TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 30 Gru 2012 10:39 #105641

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Madziu, odpowiem za Martę, to zawiązki kwiatostanów :)
U mnie tez sporo :dance:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2012 10:39 przez dodad.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 30 Gru 2012 10:47 #105642

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
dodad wrote:
Madziu, odpowiem za Martę, to zawiązki kwiatostanów :)
U mnie tez sporo :dance:

Hurrra!!
Moja ma ich bardzo dużo :) Czyli pod względem zawiązywania się pąków kwiatowych
ona ma podobnie jak np. różaneczniki? :P A w takim razie czy przycina się ją po kwitnieniu
czy w ogóle?
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2012 10:48 przez magdala.

Odp: Martowy prawie ogród 30 Gru 2012 10:50 #105644

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Nad tym sie jeszcze nie zastanawialam. Moja szczepiona na wysokim pniu na razie rosnie zgrabnie więc sie na nia z sekatorem nie zamierzam. Poczytam dzis o niej. Ale tak na zdrowy rozum należałoby ciac latem, po kwitnieniu.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Martowy prawie ogród 30 Gru 2012 11:12 #105652

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Dorotko :P

Mam tyle nowych roślin w ogrodzie- z niecierpliwością czekam na wiosnę !

Marta- z wejmutek najbardziej mam upatrzone : Louie i Golden Candles :P
Czyli stało się - spodobały mi się żółtawe sosny...

Odp: Martowy prawie ogród 30 Gru 2012 20:57 #105872

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Martuś, dzielna kobieto.
Tak spokojnie pisać o wymarzaniu roslin.
Ale w pełni popieram. :whistle:
Ja szczególnie jestem przychylnie nastawiona do tego tematu.
Oczywiście proszę mnie źle nie zrozumieć. Nie chcę niczyjej krzywdy, ale wolne miejsce się przyda. Ja tak uwielbiam kupować nowe roślinki :oops:

Odp: Martowy prawie ogród 31 Gru 2012 19:58 #106232

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Małgosiu, tylko podziwiać tych zapaleńców, którzy wysiewają te setki nasion i czekają, co z nich wyrośnie! Ja też bym to lubiła, gdyby nie konieczność siania, pikowania, odchwaszczania... ;) :rotfl1:
Ewa, już miałam napisać, że ja kiedyś też siałam pierwiosnki, ale w samą porę przypomniałam sobie, że przecież omszone w tym roku posiałam i nawet mi wzeszły! I nawet je umieściłam w ziemi ;) , w związku z czym spodziewam się kwitnienia na wiosnę! :woohoo: Otóż to , mnóstwo powodów do niecierpliwości!
Dorotka, na pewno zima! :rotfl1: Moje pierwiosnki też miałyby sucho, ale ja podlewam, gdyby nie to, w moim piaseczku nie miałyby większych szans...
Markitko, bardzo udana pomyłka! Przynajmniej ja tak to widzę ;) , Ty pewnie wolałabyś różową...
Jolu, no dziś dopiero dotarłam, vitę po drodze porwałam, ale ruchu za wiele nie zaznałyśmy, chyba że ruchu powietrza ;)
Bożenko, to się nazywa kumulacja! :rotfl1: Urodziłam się raczej z gołą głową, można więc powiedzieć, że niechęć do nakryć głowy mam od urodzenia! ;) Dziękuję za życzenia i czekam na pokaz pierwiosnkowy u Ciebie!
Gosiu! :rotfl1: Dziękuję za miłe słowa! :lol: Bardzo się cieszę, że wpadłaś i nieustająco zapraszam! Twierdzenie, że tu się jakieś wodzenie na pokuszenie ;) odbywa, jest przesadą... Ot, pokazuję tylko, co mi nie wymarzło! :rotfl1: Jestem pewna, że wspierając się na zdrowym rozsądku, ze wszystkim dasz radę! Czasem tylko trzeba się na nim tak mocno oprzeć, żeby się złamał! :rotfl1: I trzeba to szybciutko wykorzystać, zanim się podniesie! :lol:
Gosiu, zerknęłam na domek, to Ty masz całkiem blisko do naszego różanego zagłębia, rzut beretem, zapraszamy, obwieziemy, kompost pokażemy! ;) :rotfl1: Nasionek sasanek nie pożałujemy! :) Dziękuję za życzenia!
Izuś, wiem i Ty też wiesz! :hug: Niespodzianka? Powiedz! :lol: Z tą nadzieją i wymarzaniem to nie tak... Ja mam nadzieję zawsze, że mi nie wymarznie! Ale jak już wymarznie, to puste miejsca trzeba zagospodarować... Trawnik mi jeszcze nie wymarzł! :lol:
Gosiulu, może Cię zdziwię, ale posiadam umiejętność dosiewania trawnika! Nie trzeba będzie zatem zrywać obrzeży, no chyba że wymarzną, znaczy mróz je rozsadzi czy coś! :rotfl1: Mam jednak nadzieję, że jestem lepsza niż nasi drogowcy... I znów ta nadzieja! U Ciebie wszystko tak musi być na Twoich warunkach? I słusznie! Jak się nie podoba... ;)
Iza, myśli można kierować w dowolne fragmenty trawnika, on niezagrożony! :)
Magdo i Dorotko, ja dopiero dziś mogę powiedzieć, że u mnie też, bo się przyjrzałam dziś, też takie ma... Dzięki Dorocie już wiesz, zresztą... Wiele roślin tak robi, magnolie u mnie zapowiadają się cudnie, tylko ile tych pączków przetrwa... Bzy też już mają takie grubsze pączki... Co do cięcia, to nie wiem, powiem szczerze, jeśli w ogóle to jak najszybciej po kwitnieniu, żeby jeszcze zdążyła z bocznych pędów wypuścić gałązki i zawiązać na nich pączki kwiatowe... To tylko tak na zdrowy rozum... Nie wiem... A po co ciąć? Cienia Ci, Magda trzeba przecież! ;)
Madziu, żółte sosny jednak podbiły serce Twe nieczułe? ;) Z Louie chyba nie będzie problemu, ale z Golden Candles już może być gorzej...
Małgoś, trzeba być pokornym wobec nieujarzmionych sił przyrody! A poza tym, po roku niemal od rekordowych wymarznięć już emocje nieco opadły... ;)
Proszę mnie też dobrze zrozumieć :rotfl1: , ja też nie chcę niczyjej krzywdy, ale u mnie miejsca jest jeszcze sporo i bez wymarzania... Ale są tacy, co zaczynają już narzekać na brak! :rotfl1: :hug:

I kończy nam się kolejny rok... Nie będzie podsumowań, bilansu zysków i strat, chodzi wszak o to w ekonomii i ogrodzie, by saldo było na plus! ;) I u mnie na plus, nowych roślin jest więcej niż tych, które zimy nie przetrwały! :) Nie ma roślin niezastąpionych! :rotfl1: I niech róże sobie to wezmą do serca! ;) No to róże, bo wyczytałam, że stary rok trzeba zakończyć różami!

Coral Palace:

Belvedere:

Goldelse:

I tyle, bo mnie coś trafi, pozmieniali mi coś bez mojej zgody w tym hostingu i żeby jedno zdjęcie wstawić, muszę się naklikać jak kto...
Relax, relax... Uspokajamy się, wyciszamy złe emocje i składamy życzenia!

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Niech nam się wiośni, kwitnie, rośnie, płoży się bądź strzela w górę, zadarnia, rozsiewa się bądź nie... Każdemu takiego ogrodu, jaki mu się marzy!
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, Zielona Ania, pamelka, sd-a, gorzata, katja, iwa27, Gosia, aleb-azi, r-xxta, piku, waldek727

Odp: Martowy prawie ogród 31 Gru 2012 20:20 #106243

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Martuś, piekne życzenia.
Ja również zyczę Ci wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Nie wiem, czy życzyć Ci zapełnienia Twojej przestrzeni, bo chyba lepiej robić to powoli. ;)
Przynajmniej ja tak wolę :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 01 Sty 2013 01:20 #106397

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Witam w Nowym już roku :kiss3:
Życzę, aby wszystko w Twoim ogrodzie zakwitło jak najszybciej i żeby mróz tych kwiatów nie wciął :hearts:

Odp: Martowy prawie ogród 01 Sty 2013 09:38 #106421

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
I ja przyłączam się do życzeń koleżanek. :flower1:
Martusiu kierunek na Lublin obiorę bliżej późnej wiosny, żeby już było można co w ogrodzie pooglądać. :wink4: Daleko fakt nie mam, a wieści z Lublina i okolic mam na bieżąco kilka razy w miesiącu, czyli tyle razy ile razy mąż tam w trasę pojedzie. :happy: Niestety na różach się nie zna to szkółek różanych nie odwiedza, a korepetycji nie mam kiedy udzielić. :rotfl1: Zresztą może to i lepiej, bo mąż zakupy ogrodowe robi w ilościach hurtowych a ja potem główkuję jak te nadwyżki odmianowe upchnąć po znajomych. :happy4:
Ze zdrowym rozsądkiem problemu nie ma tym bardziej, że mocno wsparty przez zawartość portfela. :rotfl1: :rotfl1:
Różami rok zakończony to i o rozpoczęcie różami poproszę, no choćby jedną różyczką. :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Martowy prawie ogród 01 Sty 2013 13:03 #106447

• Roma
  • Roma's Avatar
Melduję się Noworocznie :bye:

Odp: Martowy prawie ogród 01 Sty 2013 17:55 #106517

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszystkiego dobrego w nowym roku ,Martuś :P

A jakiż to problem mogę mieć z sosną Golden Candles ? Że jej nie dostanę w szkółkach ?
Ostatnio zmieniany: 01 Sty 2013 17:56 przez magdala.

Odp: Martowy prawie ogród 03 Sty 2013 01:52 #107054

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś przepiękne różane widoczki, oby te cudeńka wszystkie przetrwały zimę we wspaniałej kondycji..... Goldelse zjawiskowa :P

Odp: Martowy prawie ogród 03 Sty 2013 21:47 #107363

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Małgoś, dzięki, ja sama nie wiem, jak wolę... Zaczynam jednak snuć plany rozwijania się ogrodniczo również za domkiem, pamiętasz? To mnie pewnie już całkiem przerośnie... Znaczy chwasty mi już wszystko przerosną... ;)
Alinko, dziękuję pięknie, ale jak wszystko zakwitnie szybko, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że mróz to wytnie! ;)
Gosiu, to jak Ty masz jeszcze możliwość podróży z mężem przy jakiejś okazji, to świetnie się składa! Mąż się na różach znać nie musi, wielką jego zaletą jest, że lubi zakupy hurtowe! :rotfl1: No to czas wiosną w różanych szkółkach poszaleć! :lol: Ach, ta zawartość portfela... Rodzi czasem zdrowy rozsądek, wręcz wymusza! :evil:
Romciu, witaj noworocznie! :bye:
Magda, tak właśnie podejrzewam, mogą być trudności! :unsure:
Aguś, ja na te przepiękne różane widoki to wciąż czekam... Róż musi być dużo, dużo musi kwitnąć, u mnie krzaczki wciąż małe... A Goldelse mniejsza niż była w tamtym roku... Ale cieszę się, że w ogóle przetrwała!

Wciąż gdzieś czytam o pierwszych zamówieniach, kolejnych zamówieniach... Mnie też nosi, ale nie ma co zamawiać... Jak do tej pory zamówiłam cztery zawilce! Wstyd mi! Staram się, ale nic mnie nie rusza... Chyba jarzmianek i trytom nazamawiam u Pana Marka, bo poza tym nic... No i jeszcze może floksy w pewnym sklepie, choć nie bardzo mam zaufanie do sklepu, w którym Verbascum to naparstnice... :unsure:

No to z Nowym Rokiem jeszcze róże...Głównie portretowe i różowe...

Uetersen Rosenkonigin:

Leonardo da Vinci:

Jubilee Celebration:

Antike:

Coco:

Pirouette:

Summer Song:

Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2013 21:48 przez artam.

Odp: Martowy prawie ogród 03 Sty 2013 21:57 #107368

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Noooo... zdjęcie Jubilee bardzo mi się podoba! :rotfl1: Twórcze podejście do tematu! :rotfl1:
Będę musiała wypróbować patent... jeśli tylko delikwentka przeżyje ;)

A ja niczego jeszcze nie zamówiłam! Ha! :P
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Martowy prawie ogród 03 Sty 2013 22:08 #107375

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
artam wrote:
... ale nie ma co zamawiać...
No właśnie :think: co zamawiać, jak nie ma co :crazy:
Nic się nie martw oszczędzisz na kulki :funnyface:
Niedlugo cebulowe sklepy otworzą podwoje, coś tam się wynajdzie ;)
A mnie kuszą kolejne jeżówki, tylko dlaczego nowe odmiany są takie drogie :jeez:

Bardzo piękna prezentacja :bravo: róże do łask powróciły :dance: to może coś we 'Floribundzie' :whistle:
W marcu byśmy podskoczyły po odbiór :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2013 22:08 przez pamelka.

Odp: Martowy prawie ogród 03 Sty 2013 23:30 #107434

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Czaję się na piwonie u pana Marka, mają się pokazać. Dopiero potem będę się zastanawiać, czy na coś jeszcze mi wystarczy :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 04 Sty 2013 08:41 #107482

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, widzę, że w nowym roku lansujesz róże... a gdzie kulki? :bad-idea: Czy ja o czymś nie wiem :dazed: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Martowy prawie ogród 04 Sty 2013 08:55 #107490

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
.................. ooooooooooo matuchno a moje zamówienia juz poważnie rozbudowane ; hostki ok 20 , żurawki tak samo , jeżówki 8 ( ale chyba jeszcze dwie domówię bo nie dają mi spokoju ), dalie 25 :P :P , i liliowce , brunery , dąbrówki.......... i w świecie cebul kusza mnie bodziszki ale chyba im sie oprę bo żadna odmiana z tego sklepu mi sie nie zgadzała :hammer: :hammer:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.622 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum