TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 07:19 #347749

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry wszystkim!

Asiu, środowo........!!! :D
Wiem, bo mam dziś warsztaty i zapamiętałam, że to na półmetku tygodnia ;-)
Szczęśliwi czasu nie liczą! Szczęśliwi posiadacze Heliosa zwłaszcza! :D
Asiu, dokupuj adapter i działaj. Jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń i efektów na zdjęciach.
Ja kiedyś też miałam taki stary aparat (nie pamiętam czy Smienę czy Zenitha), ale słuch po nim zaginął.
U nas dziś pochmurno, ale tak miało być. Nie mniej jednak liczę, że padać nie będzie i po powrocie z warsztatów wyjdę jeszcze do ogrodu.
Mam plan wytężonej pracy w weekend, ale już chcę zacząć.
Miłej ŚRODY w takim razie! :D
Gosiu, cieszę się, że udało się popracować!
Zakwasy po przerwie są niestety gwarantowane, ale to jest nawet przyjemne uczucie ;-)
Ewo, super, że i Ty ruszyłaś!
Mam nadzieję, że w ogóle obudziłaś się ze snu zimowego i wieczorami będziesz tu częściej bywać.
Czekam na zdjęcia wiosny!
Ino, witam i bardzo dziękuję za miłą opinię :)
Ja także jestem wzrokowcem, tym bardziej jest mi przyjemnie, że moje widzenie świata może się komuś podobać :)
To zawsze takie subiektywne przecież...
Pozdrawiam!
Aneczko, rekonwalescencie nasz :bye:
Mam wielką nadzieję, że czujesz się lepiej - tak przecież jest, prawda, skoro zaczęłaś bywać i odzywać się na fo?
Staram się pracować nad swoim fotograficznym warsztatem, ale to lat pewnie trzeba w moim przypadku, by dojść do wprawy.
Cieszę się, że póki co jako tako panuję nad tematem :)
Konie to wspaniałe i bardzo fotogeniczne zwierzęta. Pewnie jeszcze nie raz tam u nich będę!
Zdrówka :)
Wiolu, witam się ciepło i zapraszam do odwiedzin.
Mam nadzieję, że w tym roku będzie u mnie więcej kwiatów, niż zwykle.
Posadziłam przecież sporo bylin jesienią. Powinno być kolorowo - mam nadzieję, że zajrzysz tu nie raz :)
Paweł, i właśnie o to chodzi! Rozumiem, że ekspansja jest na tyle silna, że zaczynasz ograniczać?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 07:33 #347751

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Aguś, troszkę się rozrasta :devil1: :mad2: ale mam już inną koncepcję zagospodarowania cienistej rabaty :whistle: i jak siły i czas pozwolą będę systematycznie ją ogarniał....na początek muszę usunąć konwalie i barwinka....miłego dnia bo za oknem i na termometrze :mad2: na razie sprawdzają się przepowiednie synoptyków :teach: .

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 07:35 #347752

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Dzień dobry :kiss3:
mam nadzieję, że już dobrze się czujesz, wszak dziś środa :dance: ta środa. Baw się dobrze, miłego dnia!
A ja do fabryki.... :sleepy:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2015 07:36 przez majowa.

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 08:14 #347763

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Aguś, ja również życzę porywających warsztatów. Na Krakowskiej lipa, troszkę bratków w mocno poprzebieranych kolorach, do tego ciut stokrotek. O pełnych stołach można póki co zapomnieć. Są za to już drzewka owocowe z gołym korzeniem, zakupiłam wiśnię Łutówka, gdzie ją posadzę pojęcia nie mam. A, zapomniałam, bratki po 2 zeta, a stokrotki 3,90.

Pogoda faktycznie się sprawdziła, chłodno jest. Ja dziś dzień spędzam w kuchni, a potem w kinie na kreskówce Baranek coś tam.

Pozdrawiam.

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 14:46 #347870

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Agnieszszko :)
Na zdjęcia koni w Twoim obiektywie mogę patrzeć i czekać na nie bez końca, mam więc nadzieję, że wkrótce pokażesz je w nowej, wiosennej odsłonie. Powolutku wracam ( tzn. staram się ;-) ) do normalności, ale ze względu na kondycję ogólną, daję sobie troszkę więcej czasu niż ongiś bywało ;-)
Czy dobrze pamiętam, że wspominałaś kiedyś o borówkach ? Uprawiasz może te pyszności ?
pozdrawiam bardzo cieplutko z szarego Poznania :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 15:05 #347874

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Aneczko, raz jeszcze życzę zdrowia. Wiele osób się pochorowało na przełomie ostatnich tygodni i to z ostrym przebiegiem choroby.
Mam nadzieję, że szybko wrócisz do formy.
Konie będę fotografować z pewnością, zwłaszcza jak ruszy sezon łąkowy :)
Będę wstawiać!
Tak, mam od ubiegłego roku dwa duże krzewy borówek i jestem nimi zachwycona! Nie dość, że obficie owocują, to jeszcze wspaniale przebarwiają się jesienią ich liście!
Polecam :)
Bogna, dzięki za info o Krakowskiej. Nie wstąpiłam dziś wracając z Wawy - poczekam jeszcze.
Wiśnia Łutówka? Rozumiem, że owoce są normalne, a nie ozdobne?
Na pewno znajdziesz na nią miejsce :)
Kupiłaś sobie brateczki, czy czekasz?
Iwonko, samopoczucie średnie, bo przy zmieniającej się aurze oczywiście mój skomplikowany organizm musi to odczuć, ale nie jest źle.
Dzień był przemiły!, więc nie czuję dyskomfortu, mimo, że jest :)
Pawle, u mnie miejsca będzie sporo, więc niech się rozrastają też, a najwyżej potem wkroczę z maczetą ;-)

Tak jak Wam wspominałam, spędziłam dziś dzień w towarzystwie Mai Popielarskiej, na warsztatach projektowania ogrodów.
To ciepła, przesympatyczna dziewczyna, o ogromnej wiedzy. Nie wiem, czy wiecie, ale jest - poza tym, że zawodowo związana z programem Maja w Ogrodzie, oraz prezentowaniem pogody - architektem krajobrazu. Sporo się dzięki niej dziś dowiedziałam, zwłaszcza o budowaniu nastroju w ogrodzie. Podkreślała także wagę takiego aranżowania naszych ogrodów, aby były spójne z otoczeniem oraz stanowiły przedłużenie naszego domu. Czyli generalnie wszystko to, czemu hołduje też moja uczelnia. Poznałam ciekawe, pełne pasji osoby, z którymi pracowałam w grupie projektując dość nowoczesny ogród, skupiając się na właściwym doborze roślin, kształtu rabat, architektury ogrodowej oraz oświetlenia, o którym często (mając nadwyrężone budową i urządzaniem domu portfele) zapominamy. Bardzo sympatyczny dzień!
Warsztaty odbyły się na terenie Ogrodu Botanicznego przy Królewskich Łazienkach, w klimatycznej Flora Caffe.
Niestety, ogród jeszcze dla zwiedzających zamknięty, mimo, że cebulowe już szaleją!

Kilka migawek:

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 16:15 #347891

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
agusia, ale mialas wspanialy dzien :dance: zagladam do ciebie codziennie, ale pisze...jak widac, wiec poki co, siedze cicho; ale sie rozkrece :devil1: i bedziesz meczona na okolicznosc dzisiejszych warsztatow i wszystkiego, co tam sie dzialo, mowilo i naumialo :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 16:34 #347897

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś takie spotkanie i taka nauka jest wspaniałym przeżyciem :dance: nam pozostaje tylko zazdrościć i czekać na dokładniejsze relacje :wink4:

Mam bardzo dużo barwinka rosnącego wspólnie z konwaliami czy też rozłażącego się pod bzami wśród liliowców oraz poletko barwinka z wsadzonymi 3 różami Robin Hood. W żadnym przypadku mi nie przeszkadzają. Tylko to co wyłazi poza poletka czy wrasta w inne rośliny zostaje brutalnie wycięte i wyrwane, robię to najwyżej 2-3 razy w roku. On jest do opanowania, tylko bardzo ciężko z niego cokolwiek wygrabić. :)

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 18:31 #347926

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutek, to prawda - przeżycie było fantastyczne i na długo pozostanie w mojej pamięci :)
Warsztaty nie trwały długo, ale były inspirujące. Bardzo przyjemnie jest porozmawiać i posłuchać kogoś mądrego, ciepłego i w dodatku dzielącego tę samą pasję.
Barwinka się nie boję, konwalii też. Mam takie dwa poletka w ogrodzie i panuję nad tym :)
Zdrowia!
Haneczko, Tobie także życzę powrotu do pełnej sprawności, w przyspieszonym tempie :)
Co prawda chwilowo się ochłodziło, ale dwie ręce już niedługo się przydadzą :)
Pytaj (potem) śmiało, a ja będę zeznawać ;-)

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 22:11 #348040

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Bardzo fajny dzień za Tobą :dance: Świetna sprawa- takie warsztaty. Towarzystwo, jak widzę- radosne.. wspólne pasje i zielone zakręcenie- to przepis na udane spotkanie :woohoo:
Pamiętam, jak zaczynając zajęcia na uczelni wspominałaś o metodzie tworzenia ogrodu spójnego z otoczeniem- fajnie mieć mozliwość kontynuowania tej drogi na warsztatach..i to w czyim wykonaniu!!
To musiał być niezwykle udany i energetyzujący dzień- pewno nawet ponure niebo nie przeszkadzało :lol: Po takim spotkaniu dusza się chyba rwie do ogrodu jeszcze bardziej, niż zwykle.. :whistle:

Pozdrawiam- jutro już czwartek :dance:

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 22:17 #348042

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Tworząc własny ogród chyba jakoś instynktownie tworzy się go w zgodzie z domem. Gorzej jest tworzyć dla kogoś, bo najpierw trzeba poznać jego styl. A to czasem jest trudne.
Nie wiem, czy byłabym w stanie zarabiac w ten sposób

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 22:23 #348048

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Margo2 wrote:
Tworząc własny ogród chyba jakoś instynktownie tworzy się go w zgodzie z domem.
Zaczynam się zastanawiać, co w domu mają sąsiedzi.. u których na rabacie przy furtce stoi plastikowy bocian :happy3:

Ogród Aguniady cz. 3 11 Mar 2015 23:41 #348078

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Aga, ale miałaś wspaniałe warsztaty! Szkoda, że Maja w Poznaniu nie prowadzi nic takiego. Z pewnością było ciekawie i inspirująco. Na zdjęciu poznałam trzy kobiety: Ciebie, Maję i Anię z 'Fajne Ogrody'.
Jest czego zazdrościć (oczywiście pozytywnie ;) )

Ogród Aguniady cz. 3 12 Mar 2015 07:40 #348092

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Agunia, witaj czwartkowo :kiss3:
Ponoć dziś światowy dzień drzemki, pogoda u nas niezwykle sprzyjająca. Miałam ochotę rano zagrzebać się w pościeli i zadzwonić o dzień wolnego ;)
Fajne miałaś te warsztaty. Zawsze to jakieś nowe doświadczenie. Też z chęcią poczytam o czym się mówiło.
A dziś przyjemnego dnia życzę mimo aury za oknem :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Aguniady cz. 3 12 Mar 2015 08:07 #348104

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika-Sz wrote:
Zaczynam się zastanawiać, co w domu mają sąsiedzi.. u których na rabacie przy furtce stoi plastikowy bocian :happy3:

Są dwie możliwości :

- meble mają z palet (ostatnio bardzo modne-gdzieś takie widziałem :think: ), w doniczkach i wazonie są plastikowe kwiaty :sick:

- są kolekcjonerami sztuki i Ty i Ja się nie znamy.... :supr: a na ścianach wiszą ,,Kossaki'' :devil1: a w kiblu są złote baterie i klamki....a pan domu nie ma drobnych i nie nosi portfela tylko ,,zwój setek'' żeby kuło po oczach :rotfl1: jak Piotr M. z Samoobrony :rotfl1:

Aguś zazdroszczę warsztatów w tak doborowym gronie .... :bravo:

Ogród Aguniady cz. 3 12 Mar 2015 08:38 #348118

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witaj Aguś ... :think: ... :bad-idea: .... czwartkowo!
Oj czepiasz się ;) , zakręcona byłam, poza tym popatrz na godzinę - jeszcze się dobrze widać nie obudziłam i ciągle wtorek mentalnie u mnie siedział.... :rotfl1:
Czytam, że inspirująco spędziłaś dzień - tylko pozazdrościć i .... ;) czekać na efekty w Twoim ogrodzie.
Jak dziś samopoczucie? U mnie tradycyjny czwartkowy (?) ból głowy. Stał się ostatnio tradycją, niemal jak obiady u króla Stasia :rotfl1: ...
Szybkiego dnia w fabryce :bye: !
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2015 08:39 przez asia2.

Ogród Aguniady cz. 3 12 Mar 2015 08:58 #348124

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry,

wybaczcie, ale oszczędna w słowach dziś będę. Głowa i początki przeziębienia dają się mocno we znaki.

Asiu, mnie też się dni mieszają, wiesz o tym ;) Wtorek mentalnie we mnie siedział - dobre!!! :devil1:
Dziś na szczęście niezaprzeczalny czwartek - jaka ulga. Wracam co prawda do domu dopiero po 22, ale to już po raz ostatni.
Oddaję pracę dyplomową i koniec pieśni. Tzn. koniec zajęć, nie przygody z fotografią ;-)
Warsztaty z Mają bardzo inspirujące! Pisałam już jaki to jest szczypiorek? Mam wrażenie, że waży niewiele więcej niż moja córka.
Jak pisałam wyżej, i ja cierpię dziś okrutnie. Ledwie się zwlokłam z łóżka.
Tobie współczuję i delikatnie utulam.
Pracujesz dziś?
Paweł, czytałam, że dziś łopatujesz, zatem korzystaj ze słońca, bo podobno tylko poranek ma być ładny!
Dorotka, słyszałam w radio, że dziś dzień drzemki ;-)
Oj, z jakąż ochotą wskoczyłabym z powrotem pod kołdrę... nie da się, niestety ;-(
Aura póki co 'sztos', jak mówi moje dziecko, ale chyba ma się później popsuć.
Warsztaty super!
Bozuniu, było bardzo ciekawie :)
Z Anią rozmawiałyśmy o Tobie - spotkałyście się na Gardenii, prawda?
Świat ogrodników jest bardzo mały :)
Moniko, oj tak - dzień był bardzo energetyzujący.
Trzeba z takich chwil w życiu czerpać jak najwięcej - kto wie, kiedy coś podobnego się przydarzy?
Maja bardzo sympatyczna, więc z tym większą przyjemnością brałam czynny udział w spotkaniu.
Gosiu, nie mam przekonania co do tej intuicji w kwestii urządzania ogrodu spójnego z domem.
Ja przynajmniej widzę w okolicznych domostwach wielki, niewykorzystany potencjał. I nie mam tu na myśli wydawania milionów na założenia ogrodowe, tylko właśnie tę kompletną niespójność i pójście szablonem na zupełną łatwiznę.
Na szczęście, ta intuicja z czasem w mniejszym lub większym stopniu przychodzi, więc jest nadzieja :)

Miłego dnia wszystkim! W Warszawie póki co piękne słońce.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2015 09:18 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 12 Mar 2015 10:47 #348149

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Ale fajne spotkanie miałyście - lubię bardzo takie warsztaty - ile nowych , ciekawych rzeczy można się na nich dowiedzieć.... :flower1:
Ewa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.699 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum