Nowinko, ketmia i ja bardzo Ci dziękujemy!
Upały znosimy ciężko i ja, i rośliny
A gorąco jest niemiłosiernie - dzisiaj w cieniu 32 stopnie, a z każdym dniem ma być cieplej
Codziennie podlewam większość roślin, bo inaczej niewiele zostałoby z ogrodu
Oczywiście robię to wieczorem; w ciągu dnia jeździmy nad wodę - dużo pływam, a potem czytam sobie w cieniu wierzby rosochatej
I tylko tak można wytrzymać taką pogodę.
Nastał teraz czas hortensji; byłyby piękne, ale -niestety- bardzo cierpią w czasie upałów, nawet te, rosnące w cieniu...
Aszko, dzięki za informację
Chyba w zeszłym roku wysłałam zdjęcia i tekst do Działkowca na jakiś konkurs. I teraz ni stąd ni zowąd ukazał się ten, całkiem spory, artykulik w pisemku, którego w ogóle nie znam
Najlepsze jest to, że nikt mnie nie powiadomił
To pisemko to jakaś mutacja Działkowca - Mój Ogródek, sierpniowe wydanie
Upały, upałami, ale ta susza...Dzisiaj całkiem niedaleko mnie był wielki pożar - spalił się hektar łąk i drzew
Gosiu, gdybym chciała z moich jabłek zrobić cydr, to musiałabym robić to hurtowo i sprzedawać wszystkim chętnym
Nie zdajesz sobie sprawy jakie to są ilości. Kiedyś zresztą zrobiliśmy kilkanaście butelek, ale roboty z tym mnóstwo, a potem butelki nam strzelały jak szampan i zostawało kilka kropelek na dnie
Ewuś, chyba i u Ciebie w końcu się ociepliło? Bo nawet nad morze wróciła piękna pogoda...U mnie cały czas susza i upały; niektóre roślinki to lubią, ale większość, niestety, nie
Trawy i róże jeszcze dają radę
Marysiu, jak jest tak gorąco to nic się nie chce, a już z pewnością pracować w ogrodzie. Jedyna czynnością, którą teraz robię jest podlewanie...No, jeszcze czasem wytnę przekwitłe kwiaty i pozbieram jabłka...Ale powolutku zaczynam robić plany zmian i przeróbek jesiennych. Wypalenia ogrodowego jeszcze nie czuję, ale wielkiego entuzjazmu - też nie! Cieszę się, że w końcu sierpnia czeka mnie jeszcze jeden solidny wyjazd urlopowy i to będzie fajne zakończenie wakacji
Ketmia jest niezawodna, co roku obficie kwitnie, a ile siewek wokół niej rośnie...
Idę podlewać. Miłego wieczoru