Marto, chyba jednak polskie upały są bardziej męczące
W okolicach Wrocławia jest bardzo wysoka wilgotność powietrza, jak w tropikach. No i w domu i ogrodzie jest zawsze coś do zrobienia, a na urlopie człowiek się obija
A woda w jeziorze była cudownie orzeźwiająca i pierwszą kąpiel zaliczałam już przed śniadaniem, a ostatnią w blasku gwiazd
Było cudownie romantycznie i nawet przebolałam fakt, że brzydki Clooney nie zaprosił mnie na garden party do swojej rezydencji
Moja młodzież jest absolutnie nieczuła na wdzięki lilii i innych kwitnących
Marysiu, ja w takie upały specjalnie nie odczuwałam głodu, zwłaszcza że ok 14.00 przygotowywaliśmy sobie mały "lanczyk"
Kuchni włoskiej nie lubię i już! I wiem, że jestem w swoich upodobaniach kulinarnych raczej odosobniona
Ale i pizza, i kluchy wszelakie mogą dla mnie nie istnieć...Na szczęście w każdej knajpie można zamówić Caprese (pomidory, mozzarella i bazylia), więc z głodu nie umarłam
Dorotko, marzenia się spełniają, więc z pewnością Włochy na Ciebie czekają
A wypocząć można świetnie w każdym miejscu - ważne jest nastawienie, stan ducha i dobre towarzystwo.
Lilie to chyba najczęściej mylone rośliny. Nie wiem, czy sprzedawcy cebul robią to celowo, czy tak trudno jest sprzedać cebule zgodnie z ich oznaczeniem, ale ja już powoli daję sobie spokój z nazwami odmianowymi, bo w dwóch na trzy przypadki mam je zapisane błędnie
Najbardziej irytuje mnie to w sytuacji, kiedy stworzę sobie w marzeniach jakąś kompozycję, a w rzeczywistości biała lilia okazuje się być ...łososiową i potem zęby mnie bolą jak patrzę na połączenie kolorów absolutnie niezgodne z moim założeniem.
Też dzisiaj zaczęłam podlewać trawę...
Dorotko, a ja akurat nie znam Kalabrii
Do Włoch można jeździć wiele razy i za każdym odkrywać coś nowego!
Na szczęście w ogrodzie też jest teraz pięknie, więc wróciłam bez wielkiego żalu..
Violu, i tu mnie masz! O zgodności odmianowej lilii pisałam wyżej. Te różowe lilie mam zapisane jako Italia (nomen omen), ale pewności żadnej...
We własnym ogrodzie też chyba mam gdzie odpoczywać...
Kącik cienisty:
...i słoneczny: