TEMAT: Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 29 Lip 2015 20:04 #392303

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Dalu oprócz pięknych roślin wypatrzyłam u ciebie piękne firanki. Takie lubię :) I ta ścieżka przez cienisty zakątek taka cudna że :jeez: Nad liliami nie będę się rozpływać bo wiadomo ładne.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 29 Lip 2015 21:03 #392315

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, te firanki to w domku ogrodnika :) Mam tam dwa pomieszczenia i antresolę, więc nawet spać można ;) Jak w czasie grilowania zaskoczy nas deszcz, to - myk i możemy się schować do domku. Jest tam stół i krzesełka, pełen wypas B)
Przy tym stole zazwyczaj biesiadujemy

stiniecierpki.jpg

Nowinko, nie tylko pachnie jesienią, ale i widać jesień - u mnie na potęgę schną i opadają liście :( To z pewnością wynik suszy :angry: Ale dzisiaj wieczorem troszkę popadało, więc mam nadzieję na powrót lata do ogrodu - roślinki nabiorą wigoru, trawnik się zazieleni...
Ja mam tylko najzwyklejsze, różowe floksy, więc wszelkie odmianowe będę oglądać u Ciebie :flower2:

floksy.jpg

A roślinek faktycznie u mnie dostatek; czasami mnie przeraża, że aż ich tyle i każdą trzeba doglądnąć, dopieścić, nakarmić, podlać, czasami przyciąć, przesadzić...A co zrobić z takim urodzajem jabłek???

jabonka.jpg

Romku, z klonikami to mnie pocieszyłeś, chociaż, prawdę mówiąc, na początku swojej ogrodniczej drogi dwa straciłam. Zniechęciłam się do nich na ładnych parę lat, a teraz próbuję wrócić...
Cieszę się, że zakwitła Ci hortensja dębolistna :flower1: Moja właśnie zaczęła zmieniać kolor kwiatów z czysto białego na różowawy.
Do kwitnienia wrzosów za bardzo mi się nie spieszy, gdyż kwitnące wrzosy oznaczają jesień za pasem...Podobnie zresztą jak kwitnące nawłocie, wokół których uwijają się całe tabuny brzęczących owadów :)

nawocie.jpg

Lucynko, morelki zjedzone co do jednej! Pozostało po nich tylko miłe wspomnienie. Ja też nie wiem, co to za odmiana; muszę poszperać w Internecie. Są, jak na polskie morele, wielkie, soczyste, smaczne i mają taki charakterystyczny wydłużony kształt :comp:
Dzięki za miłe słowa :kiss3:
Dla Ciebie widoczek z pergolką

widoczekzpergol.jpg

Martusiu, a wiesz, że nie pamiętam skąd mam Scarlet :oops: Ale lubię ją - jest wielka i ma mnóstwo turbanowych kwiatków w intensywnie różowym kolorku :flower2:
U mnie i rajskie, i wszystkie inne jabłuszka już dojrzewają. No i zaczyna się czas traw. Po rozplenicy widać suszę:

rozplenicawVII.jpg

Na dobranoc - ketmia

ketmiazbl.jpg

...i kanny

rabataognista.jpg
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi, madzia, Amarant, VERA, Krzysia, Łatka

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 29 Lip 2015 21:17 #392319

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dawno się nie odzywałam, ale zaglądam i podziwiam :hug: Wasze ogrody pełne pięknie kwitnących lilii pewnie odurzają zapachem, floksy też pachną... :think: Mój ogród bez tych kwiatów pewnie wyjątkowy :woohoo: :rotfl1: Jestem trochę zniechęcona ogrodem, nawet nadchodząca jesień mnie nie martwi :supr: Może dlatego, że przecież to jeszcze pełnia lata :lol: Ketmia zjawiskowa, obficie obsypana kwiatami :flower2:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 30 Lip 2015 16:35 #392482

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Dalu, u mnie dzisiaj po 12-ej było 13 C Toż to zimą bywało lepiej ;) A w mediach co jakiś czas rewelacja- Szczecinek najzimniejszym miastem w Polsce :rotfl1:

Ale moje dalie się nie poddają kwiatów bardzo powoli ale jednak przybywa :P

Pacioreczniki masz piękne. Też je bardzo lubię ale one też lubią ciepło i są to kwiaty dla których warto trochę się poświęcić i wykopywać jesienią :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 31 Lip 2015 14:57 #392715

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Z jabłek najlepiej zrobić cydr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 02 Sie 2015 14:30 #393138

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
A ja widziałam Twój ogród w broszurce Mój Ogródek :coffe:
Każdy robiący zdjęcia widzi ogród inaczej.Po stoliku poznałam ,że to Twój zanim zaczęłam czytać

Miłego przetrwania upałów :bye:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 03 Sie 2015 20:31 #393441

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękna ketmia :hearts: A jak Ty Daluś odnajdujesz się w tym upale ? .Coś podejrzanie się nie odzywasz .Ja dopiero wieczorem się ożywiam i wszystko otwieram ,bo do tej pory broniłam dostępu gorącego powietrza do domu i powiem Ci ,że ze świetnym skutkiem . Całą noc będzie wszystko otwarte ,a rano zamknę .Klimatyzacja ,jak złoto :flower2:

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Sie 2015 18:57 #393662

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Nowinko, ketmia i ja bardzo Ci dziękujemy!
Upały znosimy ciężko i ja, i rośliny :angry: A gorąco jest niemiłosiernie - dzisiaj w cieniu 32 stopnie, a z każdym dniem ma być cieplej :eek3: Codziennie podlewam większość roślin, bo inaczej niewiele zostałoby z ogrodu :garden1:
Oczywiście robię to wieczorem; w ciągu dnia jeździmy nad wodę - dużo pływam, a potem czytam sobie w cieniu wierzby rosochatej :paper:
I tylko tak można wytrzymać taką pogodę.
Nastał teraz czas hortensji; byłyby piękne, ale -niestety- bardzo cierpią w czasie upałów, nawet te, rosnące w cieniu...

hortvar.jpg

widoczekzjabihort.jpg

hortogrjasnor.jpg

Aszko, dzięki za informację :kiss3: Chyba w zeszłym roku wysłałam zdjęcia i tekst do Działkowca na jakiś konkurs. I teraz ni stąd ni zowąd ukazał się ten, całkiem spory, artykulik w pisemku, którego w ogóle nie znam :think: Najlepsze jest to, że nikt mnie nie powiadomił :angry: To pisemko to jakaś mutacja Działkowca - Mój Ogródek, sierpniowe wydanie
Upały, upałami, ale ta susza...Dzisiaj całkiem niedaleko mnie był wielki pożar - spalił się hektar łąk i drzew :(

urawkifunkieihort.jpg

Gosiu, gdybym chciała z moich jabłek zrobić cydr, to musiałabym robić to hurtowo i sprzedawać wszystkim chętnym ;) Nie zdajesz sobie sprawy jakie to są ilości. Kiedyś zresztą zrobiliśmy kilkanaście butelek, ale roboty z tym mnóstwo, a potem butelki nam strzelały jak szampan i zostawało kilka kropelek na dnie :placze:

pommes.jpg

Ewuś, chyba i u Ciebie w końcu się ociepliło? Bo nawet nad morze wróciła piękna pogoda...U mnie cały czas susza i upały; niektóre roślinki to lubią, ale większość, niestety, nie :(
Trawy i róże jeszcze dają radę

trawyire.jpg

Marysiu, jak jest tak gorąco to nic się nie chce, a już z pewnością pracować w ogrodzie. Jedyna czynnością, którą teraz robię jest podlewanie...No, jeszcze czasem wytnę przekwitłe kwiaty i pozbieram jabłka...Ale powolutku zaczynam robić plany zmian i przeróbek jesiennych. Wypalenia ogrodowego jeszcze nie czuję, ale wielkiego entuzjazmu - też nie! Cieszę się, że w końcu sierpnia czeka mnie jeszcze jeden solidny wyjazd urlopowy i to będzie fajne zakończenie wakacji B)
Ketmia jest niezawodna, co roku obficie kwitnie, a ile siewek wokół niej rośnie...

ketmia1.jpg

Idę podlewać. Miłego wieczoru :bye:

jednoroczne.jpg
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Margo2, piku, chester633, Amarant, Krzysia, Łatka

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 04 Sie 2015 19:31 #393666

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witaj Dalu, oj jakie mam zaległości w czytaniu wątków, u Ciebie to 141 odpowiedzi :jeez:
Miłego podlewania :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 05 Sie 2015 08:43 #393760

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Dalu, ociepliło się, ocepliło i nie narzekam :D Chyba ze 3 dni było cieplutko i słońce. Jak za gorąco to można się było w cieniu schować albo w rzece nogi pomoczyć :)
Dzisiaj trochę wieje i niebo w chmurach. Czyżby jakaś zmiana? Ale znowu pewnie tylko u mnie ;)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 05 Sie 2015 09:05 #393765

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Chciałabym, żeby moja ketmia przezimowała i choć raz zakwitła.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 05 Sie 2015 21:07 #393930

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ja też silnie na ketmie jestem obrażona po tym, jak onego roku ;) wszystkie mi wymarzły. Popatrzę sobie tu i ówdzie i to mi wystarczy :)
Wcale tego cierpienia od upałów po Twoich hortensjach nie widać :) Znaczy podlewanie skuteczne :)
Plany zmian i przeróbek jesiennych? Brzmi nieźle :)
Ja już zaczęłam przesadzanie i teraz w te upały muszę jeździć i podlewać...
Lepiej jednak do tej jesieni poczekać, większe szanse na deszcz...

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 05 Sie 2015 21:25 #393935

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Bożenko, nawet nie wiedziałam, że ketmie są takie wrażliwe - u mnie zimują i kwitną bez problemu od wielu lat. To już więcej problemów miałam z budlejami; po sławetnej zimie 2011/12 zmarzły dokumentnie, ale kupiłam nowe i te to dopiero dają czadu! W tym roku mają chyba ze 3 metry wysokości :eek3: Nie są jakieś specjalnie piękne, ale lubię je za to, że przyciągają mnóstwo motyli :)Zdjęcie robiłam dość późno wieczorem, kiedy motylki już śpią ;)

budleja.jpg

Ewuś, u mnie też dzisiaj było troszkę chłodniej, czyli zamiast 33 stopni, 29 B) I troszkę chmurek...Ale to już przyjemniejsza pogoda. Martwią mnie jednak prognozy na najbliższe dni - ma być grubo powyżej 30 stopni :angry: Żeby chociaż troszkę popadało...
Róże powolutku zbierają się do powtórnego kwitnienia. Augusta Luiza:

raALIIkwitnienie.jpg

Mróweczko, w tym sezonie to ja się napodlewam :evil: Z konewek, węża, zraszaczy...Nawet nie chcę myśleć, jakie będą rachunki za wodę :mad2: I tylko dzięki temu podlewaniu rośliny jeszcze żyją i jako tako wyglądają:

widoczeknaciekVIII.jpg

fontankaihostywVIII.jpg

hortensjeKuyshuimillionsbells.jpg

liliaSDihortAna.jpg

lobeliairozchodniki.jpg

hortAnab.jpg

Martulu, zmiany będą, ale dopiero jak się trochę ochłodzi i spadnie odrobinka deszczu ;) Póki co, robię w ogrodzie tylko to, co niezbędne, bo w taki skwar to ani ręką, ani nogą...
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2015 21:31 przez dala.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, Bozi, Amarant, Łatka, zanetatacz

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 05 Sie 2015 21:56 #393956

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Dalu, i Ty mówisz, że u mnie nie widać suszy? Nie żartuj! To u ciebie soczysta zieleń, zdrowe rośliny aż miło. Chciałoby się przysiąść w cieniu i napawać się rajskim widokiem. Marzę o takim ogrodzie. :)

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 05 Sie 2015 22:12 #393960

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Jak ja Wam zazdrościłam tych ketmii, zbierałam nasionka, siewki, kupiłam jedną- mam teraz trzy.
Na dodatek trafiły się ostatnie dwie zimy łagodne i wszystkie już kwitną :) .
Dalu, takie wysokie budleje widziałam w Irlandii, byłam zdumiona, bo miały po 5 m wysokości.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 06 Sie 2015 08:50 #394006

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83423
Jeśli ktoś chce ketmie - służę chętnie, bo wyrywam na śmietnik rozsiane niemiłosiernie od sąsiadki - i moje też. Powoli stają się plagą. Mówię oczywiście o tych ogrodowych, a nie o egzotycznych hibiskusach o ogromnych kwiatach.
To dobra roślina do "ogrodu stepowego" :happy4:
Dalu, ta biała budleja ślicznie wygląda, ostatnio też usiłuję zaprowadzić pod płotem we Wrocławiu, ale szanse nikłe, bo wiadome burki tratują, jak ktokolwiek przechodzi ulicą. Też mam na względzie motyle, chciałabym mieć takie miejsce jeżówkowo-budlejowe jako stołówkę dla nich.
Mnie szczególnie wpadło w oko "to niebieskie" - niestety, nazwa mi wypadła przez sitkowatą głowę.
Pozdrawiam Was - znowu z gór.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 06 Sie 2015 09:11 #394010

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
U mnie róże dopiero zaczynają puszczać nowe pędy po pierwszym kwitnieniu.

Ogród Dali czyli azaliowo-liliowy zawrót głowy 06 Sie 2015 09:23 #394012

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja budlejki wszystkie wyautowałam .Rosły ,jak szalone i zajmowały bardzo dużo miejsca ,którego u mnie nie za dużo .Nie mniej jednak myślę o takiej malej ,karłowej odmianie .One pięknie pachną ,a owady wręcz za nimi przepadają .Zauważyłam ,że z wiekiem coraz trudniej pozbywać się jakiejś rośliny z ogrodu .Sentymenty ,czy cuś ? :woohoo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.599 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum