TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 21:16 #384263

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gorzatko do najbliższej rzeki (Wieprz) mam o koło 10 km, to raczej daleko :think: . Ale chociaż czysta w miarę ;) . Znów padało :dry: , już chyba nie mam siły zazdrościć :jeez:

Maju tego właśnie się obawiam, ale jednak spróbuję zasięgnąć fachowej opinii, nie poddam się tak łatwo.
O pomyłce sama chciałabym wiedzieć coś więcej :happy3: . Chyba napiszę do pana Tomka, wyślę mu zdjęcia, może będzie miał jakiś pomysł co też ja nabyłam u niego :happy3: . Bo ładniutka się skubana zapowiada ;)

Haniu masz na myśli wykonawców? W okolicy tylko jednego znalazłam w internecie, 20 km stąd. Średnio bliska okolica, a to też nie świadczy najlepiej o mojej najbliższej :unsure:
Linie też ciągle na tapecie ;) , myślę wielotorowo, szukam dobrej oferty :P . Te, które mam są dość kiepskie :jeez: , przeciekają w miejscach złączek, więc meandruję, żeby nie ciąć, a one się wtedy zaginają :evil: , a oczywiście miały się nie zaginać :hammer: . Może masz sprawdzoną firmę i nie jest tak droga jak Gardena :devil1: ?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 21:31 #384272

• wertula
  • wertula's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Moja Chandos Beauty jest podobna do tej NN
Pozdrawiam, Ula
Na zielonym tle

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 21:57 #384301

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Marta, widzę że niziutko tniesz Venrosę i utworzył się ładny krzaczek. Ja swoją przycięłam trochę wyżej, bo to parkowa i wyrosła bardzo wysoko. A kwiaty były tylko na czubku. Jak długo jest u ciebie?
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2015 21:59 przez Bozi.

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 22:11 #384315

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta PW :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 22:14 #384320

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Marta bardzo dziękuję za mile spędzone popołudnie w Twoim pięknym ogrodzie i za roślinki :kiss3: :kiss3: Piękne miejsce stworzyłaś i jak w każdym przypadku zdjęcia nie oddają rzeczywistości. Wiesz co mojemu małemu najbardziej się spodobało? - wieloryb ;) Teraz czekam na rewizytę. U mnie też nie padało tyle chmur było i ani jednej kropli deszczu a tak na niego liczyłam, posadziłam wszystkie roślinki od Ciebie i Joli i 90% swojej poczekalni a tu nic trzeba będzie jutro z konewką biegać.
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 22:28 #384335

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś ja tam się na geologii nie znam :tongue2: , ale mój wszechwiedzący mąż :pinch: mówi mi tu za plecami, że są jakieś dwa cieki. Sąsiedzi to chyba z tego głębszego korzystają, bo tam właśnie jest woda lepszej jakości i można ją wykorzystywać do celów konsumpcyjnych :lol: , a ta z tych płytszych cieków to właśnie nadaje się do ogrodu. I jeszcze w kwestii formalności - z tych cieków głębiej możesz mieć studnie tylko po uzyskaniu pozwolenia z urzędu, a z tych płycej bez pozwolenia ;) . Koniecznie musisz zgłębić temat u sąsiada ponownie :P .

Głowa do góry :kiss3: ... jak się wkurzę, to sama Ci tą studnię w jedną sobotę wywiercę :happy3: .
A tak na marginesie, to studnia to temat bez dna jak się okazuje :rotfl1: .

Przejdę zatem do innego tematu :lol: . Moja Venrosa ma jakby większe kwiaty :dazed: , i w ogóle taka wystrzelona jest na półtora metra :pinch: . Piękna bardzo i pachnie :lev: .

A i jeszcze na koniec powiem Ci, że floksy zaczną kwitnąć mi lada dzień :woohoo: ... hortensje też :woohoo: ... i z czego ja się tak cieszę :rotfl1: :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 22:34 #384345

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia, moja Venrosa podobnie.

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 22:48 #384368

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
A u mnie znienacka zakwitł jeden z floksów 'wiatraczkowych', aż przystanęłam na ścieżce z wrażenia.
Mam nadzieję, że to jakaś wcześniejsza odmiana, czerwiec jeszcze mamy, panie, czerwiec :whistle: .
Kropelkuję właśnie różankę, jedynie tam mam linię kroplującą,
pozostałe rabaty podlewam zaczepiając końcówkę podlewającą na trzonku obcinacza do trawnika :funnyface:
mam taki patent :P , co jakiś czas obcinacz przestawiam.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 29 Cze 2015 23:19 #384382

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
elsi wrote:
pozostałe rabaty podlewam zaczepiając końcówkę podlewającą na trzonku obcinacza do trawnika :funnyface:
mam taki patent :P , co jakiś czas obcinacz przestawiam.

:devil1: A ja mam taki stary rosochaty konar, na którym zaczepiam końcówkę, też co jakiś czas przestawiam. Rosochatość :P pozwala na jej ustawienie pod różnymi kątami, to mój patent :P . Konar jest już mocno wysłużony więc rozglądam się za nowym :rotfl1:.

Od rana czekam na deszcz, a tu ani kropelki :mad2: . Nie wypompowałam wody ze studni, bo beczki przetoczyłam pod rynnę :jeez: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 30 Cze 2015 10:33 #384453

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
dorciaj wrote:
Głowa do góry :kiss3: ... jak się wkurzę, to sama Ci tą studnię w jedną sobotę wywiercę :happy3: .

Taaa :rotfl1: to ja przyjadę popatrzeć :bad-idea: :wink4: ....Marta jak pamiętasz mam dwie studnie moja-twoja tzn. abisynkę na 9 metrach i studnię głębinową....ale, ale głowa do góry mokre lata i zimy z opadami powtarzają się cyklicznie mniej więcej co 7 lat ...więc głowa do góry ....będzie Pani zadowolona.. :rotfl1: :whistle: :devil1: :wink4: :tongue2:

Marta róże ....ach.....cudo, eeee wszystko cudo :woohoo: :wink4:

OGRÓD MARKITY 30 Cze 2015 14:03 #384512

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
:bye: :bye: :bye:
U mnie nie Jasmina i Princess Diana :silly: ale Pirouette i Princess Diana :hearts:
Równie pięknie.

Wczoraj pokropiło nieco :blink:

OGRÓD MARKITY 30 Cze 2015 21:51 #384635

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
A ja nie podlewam, od tygodnia coś tam kropiło ale po wierzchu, jak sprawdzą się upały do połowy lipca to i podlewanie nic nie da :mad2: , i tak masz same śliczności.... :bravo:

OGRÓD MARKITY 30 Cze 2015 22:02 #384640

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, cudak dzwonkowy to 'Hot Lips' pewnie :)
Nie przekreślaj jeszcze tych roślin, które niby padły... Odrodzą się, spokojnie, nie tak łatwo zasuszyć roślinę w gruncie... :)
U mnie też dramat, dołączam do Twoich narzekań, leję wodę wodociągową, a wodomierz się kręci... :(

OGRÓD MARKITY 30 Cze 2015 22:49 #384667

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja nie leję a wodomierz się kręci, to dopiero zagwozdka......... :whistle:

OGRÓD MARKITY 02 Lip 2015 21:42 #385081

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Promotorka wystawiła mnie do wiatru wyjeżdżając w sprawie własnego projektu aż do jutrzejszego popołudnia :evil: , zatem niechcący mam wolny wieczór :devil1:

Ula oglądałam fotki Chandos Beauty, z kształtu kwiatu i pokroju podobna, z kolorystyki nie :dry:

Bożenko Venrosę "poprawiałam" po wiosennym cięciu, bo pędy czerniały, no i zrobiła się faktycznie nisko cięta ;) . Ale w tej chwili prawie dobija 1,5 metra, kwiaty rzeczywiście głównie na górze, jak to wielkokwiatowa :silly:
Mam ją bodajże trzeci sezon :think:

Iwonko ja też bardzo miło wspominam poniedziałek :hug: , cieszę się, że dzieci również znalazły coś do roboty i podziwiania :happy3: . Rewizyta już blisko, sobota za pasem :woohoo: . Szkoda tylko, że mój plan związany z zakończeniem pracy dyplomowej został zrujnowany przez moją promotorkę :evil:

Dorcia ja wiem o tych wodach podskórnych ;) , choć w moim przypadku i one mogą być głęboko :devil1: . Niemniej zapowiedziałam M., że studnia musi być i basta :happy3:
Jak będę mieć problem z wykonawcami, to się zgłoszę do Ciebie :rotfl1:
Nie wiem o co Wam chodzi z tą Venrosą :blink: , moja też wysoka prawie na półtora metra i kwiaty ma duże, z czego wnioskujecie, że jest inaczej :dry: ? No chyba, że fotek nie potrafię robić :happy4:

DSC_6243.jpg

Dawaj te floksy ;)

Elu u mnie też wiatraczek zakwitł :P , Peppermint Twist

DSC_6275.jpg

Ale oprócz niego kwitnie coraz więcej odmian, szkoda, że bez nazw :evil: , jak tu robić następne zakupy :devil1: ?
Nie rozumiem tego patentu z wężem, jak ja zostawiam węża w jednym miejscu, to mam tam dziurę wyżłobioną przez wodę i nic nie podlane dookoła :angry:

Krzysiu o, następna, co podlewa z węża zaczepionego o drzewo ;) . A można wiedzieć jak ustawiona jest końcówka węża?
Ja czekam na deszcz od miesiąca :devil1: i czego się doczekałam? Upałów stulecia :mad2: . Temperatury 38* to jak żyję nie prognozowali w mojej okolicy :jeez: :hammer:

Paweł według Twojej teorii czekają mnie jeszcze 2 lata suche, a potem już luz :happy3: . Podoba mi się :woohoo:

Jolu u mnie Pirouette też w pobliżu ;) , robi zamieszanie na tyłach :happy3:
Coś pokropiło? Szczęściara ;)

Ewo jak tam? Dalej nie podlewasz ;) ? Odważna :lol:
Moim zdaniem upały się sprawdzą :mad2: , zawsze się sprawdzają :hammer: , szkoda, że opady nigdy :pinch:
Rozwiązałaś zagadkę wodomierza :silly: ?

Marta 'Hot Lips' zgadza się ;)
Ja bym nie przekreślała bylin na przykład, jest szansa, że się odrodzą, ale jedna z wejmutek pada nieodwołalnie :( , nie mam fotki z dzisiaj, ale po dotknięciu sucha, sypie się, kruszy :cry3: . Miała linię kroplującą, a ja nie wszystkie sosny tak rozpieszczam ;) , zbadałam, czy nie ma korytarzy pod nią, niby nie ma :think: , no to jak mam wytłumaczyć jej zejście :dazed:
Dramat to dopiero nas czeka, widziałaś te prognozy :ohmy: :jeez: ?

Znów zaległości :tongue2: , dziś pokażę tylko debiuty, coraz więcej floksów, liliowców, zaczynają lilie :dance:
Róże za to tnę bezlitośnie :jeez: , będzie im łatwiej przetrwać te upały bez kwiatów z mniejszą masą liściową. Oczywiście dotyczy to najstarszych, które kończą kwitnienie, a sporo "młódek" jeszcze się produkuje.
Przy okazji tematu różanego, wyjaśniła się moja nieznajoma ;)

DSC_6217-2.jpg

To Guernsey ;) , bardzo zmienna róża, na stronie Floribundy różne fotki, ja zafiksowałam się na takim z większą ilością różu i jej nie poznałam :silly:

no to najpierw nazwane nowości ;)

Bela Lugosi

DSC_6299.jpg

Crystal Pinot

DSC_6298.jpg

Russian Rhapsody

DSC_6286.jpg

Night Dreams

DSC_6225.jpg

i floksy :P
Tanja

w słońcu
DSC_6289.jpg

w cieniu
DSC_6274.jpg

Siereniewyj Piramidalnyj

DSC_6264.jpg

DSC_6265.jpg

Mike's Favourite

DSC_6268.jpg

Picasso

DSC_6292.jpg

Jeszcze obiecałam koleżance Ewie fotkę psa na tym, co kiedyś było trawnikiem :happy4:

DSC_6293.jpg

A na poważnie to jestem przerażona prognozami :eek3: :ohmy: , 38* to jak żyję nie pamiętam takiej prognozy :crazy:
Bo oczywiście tyle bywało u mnie, ale przy prognozach typu 30-32 stopnie, więc teraz spodziewam się 50* w ogrodzie w dzień :hammer: . Jak to przetrwać :cry3:
W jeden z tych dni z morderczą temperaturą mam się bronić :dazed: :crazy:
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2015 21:47 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633, Bozi, Amarant, edulkot

OGRÓD MARKITY 02 Lip 2015 22:12 #385089

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Obronisz się na pewno, tylko jak tu obronić się przed upałami? :(
Marta, zapraszam na lekcję poglądową, jak posługiwać się ogrodową żmiją ;) A tak na szybko, wykorzystuje się wszystko, kamienie, doniczki, pazurki ogrodowe ( o narzędzie mi chodzi ;) ), rozwidlenia gałęzi, umieszcza się tam końcówkę węża i się sobie idzie robić inne rzeczy, a potem wraca i szuka następnej lokalizacji i tak w kółko ;)
Bardzo ładne portrety floksów, ale ich kwitnienie oznacza tę część sezonu, która nieuchronnie prowadzi do zimy ;)
Jakoś tak kwitnienie floksów dla mnie wyznacza tę cezurę między wiosną i latem... I nie cieszy ;)

OGRÓD MARKITY 02 Lip 2015 22:36 #385098

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, bo u ciebie Venrosa wygląda na pół metra wysoką. Co prawda u mnie ostatnio ktoś ją skrócił pewnej nocy.
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2015 22:37 przez Bozi.

OGRÓD MARKITY 02 Lip 2015 23:14 #385106

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Liliowce i floksy :bravo: :bravo: :bravo:

Moja gałąź jest odcięta od drzewa :devil1: więc jest łatwiej, mam taką końcówkę pistoletową, zahaczam cyngielkiem za rozwidlenie i ustawiam kierunek, potem przenoszę wszystko razem kawałek dalej. To bardzo praktyczna gałąź, ma rozwidlenia z kilku stron, jest jak statyw :devil1: , ale już mocno wysłużona.

:teach: Przypomniałam :jeez: mam trójnóg do ustawiania podlewania wahadłowego, które się zepsuło :jeez: . Do tego trójnogu przypinałam końcówkę węża za pomocą trytki, jak chłopcy nazywają plastikową opaskę zaciskową. Muszę go poszukać.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2015 23:15 przez Krzysia.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.689 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum