TEMAT: Martowy prawie ogród 2013

Martowy prawie ogród 2013 17 Wrz 2013 21:14 #193199

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Siberko, to pewnie jakaś stara historyczna odmiana! :happy2: U mnie w zasadzie też, jeszcze niedobitki i spóźnialscy...
Dorotka, tło jeszcze niepomalowane... Ano telefonu nie było, bo jakoś entuzjazmu do tego pomysłu nie wyczułam... U mnie za wiele też go nie było, w zasadzie dopiero w czwartek zdecydowałam się jechać... A jeździłam z vitą, Kasią i tabazową koleżanką...Fajnie było!
Mirka, ja też się muszę nacieszyć, bo nie wiadomo, gdzie sąsiadka w przyszłym roku to cudo posadzi... :happy3: Trytomy Cię nie kręcą? Jak to? To to jest w ogóle możliwe? ;) Jakie zielsko na końcu rabaty...Rozplenica?
Paweł, no nic nie było! :rotfl1: Ale samo miejsce bardzo urokliwe, ja taki stary drzewostan wielbię! A najbardziej mi się podobały cypryśniki i metasekwoje, o tu mi się podobało...

DSC_1625.JPG

Dorota, ma ogromny urok, nawet bym powiedziała... Może to nie była najlepsza pora roku na odwiedziny tam, ale od czego mamy wyobraźnię... :)
Małgosiu, właśnie takie to słodkie maleństwo! ;) Derenie kousa to ja mam nieustannie! Najpierw mam, potem one odchodzą, a ja odnawiam stan posiadania, bo ja mam na punkcie dereni coś, co można nazwać stanem "gdy rozum śpi" :rotfl1: Na wszystkie rośliny, które mi wymarzną się obrażam, a na derenie nie mogę... Aktualnie testuję cztery odmiany... Zima niedługo, też czuję, że muszę się na nie napatrzeć! :rotfl1:
Małgosiu, dziękuję, a Ty swojej trytomce nie dokupiłaś jakichś koleżanek? ;)
Małgoś, trytomy i dzielżany koniecznie! :) Gdzie wsadzić? Dzielżany na środku tej nowej rabaty, a trytomy z przodu... :happy: Widzisz, jak wierzę w Twoje zdolności negocjacyjne! :lol:
Gosiulu, no chyba się jednak nie liczy, ale ona naprawdę tak do mnie lgnie, ja jej przez tę siatkę nie przeciągałam...
Krysiu, cieszę się, że zaglądasz! :) Z tymi kolorami już coraz gorzej...
Aniu, hortensje już parę latek mają... Dzielżany...Decyzja należy do Ciebie :)
Dorciu, z tymi serduszkami to jest tak... Ty masz serduszki wspaniałe pewnie, one kwitną jakoś tak w maju-czerwcu, a ta tutaj to mieszaniec międzygatunkowy serduszki wspaniałej i peregriny, takich jest więcej i one kwitną w zasadzie cały czas, mam jeszcze 'Burning Hearts', ta jest jeszcze lepsza w kwitnieniu...I powiem Ci jeszcze, że trzeba się koniecznie rozglądać za serduszką 'Ivory Hearts', białą... No i jakoś tak się nie udało kolekcjonerskich tematów pominąć! :rotfl1:

Wyprawa do Bolestraszyc okazała się bardzo udana, nic nie kupiłam! :lol: Ale oczy napasłam pięknymi widokami, nacieszyłam się przemiłym towarzystwem i rozkosze podniebienia też były, bo było koło gospodyń wiejskich! ;) :rotfl1: Ja jestem wielką miłośniczką kół gospodyń wiejskich, o czym niektórzy wiedzą... ;)
A u nas pada, pada... Podlewa mi przesadzone rośliny, przyszłe grzyby, dobrze!
To jeszcze parę migawek z działki...
Zawilce jakoś się ociągają, w Bolestraszycach dech zapiera od kwitnień...

'Pamina'

DSC_1742.JPG

'Honorine Jobert'

DSC_1765.JPG

Pierwsza trójsklepka...

DSC_1755_2013-09-17.JPG

Ostatnia 'Hot Lava' ;)

DSC_1756_2013-09-17.JPG

Dorobiłam się też pierwszej róży NN... Pojęcia nie mam... Może ktoś ma?

DSC_1748.JPG

Tego staram się nie zauważać... ;)

DSC_1761.JPG

A to i owszem... 'Herman Mussel'

DSC_1762.JPG
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Martowy prawie ogród 2013 17 Wrz 2013 21:20 #193201

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
O to widzę, że temat serduszek mam do zgłębienia :fly: . Poczytam, poszukam, bo widzę, że warto. Jeszcze jak mówisz, że one tak długo kwitną :woohoo: . Trzeba będzie koniecznie kolekcjonować :tongue2: .

Zapomniałam napisać, że trójsklepka boska!
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2013 21:22 przez dorciaj.

Martowy prawie ogród 2013 17 Wrz 2013 22:14 #193218

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
A już myślałem, że na festiwal dereni przyciągnęła Was dereniówka. :drink1: Na festiwal jesiennych kolorów dereni trzeba jeszcze trochę poczekać.

Marto, skracasz wiosnę młode przyrosty himalajce? Inaczej wybuja w górę i wyłysieje. Przekonałem się o skuteczności tego sposobu w tym roku. Można też dzięki temu skutecznie zmniejszyć rozmiar tego bądź co bądź wielkiego iglaka.
Na objazd po szkółkach czasu bym niestety nie znalazł ale do samej Krzywaczki na chwilkę zaglądnąłbym.
W takim razie do wiosennego Krzywaczkowania. :bye:

Martowy prawie ogród 2013 17 Wrz 2013 22:37 #193229

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja mam serduszkę 'Candy Hearts', a może miałam :dry: , bo już dawno nie ma ani kwiatów, ani liści :think:
Sadzona była wiosną od MP, czy obudzi się następnej wiosny :huh: ?

Ale że Ty odkryjesz u siebie różę NN, to bym się w życiu nie spodziewała :rotfl1:

Martowy prawie ogród 2013 18 Wrz 2013 21:51 #193427

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Markita ............. też miałam od Podstolca Candy Hearts' i jeszcze białą obie niestety czas przeszły dokonany :placze: :placze: :placze:

................. Marta to zielsko , które dostrzegłam na końcu patrząc na zdjęcie to Twoje cudowne , nowe trytomy chociaż na pierwszym planie mnie nie powalaja i widzę je na końcu :happy3: :happy3: :happy3:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Martowy prawie ogród 2013 18 Wrz 2013 21:54 #193428

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Już bałem się, że przez wizyty w pięknych ogrodach gust mi trochę wydziczał i dlatego to arboretum zrobiło na mnie hmmm... no niewielkie wrażenie :lol: Na szczęście okazuje się, że nie jestem sam w swoim rozczarowaniu :rotfl1:

Martowy prawie ogród 2013 18 Wrz 2013 22:23 #193437

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirko w tym roku kupowałaś? Kurczę, to kolejna strata z tego zamówienia :angry:

Martowy prawie ogród 2013 18 Wrz 2013 23:12 #193463

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta i u nie trójsklepki zaszały, wysokie jakieś takie się zrobiły :think:
Jeżówki ... suche w większości :cry3: tylko tas od Ciebie pokazowa.

Mówiłam, mówiłam jedźmy do Bolestraszyc w początkiem sezonu :funnyface:
Metasekwoje mam dwie, mogłaś do mnie zajechać, dużo bliżej :rotfl1:

Martowy prawie ogród 2013 19 Wrz 2013 07:32 #193484

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Mnie tez się w Bolestraszycach podobało. Lubie takie "dzikawe" miejsca.
Entuzjazmu być może nie wyczułaś, bo zastanawiałam sie czy mi termin nie koloduje z wyjazdem do Lwowa, ale okazało się, ze nie. pewnie bym się wybrała. Nic to, nastepnym razem :hug:
Miłośniczko kół gospodyń wiejskich ;) zapraszam do nas. Imprez z kołami gospodyń u nas obfitość, najbliższe Świeto Rydza :funnyface:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Martowy prawie ogród 2013 20 Wrz 2013 23:10 #193928

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dorcia, temat na pewno wart zgłębienia, no i zakolekcjonowania niewątpliwie! :) Do walorów serduszek jeszcze można dorzucić to, że dobrze przyrastają. A trójsklepka...sama nie wiem...
Romek, dereniówka też była, ale nie próbowałam... Ja swojej himalajce nie przycinałam pędów, u mnie ma tendencji do wybujania, pamiętaj, że moja nie musi z nikim o światło walczyć! ;) To do wiosennego Krzywaczkowania! :bye:
Marta, Candy Hearts też jest mieszańcem, to powinno ją być jeszcze widać... Ale nie sądzę, by coś ją mogło zeżreć, moze się jeszcze odrodzi, trzymamy kciuki!
No ja też bym się nie spodziewała... Choć jakbym dobrze pogmerała w zeszycikach, to by może się jakieś światełko zapaliło...
Mirka, czemu? Przecież wymarznąć nie powinny, to co za tym stoi? Zielskiem trytomy cudne nazywasz? :hammer: Jak nie zachwycają? :eek3: Od razu widać, że kwiatostanu w ręku nie miałaś! :lol:
Paweł, jednak mowa jest źródłem nieporozumień... ;) Nic nie było, w sensie "do kupienia nic nie było"! A poza tym było, taki ponad stuletni cyprysik na przykład, wielki grujecznik, przykro mi, ale ja Ci w Twoim rozczarowaniu nie potowarzyszę... :P Widać niewiele w życiu widziałam :happy3: , ale mi się podobało! :)
Jolu, widać szczerze dana ;) , bo przecież nie o to chodzi, że to po prostu bardzo udana odmiana jest... ;)
A ja mam trzy metasekwoje, to w ogóle nie powinnam się nigdzie ruszać? ;) No chyba, że po czwartą! ;)
A do Bolestraszyc powinno się jechać na przełomie maja i czerwca, kiedy kwitną irysy, wtedy to musi być super!
Dorota, tam, gdzie dzikawe, to dzikawe, też lubię takie klimaty, ale są i "świeższe" założenia, a wszystko bardzo wypielęgnowane, zadbane, ładnie! No może zrobimy ten następny raz w przyszłym roku? To u Was są rydze? Ale na co dzień czy od święta? ;)

Przestało padać, więc wreszcie mogłam wybrać się na działkę, tym bardziej, że samochód wypchany po brzegi roślinami! Na koniec sezonu jeszcze trochę należy przyszaleć, nie wiem czemu, ale tak właśnie sobie pomyślałam... :silly:
Większość roślin się nie nadaje do pokazania, ale takie heptakodium chińskie sobie kupiłam i kwitnie..

DSC_1687_2013-09-20.JPG

I cudnego dzielżana 'Vicky'

DSC_1689_2013-09-20.JPG

Zakwitła nowa jeżówka... 'Raspberry Truffle'

DSC_1688.JPG

Anemone 'Konigin Charlotte'

DSC_1692_2013-09-20.JPG

Teraz zauważamy i takie kwitnienia... :)

DSC_1718.JPG

Moje ładne żółte żurawki..

DSC_1768_2013-09-20.JPG

I widoczki, ten taki niepokojący... ;)

DSC_1667_2013-09-20.JPG

A ten z driakwiami...

DSC_1774_2013-09-20.JPG
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2013 23:17 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): vita, ewa1953

Martowy prawie ogród 2013 21 Wrz 2013 09:51 #193956

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, jak będziecie planować kolejną zbiorową wycieczkę do Bolestraszyc to nagłośnij :screem: Od dawna mi się marzy, nie byłam :( a nikt z "moich" takiej wycieczki nie planuje :placze:
Prawie zawsze jak zajrzę do Twojego wątku czymś mnie zadziwisz :ohmy: Choćby roślina: heptakodium chińskie, a cóż to takiego? :silly:
Pomiziaj "Dziada" - to mój ulubiony forumowy zwierzak :lol:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Martowy prawie ogród 2013 21 Wrz 2013 10:20 #193962

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Marto :bye:
Lubię jesienne żurawki,,,mają taki intensywny,mocny kolor,,,pięknie kontrastujący z zielenią :hearts:
Jeżówkia msz ładne,,,szkoda,że zaczynają przekwitać ;)
Zawilce ładne,,mój juz przekwitł :dry:
Dzielżany ładnie się prezrentują,,,ja ich nie mam :wink2:

Martowy prawie ogród 2013 21 Wrz 2013 10:54 #193973

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A co z trójsklepką dla Ciebie nie tak? :think: Dla mnie to piękne roślinki :hearts: , starsznie mi przypominają storczyki, więc pewnie dlatego jestem nimi zauroczona :silly: .

Jeżówka mi się podoba - w ogóle zauważyłam, że w tym sezonie baczniej zwracam na nie uwagę - coś się z tego zainteresowania wykluje jak nic :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Martowy prawie ogród 2013 21 Wrz 2013 11:06 #193979

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No i po pogodzie :angry: , a tyle sobie obiecywałam po tym weekendzie :jeez:
Mam nadzieję, że chociaż Ty sobie wszystko posadziłaś :dry:

Martowy prawie ogród 2013 21 Wrz 2013 11:36 #193981

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Witaj Marto :bye:
Ile ciekawych roślin u Ciebie. Patrząc na Twoje kwiatki definitywnie chce mieć dzielżany.Mam miejsce dla jakiejś 1,5m odmiany :) Chciałabym mieć tak dojrzały ogród..

Martowy prawie ogród 2013 21 Wrz 2013 16:29 #194009

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Marta ,czy u Ciebie Jastrunie są już w takiej fazie rozkwitu? Chyba ,że się mylę i to inne kwiecie ;) Drakwie są piękne a szczególnie ta buraczkowa z białymi punkcikami :woohoo: Żałuję ,że nie kupilam tych ciemniejszych z małymi koszyczkami :(
Trytoma stoi na honorowym miejscu w środ traw i rozświetla dzisiejszy pochmurny dzień :woohoo:
Widziałam Jacki na giełdzie za 1kg -10zł.

Martowy prawie ogród 2013 22 Wrz 2013 19:31 #194256

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
I wszystko nadal kwitnie. Nawet Marta :)
A jednak, tak trochę niepokojąco...
Co tam na nieortodoksyjnie białej rabacie? Czy aby Pani nie przesadza?

Martowy prawie ogród 2013 22 Wrz 2013 20:30 #194273

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Marta, może moje zdolności negocjacyjne się poprawiły, ale na tej nowej rabacie to już miejsca brak. Wczoraj dokupiłam jeszcze 3 kulki i koniec.
Chyba, że chodzi Ci o nową rabatę, która jest w planach. To tak, tam chętnie bym je posadziła, ale na razie moje zdolności nie są aż tak dobre

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.504 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum