TEMAT: Ogród Doroty '2013

Ogród Doroty '2013 13 Maj 2013 22:13 #156518

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Z "cygańską spódnicą" w roli głównej to powinien powstać prawdziwy film, bo fotki, przy całej ich urodzie i talencie fotografki, nie ukażą w pełni uroku miejsca :(
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2013 14 Maj 2013 11:02 #156714

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Przeżyłaś :hug: a mówiłam, że nie będzie tak źle :wink4:
Ogród teraz w oczach się zmienia, u Ciebie chociaż wilgotno. U nas pustynia :cry3:
Botaniczne clemki i u mnie zaczynają kwitnienie :P
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2013 13:04 przez pamelka.

Ogród Doroty '2013 14 Maj 2013 12:49 #156773

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Piekne rabaty.Podoba mi się zwłaszcza ta z fotki, z ławeczką po lewej i ta podniesiona, na kamieniach. Uwielbiam takie piętrowe rabaty.Kompozycje bardzo dobrze dobrane. :thanks:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Ogród Doroty '2013 15 Maj 2013 13:19 #157160

• Basia
  • Basia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1528
Oj Dorotka, cuda pokazujesz :bravo: napatrzę się, jako że mnie rh nie lubią i nijak rosnąć w moim ogródku nie chcą ;)
Imienia zawilca nie znam :oops: i nie wiem, czy Twój to na pewno ten sam, który ja mam i który rośnie we wszystkich okolicznych ogródkach. W każdym razie podobny :)
Czy mogłabyś wstawić zakulkowany krzak różany? Niby rozumiem, na czym ten zabieg polega, ale chętnie popatrzę na efekty.
Pozdrawiam mile
Basia

Ogród Doroty '2013 15 Maj 2013 21:26 #157239

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Ale... cudnie :)
Dawaj dalej :dance:

Ogród Doroty '2013 17 Maj 2013 10:29 #157695

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko widoki zachwycające :thanks: kolorowo, dorodnie i pięknie...... a jeszcze tyle pąków na azaliach :woohoo:
Przepiękna kępa floksa kanadyjskiego..... mój w tym roku jakiś bardzo odchudzony :blink: muszę koniecznie przesadzić go.....chociaż i tak rośnie na rabacie która szykuje sie do przeróbki, więc i tak będzie się przenosił :happy:

Ogród Doroty '2013 17 Maj 2013 22:01 #157918

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Marta, oj kawał z niej krzaczora :)

Kupiłaś? Jak tam kot?

Ewka, u mnie zauważyłam bruzdownicę, na szczęście niewiele, już załatwiona. Pąków na niektórych różach co niemiara, szykuje się widowisko.
Azalie koniecznie trzeba zgrupować. Te rośliny w dużych skupiskach wyglądają oszałamiająco. U mnie właśnie zaczyna się festiwal. Ciężko uchwycić to na zdjęciach bo tło dopiero rośnie, ale w realu widok jest niesamowity. I zapach....

Madzia, zawstydzasz mnie :oops: Ogród ma kilka dobrych lat to i rośliny zdążyły dojrzeć. A poza tym jest kilka dużych drzew co tez "robi robotę" ;)

Martula, oj tak. Kwitnienie zapowiada sie wspaniale, choć przyznam, ze japonki w tym roku jednak chyba troszkę słabiej. Trzy przemarzły zupełnie, nie maja ani jednego żywego pąka kwiatowego. Ale to moja wina, bo nie chciało mi sie okryć jak śnieg z nich wywiało.
Z tulipanów zostały niedobitki w chłodniejszych miejscach, za to w cieplejszych azalie wybuchnęły wprost kwiatami.

Z tymi wietlicami to naprawdę dziwna sprawa. W zeszłym roku nie wyszły i myślałam, ze po nich a teraz są. Dziwne ...
Ale tamta zima jaka była to wiemy.

Gorzatko, czy mini czy maxi ważne, że kolorowa i kwitnąca ;)
Myślisz, ze to twoje wietlice? przeprowadziły się na glinę? :rotfl1:

Iwona, film mówisz :think: Zobaczymy co sie da zrobić :lol:

Jola, przeżyłam, choć nie moge jeszcze dojść do siebie ;) Jutro zakończenie białego tygodnie. Mogę powiedzieć, ze komunia za mną. Nareszcie.
Wilgotno???? żartujesz chyba. jak dzis w nocy nie popada jutro rozciągam węża. Sahara znów sie zrobiła. Azalki się gotują :(
U mnie dziś rozkwitły pierwsze kwiaty Omoshiro. I doniczkowa Józefinka się szykuje :dance:

Danusiu, bardzo mi miło słyszeć takie komplementy. Ogród troszkę na stoku więc podniesione rabaty są niejako wymuszone, ale odpowiada mi ten układ. Kiedyś marzył mi się ogród podzielony na 'pokoje', ale w moim, niewielkim ciężko osiągnąć ten efekt. Dlatego stanęło na rabatach schodzących się stopniowo do centrum ogrodu. I myślę, ze ten pomysł też nie jest zły.

Basia, za to clemki rosną ci przepięknie a ja walczę z uwiądem. Gleba u mnie zwięzła i nie do końca im odpowiada. Musze coś wymyślić z Andromedą. Strasznie sie męczy, Chyba wykopie i jeszcze raz przygotuje jej miejsce. Tyle, ze tam gęsto od roślin.
Nie wiem czy widać na zdjęciu. Dwa najdłuższe pędy Gertrudy sa przyszpilone do ziemi. Szkoda mi było je obciąć. Oplaciło sie bo na całej długości maja masę pąków. Będzie pieknie jak zakwitnie

Izka, mówisz - masz :)

Aga, bardzo lubie floksa kanadyjskiego. Nie dość, ze ma piekny kolorek to jeszcze ten zapach....
Dostałam dwa lata temu niewielką sadzone i chyba dobrze mu u mnie bo rozrasta sie niesamowicie.
Czytałam o przeróbkach u ciebie. Ciekawa jestem efektu :)

Tyle dzieje sie w ogrodzie, ze nie nadążam z robieniem zdjęć ani z pisaniem.
Hostki rosną w siłę, fazę skrzydeł mają juz dawno za soba, niestety uaktywniły sie ślimaki :mad2: Niektóre odmiany bardzo im smakują :cry3:
Pod jabłonią następuje zmiana warty. Tulipany odeszły teraz czas na hostki

Mam też prośbę o pomoc. Powstał nowy kawałek rabaty. Oczywiście dopiero w trakcie tworzenia, ale główny zamysł jest taki. Od płotu żywopłot z iglastych (za siatką upierdliwy sąsiad lubiący 'poleżeć na trawce po spożyciu')Potem spore krzewy róż (galijki, piżmówki) przetykane liliami i dalej prośba o radę. Pierwszy rząd miały w pierwszej wersji tworzyć lawendy, ale pomyślałam, że może być trochę za nisko. Przyszedł mi do głowy pomysł z bukszpanowym niskim żywopłotem. Mam 15 krzewów które kwalifikują się do przesadzenia z rabaty przy studni. Układ może trochę formalny, ale to rabata widoczna z drogi i myslę, ze mogłoby się to sprawdzić. A wy jak myślicie?
Chodzi o ten kawałek od prawej strony do gruszy.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 17 Maj 2013 22:09 #157921

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka a nie za wąsko tam na iglaki, spore całkiem róże i coś jeszcze?
Lawenda kwitnąca zupełnie nie jest niska, tworzyłaby dobre towarzystwo dla róż :think: Ja pewnie na nią bym się skusiła.
U Ciebie znowu Sahara, a u mnie cały czas :jeez: Dzisiaj właśnie rozciagnęłam linie nawadniające, bo dosyć mam już stania z wężem, czasem i w domu coś trzeba po pracy zrobić :crazy: Jedno co jest pewne - chwastom susza w rośnieciu nie przeskadza :mad2:
Masz rację teraz wszystkie roślinki na wyścigi rosną :blink:

Ogród Doroty '2013 17 Maj 2013 22:11 #157923

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ty jesteś mistrzynią kompozycji, te zdjęcia wyżej to dowód, że robisz to świetnie! :thanks:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Doroty '2013 17 Maj 2013 22:14 #157924

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Jolcia, tam jest ok 2,5m szerokości.
Iglaki pójdą zupełnie przy siatce (szmaragdy? :think: )
Kwitnąca lawenda nie jest niska, ale dość szeroka. Ładnie wyglądałyby szare liście na tle zielonych krzewów różanych dlatego 'się wahom' ;)

Maryś :oops: :hug:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2013 22:15 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 17 Maj 2013 22:50 #157941

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja na pewno doradzać nie będę, bo do pięt Ci nie dorastam w komponowaniu :placze: :happy3:

Ranyjulek, ale cuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudddddddddaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :supr3: :supr3: :supr3: :supr3: :supr3: :supr3: :eek3: :eek3: :eek3: :eek3: :eek3:

Ogród Doroty '2013 17 Maj 2013 22:55 #157946

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorotko, nie tylko kupiłam, ale nawet już posadziłam :happy4: , co jest ewenementem w sytuacji, gdy ponad kilkadziesiąt roślin czeka trzeci miesiąc w poczekalni :crazy: :happy3:
Kot odrobinę lepiej ;) , dzięki :kiss3:

Ogród Doroty '2013 17 Maj 2013 23:22 #157960

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Miszczu :hug: i ja nie będę doradzała, ale na 2,5m to się zmieści :lol:
Wybór obwódki należy do Ciebie i Twoich nożyc do ciecia bukszpanu lub ... lawendy :silly:
Wiem, że dobrze wybierzesz.

Ogród Doroty '2013 19 Maj 2013 19:58 #158450

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Znikąd pomocy :P
Dobra, dobra. rabata juz obsadzona. Stanęło na bukszpanach (względy finansowe :( )
Pod płot posadziłam na zmianę szmaragda i 'Sunkist' - jakoś do mnie takie jednolite szpalery iglaków nie przemawiają.
Efekt na razie taaki sobie, ale jak róże podskoczą powinno być ok.

P1400086.JPG

Marto, widziałam. Bardzo ładna.
Moja aktualnie w pełni kwitnienia i zapachu. Własnie siedzę na tarasie i się upajam :)

Zresztą wokoło zapachów jak w prawdziwej perfumerii :lol:

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 20:00 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 19 Maj 2013 20:10 #158454

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, no i w końcu doczekałyśmy się! Jest maj, kwitną azalie i jest pięknie :flower2:
Z bukszpanowego płotka będziesz zadowolona, tylko często przycinaj krzaczorki, żeby ładnie się zagęściły i zniknęły przerwy między nimi :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Doroty '2013 19 Maj 2013 20:13 #158456

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Nikt nie chce dostać po głowie w razie kiepskiego doradzania :club2: A serio uważam,że najlepiej polegać na sobie,no bo kto lepiej zna swoje zakątki,wymagania miejsca i upodobania.Czasem obserwowałam burzę mózgów,po której osoba prosząca o doradztwo "głupiała" od nadmiaru propozycji.Jak znam życie i tak bez poprawek sie nie obejdzie :jeez: :rotfl1:

Ogród Doroty '2013 19 Maj 2013 20:55 #158478

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No popatrz, że też nie zauważyłam Twego postu w piątek! Na pewno doradziłabym bukszpany! ;) :rotfl1:
Dorota... Dech zapiera... To już nie jedna cygańska spódnica, to cały cygański tabor! :eek3: :eek3: Zapachu chyba nie jestem w stanie sobie wyobrazić... Ale od samego patrzenia czuję się lekko odurzona... :lol:

Ogród Doroty '2013 19 Maj 2013 21:08 #158487

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jejku ale pięknie :eek3: :eek3:
no normalnie można dostać kręćka od tych kolorów :flower2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.608 sekundy