Krzysiu, ja bardzo lubię białe kwiaty i nawet mam Białą Rabatę
Biel w cale nie wydaje mi się nudna i monotonna, tym bardziej, że ma tyle odcieni...
Dzisiaj nie robiłam nowych zdjęć, bo ziąb na dworze okrutny, a ja po chorobie jestem, więc coś 'odgrzewanego'
Kwiatuszku, kloniki są bardzo wrażliwe, ale ten z fotki pięknie mi urósł przez sezon i znakomicie przezimował, więc poszłam za ciosem i ...kupiłam jeszcze jednego
Bardzo mi się one podobają! A jak kiedyś kupiłam bez czarny, odmianę o ciemnych listkach, który miał imitować klonika, to padł
A miał być taki łatwy w uprawie.
Kasiu, stellata pokazuje nieśmiało pojedyncze kwiaty, ale tegoroczna pogoda jej do tego nie zachęca - strasznie jest zimno, wieje i pada śnieg z deszczem
Takie pojedyncze prymulki sieją się u mnie same w ogromnych ilościach i różnych kolorach
W tym roku najwięcej jest białych.
Jeśli ci się podobają chętnie Ci wyślę kilka dorodnych kępek i mogę dorzucić śnieżyczki, bo teraz jest dobry czas na ich rozsadzanie
Gosiu, może Twój pieris jest za młody? Drugą przyczyną braku kwitnienia może być surowa zima, gdyż wtedy przemarzają mu pąki. Ale w tym roku to nie wchodzi w grę. Pamiętaj też, że pieris lubi takie same warunki jak Rh - zaciszne stanowisko, kwaśna i wilgotna gleba.
Listki tego klonika przebarwiają się latem na zielono, co pokazałam na fotce wyżej
Ewuniu, ja mam trzy pierisy, ale ten variegata jest najstarszy i największy. Miałby już z półtora metra wysokości, gdyby nie to, że obcięłam mu w zeszłym roku kilka najwyższych gałązek, bo miał troszeczkę 'drapakowaty' pokrój. Po takiej zimie jak ta ostatnia, pierisy kwitną u mnie jak szalone i to są jak najbardziej tegoroczne, aktualne fotki.
Piękne będzie też kwitnienie mojej skimii, która jest wprost obsypana pączkami (laurowiśnia zresztą też)
Romuś, też lubię to wydłużanie pór roku dzięki forum
Ale wiosenka u mnie może wcześniejsza niż gdzie indziej, ale i tak w stosunku do zeszłego roku późna
A już wczoraj i dzisiaj to pogoda jest OKROPNA
Forsycja coś tam próbuje kwitnąć, ale nawet jej nie focę, bo czekam na słońce i pełny rozkwit...
Dagmarko, a u siebie kupuję! Targ w Sobótce jest w środy i w soboty, wybór roślinek całkiem spory. Zapraszam
Siberko, od wczoraj to i u mnie jest prawdziwa Syberia
Zimnica, wietrzysko, raz śnieg, raz śnieg z deszczem, raz grad.
Biedne te roślinki!