TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 18:07 #294767

• kosolka
  • kosolka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Kasiu.. Ehhh.. Słów mi brakuje na to wszystko.. Tak cudnie!! :thanks: Marzenie moje.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 20:15 #294833

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu- jestem pełna podziwu dla Twojej pomysłowości! Oczko nie chce kwitnąc wieczorami, więc je ukwieciłaś sama.. Suuuuper! Romantyczna dusza widoczna na każdym kroku :hug: Pięknie to wyszło..i tak naturalnie!
W pierwszej chwili się zdziwiłam, dlaczego narzekasz na nenufary zamykające się wieczorami, skoro kwitną..ot trochę ślepa, trochę się nie zna.. ;)

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 20:18 #294836

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Kasiu.....ja nic nie napiszę tylko.....

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 22:06 #294900

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Szczerze mówiąc zamurowało mnie!!

W pierwszej chwili zastanawiałam się, co to za cudna odmiana lilii wodnych :tongue2: Poza tym ja nadal nie mogę uwierzyć, że to jest aktualne kwitnienie róż!! No nie mogę... Coś cudownego. Jeszcze nigdy nie widziałam tak pięknego ogrodu u schyłku lata.

Wkleiłam fotorelację z wrzosowisk :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2014 22:29 przez aguskac.

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 22:51 #294940

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Wiesiu, jak tylko pogoda pozwoli, wyczeszę im czuprynki :devil1:
Iwonko, bardzo dziękuję! Mnie aż zatkało z wrażenia od tych przemiłych komplementów... :blink:
Pashmina nie ma podpór, ale w drugim roku pędy są mocniejsze i trzyma kwiaty dość dobrze. Mocno ją cięłam wiosną, po pierwszym kwitnieniu też.
Ina, dzięki! To był spontan wieczorową porą, a wyszło niespodziewanie efektownie ;)
Kasiu, niektórzy podejrzewają mnie o bycie czarownicą :devil1: Zarzucają mi jakieś przedziwne sztuczki z podgrzewanym ogrodem etc. :funnyface:
Olu, dziękuję..ale to nic takiego naprawdę. Kilka kwiatków i świeczek w plastikowej beczce :oops:
Monia, nenufary to róże emerytów, kwitną do 16 :laugh1: Więc trzeba szukać substytutów w ogrodzie :idea2:
Cieszę się, że Ci się podoba :dance:
Martuś, :kiss3:
Aguśka, sporo róż jest jeszcze w pączkach, ale przy takiej ilości ciągle coś kwitnie! Od maja do pażdziernika ;)
Dziękuję za przemiły wpis :kiss3:

No to jeszcze trochę fotek cykniętych wczoraj :bye:

Pelargonia 'Apple Blossom' - jedyna jaką mam. Ukorzeniona z ubiegłorocznej sadzonki, kwitnie od maja i zachwyca nieustannie drobnymi różyczkami :hearts:

Róża piżmowa 'Heavenly Pink' - sadzona wiosną, kwitnie bez wyraźnej przerwy od czerwca

A zaraz koło niej, jeżówka 'Butterfly Kisses'

...dalej rabatka z jeżówkami i trawami

I co tam jeszcze kwitnie

Miniaturowa budleja z daleka...

..a z bliska..zajrzałam w porze obiadowej do pewnego bzyka B)

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2014 22:51 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Isia, piku, chester633, anabuko1, Amarant

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 23:04 #294945

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Kasiu :bye:
Ale ta peralgonka łada.
a ta Róża piżmowa 'Heavenly Pink' drobna, ale jaka ładna, pełna kwiatów, to mi się podoba :hearts:
Może do mojej listy wybranych juz róż dołożę jeszcze i ją ,Zaraz poszukam coś więcej o niej :comp: .

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 23:26 #294955

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jeszcze tak napakowanej The Fairy nie widziałam :supr3: , czym Tyś ją karmiła :ohmy: ???
Muszę zapisać nazwę tej jeżówki Glowing Dream, widzę, że ładnie stoi i chyba nie jest zbyt wysoka?
Ja zachorowałam na Sibeliusa właśnie ;) , też piżmówka, chyba się nie oprę w jesiennych zakupach :happy4:

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 23:52 #294972

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Markitko, piżmówki podobają mi się coraz bardziej..posadziłam jeszcze Ballerinę, Neige d'Ete i Alden Biesen. Ta ostatnia ma kwiatostany zupełnie jak hortensja bukietowa :supr3: Kupiłam ją 3 tygodnie temu, w czasie weekendu różanego w Rosarium Chodunów, gdzi zobaczyłam zjawiskowy okaz tej róży.
Przekwita na lekko zielony odcień, cudna jest:

Glowing Dream sadziłam w lipcu. Jeszcze nie cięłam jej żadnych kwiatów, kwitnie non stop.
Osiągnęła wysokość ok. 50 cm i ładnie krzewi się na boki, wypuszczając kolejne kwiaty. Kolor zmienia dość radykalnie - karminowa w pąku, z czasem łapie odcień purpury, aż po zgaszony róż.. :hearts:

Aniu, kupiłam ją od Ewy-Gloriadei, ma piękne sadzonki w donicach róż piżmowych :idea1:

Jeżówki są takie fotogeniczne!

...jarzmianki też :hearts:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2014 23:54 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

Ogródek Robaczka 27 Sie 2014 23:55 #294974

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Kasiu, to prawda, że u Ciebie Pashmina cudo :hearts: . U mnie, podobnie jak u Dorotki nic szczególnego :unsure: .

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 10:30 #295042

• kosolka
  • kosolka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Wiesz Kasiu że ja Alden Biesen wczoraj wpisałem na listę zakupów? :) Już prawie ja zresztą zamawiałam, ale stwierdziłam że jeszcze chwilkę poczekam. Jak ja zobaczyłam to mnie od pierwszego wejrzenia zauroczyła.
A ja mówiąc że cudnie, mam na myśli wszystko u Ciebie :-) Od detali po ogród jako całość :-)

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 10:49 #295048

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Kasiu, ja nie cięłam Pashminy po kwitnieniu, może dlatego trochę się rozkłada. Wycinam tylko przekwitłe kwiatostany. W przyszłym roku przytnę. A możesz mi powiedzieć ile ją przyciąć? Bo chyba nie tak nisko jak na wiosnę?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 18:20 #295125

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Co robisz jarzmiankom, że powtarzają? Na pewno tniesz , ale jak nisko? :think:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 19:12 #295135

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiek rabata bez róży jest zjawiskowa, jeżówki, trawy i bukiety hortensji są równie piękne co róże a wnoszą całkiem inny klimat :bravo: W ogrodzie musi być urozmaicenie bo inaczej robi się nudno mimo bardzo wielu kwiatów. :drool:
Oczko z różami przy tarasie wygląda nieziemsko :supr3:
Ja czasami wsadzam wyłamane kwiatki do wiader z wodą i tak sobie pływają czasami nawet parę dni. :)

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 21:08 #295185

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Kasiu, Twoja Pashmina powala. Moja nie jest aż tak piękna
Dziewczyny mają rację
U Ciebie wszystko piękniej kwitnie
Chciałam kupić cisy do posadzenia na mojej tworzonej rabacie
Czy znasz odmiany swoich
Nie znam się zupełnie na nich i nie wiem jakie najlepiej nadają się do formowania

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 21:28 #295193

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko, podejrzewam, że Pashminy mamy z tego samego źródła (od Ewy-Gloriadei), ale może dłużej się u Was aklimatyzują? Moja w donicy rośnie już drugi sezon, a te na rabacie sadziłam jesienią 2013. Mają mocno nasłonecznione miejscówki (od południa) i myślę, że to im służy. Kwiaty są bardzo ciasno "upakowane" i gdy zbyt długo po deszczu są mokre mogą zagniwać - dlatego wydaje mi się, że ważne jest aby miały dobre, nasłonecznione stanowisko.
Olu, Alden Biesen na pewno warta uwagi, zapowiada się wyśmienicie - podobnie jak inne piżmóweczki :hearts:
Iwonko, po kwitnieniu cięłam na kilka "oczek", ok. 1 cm nad silnym pąkiem, skracając pędy mniej więcej o połowę. Zwykle są wyraźnie widoczne, bo ta róża wypuszcza nowe pędy jeszcze w trakcie kwitnienia na "starych".
Kasiu, jarzmianek mam sporo i zakwitają w różnym tempie, a po kwitnieniu ścinam nisko nad ziemią. Wycinam też liście, jeśli mają przebarwienia albo zaschnięcia. Wtedy od dołu krzaczka wypuszczają nowe pędy i kwitną. W tym roku zaczęły spektaktl w maju i nie mają wyraźnej przerwy. Część kwiatostanów zostawiam i sieją się bardzo obficie. Wyjątkowo odpowiada im półcieniste miejsce z wilgotną, zasobną ziemią. Na angielskiej rabacie, gdzie jest ich najwięcej (wszystkie sadzone wiosną 2013), solidnie przygotowałam grunt. Przekopałam ziemię z kompostem i obornikiem, a róże zasilam nawozem długodziałającym wiosną i byliny również na tym korzystają ;)
Majutku, fajnie, że jesteś! :hug:
Odkrywam uroki rabat trawiasto-bylinowych i chociaż nie mam miejsca na typowe założenia preriowe, staram się komponować trawy z istniejącymi roślinami w drodze mniej lub bardziej udanych eksperymentów :wink4: Jeżówki świetnie się spisują w tej roli i z powodzeniem wypełniają luki w kwitnieniu róż. Pozdrawiam serdecznie!
Małgosiu, do formowania doskonale nadaje się najzwyklejszy cis - taxus baccata. Można je ciąć do drewna i odrosną. Mają niezłe przyrosty roczne, ok. 20-30 cm i zachowują piękny odcień zieleni cały rok. Polecam!

I takie tam..

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2014 21:31 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): katja, chester633, Bozi, Amarant, constancja

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 22:12 #295219

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kasiu za każdym razem jak oglądam Twoje zdjęcia widzę coraz to inne fajne detale, które zdobią Twój ogród. Metaloplastyką od początku się zachwycam :hearts: , a teraz jeszcze te dekupażowane tabliczki :ohmy: . Śliczne są. Sama robiłaś?

Zdjęcia obłędne!
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2014 22:17 przez dorciaj.

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 22:20 #295229

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Dorciu! Tabliczkę "Jestem w ogródku" zrobiła dla mnie Julietta, natomiast drogowskaz wykonała moja mama w zeszłym roku, a Juliet odświeżyła nowym dekorem całkiem niedawno.
Lubię takie ogrodowe "gadżety" - sprawiają, że w ogrodzie robi się przytulny klimacik :dance:
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 28 Sie 2014 22:23 #295232

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ja też lubię i jak się w końcu przeryję przez te wszystkie rabaty :rotfl1: , zabiorę się za detale. Muszę na zimowe długie wieczory zapisywać sobie listę "pierdółek" do zrobienia :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.861 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum