TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - aktualny

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 20 Cze 2014 23:56 #275090

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jakie nowinki jeżówkowe kopiłaś? U mnie jeżówki pomalutku już startują. A z twoich sadzonek urosła olbrzymia kępę :dance:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 21 Cze 2014 12:14 #275229

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Skuszona na trytomy :D ja kępę dałem pod blok, południowa strona, patelnia, wśród traw, nikt nie podlewa, nie nawozi, nie okrywa a rośnie i pięknie kwitnie co roku!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 21 Cze 2014 12:41 #275250

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu :bye:
Fajny prezencik dostałaś,suuper :)
Zawsze zachwycam się Twoimi różami,piękne ,duże, cudnie ukwiecone.Czym je dokarmiasz ???
Chippendale mój jeszcze mizerotka,tak na niego czekam a on z jednej gałązki tylko rośnie pączka jeszcze nie widziałam.Reszta tych nowych już kwitnie lub ma spore paczki.
LO jeszcze też jestem ciekawa.Ale pąk już ma spory. :)
Fajne nowe roślinki .Nowe jeżówki, super, ;) A jakie odmianki kupiłaś.Ja też je bardzo lubię :hearts:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 22 Cze 2014 23:04 #275971

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Pamiętaj o fotkach jeżówek, jak zakwitną. Ja też zamówiłam kilka, bo niektóre nie przetrwały zimy, inne zjadły ślimaki.

A gdzie zdjęcia kulek?

Jolu masz Abies pinsapo Aurea? Dostałam ją 2 lata temu i nie mam gdzie posadzić na stałe. Jak to szybko rośnie? czy faktycznie 10 cm na rok?

Nie mam miejsca na dużą choinkę. :jeez: :hammer:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 09:59 #276474

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jolu czytałam u Marty, że u Ciebie lało ??? :woohoo: u mnie w sobotę kilka razy pokropiło , przez chwilę tylko :blink: ledwie liście z wierzchu zmoczyło , a w ogrodzie wciąż susza :(

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 11:58 #276506

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jadziu takie forumowe spotkania dają niezłego kopa :lol: niesamowite są spotkania z ludźmi, którzy myślą tak samo :hearts: przykucają przy najmniejszym kwiatku i wzdychają :)
Często już bez słów się rozumiemy. Ostatnio nawet podobne zakupy zrobiliśmy w szkółkach :silly:
Już się cieszę, bo kolejne spotkanie wkrótce :woohoo:
Aphrodite jest cudna, co prawda ma dużo mniej kwiatów niż angielki dajmy na to, ale ich kształt i kolorek :hearts:
Bardzo lubię tę różyczkę. Muszę jej pilnować, bo pochłaniają ją wielkie bodziszki :club2:
U mnie ostatni było całkiem sporo deszczu :unsure: więc różane kwiaty zmoknięte i potargane przez wiatry porywiste.
Nawet materace wywiało z basenu :blink:
To prawda Bozenko, niektóre obsypane pąkami, chyba dobrze im robi jesienny kompost.
Marysiu najlepsze jest to, że u mnie róż miało nie być zupełnie :rotfl1: No, ale jak nie podziwiać takiej różnorodności form, kolorów i aromatów :woohoo:
Dziękuję :hearts:
Ten sezon wydaje się być wyjątkowo dobrym dla różyczek.
Martusiu zupełnie, jak u Ciebie :hug:
Beatko dla mnie bardzo ważnym było, ze jeżówki dostępne w tym sklepie /wcześniejsze odmiany/ pochodzą z własnej uprawy. Znaczy są zdrowe i zahartowane do naszego klimatu. Takie z in vitro to nie zawsze dają radę zimie niestety.
Rhapsody rośnie bardzo ładnie, w tym właśnie tak jak ją podziwiałam na różanych polach, dosyć wysoko i obsypana pąkami. Póki co nie stwierdziłam żadnych chorób, ani szkodników.
Dorcia no gdzie tam pod Artamki wpływem ;) Pod wpływem zimowej melancholii raczej :silly: Kiedyś miałam piękne trytomowe kępy, ale odeszły pewnej zimy :lev:
Teraz tez mam trzy ubiegłoroczne, ale nie widzę kwiatów.
Róże przy trejażu rosną całkiem, całkiem ;) Zauważyłam, ze ubiegłoroczna Bremerstadt Musicanten odpoczywa w tym roku, poprzedni sezon był dla niej wyjątkowy.
Dziękuję Anetko :hug:
Marta a u mnie nic nie posadzone, no ale jak się leczę, to nie mam nastroju na sadzenie :silly: Do tego coś w aparacie się poprzestawiała /wiesz przecież :( / i zdjęcia wcale nie oddają widoków na które mam szczęście patrzeć :lev: Mówisz, ze jestem skazana :think: taki wyrok podźwignąć się postaram z godnością :happy-old: ale do naszych poznańskich koleżanek to nam niestety daleko :supr:
Niedługo kolejne spotkanie, trzeba chyba zacząć domawiać szczegóły :comp:
Aguś szkoda, że nie możesz z nami na zjazd się wybrać :hug: jakby jednak kiedyś, to wiesz :wink4:
Powiem szczerze, że kiedy obserwuję zwieszone główki jeżówek natychmiast pędzę po węża, nie czekam na deszcz, a gdzie tam. Szkoda stracić każdy kwiatek.
Od Twojej wizyty, mam wrażenie, różyczki nieco podskoczyły do góry :silly:
Iwonka i moje siewki porozrastały się po ogrodzie. W tym roku siewek jakby mniej, a i jeżówkowych kęp ubyło ... by gdybym nie dokupiła :devil1:
Niektóre i u mnie zaczynają bardzo powoli, bo zimne noce są jak na czerwiec.
A dokupiłam ...Summer Salsa, Supreme Cantaloupe, Daydream, Summer Samba, Secret Glow, Secret Lust.
Adrian bo one chyba najbardziej lubią takie suche tereny, najbardziej im nie służy gnicie przecież. U mnie jakoś nie bardzo rosną.
A pani z wysyłkowego sklepu także wstrzymała marcową dostawę, aby sprawdzić, czy żyją :lev:
Aniu podkarmiaj róże, najlepiej naturalnym nawozem, wówczas się odwdzięczą masą kwiecia. Wiesz przecież, że one się muszą zadomowić w nowym miejscu ;)
Prezentu lepszego sobie nie mogłam wymarzyć nawet :hearts: Pomysłowość koleżeństwa nieustannie mnie zaskakuję i pracowitość Gosi :kiss3:
Widziałaś inne zjazdowe prezenty :flower2:
O jeżówkach powyżej.
Danuś oczywiście, ze pokażę jeżówki, one przecież są moimi ulubionymi bylinami :hearts:
Abies pinsapo 'Aurea' nie rośnie aż tak szybko u mnie, ale przyrosty w granicach 5-7 cm mogę potwierdzić. Od 4 lat chyba rośnie na wzniesionej i jeszcze nie widzę potrzeby przesadzania. Co innego z Rydalem, temu jesienią muszę poszukać większej miejscówki.

Tutaj zespołowa fotka z wiosny

Ty wiesz, ja róże magiczne czarują :hearts: No wychodzę do ogrodu i patrzę co tam nowego zakwitło i zanim oblecę różanki późno się robi :silly:
Ale obiecuję cyknąć coś aktualnego. Tymczasem Pinus sylvestris 'Barrie Bergman'

Pinus mugo 'Kokarde'

Pinus mugo 'Golden Flash' :hearts: - wynalazek naszego kolegi Krzysztofa Wolskiego :wink4:
ale pewnie go już masz patrząc na częstotliwość Twoich odwiedzin w Opocznie :hug:

Pinus mugo 'Lemon'

Aguś u mnie ogród solidnie podlany, jak się wydaje. Choć muszę przyznać szczerze, że ciągłe wiatry skutecznie osuszyły już warstwę wierzchnią :blink:

To jeszcze może kilka różanych widoków :happy4:
Sweet Revelation

Chippendale

Pastella

Graham Thomas

Othello

Tess of the D'Urbervilles

a ostróżki pomału pochłaniają różankę :lev: trzeba zdecydowanie ukrócić ten proceder :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 12:03 #276507

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Dziękuję za małą porcję iglaczków. Masz rację: Golden Flash już mam. :P Róze masz piękne, ale mi się najbardziej podoba Pastella.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 12:12 #276508

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Myślałam, że się już nasyciłam ciemnymi różami, ale ten Othello :woohoo: i jaki piękny pokrój ma :hearts: , te wyprostowane pędy :lol:
U mnie nie padało, a też wieje :angry: , czy można jeszcze bardziej wysuszyć popiół :mad2:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 12:24 #276510

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
U mnie wieje od tygodnia i juz nawet chwasty nie rosnal :happy3: Zdjecie Pastelli sliczne, takie Stadium bardzo lubie :hearts: moja w tym roku udaje zolta rabatowke i miesza mi troche rozowa rabate ale chociaz wesolo jest :happy:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 12:58 #276515

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Dangar wrote:
Dziękuję za małą porcję iglaczków. Masz rację: Golden Flash już mam. :P Róze masz piękne, ale mi się najbardziej podoba Pastella.
'Golden Flash' w ogrodzie każdego iglakomaniaka :lol:

Ale wielkiego masz tego Barry'ego Bergmana :woohoo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 18:45 #276598

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Porcja iglaczków odświeżająca . A pastella :hearts:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 22:00 #276693

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Pierwsze zdjęcie to mistrzostwo świata w zestawianiu iglaków :bravo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 24 Cze 2014 22:00 #276694

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
'Pastella' i mnie powaliła, cudoo :blink:
Mam tylko nadzieję, że to nie ta z lisnera, z dorsza np :happy4:
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2014 22:09 przez piterek.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 26 Cze 2014 12:25 #277296

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Nie tylko Pastella czy Otello powalają na kolana ale wszystkie róże masz przecudne ....Prezencik z Sulejowa jest wspaniały ....myślę ze ten rok sprzyja różom ....u nas dzisiaj całą noc lało i do południa.....nie padało tylko lało ....na działce jeszcze nie byłam ale róże to na pewno bardzo zniszczone...

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 26 Cze 2014 14:57 #277324

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
jolu, cudny prezent dostałaś - taki talent to jest talent - naprawdę rewelacja.
Powaliłaś mnie na kolana swoją pastellą. Ja mam 2 ale bidy takie, że hej. Niby kwitną ale kwiatki takie jakieś małe i niewydarzone. Nie focę bo mnie wnerwiają. Naprawdę zazdraszaczam i cudnie wygląda z chipkiem. Kwitnienia róż masz mega bujne - i o to chodzi! Może crown princess taka żółta przez glebę ??? Pisałaś, że zasobna w wapń może to jest przyczyną albo jakiś sport Ci wyrósł :supr3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 26 Cze 2014 21:48 #277465

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jola, ale masz kwiatów na krzaczkach :woohoo:
Ja nie narzekam w tym roku na obfitość kwitnienia, ale Twoje wymiatają
W tym roku muszę zadbać nie tylko o jeżówki, ale też o jarzmianki, a przede wszystkim o nie.
Jeżówki sobie jakoś radzą. Niestety jarzmianki giną

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 29 Cze 2014 22:04 #278416

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Pamelko, zachwycająca Pastella. Moje w tym sezonie są cieniem samych siebie z zeszłego roku… :unsure:
Mączniak rzekomy je męczy od maja i wyjść z tej zarazy nie mogą… :jeez:
Ostróżki jak marzenie, żal je ruszać. Będziesz rozsadzać?
Pokażesz co tam nowego na różance? :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) - 2014 aktualny 29 Cze 2014 22:25 #278435

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
I jeszcze obiecałaś, że pokażesz jeżówki! No już chyba zaczynają? Te starsze to pewnie wielkie kępy już, a i nowych przybyło, zakwitną te nowe?
Ja mam wciąż ambiwalentny stosunek do jeżówek, trzeba mi inspiracji! A może lepiej nie... ;)
Ostróżki jak marzenie proponowałabym na kompost! :rotfl1: Bardzo pożyteczne mogą się okazać w takich okolicznościach i w przyszłości różom się przysłużyć, bo teraz raczej tego nie robią ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.631 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum