TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 09:05 #356952

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No to mnie uspokoiłaś - bo Kazika mieć muszę :happy-old: .

Właśnie wiśnię mam w planach, choć takiego rozmiaru jarzębinką też bym nie pogardziła :happy3: .
A gdzie Ty w Kątach to kupiłaś? Gadaj mi tu migusiem :happy-old:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 09:56 #356964

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Dorciu.. Boot and Hortorus, przy głównej ulicy w Kątach..

Przyjechała wisienka :dance: Jest troszkę niższa od wczorajszej wisienki ;) o jakieś pół metra..ale za to lepiej rozgałęziona korona :woohoo:
DSC07781.jpg

jeszcze na szybko wczorajsze zakupy..
berberysy Red Pillar i Tiny GOld
DSC07776.jpg

kiścień rainbow
DSC07775.jpg

tuja whipcord
DSC07771.jpg

limki i jałowce blue chip- wcale nie blue, ale podobno pryskane promanalem, co by tłumaczyło kwestię koloru..
DSC07772.jpg

cisy wojtki a pod oknem bez eva. muszę doczytać, jak i kiedy się tnie..
DSC07773.jpg

i uwaga.uwaga..czy wszyscy widzą mojego własnego, wyczekiwanego wredusia
DSC07774.jpg

Patyczak z niego, ale mój :hearts:

Dostawca drzewa spóźnił się godzinę :mad2: lecę w miasto :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 10:03 #356967

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Swoją Evę cięłam już z miesiąc temu, pewnie znów Ci się narażę, ale Twoją też bym ciachnęła :happy3: .Tak w połowie tych nowych pędów :whistle: . Ona rośnie bardzo szybko, a byłaby jeszcze ładniej rozkrzewiona. Szkoda, że ostatnio Pamelka się nie udziela :unsure: , ona coś wie o problemach z nadmiernie rosnącą Evą :devil1: . Swoją zaczęłam ciąć bez skrupułów, jak zobaczyłam co potrafi u Joli :supr:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 10:04 #356968

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, super zakupy!
Drzewka szybko nabiorą masy w koronie - super, że udało się dostać wysokie, ładne egzemplarze.
Pozostałe krzaczorki też cieszą oczy.
To miłego ogrodowania! :)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 19:36 #357016

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Moniś :hug: , zakupy wspaniałe, czekam na gotowe kompozycje. A na razie obiecane wspominki z wizyty. Bardzo było miło, choć krótko, bo Cię ssało do ogrodowania. Ale rozumiem, że takie nabytki człowieka przywołują wielkim głosem :happy: . Kubuś pozdrawia serdecznie :kiss3:
I następnym razem postaram się, żeby słodkie było słodkie :rotfl1:

monika-rodki.jpg

monika3.jpg

monika2.jpg

monikaikuba1.jpg

I jeszcze raz bardzo dziękuję za upominki, ciasto pyszne, dałam kawałek Tacie, bardzo mu smakowało :) Druga część prezentu już jest degustowana ...
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2015 19:40 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, anabuko1

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 19:45 #357019

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Hania, te na tej szmacie to Twoje zakupy rodkowe? O matko .... :woohoo: A ja się z moimi czterema tak miotałam :rotfl1:
Monia, zakupy zacne - wiśnia wymiata :bravo:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2015 19:46 przez dodad.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 19:52 #357022

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Dorota, tak, to moje rodkowe piękności :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 19:54 #357026

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Monika zakupy pierwsza klasa, widać, że kochasz berberysy, fajnie, bo to piękne krzewy.
Żyjesz po tym widłowaniu?

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 20:51 #357066

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
OMG..zdycham.. A w sumie to ledwie musnęłam robotę :jeez:
Chiałam uściślić moje plany siania trawy na majówkę.. Potwierdzam- będę siała na majówkę..ale 2016 :rotfl1:

Ledwie odrobinkę posadziłam i już marnie chodzę ;) Ja się cieszyłam z wolnego dnia..ja potrzebuję wolny miesiąc na zapanowanie nad przerażającym bałaganem..a z każdym moim ruchem rozmiar chaosu narasta :supr:

Dośc marudzenia- w końcu kiedyś będzie ładnie :silly:

Haniu- serdecznie dziękuję za zaproszenie i za kolejny szaber na Twoich rabatach :oops: :kiss3: :kiss3:
Parasolka zrobiłą furorę- jest absolutnie śliczna! Druga azalka też urocza..a kształt ma idealny!- zamknęła mi azalkowo rodkowy kącik pod wisienką..i jak dla mnie jest super :hearts:
Kubusia uściskaj..całuśny z niego chłopak, a ja taka nieokrzesana :happy3: Ale dobre z niego psisko..a że z zamiłowaniem do ogrodu..co robić :jeez: Trzeba kochać mimo to! :lol:

Jak zawsze czas mija za szybko i nagadać się nie można wystarczająco. Mam nadzieję na szybki rewanż :hug:
Bardzo dziękuję za wstawienie zdjęć :kiss3:
Zrobiłam kilka zdjęć- ku pokrzepieniu serc.. :P
Parasolka w szpalerze szmaragdów. Tam, gdzie jest sterta kory, będzie posadzony wreduś.
DSC07794.jpg

DSC07806.jpg

biała..kształt jak dla mnie stworzony- wpasowała się idealnie. Zdjęcia rabaty nie mam..tzn mam, ale nic nie widać :blink:
DSC07797.jpg

DSC07789.jpg

Poprzesadzałam troszkę na rabacie urodzinowej.. Jeden blue chip zmienił miejsce, ustępując kiścieniowi.
Jest teraz tak.. Na razie efekt marny, bo berberys przy furtce i klon crimson sentry łyse, za klonem 3 miskanty niewidoczne.. ale mi się już podoba ;)
Szlauchem wytyczyłam rabatę..
DSC07801.jpg

Ustawka na kolejnej rabacie..miałam zrobić to jutro, ale jeszcze na szybko wkopałam już prawie po ciemku.
DSC07803.jpg

Plan na jutro.. porządkowanie trawy zacznę od tego miejsca, dokończę sadzenie i może wstępnie ułożę luźno kostki, żeby "zobaczyć" rabaty
DSC07800.jpg

Martuśka- też uważam, że trzeba ją ciachnąć. Nawet zastanawiałam się jaki jest termin jej cięcia. Tak więc w pełni popieram :hug:

Agnieszko- wiesz, że ja nie mam cierpliwości ani czasu na czekanie, aż drzewo urośnie.. Chcę je choć troszkę od razu widzieć. Zawsze to mniejsze ryzyko, że wpadnie P pod kosiarkę :happy:

Dorotko- rodkowe królestwo to było pierwsze miejsce, w które poleciałam. Można oczopląsu dostać :woohoo:
A widziałaś, jakie Hania ma piękne jałowce :woohoo: :woohoo: Zdjęcie pod parasolem z jałowców na zamówienie było robione ;)

Bogusiu- to prawda, bardzo lubię berberysy. Mam ich sporo i to chyba najliczniejsza grupa krzewów u mnie. Zaraz po nich są kwasoluby- z ogromnym udziałem Hani :oops:
Widłowania nie było- niektóre rośliny wymagały pilnego posadzenia, a jak już posadziłąm, to chociaż okolicę krzewów chciałam odchwaścić, wyrównać i wykorować. Jutro widły pójdą w ruch.
Żyję..ale co to za życie.. niezbyt sie mogę wyprostować :funnyface:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, hanya

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 21:02 #357076

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Monika-Sz wrote:

Jutro widły pójdą w ruch.
Czyli jednak będzie dłubanie w trawniku ?:silly: :silly:

Ale robotę wykonałaś ! Lepiej dzisiaj połóż się na tym granitowym parapecie :happy3:

Świetne zakupy ,takie porządne ,drzewiaste . Ja tylko przeszłam się w "moim" ogrodnictwie ,dzielnie nic nie kupiłam (przecież dopiero co dostałam paczkę).
A ta parasolka to jakie drzewko ,bo nie doczytałam .Bardzo urocza!

Crimson sentry masz na "kijku"? Ja będę szukała tego stożkowatego ,ale jeszcze nie teraz.
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2015 21:03 przez magdala.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 21:04 #357078

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Się działo, Moniko! :D
Super, widać mimo Twojego zmęczenia szeroki uśmiech przez ekran monitora ;-)
To jest to, co daje nam szczęscie.
Fajnie, że mogłyście się z Hanią spotkać.
Zakupy pierwsza klasa!
Odpoczywaj :kiss3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 21:17 #357091

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
No i pięknie jest. Kondycję może nieco słabszą masz po zimie, na tzw. rozruchu jeszcze, ale jutro poszalejesz i będzie lepsza. Na początku ogrodu jak posadziłam 10 roślin to mało pogotowia nie trzeba było wzywać, bardzo bolały mnie ręce, zwłaszcza śródręcze prawej dłoni, być może dlatego, że kopałam w tej swojej glinie małą łopatką. Teraz tak się wyrobiłam, że mogę kilka razy więcej do obiadu posadzić, a i po niewiele mniej i ręce już tak nie bolą. Ja też lubię berberysy, zwłaszcza jesienią, pięknie się przebarwiają.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 22:54 #357146

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Madziu- parasolka to azalia japońska o takim fikuśnym kształcie. Bardzo mi się przez to podoba. To chyba Kermeshina, ale na jednym krzaczku kwitnie na różowo i biało jednocześnie.

Crimson to korona z pniem. Nie jest zarośnięty od ziemi..korona zaczyna się na ok 180cm
W sezonie wygląda tak..
DSC06202.jpg

Idę szukać granitowego parapetu :happy3:

Agnieszko- bardzo się cieszę zarówno z zakupów, jak i prezentu od Hani. Jak to od razu jest efekt- taaaaka duży krzew :woohoo:
Czy ja już wspominałam, że Erecta przy furtce przeżyła i zaczyna puszczać listki :dance:

Bogusiu- ja w sumie sie tak strasznie nie zmęczyłam. Bardziej chyba od schylania się boli mnie kark..a co za tym idzie-głowa :unsure: Gdyby nie to, byłoby całkiem nieźle. Czuję trochę mięśnie, ale to nic w porównaniu z tym, co potrafię sobie zafundować.. :jeez:
Dziś uratowała mnie wizyta u Hani- do domu ściągnęłam o 15, więc siłą rzeczy mniej zrobiłam.
Jutro mam czas od 12 :silly:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 23:31 #357164

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Moniko, zakupy, kopanie, sadzenie...to był piękny i pracowity weekend, ale szczęśliwy :dance:

Dostałaś od Hani tę dwukolorową azalię :supr3: piękna jest, zachwycałam się nią, pokrój ma rzeczywiście nietypowy, wspaniały prezent :) .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2015 23:35 przez Krzysia.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Kwi 2015 23:40 #357168

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Moniś witaj!!
Widzę drzewko już wymienione :) I tyle jeszcze roślinek,Oj szalejesz na całego kobietko. ;)
Dobrze,że jutro odpoczynek :flower1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Kwi 2015 09:33 #357212

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
No to Pani Monika poszalała z zakupami...... :think: :bravo: ....a drzewo w osobówce to już mistrzostwo świata... :rotfl1: :thanks: :thanks: :wink4: .Moje zakupy w tym sezonie nie są tak imponujące jak Twoje - 2 azalki zakupione ,,ręcami'' Dorci :rotfl1: :devil1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Kwi 2015 10:27 #357234

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Niektórym to się powodzi..Ty masz ludzi do robienia zakupów..ja wszystko musze sama...ooo ja biedna :funnyface:

Aniu. Odpocznę sobie chyba w pracy ;) bo na dzis też mam plany..muszę podgonić prace..

Krzysiu..sama nie wiem,czym sobie zasłużyłam na taki dar od Hani.. Chyba na moją korzyść przemawia fakt,że azalka jest różowa :P Bardzo to doceniam,że skoro japonka dostała eksmisję to akurat ja mogłam ją przytulic..jest piękna..i ten ksztalt..rewelacja..kocham j :hearts: ą
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2015 10:36 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Kwi 2015 20:51 #357426

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Kącik rzeczy znalezionych.. ;)

DSC07823.jpg

może to ta na pierwszym planie..taka niby kwadratowa, ale nieregularna z wystającymi ząbkami..? Wygląda na nową..taka błyszcząca :think:
DSC07824.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum