TEMAT: Próbuję spełnić marzenie

Próbuję spełnić marzenie 18 Cze 2015 08:57 #380757

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Widzę, że w tym roku grono podlewających znacznie się powiększyło ;) , miło, że nie tylko ja się tak męczę :devil1: . W dodatku nie mam studni :happy3:
Zaraz idę obejrzeć mój jedyny krzaczek poziomki :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Próbuję spełnić marzenie 18 Cze 2015 10:12 #380781

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
A ja już nie wierzyłam w prognozy i latałam wczoraj z wiadrami. I żartowałam, że niedługo ręce będę miała jak gorilla :rotfl1: :rotfl1: A dzisiaj pada :happy4: Jak u mnie podleję to do Was wyślę deszczowe chmury ;)

Próbuję spełnić marzenie 18 Cze 2015 20:27 #380963

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Krzychna :)
Dziękuję za "przepis" na dżem - weekend u nas ma być deszczowy, więc o wolnej sobocie mogę pomarzyć ;-) szykuje się dżemowy dyżur w kuchni ...
Rabatki z odwiedzin na odwiedziny coraz piękniejsze - i ta soczysta zieleń, i kolorki, i rozmaitość roślinek , podziwiam także pomysły na obramowanie rabat :bravo:
Wiesz, że najbardziej ujęły mnie właśnie te stare irysy ? Są chyba najbardziej zbliżone do tych, które pamiętam z hmm... młodości :) Wielosił jest piękną rośliną, zostaw go na rabatce :)
Stoliczek na tarasie - super! Mam nadzieję, że będzie ozdobą nowego tarasu ....
Białe poziomki :supr3: , widziałam już białe truskawki ... ale poziomki ? Czy są równie pachnące jak "normalne" ?
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Próbuję spełnić marzenie 19 Cze 2015 08:50 #381136

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A pewnie ,że tak .Aby kolory ładne były :rotfl1: Krysiu jest ślicznie ,z zamysłem na jeszcze śliczniej :bravo:

Próbuję spełnić marzenie 19 Cze 2015 22:25 #381402

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Faktycznie szkoda tak ładnej trawki :)
I czy to nie może być normalnie?
Trawka powinna ładnie rosnąć tam gdzie powinna, a tam, gdzie nie zależy niech nie rośnie
A ona odwrotnie robi
U mnie jest podobnie
I też nie mam czasu na cieszenie się roslinami.
Życzę deszczu

Próbuję spełnić marzenie 21 Cze 2015 20:31 #381947

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Krzysiu, faktycznie pamiętam to zdjęcie :) Bardzo dobrze, że taras prawie na poziomie ogrodu, bo będziesz z niego oglądać ogród, a nie sąsiadów czy ulicę. Po prostu intymniej. Zimno, że szkoda gadać; popadało, dobrze, że chociaż tyle; widziałam gradobicie u Muszki, koszmar jakiś, a nie czerwiec. Masz jakieś plany ogrodowe w najbliższym czasie? A ustawianie kolorami w przypadku fioletów/szafirów to sama przyjemność, dla mnie oczywiście :happy: Poproszę jeszcze :)
Dobrego wieczoru :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Próbuję spełnić marzenie 21 Cze 2015 21:59 #382017

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Marta, zawsze podlewałam, tylko miałam mniej roślin, mam wrażenie, że tej wiosny wyjątkowo sucho. Nigdy w kwietniu nie lałam wody :jeez: .
Dziś na szczęście mam wolne :coffe: .

Ewo, dzięki za chmurę, tylko dlaczego tak długo musiałam na nią czekać :rotfl1:.

Aniu, poziomki porównasz osobiście, zapakuję Ci trochę razem z fiołkami, sadzonki nie owocki :rotfl1:. Też sobie zrobiłam dżemowy weekend, jutro jeszcze tylko rabarbaru do jednego gara dodam. Zamrażarkę też przygotowałam na letnie skarby, zaczął się słodki sezon :P .

Ewo, mam za mało kwitnących i za małe kępki, oby zamysł na jeszcze śliczniej się spełnił :flower2:.

Gosiu, deszcz dziś spadł, trawnik znowu się zazieleni. W tym roku koszony był tylko dwa, albo trzy razy, a wiosną zazwyczaj rośnie jak szalony, dopiero latem żółknie. Drugi jest nie tylko zasuszony ale i zadeptany, tak będzie dopóki nie skończymy remontu, dlatego nie marnuję już na niego wody i tak jest do przekopania :garden: .

W sobotę zepsuł mi się piekarnik, po niecałych 3 latach umiarkowanego użytkowania, wysiadły wentylatory. Awaria zdarzyła się kiedy pieczeń była w środku :jeez: , bo jak inaczej zorientowałabym się, że nie działa :devil1:. Rafał rozpoznał uszkodzenia i chyba uda mu się naprawa, trzeba tylko ściągnąć części, niepotrzebny wydatek :( ile roślinek można by kupić .

A w ogrodzie... wylałam już beczkę pokrzywówki, podsypałam azalie i rh, podlewałam je solidnie, prezentują się nieźle, może zawiążą sporo pąków. Jedynie Christopher Wren wygląda jak zaschnięty, nie ma prawie liści, coś mu tam wyłazi z ziemi, więc może przeżyje.

Powoli rozrastają się hosty i żurawki, aż boję się pisać, że ładnie rosną, bo zaraz coś się skiepści ;) . Ze ślimakami walczę od 3 lat i w tym roku jedynie języczka ucierpiała, nie mogę dorwać tego co ją podjada :club2: . Hosty zbombardowane przez szyszki, których u mnie ogrom, zastanawiam się czy pod sosną coś parasolowatego mogłabym posadzić, żeby je osłonić.

Band of Gold - pamiątka z Szepietowa od Muszki :thanks:

Blue Angel wyraźnie urosła od ubiegłego roku :dance: , jest trochę starsza od pozostałych.

Celtic Dancer- jesienny gratis.

To nieprawda, że nie mam róż, mam jedną. Dostałam wiele lat temu miniaturkę w doniczce, chyba na święta wielkanocne, w domu czuła się źle, posadziłam ją do ogrodu, czego miała nie przeżyć, ale ona zrobiła mi niespodziankę i rośnie do dziś. Naczytałam się u Was o różach, więc w tym roku podsypałam jej wiórów rogowych i obłożyłam skórkami z bananów, za co się pięknie odwdzięczyła.

Życzę dobrego tygodnia, żeby w dzień świeciło nam słońce, a w nocy kropił deszcz :flower2: .

Edit.
Posty piszę godzinami, przesiaduję w jadalni przy kuchni, więc w międzyczasie wydaję kolację, zmywam, smażę konfitury itp. :jeez: .

Haniu, to co zobaczyłam u Eli to szok :supr3: nie wiadomo czy zalegający nie uszkodzi host bardziej.
Pamiętam ten okropny grad w 2012, wracaliśmy wtedy ze szpitala od Adama, były korki i to uratowało samochód. Na naszym osiedlu większość miała uszkodzone dachy, zdarzały się też powybijane szyby. U nas potłukł daszek nad miejscem na taras (ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie), a wiatr złamał gruby konar na sośnie.

Haniu, w ogrodzie w miarę sił i możliwości będę zmieniać, teraz jednak koncentrujemy się na domu. Chłopcy zakończyli semestr przed sesją :dance: odpuszczamy sobie jakiekolwiek wyjazdy i zabieramy się do roboty. Najpierw trzeba zrobić miejsce na przeniesienie mebli z domu, część pójdzie na śmietnik, ale część musimy gdzieś przechować. Pójdą do garażu i zakładu Adama. A potem dokończyć podłogę u mnie na górze i garderoba do zagospodarowania, wtedy przeprowadzę się do swego nowego pokoju i zaczniemy demolować dwa pokoje i przedpokój na dole. A potem zobaczymy co damy radę zrobić ;) .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2015 22:22 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, Ewogrod, VERA, hanya, edulkot

Próbuję spełnić marzenie 21 Cze 2015 22:48 #382059

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ładna muszkowa hosta :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Próbuję spełnić marzenie 21 Cze 2015 22:53 #382066

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękna róża.
I ciekawe bardzo ładne hosty :hearts:
nie wiuem czemu,Ale mi podobaja sie te hostki, których nie mam :)

Próbuję spełnić marzenie 22 Cze 2015 10:30 #382157

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Ale pracy przed Wami :woohoo: Za to będzie ładnie i czyściutko. Sama powinnam się zabrać za kilka zmian w domu, ale łatwiej oglądać remonty u innych niż zrobić u siebie :devil1: Gratuluję chłopcom zaliczonej w pięknym stylu sesji. Już zaczynacie, to na jesień wszystko będzie gotowe :dance: Pokażesz zdjęcia z 'demolki'? Bardzo mi się podoba Celtic Dancer, szczerze mówiąc najbardziej lubię kupować od forumków, może jesienią pojawią się jakieś ciekawe oferty. Teraz Muszka robi zamówienie i coś mi łazi.... :oops:
Posty piszę tak samo, jak Ty :happy: Dobrego dnia :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Próbuję spełnić marzenie 22 Cze 2015 19:01 #382259

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
U mnie też deszczu jak na lekarstwo, podobnie jak róż w ogrodzie :lol: Fajnie, że Twoja jedyna róża wie, jak się odwdzięczyć za tyle dobroci :-)
Piękne hosty :hearts:

Próbuję spełnić marzenie 22 Cze 2015 20:03 #382270

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Krzychna :)
Bardzo dziękuję za propozycję podzielenia się białą poziomką :kiss3: - jestem w siódmym niebie, bardzo się cieszę !
Synom gratuluję zakończenia semestru, a Tobie - takich dzieci :)
Z host najbardziej podoba mi się Abiqua - może ze względu na kolor ? kształt liści ? nie wiem, ale momentalnie przyciąga wzrok; żurawki będą rozrastać się szybciutko, jeśli dodatkowo poczęstujesz je biohumusem - one też dostały pokrzywówkę? W jakim stężeniu ją stosujesz ? 1 : 10 ? Bardzo przyjemny nawóz, prawda ;-) ?
Taką małą różyczkę dostałam i ja ... na razie zdobi parapet w mieszkaniu, ale chciałabym - podobnie jak Ty - wysadzić ją na ogród :) gdzie mogę poczytać o wiórkach rogowych ? o bananach dowiedziałam się u Wiesika - Piku ( magnolia )...
Trzymam kciuki za Wasze remontowe potyczki i bardzo cieplutko pozdrawiam :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Próbuję spełnić marzenie 22 Cze 2015 20:11 #382275

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
O rety to ja też tak mam :woohoo: , mówisz że psychiatria zna takie przypadki :think: , ale to chyba nieszkodliwe dla otoczenia :happy: . Śliczne masz orliki takiego żółciutkiego jeszcze nie widziałam :flower2: A o hostach wcale nie wspominam bo u mnie prawie same durszlaki :huh:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Próbuję spełnić marzenie 22 Cze 2015 20:50 #382293

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Krzysiu u mnie też róż niewiele ale jest na to lekarstwo... ogrodniczy :) Możecie mi powiedzieć o co chodzi z tymi bananami?

Próbuję spełnić marzenie 23 Cze 2015 06:32 #382380

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Dorota15 wrote:
Możecie mi powiedzieć o co chodzi z tymi bananami?

Chodzi o to, że banany są bogate w potas, bardzo potrzebny roślinom do wytwarzania kwiatów. Rośliny które dostaną taką bananową dawkę nawozów w nast sezonie kwitną znacznie lepiej, obficiej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Krzysia

Próbuję spełnić marzenie 23 Cze 2015 10:03 #382422

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Białe poziomki od Ciebie już próbowałam :woohoo: :hug: U nas też przewlekły ;) remont domu, w zeszłym roku wymieniliśmy wszystkie szyby i wyremontowaliśmy okna a także wymieniliśmy piec CO. Teraz remontujemy piwnice i strych a na przyszły sezon malowanie reszty domu zaplanowane. Zawsze jest co robić i w domu i w ogrodzie :silly: I u mnie w ogrodzie są takie miejsca, które czekają na zmiany i nic tam nie sadzę i nie pielęgnuję :think: I tak nie wyrabiam się z pozostałymi pracami :oops:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2015 10:04 przez olibabka.

Próbuję spełnić marzenie 24 Cze 2015 00:08 #382694

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
To mi dziś podlało :dance: samo :dance: nawet pod największymi tujami mokro :dance: i wszystkie beczki, wiaderka i konewki pełne :dance:.

Ładna Iwonko, mi też się podoba :P , jak moje pozostałe, oprócz jednej, ale dobrze, że ją mam, bo skąd bym wiedziała, że nie w moim guście :rotfl1:.

Aniu, z hostami mam podobnie, ale to dobrze, łatwo się zorientować co się chce mieć :devil1:.

Haniu, zdjęcia demolki pokażę, ale będą bardzo wstrząsające :rotfl1: , zdzieramy wszystko do gołych bali i piasku pod podłogą. Kiedy to robiliśmy w części kuchenno jadalnej wyglądało przerażająco :supr3: .
Nie mam jeszcze innych host do podziału, poza S&S. Do Muszki planuję zgłosić się w sierpniu albo wrześniu, mam dłuuugą listę, a trzeba będzie wybrać z niej kilka, nie będzie łatwo. Forumowy bazarek też mam na oku.

Edyto, róż jednak masz zdecydowanie więcej niż ja i wszystko tak pięknie u Ciebie kwitnie, dla mnie jesteś bodziszkową Edytą :flower2: .

Aniu, białe poziomki mnożą się niesamowicie, w czasie suszy przesadziłam kilkanaście już kwitnących i owocujących, zmarniały, ale przeżyły. Zastanawiałam się nad wykorzystaniem ich do zadarniania, a kiedy zobaczyłam poziomki pod hostami chyba u Romka, zabrałam się do pracy mimo niesprzyjających warunków :garden1: :rotfl1: .

Lubię duże niebieskie hosty, ale dosadzam im też inne, żeby nie było nudno.
Pokrzywówkę dostają wszystkie rośliny, które ją lubią, wlewam około litrowy dzbanuszek na konewkę wody. Biohumusu jeszcze nie stosowałam do roślin ogrodowych, dostały co innego, w lipcu pewnie jednak go użyję.

Aniu, wióry rogowe kupiłam w Lidlu w marcu chyba, po informacjach o ich pojawieniu się na forum, więcej znajdziesz tutaj oraz wątkach tematycznych, np. o pomidorach uprawianych w pojemnikach. Podobno jednak psy bardzo je lubią, więc nie wiem czy u Ciebie zdadzą egzamin.

Wiesiu, w tym roku ślimaki za bardzo nie szkodzą, choć języczka to nawet nie durszlak, a strzępki. Dziś w deszczu udało mi się wreszcie namierzyć szkodnika. Orlik dopiero zaczyna kwitnąć. Mam tylko jedną roślinę, więc nasion do podziału mało, może uda się wyhodować siewki.

Dorota, o bananach opowiedział już Leszek. Róż nie mam gdzie posadzić i tylko to powstrzymuje mnie przed ich kupnem :devil1:.

Leszku, dziękuję :thanks: za wykład o bananach :happy:.

Marysiu, cieszę się, że poziomki rosną i owocują :hearts:.
Remonty są uciążliwe, ale konieczne, nie da się inaczej, ani w domu, ani w ogrodzie :flower:. Twój ogród jest piękny :flower2:.

Żurawki Rio od Hani i Cajun Fire w dzisiejszym deszczu.

Spóźniony irys, jedyny, który zakwitł z posadzonych jesienią syberyjskich, muszę bardziej o nie zadbać.

...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2015 00:19 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Alina-277, Margo2, Amarant, Ewogrod, VERA, Monika-Sz, Adasiowa, Zuza

Próbuję spełnić marzenie 24 Cze 2015 07:51 #382709

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Krzysiu Dandys piękny - ja oprócz zarazy różanej mam jeszcze fioła na punkcie irysów :)
A z tymi bananami to jak skórki pod stopy róży, położyć czy zakopać i kiedy? czy przez cały sezon?
Pozdrawiam :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.720 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum