TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 12:07 #285567

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Agnieszka,
ta druga to niestety nie jest Patricia's Pride - jest typu Tango ale nie znalazłem co to jest :(
ten OT to może będzie ROBINA?

tak naprawdę to poza charakterystycznymi liliami to pozostaje liczyć na to, że zostaną prawidłowo podpisane przed sprzedawcę/ktoś w necie wrzuci dobre zdjęcia prawidłowo oznaczonych lilii

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 13:35 #285586

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Adrianie no trudno..... od kilku lat byłam pewna, że to Patricia a to taka niefajna niespodzianka. Cieszę się, że u Ciebie zobaczyłam Patricię, więc już jestem wyprowadzona z błędu.
Co do różowej to nie mam pojęcia cóż to jest, wiem tylko tyle że jest niesamowicie piękna :hearts: mam drugą baaardzo podobną, ma tylko troszkę odcień inny, też bez nazwy. Za chwilę ją pokażę...

Dalszy ciąg katowania liliami.... ale wciąż zakwitają kolejne i aż serce się do nich rwie ;:167

Sorbonne

Baywath

Casablanca

NN

Debbie

Muscadet

NN

Amarossi

Conca D,or

Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 14:27 #285592

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Oj Aguś ja się na nazwach lilii w ogóle nie znam i nie umiem pomóc :( Ile Ty masz tych lilii ? Co jedna to ładniejsza i takie dorodne - zdradzisz jak je pielęgnujesz, że takie wspaniałe ? Już wiem do kogo będę zaglądać jak przyjdzie pora zakupów liliowych :whistle:

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 15:00 #285602

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Ja to chyba co roku powtarzam... a co mi tam, powtórzę po raz kolejny - jakież Ty masz piękne lilie!!!! Moje już przekwitły więc pozostaje mi tylko oglądać, notować i sadzić, by już tak nie zazdrościć ;)

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 18:05 #285650

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Chyba rozpoznałam u Ciebie jedną swoją pomyłkę, zakwitła mi Debbie :evil: , oczywiście wcale jej nie zamawiałam i w różowych floksach wygląda nie powiem jak :sick:
Być może mam też Sorbonne :think: , nie mogłam dotąd zidentyfikować jednej mojej różowej w kropki ;)

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 18:15 #285653

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
rajciu Aguś....ale masz piękne te lilie! :hearts:

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 20:28 #285697

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Nie boisz się łączyć gorących barw.....aż tętnią życiem i zapachem.....ależ obfitość.... :bravo:

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 21:08 #285737

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Aga ,jak pięknie. :woohoo: Pokazałaś liliowy raj. OT okazałe. Na mojej liście chciejstw liliowych od dłuższego czasu jest Flashpoint a po obejrzeniu Twoich rabat doszła Garden Affaire. :) Och ,ta nasza lista chciejstw nie ma końca. :happy:

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 21:16 #285741

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Witaj Agnieszko! Zapach twoich lilii przyciągnął mnie ewidentnie :D Są przecudne!!! Postanowiłam jeszcze dokupić na jesieni koniecznie :)
Ciesze się, że odnalazłam twój piękny zakątek!

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 21:41 #285748

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Aga, jakie potwory porosły! :eek3: Ale za to jak pokwitły! :)
Muscadet najpiękniejsza, moim zdaniem, osoby, która się nie zna...
Uwielbiam oglądać kwiaty "bezpieczne" ;) tzn. takie, które nie wzbudzają we mnie gorączkowego poszukiwania i pragnienia posiadania :)

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 22:02 #285753

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
artam wrote:
Uwielbiam oglądać kwiaty "bezpieczne" ;) tzn. takie, które nie wzbudzają we mnie gorączkowego poszukiwania i pragnienia posiadania :)

o to, to - tez mnie taka refleksja naszla :happy3: nie ma to jak otworzyc strone i w spokoju ducha poogladac ladne kwiatuchy.

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 22:27 #285764

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Nie wiem co Ty robisz tym liliom, że tak Cię kochają :woohoo: Faktycznie drzewa liliowe Ci porosły!!
Moje tylko w 1 roku były tak dorodne. Potem karłowacieją, kwiatów coraz mniej. Wygląda na to, że nie lubią mojej glinianej gleby.
Najmniej się do mnie uśmiechają te w żółtych odcieniach. Reszta cudna. Nawet te białe są niesamowite, choć za bielą kwiatów nie przepadam. Chyba jednak musze ją polubić, bo poszłam w hortensje :wink4: Trochę ich naprodukowałam i jeśli przetrwają obecną susze i zimowe mrozy, to będę się nimi cieszyć.
Będę czekała na Twoje ślicznoty.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek AGNESS 23 Lip 2014 23:41 #285808

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aguś, rabaty z liliami jak w dorodnej biżuterii- pięknie! Ja dziś do Mamy mojej przeżywałam te kilka moich liliowych kwiatków i opowiadałam, jak to jesienią ruszę na zakupy, na co Mama, nie zajmująca się ogródkiem i zbytnio nie zainteresowana nazwami roślin stwierdziła, że muszę kupić Casablankę. Nawet nie znałąm takiej lilii.. zaglądam do Ciebie i voila- podziwiam, jest piękna!

Ogródek AGNESS 24 Lip 2014 08:51 #285850

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Agnieszko,
FANTASTYCZNE zdjęcie pięknych kwiatów :thanks:

chyba mam imię dla Twojej "nie-Patrycji": obejrzyj zdjęcia odmiany CECIL
:)

Ogródek AGNESS 01 Sie 2014 21:34 #288444

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Patrząc na Twoje lilie nie mogę się doczekać wiosennych zakupów.
U Ciebie jak widzę ogród tonie w kwiatach
U mnie cisza. Nastało uspokojenie po czerwcowym szaleństwie
Czekam teraz na kolejne róże

Ogródek AGNESS 02 Sie 2014 07:44 #288512

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Agniesiu piękne lelujki wyhodowałaś .U mnie też ich nie brak .I pomyśleć ,że kiedyś w ogrodach rosły tylko smolinosy i nikt nawet nie śnił ,że może mieć w ogrodzie takie cudeńka .Ja w tym roku liliowych zakupów nie planuję ,muszę zaprowadzić trochę porządku z tymi ,co mam ,bo już szaleją w każdym zakątku . :kiss3:

Ogródek AGNESS 02 Sie 2014 18:41 #288602

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani ależ ja mam lenia przez ten upał.... nawet pisać nie mam ochoty, chodzę po forum, zaglądam do wszystkich zaprzyjaźnionych ogródków, czytam co słychać, oglądam zdjęcia, a już na pisanie nie mam ochoty.... a jeszcze na dodatek szynę wymienili mi na dłoni na gips, bo słabo się zrasta i jest mi bardzo niewygodnie, pisząc cały czas walę gipsem w monitor :blink:
Ogródek zarasta mi w niesamowitym tempie, na skalniaku pełno ziela, na nowych fragmentach rabat, tam gdzie były wykopki roślinne i teraz nie ma ściółki, też zielsko aż szumi..... nie mogę na to patrzeć :mad2: A jeszcze około miesiąca ( oby nie dłużej ) będę uziemiona z pracami....
Chodzę tylko i wycinam przekwitnięte kwiaty, codziennie po troszkę, żeby ręki zbyt mocno nie forsować. Lilie przekwitają na potęgę, praktycznie kwitnie już tylko jedna kępa Deborah, a pozostałe to już pojedyncze egzemplarze, reszta przycięta.... liliowce to samo..... codziennie wycinam kolejne kępy, hosty też straszą badylami..... strasznie to szybko idzie.... zaczynają kwitnąć kwiaty jesieni, chryzantemy, wrzosy pokazują pąki..... Ja jednak mam nadzieję, ze jesień będziemy mieli długą i piękną :hearts:

Moniś nie wiem dokładnie ile mam lilii..... odmian może tak z 60-70, a pojedynczych roślin ze 250... ale niestety po większości już tylko zostało wspomnienie, kwitnie jedna kępa i jakieś pojedyncze egzemplarze rozrzucone po rabatach..... nawet nie chce mi się już robić im fotek przez te upały..... a i przekwitają błyskawicznie :unsure:

Jaguś bardzo dziękuję :kiss3:
U mnie też już końcówka kwitnienia, już bardzo niewiele lilii kwitnie, poszlo to błyskawicznie w tym sezonie. Teraz zaczyna się królowanie hortensji i floksów w ogrodzie :P

Martusiu identyfikacja lilii to prawdziwe wyzwanie.... poza tymi najbardziej charakterystycznymi trudno je nazwać..... mnóstwo jest niesamowicie podobnych do siebie, różnią się tylko maleńkimi niuansikami, tak, że nie jest to łatwa sprawa .... ja też mam kilka NN i mam problem z rozpoznaniem....

Martuś dzięki :kiss3: To moje ukochane kwiaty i bardzo żałuję, że już kończą kwitnienie...

Ewa faktycznie, łączenie różnych barw w ogrodzie nie stwarza dla mnie najmniejszego problemu, kocham barwny, tętniący kolorami ogród i uważam, że wszystkie kolory kwiatów do siebie pasują..... tak jak w naturze :P

Ina
obie odmiany, które wymieniłaś należą do moich ulubionych . Są przepiękne, ładnie się rozrastają i tak pięknie pachną :hearts: bardzo polecam :P

Kasiu bardzo się cieszę, że jesteś i dziękuję za miłe słowa :kiss3:
Fajnie, że chcesz dosadzić lilii, to takie piękne kwiaty.... ja bardzo żałuję, ze nie mam już miejsca, bo ta ogromna ilość odmian baaaardzo kusi ;)

Martuś faktycznie lilie w tym sezonie i ogromne porosły i mają masę kwiatów..... są takie piękne....a jak pachną..... to znaczy pachniały, bo już prawie wszystkie przekwitły.... zostało troszkę niedobitków. Teraz przyszedł czas hortensji i floksów. Lubię tę zmienność.... niby ten sam ogród, a co jakiś czas całkiem inny :happy:
U mnie już wszystkie kwiaty są ,,bezpieczne,, bo po prostu nie mam miejsca :rotfl1: .... no jedynie jeżówki strasznie mnie kuszą i muszę kupić kilka odmian..... gdzieś je wcisnę B)

Jula
u mnie wciąż serduszko szybciej pika na widok wielu kwiatów, mimo, że już mam całkowity szlaban na jakiekolwiek sadzenie, bo teraz przyszedł czas wykopków :happy: W tym roku wyjechało kilkanaście wyładowanych po brzegi taczek różnych roślin. Pojechały do zaprzyjaźnionych ogródków, a w moim prawie nie widać, że coś ubyło :happy:

cd za chwilę :hearts:

Ogródek AGNESS 02 Sie 2014 19:45 #288607

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Agusiu najprawdopodobniej tak właśnie jest, lilie nie lubią ciężkiej, gliniastej gleby, lubią przepuszczalną. Na moich piaskach czują się znakomicie i naprawdę nic z nimi nie robię, nie stosuję nawozów, jedynie mulczuję skoszoną trawą i korą. Przy ciężkiej ziemi warto liliom zrobić drenaż, a nawet podwyższoną rabatę, wtedy nie ma zastoin wody, czego cebule bardzo nie lubią.... zwyczajnie mogą wygniwać...
Piszesz, że nie przepadasz za białymi kwiatami, a masz sporo hortensji.... nic się nie martw, one dosyć szybko różowieją ;)

Monisiu Casablanka to faktycznie niesamowicie piękna lilia, idealnie biała z fajnymi wypustkami na płatkach..... jest szlachetna, niesamowicie elegancka i piękna..... u mnie kilka z nich było wyższych ode mnie, one są nieco późniejsze i jako jedne z nielicznych jeszcze kwitną :P

Adrianie bardzo dziękuję za miłe słowa i za pomoc w rozpoznawaniu odmian lilii..... bardzo możliwe, ze to faktycznie Cecil.... znalazłam kilka bardzo zbliżonych, jednak każda nie do końca mi pasuje :jeez:

Małgoś faktycznie wciąż jest bardzo kolorowo..... właśnie obcinam liliowce i lilie, już niewiele kęp kwitnie, ale na główny plan wychodzą hortensje i floksy, no i chryzantemy też już zaczynają..... dziś już nawet widziałam, że na wrzosach pąki coraz wyraźniejsze....Tak, ze kolorowo jest cały czas....
Róż u mnie niewiele.... nie rezygnuję z nich całkowicie, mam około 30 krzaczków, ale więcej nie chcę.... Odstręczają mnie te wszystkie choroby, robactwo, które wciąż je atakują.... ja staram się nie używać chemii w ogrodzie, a przy różach jest to bardzo trudne.....Kocham te kwiaty, ale niewielka ilość całkowicie zaspakaja moje różane pragnienie..... Z wielką przyjemnością natomiast podziwiam je w innych ogrodach :P

Ewuniu i ja już więcej lilii nie sadzę.....po prost nie mam gdzie..... mam sporo baaaardzo rozrośniętych kęp do przesadzenia i nie mam gdzie ich przenieść.... ciągle główkuję, gdzie je umieścić i mam dylemat.... coś na pewno wymyśle, ale pociągnie to za sobą sporo przesadzanie innych roślin.... Takie uroki niewielkiego ogrodu....

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.691 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum