TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 08:04 #271663

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
A z tej wody, to chyba jakaś meduza wyskoczyła do zdjątka :rotfl1: :rotfl1:
Clematisy przecudne i jakie dorodne już :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 11:10 #271757

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka a kiedy ta następna fala upałów ma nadejść :think: Już tęsknię, choć u nas jeszcze gorąco :rotfl1:
Basenik wiadomo, okupowany przez całą rodzinkę. Ja to się śmieję, że dzieciaki z rana prosto z łóżek na materace :happy3: Oczywiście te, które czasowo nie mają obowiązku szkolnego :happy-old:
Ogród zarośnięty po pachy, ale nawet nie da się pielić, ziemia twarda jak skała :jeez:
Powojniki rosną sobie :lev: niektóre, inne nie rosną :dazed: Niektóre startują od ziemi po uwiądzie. Mączniaka nie stwierdzono póki co.
Marta wkopywałaś karmnik w ziemię, czy postawiłaś? U mnie wkopany w zacisznym miejscu przeżył już dwie zimy. tandeta proszę Pani :funnyface: Co prawda wymaga odmalowania, ale sezon jeszcze długi
Też bym pooglądała róże :silly: ale się ociągają. Zaraz coś tam wstawię :)
Jul święta racja :thanks: to dopiero odpoczynek :dance:
Kury może mniej, ale niech tylko kaczki poczują wodę :rotfl1:
Mam w okolicy koleżankę, która ma w kompostowniku pełen zestaw zaskrońców i węży wszelakich, na rabatach zółwie składają jajka. Na środku trawnika wilki basen.
U niej to dopiero zaczęłam się zastanawiać, jak wchodzić do basenu :crazy:
Daluś ale jak to Eva nie przeżył zimy :supr3: zupełnie nie pojmuję. Może już wcześniej dawał oznaki przesuszenia na przykład :think: U mnie z tego powodu chyba padł największy palmowy klon :cry3: Drugi, którego również uważałam za martwy odbija dzielnie.
Oj tak już moczenie nóżek w takie upalne dni daje przyjemny oddech.
Vyvyan u mnie zdecydowanie w parterze.
Marysiu i ja nigdy nie odważyłabym się napomknąć nawet, z wszystko zrobione :supr: bo nie jest :silly: Mam czasami wrażenie, że ta walka roślin ozdobnych z chwastami jest bardzo nierówna :supr: Te drugi mają zdecydowanie silniejsze tempo wzrostu :rotfl1:
Gorąco, jak gorąco, oby nie było gradu tylko :thanks:
Gosia nic ponadto, co napisałam o sobie oczywiście :rotfl1: "A gdzie tam Pani z takimi nogami" :rotfl1:
Marta sama najlepiej wiesz, ze są pewne takie tereny :whistle: irysowe dajmy na to :jeez: liliowcowe :jeez: teraz dodajmy różankę na którą za cholewcię się nie wcisnę, bo krzaczysko porosły :supr: A wydawało się, że róże należycie oporządzone :silly: Co tam na kwitnienia patrzymy, nie nóżki :rotfl1:
I tak spoglądając wczoraj na kwitnienia stwierdziłam gorącą konieczność dokonania oprysków jeszcze przed wyjazdem, czy ja dzisiaj zdążę :dazed:
Clemki kupować, kupować i sadzić przy siatce :funnyface: tylko Dżoncię gonić, bo połamie.
Monik dziękuje, dziękuję :hug: ale u Ciebie to dopiero jest bosko :hearts:
U mnie ogród kontrastów, tu to, tam zaś co innego :happy3: zdecydować się nie mogę na jedną tematykę i chyba tak lubię ;)
Wyczekuję kiedy kulki porosną i drzewa liściaste, zupełnie zmieni to wrażenia estetyczne na działce, którą przecież zagospodarowywałam z pustego nieużytku :supr:
Nie wykluczam, ze niektóre rośliny trzeba będzie eksmitować :rotfl1:
A moje największe drzewo, osobiście odchowane z nasionka wygląda obecnie tak :lol: Paulownia tomentosa

Odezwie się ktoś kto dostał siewki siostrzyczki, jak tam u Was?
Beat meduza, to zagłówek mojej wodnej amfibii :woohoo: się bujam od brzegu do brzegu, żeby się nie nudzić :happy4: Da się zdecydowanie przeżyć upał. M mnie nad jezioro nie może wyciągnąć, bo po co jak jezioro na tarasie :rotfl1:

Obiecałam kiedyś Summer Snow :whistle: zaczyna właśnie kwitnąć. Rośnie na kratce, w drewutni, na pobliskie róże, ogrodzenie i gdzie tam chce :funnyface:

Róże może i by zakwitły, jakby trochę popadało :think: Zdecydowanie odmiana lawendy, którą podsadziłam róże jest za wysoka, z roku na rok obserwuję, jak jest coraz większa :supr: szkoda tylko wykopać :lev:

Co tam będzie kwitło moi mili :)
Proszę bardzo 'Munstead Wood'

'Rosarium Uetersen'

'Sir John Betjeman'

'Let's Celebrate', nie oszukujmy się deklarowane 90 cm to nie jest docelowa wysokość tej róży :devil1: u mnie ma już ze 130.

'Jenny Duval'

'The Prince'

Obok jeszcze inne, które trwają w pąkach. Opodal maleństwa w porównaniu z poprzedniczkami
'Eyes for You'

'Jacqueline du Pre'

'Astronomia' od Izki :hug: pięknie rośnie i kwitnie, nie dziękuję za podarunek :kiss3:

takie tam małe różyczki w obwódce, z lewej żylistek Strawberry Fields /Deutzia hybrida/

'Little Artist'

'Lupo'

'Degenhardt'

Zdążyć z opryskiem przed wyjazdem :jeez: może pogoda nareszcie będzie sprzyjająca, bo jakieś chmurki napłynęły :think:
Markita mam nadzieję, ze tym razem się nie zwiodłaś :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata, andrzejek, Orszulkaa, dkny, aptenia

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 12:31 #271781

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Uwielbiam takie małe rózyczki :hearts:
Swoją paulownię intensywnie nawożę i mam nadzieje że w tym roku urośnie ponad metr :unsure:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 13:14 #271789

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, coś jej (Evie) stanowisko chyba nie podpasowało, albo...jakiś stwór (stwory?) buszujące w pobliżu korzenie podgryzł :angry:
Róże zachwycające, zwłaszcza te maleństwa :flower2:
U mnie trochę upał odpuścił i dobrze! Przyjemniejsza będzie podróż do Sulejowa :dance:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 14:12 #271802

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Posadziłam Summer Snow niedaleko Evy... :whistle: Znaczy za ile lat będę coś wykopywać? :devil1:

Lawendzie się nie dziw, ona lubi takie gleby. Pewnie wszystkie szkółkowe zamorki tak Ci urosną :happy:

Idę do różanego :search:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 14:23 #271805

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
To nie sa roze podsadzone laweda, tylko laweda podsadzona rozami :evil:
Paul (Summer Snow) jest zachwycajacy :hearts: wiem, wiem, potwor z niego nad potwory ale fascynuje mnie ten powojnik od kiedy go zobaczylam jakis czas temu.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 17:08 #271826

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
O tak :woohoo: , jestem usatysfakcjonowana :woohoo: . Pięknie :hearts:
Taką masz nie zjedzoną Jacqueline i zdrową :supr3: , moja to obraz nędzy i rozpaczy :jeez:
Little Artist wciąż na liście i nigdzie go nie widzę :huh: , tak samo Eyes for You ;)
Co do chmurek, to były, ale się zbyły :evil: , a ja kosiarkę wyciągnęłam w złudnej nadziei, że będzie łatwiej, bo bez słońca :angry:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 20:28 #271873

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
pamelka wrote:
Evę tnę systematycznie, bo byłaby już ze trzy razy większa :blink: Rośnie to, to jak szalone :crazy: dobrze, że kolega :thanks: poradził, jak sobie z nią radzić. Teraz podobnie postępuję jeszcze z Pulverulentą :silly:

Kochana koleżanko B) może też poradziłabyś nam jak opiekować się Evą, żeby była tak piękna jak twoja. Kiedy tniesz, mniej więcej ile i w jaki sposób. Może masz jakieś zdjęcia poglądowe. Bardzo ładnie proszę.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 12 Cze 2014 22:51 #272002

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Własnie miałam prosić o zdjęcia Evy z perspektywy, a tu jak na zawołanie.
Ale potfoor :eek3:
Zdecydowanie za mało miejsca zostawiłam, chyba, że jak zwykle będę cięła.
Powojniki masz zabójcze.Widać, że im u Ciebie dobrze.
Ja jeszcze basenu nie rozłożyłam, bo polbruk zajęty był przez wstrętne trawsko. Dopiero wczoraj się z nią uporałam. Pozostało sprzątnąć ogólnie. A tu pogoda sie psuje. Zatem basen poczeka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 13 Cze 2014 13:24 #272146

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Pam, Summer Snow pochłania kolejne części ogrodu! :woohoo: u mnie ma do dyspozycji całą siatkę od zachodu, ale z uporem maniaka włazi w róże :evil: i jakby tego było mało, kwitnie głownie od strony sąsiada :dance:
Paulownia imponująca :bravo: Ewa tez ma wyhodowaną z nasionka, ogromnaaaaa! Hmm..ciekawe czy kiedyś zakwitnie... :whistle:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2014 13:25 przez Robaczek.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 13 Cze 2014 20:48 #272289

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Przecudna ta 'Let's Celebrate'

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 14 Cze 2014 15:52 #272536

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu o jakich Ty chwastach mówisz :think: Żebyś Ty zobaczyła teraz co niektóre moje rabaty to wiedziałabyś co to zachwaszczenie... :oops:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 14 Cze 2014 20:57 #272630

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Jolu, jaki okaz paulowni :supr3: Faktycznie summer snow to potwór ...no to mam 2 potwory :club2: Róże pokazowe. Jak Ty masz czyściutko na rabatach ...ani jednego chwaścika nie widać :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 16 Cze 2014 15:40 #273359

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Joluś, tak paczam na te Twoje róże i trochę robi mi się żal, że nie mam już miejsca na tak duże rośliny. Kiedyś marzyła mi się rabatka z pięknymi odmianami okrywówek, ale w międzyczasie wykorzystałem posiadany areał i chyba nic już z tego nie wyjdzie :dry:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Cze 2014 10:11 #274021

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko, a ja uwielbiam większość róż :silly: tylko czasu mało i areał nie pozwala na powiększenie kolekcji ;)
Paulinka niech rośnie pod niebo :hug:
Daluś to chyba może być jedyne wytłumaczenie, generalnie nie jest to zbyt wymagający krzew. Przynajmniej w moich warunkach sobie radzi :think:
Sulejów :woohoo: i już po :cry3:
Propozycje padają aby dwa zjazdy robić rocznie :teach:
Siberko kochana skąd wiedziałaś :hug: najlepiej właśnie rosną te zmory :club2: siły już nie mam, kompostowniki pełne, a one nadal sobie rosną. Teraz dla odmiany bardzo zimne, jak na czerwiec noce się zrobiły /dzisiaj 4 stopnie :blink: / no to nic innego tak chętnie nie rośnie jak one :hammer:
Summer Snow puści się po Evie :rotfl1: to będzie dopiero widok :silly: Mój za to pożera różankę, to go wczoraj drastycznie pocięłam :devil1:
Jul odwiedziła mnie ostatnio koleżanka i stanęła przed lawendami :blink: WOW powiedziała, takich wielkich to jeszcze nie widziałam :rotfl1: Normalnie chce, żeby jej poszukać takich potworowych. Zdecydowanie trzeba poczekać aż zakwitną, z pewnością dodadzą uroku rabatom, a na tyły to chyba do końca sezonu się nie dostanę :rotfl1: albo nawet do wiosny :happy3:
Bój się, bój Paula :happy-old: niech no tylko pokaże różki :devil1:
Marta sezon w pełni, pąki strzelają to tu, to tam. To przecież nasze najbardziej upragnione w roku chwile są :hearts: Ochłodziło się znacznie, więc i różane kwiaty mają szanse na dłuższy żywot.
Wczoraj ze 4 listki porażone plamistością usunęłam z Jacqueline, chyba nie jest źle?
Little Artist od Pana Pruchniaka oczywiście, a oczka :think: od Pana Tomka chyba :think:
Iwonka no nie mam żadnych zdjęć, niestety :oops: Na początku uprawy Evy dostałam tylko krótkie wytyczne - 'a zostaw jej ze trzy gałęzie najwyżej, bo wielkim krzakiem będzie, takim ze 3x3' :wink4:
No to zostawiłam trzy. W tym roku byłam bardziej powściągliwa i chyba za dużo zostawiłam, wiosną się nadrobi cięcie.
Margoś prognozy zupełnie nie zachęcają do rozkładania basenu :supr: masakra. Teraz to tylko codzienne filtrowanie, chlorowanie i odkurzanie co najwyżej :jeez: Nieprzyjazne lato zapowiadają, jak będzie :whistle:
Evkę tnij, ona to bardzo lubi, choć i tam nie wiem, czy nie za mało miejsca jej zostawiłaś.
Skąd ja to znam :silly:
Kasiu wczoraj karczując :devil1: Summer Snow z różanki wspomniałam Twój wpis. Pilnuj tego potwora, bo kładzie różane krzaki :club2: Dwie angielki dzisiaj do poparcia, bo wsparciem były dla Paula :club2: Pat Austin nie jest niską różą, a pokładał się pod ciężarem clemka, podobnie Lady of Shallot :unsure:
Mój zakwita wewnątrz drewutni :crazy:
Ula to prawda, piękna to róża i całkiem duża :silly:
Moniko zdjęcia nie mówią całej prawdy, pamiętaj :hug:
Moni dziękuję za miłe słowa, ale chwast są :devil1: i jestem tego w pełni świadoma :dazed:
Myślałam, że tylko u mnie 'na wsi' się sieją, ale gdzie tam, tyle miejsc odwiedziłam w ostatnim tygodniu i wszędzie to samo :happy4: Musiałabym chyba ekipę pań pielących wynająć i ... na tydzień, co najwyżej :rotfl1: , miałabym spokojne sumienie.
Dwa potwory :ohmy: pozbadź się jednego, co :silly: póki nie jest za późno :funnyface:
Piotrze nie można przecież mieć wszystkiego w ogrodzie :teach: Twoje kolekcje unikatowe są, a róże :bad-idea: niektóre takie bardziej pospolite :lev:
Mają jednak przewagę nad unikatowymi bylinami - nie wypiele się przy okazji :rotfl1:
Tak więc różnijmy się pięknie, na górze róże, na dole fiołki ... :wink4:

A wiecie, ze nie mam żadnej fotki z Sulejowa :blink: ba więcej powiem aparatu nawet nie wyjęłam z auta :crazy: Tylu było fotoreporterów, ze patrzyłam tylko jakby tu uniknąć obiektywów :rotfl1: i się nie udało :happy4:
Cudny wyjazd, jak co roku spotkanie z ogrodowo zakręconymi przyjaciółmi to jedna z najpiękniejszych chwil w roku :flower1:
Najbardziej niesamowitym jest fakt, że znajomi z netu wydają się być przyjaciółmi od lat :rotfl1:
Oczywiście nie wspominam nawet o naszej silnej grupie, która żyć bez siebie nie może, nooooo, ale spotykamy się dużo częściej :dance: Już niedługo :woohoo:

Jeśli ktoś ma nadal wątpliwości :think: jechać-nie jechać za rok zdecydowanie polecam.
Magiczne szkółki, które odwiedziliśmy w tym roku zapraszają wszystkich miłośników ogrodów.
Kilka fotek pożyczonych od Igorka :hug:

Dendrofarma, nieprzebrana kolekcja iglaków :woohoo: przemiłe przyjęcie, spacer pośród iglakowych łanów sadzonek.
Dziękuję Agnieszko :hug: trochę czasu zabrakło na pogawędki, ale nadrobimy ;)

DSC_1650.JPG

DSC_1654.JPG

DSC_1656.JPG

Nasza już tradycyjna wizyta w szkółce Pana Krzysztofa Wolskiego w Opocznie :flower1:
Nawet nie macie pojęcia ile tam się cennych kulek kryje pośród tylu donic :wink4: Jakby tak udało się prze Pawłem dotrzeć :happy3:
Dziękuję Krzysiek, do następnego spotkania :)
Bardzo proszę pamiętać, co tam się obiecało koleżeństwu zaszczepić :devil1:
DSC_1592.JPG

DSC_1590.JPG

A stąd to bym chyba większość wykopała :devil1:

DSC_1602.JPG

Są chętni za rok :happy-old:

No to jeszcze Bylinowy raj – szkółka Pana Juliana Szewczyka w Łodzi :woohoo: Ile tam rarytasów dla kolekcjonerów, proponuję dużo wcześniej zapoznać się z ofertą.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Cze 2014 10:18 #274022

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zabrakło mi opcji wklejania :think: ale dlaczego fotki takie małe :crazy:
Niech już będą :lev:
No to Łódź teraz

DSC_1617.JPG

DSC_1623.JPG

DSC_1634.JPG

Muszę jeszcze last, but not least pochwalić się Wam moim imieninowym prezentem :woohoo:
Zaskoczona była, jaka ja byłam zaskoczona i wzruszona :woohoo:
Dziękuje kochani, w życiu chyba jeszcze nie dostałam takiego prezentu od serca :hearts:
Szczególne podziękowania dla Gorzatki oczywiście :hug: :kiss3:
Podziwiam Twoje złote raczki i jakie pracowite :hug:
Bo trzeba Wam wiedzieć, że ten mój cudnie oprawiony avatar powstał metodą haftu krzyżykowego :hearts:

A Marzęce dziękuję za zdjęcie :hug:
Wiesz, że nie zauważyłam wcześniej :silly:
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2014 10:25 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Cze 2014 10:26 #274027

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jolu nie przesadzaj! Byliśmy tam z 10 minut przed Wami i do chwili spotkania nie miałem jeszcze żadnej doniczki w ręku :rotfl1:
Trochę szkoda, że nie udało mi się wybrać z Wami do ogrodu p. Szewczyka ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 18 Cze 2014 10:34 #274029

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj tam, oj tam :lol:
Paweł Ty to masz po prostu oko w wyławianiu perełek :hug:
A u Krzyśka, dwie, trzy doniczki często :happy4: bezcennych kulek
Zanim ja się zorientuję, że coś należy nabyć, stoi już w grupie Twoich zdobycznych roślin :silly:

Zapomniałam dodać, że nas wszystkich jeszcze uprzedziła Danusia :rotfl1:

Łodzi trzeba żałować ;) nadrobisz za rok, najpóźniej :funnyface:

Czy ja już pisałam :think: cała droga do domu z Sulejowa przebiegła spokojnie, nazbyt spokojnie czasem :rotfl1:
Do Radomia ze 20 km jechałyśmy za policyjny radiowozem nawet :happy3:
Za to z 10 km przed moim pięknym miastem ... halt :idea1: rutynowa kontrola trzeźwości :happy3:
Oczywiście wyszłam obronną ręką z dmuchanki :rotfl1: :happy3:
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2014 10:47 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.755 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum