim :kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.773 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum