TEMAT: Ogród Doroty '2013

Ogród Doroty '2013 13 Lip 2013 21:31 #178534

• Tebi
  • Tebi's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Oj, przyszłam się tutaj napatrzeć, bo mam ciągły niedosyt. Nie zawiodłam się. Chyba Pink Flower Circus jest teraz twoją największą rózaną gwiazdą. Ona jest po prostu nie do przebicia. Też uwaźam, że pompon poki co, jej do pięt nie dorasta :dazed:
Pozdrawiam, Justyna
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 21:31 przez Tebi.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2013 13 Lip 2013 22:12 #178577

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dorotko - cudowny zapach róż z Twojego wątku rozchodzi się po całym forum :hug:
Zachwycającą Pink Flower Circus zapisałam sobie wielkimi literami ;) Poleciłaś mi kiedyś Ghislaine de Feligonde - faktycznie jest śliczna i niespotykana - w czasie kwitnienia "wybiela się" od mocnej pomarańczki do czystej bieli -bardzo ją lubię , a mam ją dzięki Tobie :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2013 22:13 przez Margolka.

Ogród Doroty '2013 16 Lip 2013 21:07 #179452

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko Saltarello przepiękna, to jedna z moich ukochanych lilii :P
Róże cudne...... no i te zdjęcia :woohoo: ....... mistrzowskie :thanks:

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 12:53 #179641

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Niechciej ogrodowy rozgościł sie na dobre, ale u mnie w lipcu to norma, więc się nie przewjmuję.
Trawa wczoraj skoszona, rabaty ogarniete ze zgniłków, chwasty dalej sie panoszą, najgorsze miejsca wysypane skoszoną trawą :rotfl1:

Justyś :hug:

Młagoś, zapach róz troche zelżały, teraz w ogrodzie pachną głównie lilie i floksy. Ech mam nadzieję, że słoneczko wreszcie zagości na dłużej. I pozowli cieszyć sie ogrodowymi zapachami.
Cieszę sie, że nie zawiodłaś się na GdF. To piekna róża. Moje dwie rosna w takim sobie miejscu i szleństwa za bardzo nie uskuteczniaja, ale sa i kwitną. Poczekam, może się zabiorą lepiej za rośnięcie.

Aga, i u mnie należy do ulubionych. Ten zapach ciężko przebić. Inne pachną może i mocnie, ale ten zapach ma w sobie to coś co bardzo mi odpowiada.

Niechciej przerzucił się nawet na robienie zdjęć. Jakos tak najlepiej podziwia mi sie odród z pozycji horyzontalnej z leżaka, z książą w ręku. Ale kilka widoczków po wczorajszym koszeniu trawy.

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 13:02 #179644

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ależ pięknie u Ciebie Dorotko :hug: Widzę,że budleja ma już wyrażnie zabarwone kwiatostany. Moje też wyjątkowo duże w tym roku ale z kwitnieniem się ociągają. Dziś pierwszy słoneczny dzień - z radością wybrałam się do ogrodu i .....utknęłam w morzu chwastów. :bye:

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 13:13 #179648

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, coś pracowity u Ciebie ten Niechciej, bo to i skoszone, i wyściółkowane, i zgniłki ogarnięte ;)
Prawda, że po skoszeniu trawy ogród pięknieje? I to jest chyba sens trawniczka w ogrodzie - podkreśla urodę roślinek :)
U mnie zmasowany atak szczawika na kwaśnych rabatach, jak wczoraj próbowałam z nim walczyć, to najpierw dostałam nasionkami w oko, a później omal nie zjadły mnie komary :angry: Eh, lipiec zdecydowanie nie sprzyja robotom ogrodowym wszelakim ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 13:30 #179653

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Małgoś, budleje kwitną juz od jakiegoś tygodnia. Ale mają cieplutko, bo rosną przy południowej stronie szklarni.

Dalunia, trawa to zasługa starszego syna. To jego stałe ogrodowe zajęcie, zarabia z każdym razem na jakieś lody więc się nie buntuje tylko kosi.
Zgniłki musiałam wyciąć bo zarażałyby reszte róż. Ściółkowane z nadzieją, że rozszalałe chwasty trochę się przyduszą :happy2: najwyżej jesienią będę miała więcej pracy. Teraz mi sie nie chce.
Ze szczawikiem i ja walcze, bezskutecznie. U mnie szaleje wszędzie, bo kwaśno i gliniasto co mu bardzo odpowiada :evil:
Komary żyć nie dają i u mnie. Przed wyjściem do ogrodu smaruję siebie i rodziną olejkiem waniliowym, na to chemiczny oprysk offem i jakos daję radę ;)

Noooo, tutaj sie na razie nie zapuszczam :rotfl1:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 17 Lip 2013 15:25 przez dodad.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 13:58 #179657

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Dorotko :bye:
Pięknie masz i kolorowo, ;) taki busz roślin juz masz :bravo: :bravo:
U mnie to wszystko jeszcze młodki,i małe :(
Róze śliczne :flower1:

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 20:22 #179717

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Nie, nie o to z budlejami mi chodziło.. Może jakby tak budleje wyrzucić, to by liliowce ocalały... ;) Zresztą znalazłam rozwiązanie! Bo o tej przyszklarniowej mówimy? Przecież tam tyle trawnika... Poszerzyć rabatę, to i dziecko mniej koszenia będzie miało... ;)
Ale piękne widoki, warto się czasem podnieść z tego leżaka i zrobić obchód...
Jakie wysokie masz niektóre lilie! :eek3: Metr, półtora?

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 20:36 #179721

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Niechciej na leżaku? U mnie by to nie przeszło... chyba że soczewek bym nie założyła :rotfl1: To ja wolę w fotelu... w domu... wtedy chwasty w oczy nie kłują ;)
Ale masz rację... leżakuj... i zbieraj siły na weekend, bo jak nas koleżanki przegonią, to będziemy cienko piszczeć! :silly:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 20:53 #179725

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Oj a ja myślałam,że ten szczawik to tylko moja zmora :whistle: co ja z nim nie robiłam :jeez: ,wydzierałam,wykopywałam,pryskałam,nawet lata temu smarowałam nierozcieńczonym Roundapem,wyrasta jeszcze więcej,cały ogród opanowany,najgorzej,że trzeba wydrzeć,zanim zacznie strzelać :rotfl1: Dorota,tę Pas de Deux to masz boską,ja juz w ubiegłym roku zazdrosciłam Ci jej.

Ogród Doroty '2013 17 Lip 2013 21:02 #179727

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też dziś przysypywałam chwasty skoszoną trawą :P :rotfl1:
Ale najpierw sama trawnik skosiłam ;) , u mnie niestety ;) nie ma niechcieja, bo wiem, że nikt mnie nie wyręczy, a jak sama zapuszczę, to sama niestety będę musiała później gorszą robotę odwalić :jeez:

To już teraz wiem dlaczego moja walka ze szczawikiem pod azaliami skazana jest na niepowodzenie :rotfl1: , skoro wszyscy walczą i bezskutecznie :happy3:

Ogród Doroty '2013 18 Lip 2013 14:01 #179912

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Aniu, busz rzeczywiście jest, niektóre miejsca chyba powinnam poluźnić, ale jakoś weny brak.

Marta, chyba jednak budleje zostanie, choć oczywiście nie wiem jak długo. Ale to sadzonki z zeszłego roku i to własciwie pierwszy sezon kiedy cisza oczy. Jeszcze ich czas nie nadszedł ;)
Poszerzenie rabaty nastąpi, ale nie w tym sezonie, w następnym chyba tez jeszcze nie. Starsze miałoby mniej koszenia, ale młodszy potrzebuje jeszcze miajsca do zabawy, jazdy rowerem.
Oj żebys ty wiedziała jak ciężko mi z tego leżaka zleżć :rotfl1: Leń straszny we mnie wstąpił.
Najwyższe lilie przewyższaja mojego starszego syna (1,75m) Porosły w tym roku potężne.

Gorzata, do czytania - a tak spędzam większość czasu okulary zdejmuję, więc chwastów nie widzę. A nawet jak widzę to jakoś mnie nie denerwują na tyle by pędzic je wyrywać. Nie przejmuję się, co raku tak mam. Nabiorę energii we wrzesniu :silly:
Siły zbieram, zbieram. Nie bojam się ;) .

Ewka, oststnio mam bardzo filozoficzne podejście do ogrodu. szczawik też chce zyc, niech żyje. W nadmiernym rozrośnięciu się mu troche przeszkadzam, ale nie próbuję walczyc z wiatrakami. Teraz mam gorszą zmorę - chwastnica jednostronna. Nie mam pojęcia skąd przylazła, ale walczę od zeszłego roku.

Na razie 14 - spadam do domku. Pa!
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2013 15:44 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 18 Lip 2013 14:49 #179921

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ech... ta chwastnica jest nie do pokonania! :evil: Ale ode mnie jej nie masz :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2013 18 Lip 2013 16:16 #179935

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Też mam to tałatajstwo i walczę dzielnie bez żadnego skutku :sick:

Ogród Doroty '2013 18 Lip 2013 18:06 #179965

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
dodad wrote:
Teraz mam gorszą zmorę - chwastnica jednostronna.

Dorotka, no a filozofia to gdzie?
Chwastnica też chce żyć :happy3: Jak ten szczawik ;)

Kiedy urosną mi takie lilie wysokie? :woohoo: Ja tez chcę .Które to tak rosną?

Ogród Doroty '2013 18 Lip 2013 21:21 #180040

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Chwastnica nie ma prawa żyć! No i zaraz na mnie padnie podejrzenie! :rotfl1: Bo ja mam, ale wyrywam! W moim piaseczku po deszczu to nawet bez podważenia, u Ciebie może być gorzej...
Ja nie mam leżaka, to może i dlatego lenia nie mam, choć dziś było momentami ciężko...

Ogród Doroty '2013 18 Lip 2013 22:28 #180081

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja bym chętnie w ogrodzie popracowała, ale czasu brak. Jeszcze tylko 2 tygodnie i urlop. Może wtedy nadgonię

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.462 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum