TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 27 Gru 2012 10:36 #104655

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Martusiu cudne sasanki wróciłam do tyłu , szkoda ,że wcześniej nie zauważyłam, one są z nasionek , czy ze sklepu jakiegoś, ja mam troszeczkę z nasionek i troszeczkę ze sklepu ogrodniczego. :bravo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 27 Gru 2012 11:14 #104668

• Roma
  • Roma's Avatar
Martusiu!

Życzę, aby w Twoje życie wypełniały uśmiechy, a nie łzy.
Aby Twój wiek liczony był w liczbie oddanych przyjaciół,
a nie przeżytych lat.
Wszystkiego co najlepsze z okazji urodzin

Odp: Martowy prawie ogród 27 Gru 2012 15:15 #104751

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Tak to jest, kiedy się zagląda po świętach-spóźnione życzenia wzrostu w ogrodzie i portfelu, nigdy w pasie :kiss3: Pogoda zrobiła się wiosenna, może być kłopot, jeśli nie wrócą (lekkie :teach: )mrozy.

Odp: Martowy prawie ogród 27 Gru 2012 17:27 #104775

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
To może jeszcze ode mnie przyjmij, proszę, życzenia urodzinowo-noworoczne: wszelkiej satysfakcji, nie tylko ogrodniczej i tego optymizmu, którym nas zarażasz nieustannie :hug: Nie lecz się z tego :) :kiss3:

Odp: Martowy prawie ogród 27 Gru 2012 22:59 #104902

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Marta, ja nie wiem dlaczego narzekasz na te chwasty. Ja na zdjęciach żadnego nie widze.No chyba, że Ty non stop na kolanach?
Pokutnica? :whistle:

Odp: Martowy prawie ogród 28 Gru 2012 09:00 #104956

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
I jak tam w nowym wieku się czujemy :lev: bez zmian jak domniemam :silly:
:kiss3:
No to nam się ładna pogoda zrobiła :blink: w weekend ma być pogodnie i ciepło, więc może na działeczkę się wybierzesz z oceną ;) będą nowe foteczki :happy4:

Odp: Martowy prawie ogród 28 Gru 2012 22:26 #105236

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dziękuję pięknie za życzenia! Czy one posiadają jakąś gwarancję spełnienia? :rotfl1:

Iwonko, serdecznie Cię witam! No popatrz, jak to się w nieoczekiwanych miejscach spotykamy! Co do życzeń "parapetowych" ;) Ja już nie chcę więcej, ja chcę chociaż utrzymania status quo! :rotfl1:
Gosiulu, a ta emerytura to taka niepewna sprawa... Zdaje się, że już tuż, tuż, a tu wcale nie! :rotfl1: Ja tam mogę już! Jakby co, jestem gotowa! Bezczynność mi służy! :rotfl1:
Mireczko, jakie piękne życzenia! Ja sobie je skopiuję i zapiszą, jak będzie jakaś okazja u Ciebie, będą jak znalazł! Zwłaszcza te pomarańczowe róże! :happy4:
Siberko, a mi się wydaje, że starsza... Musimy to na pw uzgodnić! ;)
Małgosiu, no cóż mogę powiedzieć w kwestii iglaczkowej... Zdecydowanie podążaj tą drogą! Zwłaszcza, że masz możliwość obserwowania ich zimą...
Iwa, wszystkie marzenia nie mogą się spełnić...Na to dopiero trzeba byłoby zdrowia, żeby od nadmiaru szczęścia nie... :rotfl1:
Magda, oj zdrowie potrzebne, zwłaszcza w niektórych partiach kręgosłupa... Coś o tym wiemy... :hug: Ten dziwak to rzeczywiście 'Himmelblau', chyba ona jednak Tobie przeznaczona, jak już rozpoznajesz i tęsknisz... Powiem Ci jeszcze, nie zdradzam tu żadnych tajemnic, że nasza koleżanka vita, która nie jest szczególnie zapaloną kulkomaniaczką, też uległa temu niezwykłemu kolorowi i ją sobie kupiła...
Dorciu, grunt to mieć szczelnie wypełniony kalendarz! To i człowiek szczęśliwie do wiosny doczeka! :rotfl1:
Wiesiu, dziękuję! Pogodę ducha mam, potrzebuję wiosennych radości! ;)
Markitko, dobre wejście to połowa sukcesu! ;) Ale zepsuć święta to też przy tym potrafiłam ;) Piękna lilia, jeszcze jakbyś nazwą rzuciła...
Paweł, dziękuję, choć trochę monotematyczny jesteś! ;)
Małgosiu, one są z nasion, choć nie moja to sprawka, ja już gotowe w sklepie kupiłam... Wysiewanie to sztuka cierpliwości i wytrwałości, bo niewiele siewek powtarza cechy, zasięgnęłam w tej sprawie języka...
Romciu, dziękuję, u mnie się tak jakoś radość z troską plecie... Jak u wszystkich...
Ewa, dziękuję, wzrost w ogrodzie i portfelu mi się podoba bardzo! Ostatnio takie życzenia też otrzymałam "powodzenia w życiu finansowym" :rotfl1: I ja bardzo chętnie! ;)
Anetko, naprawdę tak uważasz z tym optymizmem? :woohoo: To jest mi bardzo miło! Życie mnie z tego usiłuje leczyć, ale ja się nie daję! :)
Małgoś, ja rozumiem, że chcesz być miła i dziękuję! :hug: Bo wiesz, są tu tacy ;) , co mi każdego mikrochwasta wytkną! :rotfl1: I wcale to nie jest takie trudne! :rotfl1: Ja wciąż na kolanach, a chwasty i tak wygrywają! Ale rzeczy, których zmienić nie możemy, mądrzej jest zaakceptować! ;)
Jolu, ale przecież my wciąż w tym samym wieku... Dwudziestym pierwszym! I to jest bardzo dobry wiek! :rotfl1: Na działeczkę się chyba wybiorę, ruchu trochę trzeba! ;)

Niektóre życzenia skłoniły mnie do rozważań na temat tego, co mi może w tym roku wymarznąć! :rotfl1: Oj, może, może... Morze roślin może wymarznąć! :rotfl1: Ale takie ciosy od losu potrafimy już mężnie brać na klatę! To zapobiega pewnej monotonii w ogrodzie... Naprawdę można się doszukać plusów! Bo kto szuka, ten znajdzie! ;)
Zastanawia mnie, jak przezimują różne pierwiosnki, których nakupiłam tego roku... Kilka fotek, być może ostatnich... ;)

No i okazało się, że nie mam zdjęć tych pierwiosnków, o których żywot się najbardziej boję, ale niech już tak zostanie dla podniesienia napięcia ;) Wiele z nich już zimowało... ;) Ale tak z drugiej strony, czy to daje pewność w dzisiejszych zimach? ;)

Odp: Martowy prawie ogród 28 Gru 2012 22:38 #105243

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Ładne pierwiosnki, bardzo je lubię dodają tyle uroku, jeżeli chodzi o sasanki to prawda, że nie powtarzają cech roślinki matecznej, ale dzięki temu można uzyskać całkiem ciekawe kwiatki.
Ja wysiałam w tamtym roku ciekawa jestem ile mi przetrwa i czy będzie coś innego niż wysiałam, lubię eksperymentować :)

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 00:23 #105274

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Też posiałam trochę pierwiosnków w zeszłym roku. A właściwie w tym :unsure: Mam też jakieś byliny, które może zechcą zakwitnąć. Mnóstwo powodów do niecierpliwości :)

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 08:41 #105285

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Pierwiosnki mam nadzieję już niedługo (stosunkowo ;) ) zakwitną. I mam nadzieję, że w komplecie :evil: .
Zeszła zima umierciła mi takiego ładnego żółtego omszonego. Choć własciwie nie jestem pewna czy zima czy moja głupota. Jakos tak mi się kołacze, ze posadziłam go w bardzo suchym miejscu i.... zapomniałam o nim :oops:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 09:22 #105289

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ta pomarańczowa lilia dla mnie samej była niespodzianką ;) , bo wcale takiej nie kupowałam :happy3: , a co za tym idzie nazwy nie znam, ale widzisz jak się przydała :woohoo:

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 11:35 #105325

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
artam wrote:
Na działeczkę się chyba wybiorę, ruchu trochę trzeba! ;)
To już nie do galerii ;) czytalam, czytałam :rotfl1:
Ale ten działkowy ruch dużo zdrowszy, tańszy, przyjemniejszy, więc same naj..., naj... :dance:
Tylko dlaczego tak przymroziło nocą :oops:
Skoczę dosypać ziarnek sikorkom, bo czyszczą karmnik niebywale szybko :silly:
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2012 11:36 przez pamelka.

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 14:03 #105374

• Babopielka
  • Babopielka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham hortensje
  • Otrzymane dziękuję: 691
Kto to słyszał, żeby w święta urodziny obchodzić ;) może jeszcze napiszesz, że się w czepku urodziłaś?
Tak, czy inaczej ja baardzo spóżnione, ale szczere życzenia przesyłam. Nie wiem tylko, czy mają gwarancję spełnienia.
Zaryzykuję i życzę spełnienia wszelkich dotychczasowych życzeń :hug:

A pierwiosnki też lubię :P
Pozdrawiam, Bożena
Babopielki prawie park
Hortensje Babopielki Picasa Web Album
hortensjebabopielki Blog

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 14:12 #105378

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
No i po co ja tu lazłam, no niech mi ktoś powie po co? A zapraszał mnie tu kto, no nie zapraszał, ale nie, ja musiałam wcibić tu swój nos, no to mam za wścibstwo... :ouch:
Marto kobieto wstrętna, przez Ciebie moja lista zakupowa wykroczyła już znacznie poza granice zdrowego rozsądku. :happy: A tu ograniczać się muszę, bo portfel nie z gumy, ogród zresztą też nie. Dziecko muszę na zgrupowanie wysłać, urodzinowy prezent na 50 kupić, chrzciny zaliczyć, a Ty tu kusisz takimi cudeńkami. :rotfl1:
Do tego czytam, że w rejonie różanych szkółek mieszkasz, no biada mi. :happy2: Gdybym umiała żebrać już bym zaczęła, no ale nie umiem. Choć o zebranie nasion z sasanek chyba będę skomleć. :rotfl1: :rotfl1: Ale te róże, irysy, floksy, liliowce... No nic wracam w swój kompost zanim całkiem głowę stracę. :happy4:

A i jeszcze jedno, na urodziny się spóźniłam to przyjmij proszę Noworoczne życzenia wszelkiej pomyślności, niech Ci się wiedzie i w życiu i w ogrodzie, ja już znikam i przez jakiś czas dla własnego dobra powinnam się od Twojego wątku trzymać z daleka. :wink4: :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 19:39 #105491

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Martulu :hearts: Cóż...przecież wiesz :kiss3:
A ja mam dla Ciebie niespodziankę :) Niech tylko wiosna przyjdzie i czas na Krzywaczkę...
Jakos tak mi się kołacze, ze posadziłam go w bardzo suchym miejscu i.... zapomniałam o nim

No i może to wyjaśnia tajemnicę wyginięcia moich pierwiosnków :rotfl1:

Nadzieja na wymarznięcie jako gwarant zmienności ogrodu... Dla bezpieczeństwa skieruję tą myśl w stronę trawnika :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 19:44 #105495

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ale jakby już ten trawnik miał wymarzać, to raczej w okolicach obrzeży :silly:
Jakkolwiek u Marty takie rozwiązanie nie do końca spotkałoby się z należycie entuzjastycznym przyjęciem... bo wiązałoby się z darciem bruku :happy3:

Pierwiosnki... ach... obrażona jestem na nie, bo zdecydowanie nie chcą się dostosować do moich warunków (wodnych), a u mnie wszystko musi być na moich warunkach! :evil: ;)
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Martowy prawie ogród 29 Gru 2012 21:27 #105526

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Trzeba więc intensywnie kierować myśli w określone miejsce trawnika :rotfl1:

Ech, Gorzatko... więc i ja postawiłam swoje warunki pierwiosnkom... Ten rozdział w ogródku uważam za definitywnie zamknięty...

Odp: Martowy prawie ogród 30 Gru 2012 10:34 #105638

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marta-
ja z pytaniem o kalinę Hordowinę (w którą to tak wątpisz,że jest Aureum :unsure: )

Liście oczywiście z niej opadły ,ale ma mnóstwo takich pączków na końcach pędów-
jakby zawiązki kwiatów? Albo owocostany po przekwitnięciu ?
Bardziej wygląda mi na to pierwsze ,bo to jest takie świeże ,nie uschnięte.

Pytanie- co to właśnie jest? :P :P

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.402 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum