TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 10:32 #267499

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Cześć Julek!
Boule de Neige lubię, ale martwi mnie...masowo zrzuca pąki, żółkną i opadają. Podejrzewam szarą pleśń :-( A na pozostałych kwiatach żeruje ogrodnica niszczylistka, która zjada mi róże w zastraszającym tempie. Zlatuje mi się ta zaraza z okolicznych pól i nie panuje nad tym zupełnie. Próbowałam zbierać i mordować ręcznie, ale setki się zlatuje codziennie...mają swoje ulubione odmiany, angielki i te z białymi kwiatami.
Jak nie urok, to s.....Masakra :jeez:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 10:32 przez Robaczek.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 10:55 #267504

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Kasiek a ona nie ma czasem za duzo pakow? Jak bylam w Rosarium, to zalilim sie na swoje Swany, ze takie piekne byly by, tylko ze wlasnie zrzucaja mi paki tzn czesc pakow zolknie i opadaja i babeczki mowily, ze niektore rodziny roz tak robia. Roslina matka wie ile jest w stanie wykarmic kwiatow, reszte poprostu samoczynnie likwiduje i ma spokoj. Jak jej podasz nawoz dolistnie i zmniejszy sie po tygodniu ilosc zrzucanych pakow, to znaczy ze to nie choroba. U mnie to dzialalo i mniej pakow zrzucala, tyle ze pozniej przestalam ja dokarmiac, bo mialam pedy po drugiej stronie rabaty jak sie rozszalaly.

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 13:00 #267552

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A mi wystarczą zdjęcia :hug: bez tekstu :silly:
Najważniejsze, że bez deszczu :wink4:
Takie róże :woohoo: to u mnie chyba nie będą w tym sezonie :cry3:

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 19:54 #267740

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
James Galway przepiękna, taka kwintesencja romantyczności.Kasiu jaką wysokość osiągnęła?

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 21:23 #267844

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Pogoda barowa za oknem, a... grzyby harcują… :evil:
Rozsypałam nawóz na trawnik, zrobiłam obchód w deszczu i siadam do forumowych zaległości ;-)

Aguśka, gdzie Ty widzisz bez na tych zdjęciach? :think: U mnie już daaaawno przekwitł. Ale są inne anomalia tej wiosny, poza tajfunowo postępującym mączniakiem rzekomym 2 tygodnie temu - w ubiegłym roku najpierw zakwitły w maju dzwonki, czosnki i ostróżki, a teraz róże, piwonie i naparstnice. Dzwonki i ostróżki dopiero zaczynają, a kwitnie już prawie połowa róż. Dziwne rzeczy dzieją się tej wiosny… :blink:
Siberko, te cuda na ziemi kosztowały od 250 tys funtów za ogród ;-) 19 dni trwało wykonanie każdego z nich. Taki kosztowny teatrzyk :woohoo: Ale jaki piękny….
Ja już przełożyłam inspiracje na czyny i kupiłam tojeść purpurową 'Beaujolais' :lol:
Moni, dziękuję! rabata z Louisami jest pod ścianą domu, od południa, dlatego te róże kwitną najszybciej! Sporo kwiatów jednak załatwiła niszczylistka i teraz szara pleśń… ciężka ta wiosna dla rosomanes :jeez:
Ina, przy takiej liczbie róż i gęstości nasadzeń różnica nie jest mocno widoczna, ale z bliska trochę gorzej..poza tym, tylko ja wiem ile tego oberwałam i jak róże wyglądały wcześniej :( Ale mam nadzieję, że będzie jeszcze z nich pociecha w tym roku :hug: Ten "stoliczek" w altanie to nasz nowy grill, z funkcją stolika i paleniska w jednym (ekopaleniska) - fajny wynalazek! A Ty masz sokoli wzrok kochana :woohoo:
Aniu, Heidi ma fajny kolor i kompaktowy krzaczek, ale to dosyć chorowita róża, drugi raz bym jej nie kupiła. Za to Louis to wspaniała róża, ale potrafi urosnąć na 2 metry w każdą stronę, więc musisz dać jej sporo miejsca :)
Jonatanko, ja gdybym miała miejsce to urządziłabym taką białą rabatę bez wahania. Jak będę robić przemeblowania w różach to może się pokuszę…albo w następnym ogrodzie ;-) Tylko który kowal zrobi mi takie ładne drzewa? :think: Muszę już zacząć szukać :P
Ula, która altana? Ta drewniana w szkólce Hillier?
Marta, róże oberwały mocno…niektóre straciły 2/3 liści. Nie widać tego na zdjęciach, ale szkoda mi każdego obciętego pączka i gałązki…a dużo tego było :cry3:
Biały ogród nie musi być dosłownie biały - zasadniczo dominuje zieleń, prawda? A kolory, które uwydatniają biel tylko dodają mu uroku! Czy Twoja rabatka już gotowa? Muszę poszukać w historii :comp: Loża szyderców pewnie zazdrości :laugh1:
Grzesiu, Heidi jest fotogeniczna, jak to z modelkami bywa, ale tak naprawdę..szału nie robi. Są ładniejsze, choć to rzecz gustu ;)
Julka, tak myślałam gdy spadały pierwsze, ale trochę tego dużo. Sporo pączków też brązowieje na zewnętrznych płatkach..więc chyba raczej szara pleśń. Jak przestanie padać znowu opryskiwacz pójdzie w ruch :jeez:
Pamelko, dzisiaj leje u mnie cały dzień, jutro też tak ma być..i zimno. Czekam cierpliwie na zapowiadany słoneczny weekend.. :whistle: Twoim różom niczego nie brakuje, skąd to zwątpienie? Pięknie zapączkowane i zdrowe! :dance:
Jonatanko, James Galway to jedna z najpiękniejszych jakie znam…cudowne ułożenie płatków, delikatna falbanka na brzegach i bajeczny zapach..cudo, nie róża. Mam ją od wiosny 2013 i już ma 150 wysokości. Upięłam ją na bocznych pędach i kwitnie bardzo ładnie jak na jeden pełny sezon!

Pokazywałam Wam już moją pierwszą ( w życiu!) dalię?
Posadziłam ją do donicy w marcu i kwitnie już na całego :)

Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 21:27 #267849

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Choć za daliami nie przepadam, dla takich właśnie czasem czynię wyjątek :)
Wyjątek uczynię też kiedyś dla Jamesa, bo kusi mnie już w którymś z kolei ogrodzie... tylko jakaś róża musi wypaść :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 21:32 #267861

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
dalia cuudna i James.....jej cudak :hearts:
u Ciebie też grasuje niszczylistka? nie cierpię tego robala, zeżarł mi część pączków.....jak tylko jakiegoś znajdę to morduję bez litości :evil:

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 21:38 #267873

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko, to tak jak ja. Dalie oglądam u sąsiadki i na forum ;-) Te kupiłam bo przypominają stokrotki :P A na Jamesa musisz znależć miejsce..koniecznie. Uruchom odliczankę i tą, co zbierze najwięcej plam, na koniec sezonu - bęc :silly:
Marta, ogrodnice u mnie idą w setki. Mam pola zbożowe za płotem...

Kwitną też frezje, sadzone do donic w marcu:

Dla tych, którym podoba się Heidi - różyczka w podobnym kolorze, a większym wigorze :silly:

Heliotrop na nóżce przechowany w domu:

Rooguchi już kwitnie..

Przewidując dzisiejszy deszcz, zaprosiłam róże do domu ;) Inspiracja od Davida Austina :lol:

I takie tam...

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 21:50 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, Bozi

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 21:42 #267880

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ja dziś zauważyłam pierwszy pąk na własnoręcznie wysianych daliach :dance: Mam nadzieje, ze nie będzie ... żółta :rotfl1:
Mogłaby być taka jak Twoja.
James piękny - mój ma kilka długaśnych pędów, przywiązałam do płotu w poziomie i wreszcie będzie efekt - pąków bardzo dużo!
Kolo szukam, może kiedyś trafię. Zachwyciła mnie juz w zeszłym roku u Ciebie :hearts:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2014 21:45 przez dodad.

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 21:47 #267890

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj biedulko :hug: ale pewnie się na nich nieźle musisz mścić :evil:

Ogródek Robaczka 02 Cze 2014 21:48 #267891

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mam podobny bukiet różany w domu ;) , tylko bez dodatków i powód był zgoła odwrotny :silly: - deszcz mi zniszczył pierwsze kwitnienia i musiały dokończyć w domu :wink4:
Dalii myślałam, że się pozbyłam jesienią, ale gdzie tam :happy3: , wysiały się i twardo rosną :happy4:
James Galway będzie u mnie kwitł pierwszy raz :woohoo: , jako jedyny od razu dostał podporę i już z niej korzysta :woohoo: , nie mogę się doczekać tych kwiatów :hearts:

Ogródek Robaczka 03 Cze 2014 00:00 #267990

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Markitko, każdy powód jest dobry, że przynieść ogród do domu ;)
Jestem pewna, że James Cię oczaruje..jak to James ma w zwyczaju. Szarmancki gentleman - James. James Galway B)
Marta, w zasadzie jest bezradna, bo to zmasowana inwazja. Zrobiłam oprysk, ale wygląda na to, że wypiły na zdrowie :mad2:
Dorotko, to oczekiwanie na kwiaty dalii z własnego siewu musi być bardzo ekscytujące! ja sama byłam zdziwiona gdy okazało się, że.. odmiana się zgadza ;-)
Kwiatów wychodzi całe mnóstwo, kto wie, może się do dalii przekonam ;-)

No to jeszcze porcja widoków na dobranoc i spadam do lulania. Jutro dłuuuugi dzień przede mną :jeez:

tarasowo i donicowo :silly:

różyczkowo

młodziutkie nasadzenia, ubiegłoroczne:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2014 00:03 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, Bozi

Ogródek Robaczka 03 Cze 2014 00:17 #267996

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Kasiu :)
Boskie te róże!
Co jedna, to piękniejsza...

Ale James i mi wpadł w oko.

Powiedz ,ile odmian mieścisz w swoim ogrodzie?
Ja mam 1000 metrów do zagospodarowania ,a już mi się wydaje , że trudno będzie zmieścić wszystko to ,co chcę :)
Jeśli przeznaczasz dla róż rabatę o długości np. 5 metrów, to ile róż tam widzisz? :P

Ogródek Robaczka 03 Cze 2014 07:43 #268021

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Kasiu :bravo:
Przepiękne te Twoje róże :hearts:
Frezje śliczne,ładne kolrki,jakoś nigdy nie skusiłam się aby posadzić je :unsure:

Ogródek Robaczka 03 Cze 2014 09:26 #268054

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ale u Ciebie szal rozany :hearts: Dobrze, ze masz ich taka mase, to szkod nie widac - mam nadzieje, ze nowe lisciory beda juz zdrowe.
Biale dalie sa urocze - w zeszlym roku mialam jeszcze takie rozowe ale wlasnie te biale byly ladniejsze. Przy rozowych, ten zolty srodek tak ladnie nie wyglada jak przy tych bialych. Byly tak ladnie, ze nawet mialam je przechowac ale mysle, wypiernicze napewno beda w tym roku tez a w tym roku ich nie bylo :happy3:

Ogródek Robaczka 03 Cze 2014 09:38 #268060

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Piękne różane portrety, jak zwykle :hearts:
Rooguchii wykwitł :lol: cudnie. A wiesz, jak wysoko moje porosły :woohoo: Pergola zajęta do szczytu, niech no tylko zakwitną :dance:
Czy ta różyczka w zastępstwie Heidi /Kolo :silly: / dostępna u Ciebie w okolicy ;)
Oj przygarnęłabym gdybyście wybierały się do Sulejowa :lev:
Pewnie jednak się wybierzecie :wink4:

Ogródek Robaczka 03 Cze 2014 10:34 #268092

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Wróciłam ze swoich Mazur, ciesząc się z, prawie rozwiniętej, Rose de Resht, a tu takie róże już kwitną :woohoo:. Piękne bukiety z jarzmianką i przewrotnikiem :bravo:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogródek Robaczka 03 Cze 2014 11:36 #268113

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu- widok frezji u Ciebie w donicy daje mi nadzieję, że może i mi się uda..
POsadziłam w tym roku, chyba w kwietniu- w donicy razem z mieczykami (coś na pewno wyrośnie, a że frezji nie byłam pewna to dałąm im towarzystwo bardziej przewicywalne :oops: )i krążę dookoła donicy, i czekam.. Wydaje mi się, że chyba widziałam pierwsze pączki- a po zobaczeniu Twojego zdjęcia muszę pognać na ogródek zrobić inspekcję doniczki ;)

Kasia- ale masz morze kwiatów :hearts: Zachwycający ogród! Wszyscy chyba do Ciebie przez płot zaglądają ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.838 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum