TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 20 Sie 2013 21:04 #187356

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Izka popadało chyba dzisiaj na piaski, czy się mylę :think:
Na marglu susza dalej :supr:
Oglądałam dzisiaj u kolegi system nawadniania, opowiedziałam M .... i sie zastanowił :think:
Czy to może byc dobry sygnał :fly:
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2013 21:04 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Oazowy ogród ,,,, na piasku 20 Sie 2013 21:22 #187362

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
:dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:

Padało, padadało :) Tak solidnie, ze dwie godziny po raz pierwszy od niepamiętnych czasów, czyli pierwszej dekady lipca :dance: :dance: :dance: :dance:

Justyno, to prawda, że róż się trochę uzbierało, ale żeby to była wstrząsająca różanka, to nie powiem. Ale zostań, do końca świata - zapraszam :) Kawy? Herbaty? Wody? Tak pytam z dobrego serca. Bo z roztargnienia mogę zapomnieć podać :oops:

Jadziu, oj, wigorna Pani Kanclerz, wigorna :)

Joluś, popadało równiutko i spokojnie - tak jak sobie to wymarzyłam. Ach, gdyby tak mogło całą noc :lev: Czego i Tobie życzę :drink1:
Do sytemu nawadniania trzeba mieć dobre źródło wody - zasobne, odpowiednie ciśnienie w sieci, czystą wodę, żeby nie zamulała sieci... Ja się nie zdecyduję. Chyba... jeszcze... Na razie odgrażam się, że w ogródku zostaną prócz róż tylko trawy i rozchodniki...
Bosz... co to ja gadam. Przecież się zapłaczę z rozpaczy w takim ogródku...

Oazowy ogród ,,,, na piasku 21 Sie 2013 09:24 #187488

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
od godziny pada i u mnie wreszcie, :dance: :dance: :dance: i co chwilę patrzę za okno czy aby dalej :rotfl1: po 5 tygodniach..........coś Ty wymysliła z tym ogródkiem,czym byś sie martwiła,co owijała,w ogóle widziałaś taki ogródek na forum ubogi w gatunki? :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ,zauważyłam u siebie dziwna rzecz,jak kupuję po 2 sadzonki tego samego to jedna rosnie,druga nie a jak kupie po 3 to ok.Czekam dziś na robinię :bravo: ,jeszcze pada,równiutko,ładnie,przjemnie,to remanenty deszczowe,co tam zostało z całego kraju to wyleje tu,oby dużo zostało,a miałam już nie truc o pogodzie :tongue2:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 25 Sie 2013 21:25 #188556

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Izuś, dzięki za uświadomienie. Ja mam Green Ice. Miałam już żadnych róż nie kupować, ale postanowiłam wywalić wszystkie chorowite. Będą zakupy :dance:
A Twoje zakątki :hearts:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 25 Sie 2013 21:44 #188572

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Moja radość z powodu deszczu też była wielka, ale już śladów i po deszczu i po tej radości nie ma...
Piękna... Lobelia! Czy ona przeżyła pamiętną złą zimę czy to już pozimowy nabytek? U mnie wszystkie wtedy zginęły...
Zachwycające to zdjęcie z szałwią i rozchodnikami, choć ani szałwii, ani rozchodników nie lubię, to kompozycja jest piękna! Nawet czosnek i tytoń współgrają, no pięknie!
Nie zamierzam jeść pachnotki! :P

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Sie 2013 20:41 #189298

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalej sucho, wkoło pustynia - aż trudno uwierzyć, że komary dalej mają się dobrze.

Ewo, widziałam robinię :) Wygląda na kruche maleństwo, ale czuć, że to bestyjka :) Czytam o Twoich ogrodowych p :) poczynaniach i podziwiam, bo u mnie faza spadku zapału do poczynań ogrodowych. Wszechobecna suchość podcina mi skrzydełka :fly:

Goś, chyba faktycznie nie ma sensu trzymać w ogrodzie odmian róż, które są ogniskiem chorób wszelakich. Ja jednak ciągle jeszcze hołubię kilka zaraz. Ale kilka dostało już eksmisję. Miło Cię widzieć :hearts:

Martulu, no... było, minęło... Ale wróci. Zawsze wraca :)
Ta lobelia ma za sobą jedną zimę. Ale dwie inne przetrwały tą morderczą. Teraz cierpią od suszy... Wpadły Ci w oczy rozedrgane drobiazgi :) Podobno rozchodniki przyparły na Ciebie zmasowany atak :rotfl1:
Pachnotką proponowałam się delektować... Wyodrębnić składowe smaku dla ustalenia odmiany... Spróbujemy... przy obiedzie :rotfl1:

Lato się dopełniło. Po brzegi... Kipi, przesącza się się przez palce. Jak czas.
Czas nadchodzącej jesieni.

2808zawilecjesiennyPamina.jpg

2808aster.jpg

2808clematisCassandra.jpg

2808cynia.jpg

2808miskantirozplenica.jpg

2808penialata.jpg

2808urawki.jpg

2808cyniaportretpodwjny.jpg

28VIIIElfe.jpg

28VIIIGoldenCelebration.jpg

28VIIIGreenIce.jpg

28VIIIPerledOr.jpg
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2013 20:51 przez aleb-azi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Sie 2013 20:57 #189303

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Tak lato dopełnia sie,zresztą to słońce także jesienne,rosliny jesienne............słowem jesienne klimaty ale jakie urocze,te trawy z marcinami,astrami,różami też,nawiasem mówiąc mają mnóstwo pąków :whistle: Nie podziwiaj mnie tylko wygoń spadek formy :ouch: ,wiem,że sucho,dzis ściągałam troche darni to wysuszone na wiór,masakra.Nie mniej wczoraj wysadziłam sporo donic,część zostaje do wiosny,reszta jutro.Dzis czułam się pokrzywdzona bo zamiast delektować sie pogodą i ogrodowymi pracami musiałam przecier tworzyc do słoików.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Sie 2013 21:57 #189328

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja dziś cały dzień na szkółkingu! :) I zaczęłam się jakoś godzić ;) z roślinami, na które się obraziłam... Kupiłam jeżówki i lobelię właśnie!
Taką purpurową, żeby trójkącik purpurowy ;) nieco rozszerzyć... Liczy się, prawda? :lol:
No, Izulu, faktycznie trzeba wstąpić te wszystkie cuda zobaczyć! :)
Wobec takiej groźby ;) już sama nie wiem, czy nie zapomnieć tej pachnotki! :rotfl1:
Trawowe zdjęcia mi się najbardziej podobają!

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Sie 2013 22:39 #189335

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne, choć bardzo smutne są te zdjęcia zwiastujące jesień

Oazowy ogród ,,,, na piasku 28 Sie 2013 23:20 #189353

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Pięknie Iza :lol: Bardzo przypadła mi do gustu ta róża biało cytrynowa? Limonkowo biała ? No nie umiem określić koloru :happy4:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Oazowy ogród ,,,, na piasku 31 Sie 2013 21:37 #189863

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ciesz sieIzo ,że chociaż trochę popadało ,bo u mnie dalej ani kropelka nie spadła ,ale podobno od wtorku ma się pogorszyć totalnie .Niestety astry ,zawilce niechybnie zwiastują nadchodzącą jesień .Szumiące trawy wyglądają ślicznie
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Wrz 2013 09:01 #189905

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Przepiękne zdjęcia :bravo: Szczególnie te trawiaste :hearts:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Wrz 2013 19:38 #190012

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze raz serdeczne podziękowania dla organizatorów wycieczki i Samego Dostojnego Kierownictwa! :)
Piękna wycieczka, tylko z zakupem pamiątek ;) były pewne problemy! To i bardzo dobrze! Popadało lepiej?

Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Wrz 2013 20:01 #190017

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
I ja dziękuję :kiss3: :kiss3:
Podlało piaski?solidnie?
U nas niestety tak sobie. A po drodze ulewy :jeez:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Wrz 2013 20:10 #190026

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
I ja dziękuję za wspaniały pomysł ze Śląskim szkółkingiem :hug: :kiss3: , za wspólne spacery i pogawędki, sposobność kolejnej wizyty w 'Ogrodzie na piasku' :thanks:
Wyrazy najwyższego uznania przesyłam szkółkingowemu kierowcy wesołego autobusu :hug: sprawnemu wielce w dotarciu do celu :wink4: i wytrwałemu w towarzyszeniu ogrodowym, szalonym kobietom :silly:

EDIT.
Mam pewność, że ogród podlany :happy-old: kałuże spore mijałam w drodze powrotnej, w okolicy zjazdu do posesji :happy4:
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2013 22:14 przez pamelka.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 01 Wrz 2013 22:02 #190100

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo, niezmiernie twórcza z Ciebie istota. Przecier pomidorowy, śliwki w słojach, ogród w przebudowie... I wszystko z myślą do dniach, które nadejdą :) A ja nie sieję, nie orzę... No i co to będzie?

Martulu, miszczu szkókingów :hug2: O lobeliach zeznałam, że zimowały. Niebieska nieco się teraz zeschła... Trawy okazane, a za pachnotkę muszę zaraz pięknie podziękować :) Bo już rośnie, podobnie jak dzielżany :hug:

Iwono, no... jesień... Inaczej być nie chce.

Marzenko, ten zasmarkaniec o którego pytasz to Elfe.

Jadziu i znowu pokropiło zamiast polać. Ale już nie ma upałów, to i odczucie suszy mniej dotkliwe. Nadąży się z podlewaniem ;)

Margolko, dzięki :) Starałam się.

Martulu, przekazałam Jego Dostojności :)
Kierownicza rola Kierownictwa ukierunkowuje niektórych :rotfl1:
Coś tam popadało.

Dorotko :kiss3: Ciut podlało, ale nie starało się zbytnio. A parę kilometrów dalej oberwanie chmury...

Joluś, to co, czekamy na kwitnienie azalii i różaneczników? Zawsze miło mi spędzać czas w tak zacnym towarzystwie :hearts: . A M aż pokraśniał. Na okoliczność pochwał - jak mniemam.
Okolice zjazdu tak mimo pozostawić? Kałuża była powiadasz? To chyba gdzieś studzienki przepusty pozatykało. Bo o 14 suchą stopą wędrowałam z psami.

I Anulko, Tobie też dzięki piękne. I Tobie Nelu, jeśli tu zaglądasz :) No, może zakończę... bo zaraz urządzę rozdanie Oskarów :rotfl1:

No, to na radosne przywitanie jesieni
rozchodnikiczosnek.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF, Margolka

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Wrz 2013 13:50 #190229

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Kierujący kierownik jest szybszy niż błyskawica i sprytniejszy niż GPS, więc pochwały jak najbardziej zasłużone. Piękna to była wycieczka.

Ale odżyło po deszczu, niedługo jeszcze ma być ciepełko, więc się nie otulaj nadmiernie.
Zapraszam
Mania Zieleni

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Wrz 2013 15:51 #190244

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Izo, lato kipi, ale już widać w ogrodzie zbliżającą się malutkimi krokami jesień...
Ta fotka z dzielżanami i trawami - piękna, ale już taka jesienna, z nutką melancholii...
Cieszę się, że lobelie Ci przezimowały, bo mnie właśnie one zauroczyły i kupiłam: niebieskie, łososiowe i fioletowe. Wszystkie śliczne!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.439 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum