Inuś, Nowinko, Olu, Marysiu - i u mnie orliki sieją się na potęgę. Czasami wiosną celowo pozbywam się młodych siewek, bo miała bym ich niezliczone ilości. Nie wpadłam na banalnie prosty sposób Nowinki, aby chociaż część z nich załadować do doniczek. Świetny pomysł ! Można dać komuś, albo posadzić w przemyślanej kompozycji.
Marysiu, ja nie jednej roślinki pozbyłam się podczas pielenia. Ale cóż zrobić. Gdybym z tą czynnością czekała dotąd, aż wszystkie roślinki będą dobrze widoczne, to ogród zarósł by niemożliwie.
Co do kaliny, to pryskam ją środkami systemicznymi i wierzę, że docierają nawet tam, gdzie ja nie sięgnę.
A jeśli chodzi o werbenę, to może trafiło mi się jeszcze inne cudo ... ? Zobaczymy
Inuś, ja też mam problem z jednym chwastem. Myli mi się z przetacznikiem

Już nie pamiętam, co to za jeden, ale w liściach są bardzo podobne.
Nowinko, u mnie powojniki też nie mają 'książkowej' ziemi. Ciężkiej, gliniastej też do końca nie lubią. Rozluźniam ją trochę przy sadzeniu piaskiem lub kompostem. Tak, aby chociaż na start miały dobrze, a potem jakoś rosną. Jedne lepiej, inne słabiej, ale ogólnie nie narzekam.
Monisiu, będziesz z kaliny zadowolona. Tylko pryskaj te obrzydliwe mszyce, gdy tylko się pojawią.
Majeczko, zobaczyłam sobie w google cóż to ta werbena hastata .... Zależy od zdjęcia. Takie bardziej niebieskie jeszcze by uszły, ale różowe przypominają niepożądane chwasty.
Do firmy L i ja jestem uprzedzona od lat, ale zaryzykowałam, bo nie znalazłam żadnej innej firmy sprzedającej werbenę patagońską.
Dobrze, ze w końcu moja się zebrała i wzeszła, bo była bym porządnie wk ....
Zimno się zrobiło okrutnie. Siedzę pod kocem z ciepłą herbatą i nachodzą mnie myśli, żeby rozpalić w kominku

Mam wrażenie, że z tej pogody tylko ślimaki się cieszą. Gdy wyszłam przed południem do ogrodu to oczom nie wierzyłam ile tego na wyłaziło ! Jakiś zmasowany atak przypuściły, czy co !
Zebrałam ile mogłam do słoika z solą i rozsypałam taki niebieski środek. Łaziły nawet po szorstkich, chropowatych powierzchniach, których podobno nie lubią
Pomimo brzydkiej aury, próbują rozkwitać kolejne roślinki
Kalina Onondaga i powojnik Keiser - dzisiejsze świeżutkie zdjęcia
Uroczy pierwiosnek Francesca